DE MOESTUIN


Het kweken van groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen is een fijne bezigheid. Ook na vele jaren blijf ik het fascinerend vinden hoe een heel klein zaadje uitgroeit tot een grote plant, die ook nog eens eetbaar is. Inmiddels is mijn fascinatie voor het kweken van eetbare planten erg uit de hand gelopen. Naast de praktische ervaring met het kweken van eetbare planten op zeer kleine en wat grotere stukjes grond die ik heb op gedaan in onze eigen tuin, de moestuin, en in de appartementen zonder balkons, heb ik ook veel wetenschappelijke kennis vergaart over het kweken van planten. In de artikelen hieronder heb ik geprobeerd om de praktijk met de wetenschap te combineren, om iedereen die ook een passie voor eetbare planten heeft te helpen om betere planten te kweken en te voorzien van een scala aan interessante, grappige of bijzondere feitjes over het kweken van moestuinplanten.


Groenten Kweken


Wanneer je net als ik dicht bij de stad woont, dan is het kweken van groenten door gebrek aan ruimte vaak een hobby. Zelfs met verticale constructies en goed gevulde vensterbanken, lukt het in een klein tuintje vaak niet om genoeg groenten te kweken zodat je niet meer naar de supermarkt hoeft. Toch is het kweken van groenten erg leuk en lekker. Niet alleen is het voor de mentale gezondheid goed om met de natuur bezig te zijn, maar zelf gekweekte groenten smaken vaak veel lekkerder. Meestal zit dit smaak verschil niet alleen “tussen de oren”, want wanneer je zelf als hobby groenten kweekt, kun je natuurlijke pepmiddeltjes toevoegen, zoals wormenmest of zeewierextract, om de smaak van je oogst te verbeteren. Ook kun je groenten aan de plant laten hangen totdat ze echt rijp zijn, waardoor tomaten bijvoorbeeld veel beter smaken dan in de winkel.

Hieronder vindt je verschillende artikelen over het kweken van groenten. Naast de absolute basics om een bepaalde groentesoort te kweken, vindt je hier ook extra trucjes om je oogst te vergroten en om de smaak van je zelf gekweekte groenten te verbeteren.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


Fruit Kweken


Fruit hoort zeker thuis in de moestuin. In de meeste tuinen en op de meeste balkons kun je in ieder geval zelf aardbeien of mini fruitbomen kweken. Ook het kweken van exotisch fruit, zoals vijgenbomen, lukt steeds beter, omdat het klimaat opwarmt en omdat er steeds meer rassen worden ontwikkeld die tegen lichte vorst kunnen. Zelf kweken wij appels, peren, pruimen, kersen, abrikozen, frambozen, druiven, kaki’s, aalbessen, bosbessen, loquats en vijgen in onze kleine stadstuin, en onze fruit collectie blijft elk jaar groeien!

Hieronder vindt je artikelen over het kweken van fruit. Zelf kweken wij een hoop fruit in een relatief kleine stadstuin, dus er is in de artikelen altijd een hoop aandacht voor het kweken van fruit in kleine tuinen of in plantenbakken.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


Kruiden Kweken


Het kweken van kruiden is niet alleen leuk, maar ook nog eens lonend. Van alle artikelen die je in de supermarkt kunt kopen, hebben kruiden vaak de hoogste prijs per kiloprijs. Daarnaast zijn zelf gekweekte kruiden vaak ook stuk lekkerder dan de kruiden uit de supermarkt, omdat de tijd tussen het oogsten en het gebruiken korter is.

Hieronder vind je enkele artikelen over het binnen en buiten kweken van kruiden en specerijen. Naast het kweken van bekende kruiden, zoals peterselie, bieslook, dille en basilicum, vind ik het ook een uitdaging om exotische kruiden en specerijen te kweken. Ook vind ik het interessant om alternatieve kweekmethoden te gebruiken om kruidenplanten meer smaakstoffen te laten produceren. Hier vind je dan ook een hoop over terug in de artikelen hieronder.


Moestuinbakken


Zelf heb ik mijn hele leven al in of dicht bij de grote stad gewoond. Toch kreeg mijn moeder het voor elkaar dat ik in ons eigen kleine stadstuintje op driejarige leeftijd mijn eerste wortel uit de grond mocht trekken. Sindsdien zijn eetbare planten altijd in mijn leven geweest.

Inmiddels zijn we een paar decennia later en is er nog steeds geen groter plezier dan met een vergiet de tuin in duiken, om wat lekkers te plukken. Om het kweken in een stadse tuin of op een balkon makkelijker te maken, maken we voor een groot deel gebruik van moestuinbakken en moestuinzakken. Deze maken het mogelijk om groenten en kruiden te kweken op plekken waar bestrating ligt en kunnen makkelijk aan de kant geschoven worden als er bijvoorbeeld bezoek komt.

Inmiddels kun je hier verschillende artikelen terug vinden over het kiezen van een geschikte moestuinbak en over het kweken van eetbare planten in een moestuinbak.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


VERTICALE TUIN


Een verticale tuin zorgt ervoor dat je in een kleine tuin, op een balkon of op een kale muur (eetbare) planten kunt kweken. Dit is niet alleen leuk en lekker, maar zorgt er ook nog eens voor dat de biodiversiteit in gebieden met veel stenen en beton omhoog gaat. Zeker voor stedelingen is het hebben van een verticale tuin in de stadstuin, op het balkon of zelfs binnen een voordeel.

Het kweken van groenten, fruit en kruiden gaat in een verticale tuin soms iets anders dan in de volle grond of in een “gewone” plantenbak. Dit komt, omdat de planten die in een verticale tuin groeien maar een heel klein beetje grond tot hun beschikking hebben. Het geven van de juiste hoeveelheid water en plantenvoeding kan daarom in het begin van je verticale tuin avontuur een uitdaging zijn. Ook valt zonlicht anders op planten in een verticale tuin dan planten die horizontaal worden gekweekt. Bij het kiezen van planten voor in de verticale tuin is dit iets om rekening mee te houden.

Om het kweken van planten in een verticale tuin makkelijker te maken heb ik een aantal artikelen geschreven over het kiezen van een verticale plantenbak of verticale plantenzak, over het bepalen welke planten er in de verticale tuin komen en over de verzorging van de planten die in een verticale tuin groeien.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


Broeikassen


In Nederland en België is het helaas vaak koud. Hierdoor kunnen de meeste eetbare planten maar een korte tijd van het jaar buiten worden gekweekt. In de meeste jaren is het aantal warme dagen zo kort dat vruchten zoals meloenen niet willen rijpen. Ook is het in het voorjaar vaak te koud om warmte minnende planten, zoals tomaten en komkommers, direct buiten te zaaien.

Om meer warmte in de tuin of op het balkon te brengen, kun je er voor kiezen om een kas of koude bak te gebruiken. Het broeikas effect zorgt ervoor dat de energie van de paar zonnestralen die er wel zijn gevangen worden gehouden in de kas, in de vorm van warmte. Hierdoor ontstaat er al vroeg in het jaar een plekje waar het warm genoeg is om te zaaien, waardoor je meer en vaker kunt oogsten. Ook blijft het aan het einde van het kweekseizoen langer warm in een kas dan buiten, waardoor meloenen en andere vruchten de kans hebben om te rijpen. Om de zoektocht naar een kas makkelijker te maken, hebben we een aantal artikelen over kassen en koude bakken geschreven.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


WATER


Het komt in Nederland en België steeds vaker voor dat er periodes van droogte zijn. Hierdoor hebben planten eigenlijk extra water nodig, maar de hoeveelheid water die beschikbaar is om de planten te besproeien is steeds schaarser. Gelukkig zijn er veel trucjes om planten met minder water toch fit en productief te houden.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


Licht


Buiten zorgt de zon er voor dat er genoeg lichtdeeltjes op de bladeren van planten vallen voor het fotosyntheseproces. Alleen wanneer je planten die veel zon nodig hebben, zoals tomatenplanten, bijvoorbeeld onder een hoge boom zet, kan het gebeuren dat buitenplanten onvoldoende licht krijgen om goed te groeien of een mooie oogst te geven.

Binnen is het een stuk moeilijker om planten van voldoende licht te voorzien. Daarom worden er normaal gesproken alleen kamerplanten binnen gekweekt. Deze planten groeien van origine uit de onderste lagen van het bos, waardoor ze eigenschappen bezitten die ze geschikt maken om met weinig licht te kunnen overleven. De meeste eetbare planten, zoals kruiden, citrusbomen en peperplanten, bezitten deze eigenschappen niet. Zelfs wanneer deze planten voor een zonnig raam worden gezet, groeien ze slecht. Om deze planten goed te laten groeien, hebben ze de hulp nodig van lampen die ze voorzien van extra lichtdeeltjes, zodat ze voldoende glucose kunnen aanmaken om gezond te blijven en een lekkere oogst te geven.

Zelf vind ik licht interessant, omdat een lichtdeeltje door een volle zon plant, zoals een citroenboom, anders wordt ervaren dan een schaduwplant, zoals een klimop. Ook het oog van een mens ervaart dit lichtdeeltje weer anders dan planten, maar bijvoorbeeld ook weer anders dan een vogel, een hert of een bij. Vanwege mijn interesse schrijf ik regelmatig artikelen over de relatie tussen licht en planten, en wat het verschil is tussen hoe wij, mensen, licht ervaren en hoe een plant licht ervaart. Het resultaat hiervan kun je hieronder vinden.