Dit ben ik, Caitlin, de oprichtster van FoodPlanting.com.
Dit ben ik, Caitlin, de oprichtster van FoodPlanting.com.

Ik, Caitlin, ben FoodPlanting.com in 2012 begonnen. In 2009, toen ik net 18 jaar oud was, was ik een bedrijfje begonnen met het verkopen van boxen met spulletjes voor thema kinderfeestjes. Zo waren er boxen voor het bakken van cupcakes, het bouwen van vogelhuisjes en het maken van een minituintje. Het opzetten van de webshop en het uitzoeken van de spulletjes was erg leuk, maar het verkopen van de spulletjes vond ik eigenlijk best wel saai. Daarom ben ik er na een tijdje weer mee gestopt. Voor de box waarbij de kinderen een mini-tuintje konden gaan maken, had ik een aantal pagina's geschreven over hoe de plantjes het beste geplant en verzorgt konden worden. Deze informatie pagina's trokken redelijk wat bezoekers, en ik vond het schrijven van deze pagina's ook best leuk. Zo is het idee van FoodPlanting.com ontstaan.

 

In de eerste jaren was FoodPlanting.com nog een echte blog, waarbij ik schreef over wat we zoal in onze eigen eetbare tuin deden, en daarbij tips gaf voor als je zelf bepaalde planten zou willen kweken. Er was veel om over te schrijven, want ondanks dat we in de dichtbevolkte Randstad wonen, hebben wij het geluk dat we een redelijk grote tuin hebben. Zo hebben we een rij met zes grote fruitbomen, een muur waar druiven tegenaan groeien, een verhoogde bak van ongeveer 10 vierkante meter voor groenten en kruiden, een verhoogde bak van ongeveer 8 vierkante meter met vaste fruit- en kruidenplanten en een kleinere verhoogde bak van ongeveer 3 vierkante meter die al voor van alles is gebruikt.

 

De inhoud van de artikelen op FoodPlanting.com veranderde toen ik ging studeren. In 2013 ben ik naar Engeland verhuisd om hier psychologie en later cognitieve neurowetenschappen te gaan studeren. Hier deed ik steeds meer ervaring op in het lezen van wetenschappelijke artikelen en het doen van onderzoek, waardoor ik deze kennis ook ging gebruiken voor het kweken van planten. Inmiddels heb ik honderden onderzoeksverslagen over het kweken van planten gelezen, en heb ik thuis al zo veel proefjes met planten gedaan dat de "plantenkamer" op een klein laboratorium begint te lijken. Ondanks dat ik een hoop indirecte kennis van mijn Bachelor en Master studie elke dag toepas voor de artikelen die ik schrijf voor FoodPlanting.com en voor mijn werk als industrieel programmeur, doe ik inmiddels weinig meer met psychologie en cognitieve neurowetenschappen. Planten bleken nu eenmaal een stuk leukere proefpersonen dan mensen.

 

Inmiddels wordt FoodPlanting.com door honderdduizenden mensen per jaar bezocht, en is het dus een echte uit de hand gelopen hobby geworden. Helaas brengen de advertenties nog niet genoeg op om ooit te kunnen stoppen met mijn "gewone" baan, maar wel genoeg om steeds weer nieuwe dingen te kunnen uitproberen en de apparatuur aan te schaffen om mooie plaatjes te maken. Voor de toekomst zal FoodPlanting.com dan ook echt een hobby project blijven, waarbij ik kan blijven schrijven over alle interessante ontdekkingen die ik doe over het kweken van planten.