ORGANISCH BEMESTEN

Met de hulp van een schaar, een knoflookpers en nitraat teststrips voor bijvoorbeeld aquariumwater, kun je binnen enkele minuten bepalen hoeveel nitraat het sap van de plant bevat. Aan de hand van de uitslag kun je bepalen of er meer of minder stikstofrijke plantenvoeding aan de bodem toegevoegd moet worden. De uitslag van de test kan zelfs helpen om ziektes van de wortels op te sporen. In dit artikel vertellen we hoe het nitraat in plantensap getest kan worden.

Er zijn relatief weinig consumenten stikstof testen beschikbaar die speciaal worden gemaakt zijn om de hoeveelheid stikstof in de aarde te testen. Er bestaan wel veel nitraat, nitriet en ammonium testen voor vijver- en aquariumwater. Wij hebben uitgezocht of deze testen ook gebruikt kunnen worden om de hoeveelheid stikstof in de aarde te bepalen. In dit artikel vertellen we hoe deze aquarium testen gebruikt kunnen worden om het stikstofgehalte van de aarde te bepalen.

Er zijn verschillende stikstof bodemtesten te koop, waarvan de meeste deel uit maken van een test set. Om een bodemtest te kunnen doen, moeten er eerst samples of monsters van de grond genomen worden. Daarna worden deze samples gebruikt om te bepalen hoeveel stikstof, meestal in de vorm van nitraat, er in de bodem zit. In dit artikel bespreken hoe een stikstof bodemanalyse op de juiste manier uitgevoerd kan worden en proberen we zelf meerdere stikstof bodemtesten uit.