Organisch Bemesten: De “Bubbel Test” Om De Hoeveelheid Calciumcarbonaat In De Grond Te Bepalen

ORGANISCH BEMESTEN: DE “BUBBEL TEST” OM DE HOEVEELHEID CALCIUMCARBONAAT IN DE GROND TE BEPALEN

Wanneer de grond die je tot je beschikking hebt een te hoge pH-waarde heeft voor de planten die je wilt kweken, dan kun je overwegen om de pH-waarde van de grond te gaan verlagen. Hiervoor wordt meestal elementaire zwavel gebruikt, omdat elementaire zwavel door bacteriën in de grond omgezet wordt in sulfaat en waterstofionen. De waterstofionen die ontstaan kunnen de pH-waarde van de grond verlagen.

Helaas is het zo dat de waterstofionen die ontstaan wanneer bacteriën elementaire zwavel afbreken alleen effect hebben op de pH-waarde van de grond wanneer de hoeveelheid calciumcarbonaat in de grond beperkt is. Voordat je aan de slag gaat met elementaire zwavelpoeder, is het daarom aan te raden om eerst een klein testje te doen waarmee je het calciumcarbonaat gehalte in de bodem kunt inschatten.

Om te bepalen hoeveel calciumcarbonaat er ongeveer in de bodem zit, moet je eerst wat grond verzamelen. De zwavel werkt alleen in de grondlaag waarin het wordt verwerkt. Wanneer je bijvoorbeeld een laag van 40 centimeter grond wilt verzuren, dan is het belangrijk om verschillende grondmonsters te nemen op bijvoorbeeld 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 40 centimeter diepte op verschillende plekken waar de planten moeten gaan groeien en deze samen te voegen in een zakje. Voordat je de grond gaat testen meng je de verschillende grondmonsters goed door elkaar.

Als de verschillende grondmonsters eenmaal goed gemengd zijn, dan neem je hier een theelepel grond uit. De grond doe je in een klein, schoon bakje. Aan de grond voeg je een theelepel natuurazijn aan toe. Dit roer je heel kort even door.

Wanneer je de azijn aan de grond toevoegt, dan ontstaan er meestal bubbels. Dit zijn onschuldige koolstofdioxide bubbels die ontstaan door de reactie tussen het calciumcarbonaat in de grond en de waterstofdeeltjes uit de azijn. Hoe meer bubbels er ontstaan, hoe meer calciumcarbonaat er in de grond zit. Hoe meer calciumcarbonaat er in de grond zit, hoe moeilijker het is om de pH-waarde van de grond te verlagen en hoe meer zwavel er nodig zal zijn. Wanneer de bubbels nauwelijks met het blote oog te zien zijn, dan kun je het beste even je oor bij het bakje houden. Soms kun je de bubbels namelijk wel horen.

Bubbels Geschat percentage calciumcarbonaat
Geen bubbels te zien of te horen 0%

Bubbels nauwelijks zichtbaar, wel een licht bubbelend geluid

0 tot 1%
Een paar bubbels zichtbaar 1 tot 2%
Veel bubbels, zoals wanneer bruiswater net ingeschonken is 2 tot 3%
Zeer veel bubbels, waardoor even een schuimlaag ontstaat meer dan 3%
Calciumcarbonaat test
Bubbels nauwelijks zichtbaar, wel hoorbaar.
Calciumcarbonaat test
Veel bubbels, alsof bruiswater net is ingeschonken.
Calciumcarbonaat test
Zeer veel bubbels, waardoor even een schuimlaag ontstaat.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen