Het ontwerpen, in elkaar zetten en programmeren van kleine, eenvoudige machines die helpen om planten te verzorgen is leuk voor jong en oud en voor beginners en gevorderden. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in elektronica en programmeren, dan is het vaak super leuk om je eigen tuinman-robot te bouwen, die je plantjes bijvoorbeeld water geeft, verwarmt of verkoeld en die kweeklampen aan zet als het te donker wordt. Op deze pagina kun je alle tutorials en informatie pagina’s vinden die we tot nu toe hebben gemaakt voor de “De Programmeerbare Plantenkas” serie, waarin we uitleggen hoe je belangrijke variabelen, zoals de vochtigheid en de temperatuur van de grond, kunt meten, en hoe je deze data kunt gebruiken om planten bijvoorbeeld automatisch water te laten geven.
Water is onmisbaar voor planten. Water is namelijk niet alleen een essentieel ingrediënt voor het fotosyntheseproces, maar water zorgt ook voor de stevigheid van een plant en kan de plant verkoelen. Ondanks dat water heel belangrijk is voor planten, is het ook weer niet goed wanneer er te veel water in de grond zit. De wortels van een plant moeten namelijk ook zuurstof uit de grond kunnen halen om te overleven. Zodra de grond helemaal verzadigd is met water, dan is al de lucht uit de grond geduwd, en zullen de wortels letterlijk stikken. Een microcontroller kan helpen om met behulp van bodemvochtigheidssensoren de waterstatus van de grond te bepalen, en een signaal geven dat de planten dorst hebben of zelfs pompjes aansturen om de grond automatisch van de juiste hoeveelheid water te voorzien.
Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:
De temperatuur rondom een plant en de temperatuur van de grond heeft invloed op de snelheid waarmee zaadjes ontkiemen en planten groeien. Het bijhouden van de temperatuur met temperatuursensoren van de omgeving en de grond waarin je planten groeien kan daarom zinvol zijn. Als het gemeten temperatuur te laag is, dan kun je de microcontroller vragen om een verwarmingsmatje of een verwarmingskabel aan te zetten. In het geval dat het juist te warm is, dan kun je bijvoorbeeld een ventilator aan zetten en eventueel een raampje laten openzetten door de microcontroller. Op die manier kun je er met een microcontroller voor zorgen dat jonge en gevoelige planten het nooit te koud of te warm hebben.
Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:
Wanneer je planten gaat kweken die gevoelig zijn voor de zuurtegraad van de grond, dan is het vaak handig als je zelf de pH-waarde van de grond kunt bepalen. Natuurlijk kun je dit doen met teststrips of met kant-en-klare digitale pH-meters, maar de teststrips zijn vaak niet zo accuraat en de kant-en-klare digitale pH-meters zijn vaak erg prijzig. De pH-waarde meten met een zelf gemaakte digitale pH-sensor kan daarom een goede tussen oplossing zijn. Een zelf gemaakte pH-sensor is namelijk vaak goedkoper dan een kant-en-klare digitale pH-meter van een goede kwaliteit en geeft meestal een accuratere uitslag dan een teststrip.
Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:
Om het automatiseren van het verzorgen van planten soepel te laten verlopen of om meer inzicht te krijgen in de data die uit sensoren komt, is het handig om ook wat algemene modules te kunnen aansluiten en programmeren.