BIOLOGISCHE BESTRIJDING


Insectenplagen, infecties met ziekteverwekkers en foutjes in de verzorging kunnen ervoor zorgen dat planten het minder goed doet. Bij milde problemen groeit de plant bijvoorbeeld minder snel dan gehoopt of krijgt de plant minder bloemen. Wanneer de insectenplaag, ziekte of verzorgingsfoutjes groter zijn, dan kunnen planten bijvoorbeeld tekenen vertonen van uitdroging, kunnen ze vlekken krijgen of kunnen de bladeren van de plant af vallen. Om planten mooi en productief te houden, is het aan te raden om zo snel mogelijk in te grijpen als de plant minder vitaal lijkt te worden.

De laatste jaren is er veel aandacht voor het gebruik van natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen. Er wordt vaak jubelend gesproken over natuurlijke vijanden, goede micro-organismen en biopesticide. Ik ben zeker een fan van het gebruik van natuurlijke en biologische bestrijdingsmethoden om planten te beschermen tegen vervelende insecten en ziekmakende micro-organismen. Ondanks dat natuurlijke en biologische bestrijdingsmiddelen vaak minder schadelijk zijn voor mens, dier en het milieu, zijn ze vaak wel minder onschuldig dan het lijkt, vooral als het om plantaardige pesticiden gaat. Een goede biopesticide bevat ook werkzame stoffen die in staat zijn om insecten of ziekteverwekkers te doden. In de artikelen over het bestrijden van insectenplagen en plantenziektes vindt je daarom niet alleen informatie over welke natuurlijke of biologische bestrijdingsmethoden goed werken, maar ook informatie over het effect van de behandelingen op de gezondheid van mensen, goede insecten en de rest van het milieu.


INSECTENPLAGEN


De meeste mensen die een plant bezitten, krijgen ooit te maken met vervelende insecten die het sap uit de plant zuigen of die aan de blaadjes knabbelen. De meeste van deze schadelijke insecten kun je gelukkig met het blote oog zien, waardoor het makkelijk is om te achterhalen wie de plant aanvalt. Enkele insecten, zoals spintmijten, zijn moeilijker te zien. Het is daarom altijd aan te raden om een plant die het niet goed doet niet alleen van een afstandje te bestuderen, maar ook van dichtbij.

In de artikelen hieronder kun je lezen hoe je veel voorkomende insectenplagen kunt herkennen en op een natuurlijke of biologische manier kunt bestrijden.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan:


Ziekteverwekkers


Planten kunnen geïnfecteerd worden door verschillende schadelijke micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en virussen. Meestal zijn deze infecties mild, en heeft de plant alleen last van een vertraagde groei en wat vlekken, maar soms kunnen ziekteverwekkers een plant binnen een korte tijd verwoesten. In de artikelen hieronder lees je hoe je erachter kunt komen of een plant geïnfecteerd is met een ziekteverwekker, hoe je infecties kunt voorkomen en hoe je bestaande infecties op een natuurlijke of biologische manier kunt behandelen.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende tutorial of informatie pagina te gaan: