Biologische Bestrijding: Spint Herkennen En Bestrijden

Biologische Bestrijding: Spint Herkennen En Bestrijden

Spintmijten, ofwel Tetranychus urticae, kwamen tot voor kort vooral voor op kamerplanten in Nederland en België. Dit kwam, omdat het buiten te koud en te vochtig was voor de spintmijten. Nu het langer droog en warm is, zien we dat spint plagen hier ook steeds vaker voor komen op tuinplanten. Omdat spintmijten veel schade kunnen aanrichten aan onze planten, is het belangrijk om een spint plaag snel te kunnen herkennen. Ook is het belangrijk om te weten hoe je de spintmijten kunt bestrijden zonder conventionele bestrijdingsmiddelen, omdat spint steeds meer resistent wordt tegen reguliere insecticide. In dit artikel vertellen we hoe je een spint plaag kunt herkennen en hoe je deze op een natuurlijke of biologische manier kunt bestrijden.

Het herkennen van een spint plaag

Een spint infectie kan in het begin subtiel zijn. Vaak lijkt de plant het een tijdje gewoon wat minder te doen. Soms zie je de kleine spinnenwebben die de spintmijten op en tussen de bladeren spannen. Pas bij een uitgebreidere inspectie, kun je de spintmijten pas echt goed zien.

spintmijten, spint, plant
Wanneer er een web met allemaal kleine, rode puntjes op de plant zit, dan is de kans groot dat er spint op de plant zit.
spint, spintmijt
Bij nadere inspectie zie je vaak dat de spintmijten lichte plekken maken op het blad van de besmette plant.

De spintmijten hebben een rond of ovaal lijfje dat meestal kleiner dan 1 millimeter lang is. Wanneer je heel goed kijk, kun je de kleine spinnenpootjes zien zitten. Ze kunnen rood, bruin, wit of doorzichtig zijn. Wanneer je met een vergrootglas kijkt, dan zie je vaak ook de jongere spintmijten en de eitjes op de bladeren zitten.

spintmijten, spint
Spintmijten zijn een soort kleine, rode harige tekenen die op het blad en op de takken van een plant zitten.
spintmijt, spint
De eitjes en de jonge spintmijten zijn geel of doorzichtig, terwijl de oudere spintmijten rood of bruin zijn.

Wanneer de spintmijten een tijdje op de plant zitten, kun je aan de plant zelf zien dat de spintmijten de cellen van de plant kapot maken. Een enkele spintmijt kan ongeveer twintig plantencellen per minuut kapot maken. Ze zuigen het sap dat in de cellen zit op, waardoor de cel dood gaat. De dode cel wordt vervolgens wit of bruin van kleur, waardoor het lijkt alsof het blad allemaal stipjes heeft. Wanneer een groot deel van het blad aangetast is door spintmijten, dan gaan de bladeren slap hangen. Dit gebeurt meestal eerder bij jonge bladeren.

spint
Een spint plaag kan een jonge plant binnen een korte tijd doden, zoals bij deze citruszaailing.
spint
Onder de microscoop kun je zien dat de spintmijten hele eilandjes aan cellen kapot hebben gemaakt.

De meeste spintmijten hebben hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid nodig om te kunnen overleven en om zich voort te planten. Daarom zien we spint meestal alleen in de zomer op planten in de tuin. Binnen in huis of in de tuinkas zien we spint vaker. Hier zijn de temperaturen vaak hoger, tussen de 20 en 25 graden Celsius, waardoor de spintmijten actiever zijn.

Het bestrijden van een spint plaag

Doordat boeren jarenlang verschillende conventionele bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt tegen spintmijten, zijn ze resistent geworden tegen de meeste van deze middelen. Daarnaast zijn deze synthetische bestrijdingsmiddelen ook nog eens slecht voor de gezondheid van mensen, het bodemleven en goede insecten. Er is daarom door onderzoekers een grote zoektocht gestart naar het gebruik van alternatieve methoden om spint te bestrijden. Hieronder vind je de verschillende natuurlijke of biologische bestrijdingsmethoden die effectief blijken te zijn tegen spint plagen.

Combinatieteelt

Sommige planten scheiden stoffen uit die vervelende insecten, zoals de spintmijt, wegjagen. De meest gebruikte plant tegen spint mijten is de Cleome gynandra, ofwel de Afrikaanse spinnen bloem. Deze wordt in rozenkwekerijen in warme landen gebruikt. Helaas is deze plant in Nederland en België moeilijk te vinden. Hier zouden moederkruid plantenpepermunt planten en knoflookplanten gebruikt kunnen worden om spintmijten af te weren en natuurlijke vijanden aan te trekken.

Mycorrhiza

Mycorrhiza zijn schimmels die samenwerken met de wortels van een plant. Het is bekend dat de meeste planten beter groeien en een betere oogst geven wanneer er mycorrhiza schimmels op de wortels van de plant zitten. Inmiddels is ook bekend dat mycorrhiza schimmels invloed hebben op de afweerstoffen die en plant uitscheidt. In ieder geval bij bonenplanten en bij Lotus japonicus planten zorgen mycorrhiza schimmels ervoor dat de plant stoffen aanmaakt die roofmijten aantrekken die spintmijten op eten. Voorbeelden van producten met mycorrhiza zijn BioSolutions Mycorrhiza + Trichoderma, FungiLife Mycorrhiza Mix Moestuin, CellMax Mycorrhiza, Advanced Nutrients Piranha, BAC Funky Fungi, BioNova Microlife en Aptus Mycor Mix.

Natuurlijke vijanden

Er zijn verschillende andere insecten, bacteriën en schimmels die spint mijten kunnen aanvallen en vernietigen. De meeste van deze natuurlijke vijanden komen niet in Nederland of België voor, en zijn hier ook niet te krijgen om uit te zetten op planten die last hebben van spint. De natuurlijke vijanden die te koop zijn, zijn duur en overleven het alleen voor een langere tijd wanneer ze in de juiste omgeving worden gehouden. In veel gevallen is het gebruik van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van een spint plaag daarom niet haalbaar.

Roofmijt Phytoseiulus persimilis

Het dieet van de Phytoseiulus persimilis roofmijt bestaat alleen uit spintmijten. Deze roofmijt kan daarom alleen overleven wanneer er voldoende spintmijten zijn. Het uitzetten van Phytoseiulus persimilis heeft dus vooral zin wanneer je te maken hebt met een grote spint plaag die regelmatig terug keert, bijvoorbeeld in een grote kas. Voorbeelden van producten die Phytoseiulus persimilis bevatten zijn BioGroei Phyto-Mite, BioBestrijding Predatory Mite Mix Against Spider Mites, Refona Spintroofmijten en Biopol Phytoseiulus persimilis.

Wanneer je er voor kiest om met Phytoseiulus persimilis roofmijten te werken, dan is het belangrijk dat je in de weken voor en na het uitzetten geen biologische insecticiden op basis van pyrethrine gebruikt. Phytoseiulus persimilis zijn namelijk erg gevoelig voor pyrethrine.

Roofmijt Neoseiulus californicus

Soms wordt de Neoseiulus californicus roofmijt, ook wel Amblyseius californicus genoemd, gebruikt om spint te bestrijden. Helaas is deze roofmijt is de Neoseiulus californicus roofmijt volgens sommige onderzoeken slechter in het bestrijden van spint dan de Phytoseiulus persimilis roofmijt. Het voordeel van de Neoseiulus californicus is wel dat deze ook stuifmeel kan eten wanneer er geen spintmijten meer zijn. Hierdoor kunnen ze langer overleven, en hoeven ze niet opnieuw uitgezet te worden wanneer de spintmijten terug keren, op voorwaarde dat er natuurlijk voldoende bloemen beschikbaar zijn  Ook overleeft de Neoseiulus californicus bij een lagere luchtvochtigheid van 65% terwijl de Phytoseiulus persimilis een luchtvochtigheid van 95% nodig heeft. Voorbeelden van producten die Neoseiulus californicus roofmijt bevatten zijn BioGroei Soni-Mite, BioGroei Forni-Mite, Biopol Neoseiulus californicus en Refona Californische spintroofmijt.

Knoflook extract

Enkele onderzoeken hebben laten zien dat spintmijten gevoelig zijn voor knoflook extracten. Dit komt waarschijnlijk omdat deze extracten veel zwavel bevatten. Meestal wordt een verdunt distillaat van knoflook gebruikt, omdat dit de meeste werkzame stoffen gebruikt. Wanneer er een mengsel van 14 gram knoflook distillaat met een liter water op de spintmijten wordt gespoten, dan gaan de meeste spintmijten dood. Niet-gedestilleerde mengsels van water of alcohol waarin verse knoflook was getrokken, waren over het algemeen een stuk minder effectief dan mengsels gedestilleerde knoflook extracten.

essentiële oliën

Er zijn verschillende soorten essentiële oliën getest om spintmijten te bestrijden. Van mengsels met basilicum olie, kamille olie, eucalyptus olie, rozemarijn olie, oregano olie, tijm olie, en bonenkruid olie is aangetoond dat deze het aantal spint mijten op planten kan verminderen. Een mengsel met 1 of meerdere van deze essentiële oliën kan gebruikt worden om een spint plaag aan te pakken. Om zo’n mengsel te maken, mix je totaal 1 milliliter essentiële oliën met 100 milliliters water. Eventueel kun je hier een emulgator, zoals de Chi Emulgator, aan toevoegen om het beter te laten mengen.

Zowel essentiële oliën als emulgatoren zijn niet onschuldig. Van veel essentiële oliën en emulgatoren is inmiddels aangetoond dat ze slecht zijn voor bijen, hommels en lieveheersbeestjes. Kies daarom als het even kan een andere manier om spint te bestrijden. Kies je ervoor om toch een mengsel op basis van essentiële oliën te gebruiken, spray dit dan altijd op een zo klein mogelijk oppervlak van de plant en breng het alleen in de avond aan, als er geen goede insecten meer rondvliegen.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen