CITRUSBOMENcitroenboom kopen, limoenboom kopen, sinaasappelboom kopen

Citrusbomen worden in elke prijsklasse aangeboden, van € 10 tot ver boven de € 100. In dit artikel lees je hoe je een goede citrusboom kan uitkiezen, die past bij jou verwachtingen en bij jou standplaats in je huis. Daarnaast vindt je hier een overzicht van de verschillende citrusrassen, met al hun voor- en nadelen!

citroenpit, sinaasappelpit, citroenzaad, sinaasappelzaad

De pitten van citrusvruchten, zoals citroenpitten, sinaasappelpitten en mandarijnpitten, kan je zaaien. In dit artikel lees je hoe je de pitten het beste kan zaaien, en hoe je de jonge citrusplantjes moet verzorgen. Daarnaast verteld het ook hoe lang het duurt voordat jij je eigen citrusvruchten kunt oogsten!citrus verzorging, citroenboom, limoenboom, sinaasappelboom, kumquatboom

Citrusbomen zijn niet de meest makkelijke bomen om te verzorgen. In dit artikel lees je alles over hoeveel licht, hoeveel ruimte, hoeveel water, en hoeveel voeding een citrusboom nodig heeft. Daarnaast staat het artikel vol met tips over wat de juiste standplaats en de juiste grond is voor een citrusboom. Ook vindt je hier snoei tips.

blad wordt geel, blad valt, luizen, beestjes

Citrusbomen zijn best gevoelig. Te veel water, te weinig licht, of de verkeerde voeding kunnen er voor zorgen dat de bladeren van de citrusboom gaan verkleuren, de bladeren van de boom af vallen, of dat de boom bijna geen bloemen en/of vruchten krijgt. In dit artikel de meest voorkomende problemen en oplossingen!Plantenvoeding en Citrusbomen: Kalium (K)

meer lezen

Plantenvoeding en Citrusbomen: Fosfor (P)

plantenvoeding citrusbomen, fosfor
meer lezen

Plantenvoeding en Citrusbomen: Stikstof (N)

plantenvoeding en citrusbomen, stikstof
meer lezen

Potgrond en citrusbomen: De juiste potgrond voor een gezonde citrusboom

POTGROND EN CITRUSBOMEN
meer lezen

Plantenbakken voor citrusbomen: De juiste bak voor het wortelstelsel van een citrusboom

PLANTENBAKKEN VOOR CITRUSBOMEN DE JUIST BAK VOOR HET WORTELSTELSEL VAN EEN CITRUSBOOM
meer lezen

Licht en citrusbomen: intensiteit, golflengte, duur en LED kweeklampen

pompelmoes
meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van sukadebomen (Citrus Medica)

sukadeboom, citrus medica, buddha's hand

De sukadeboom (Citrus Medica) wordt vooral gekweekt voor de schil. De plant wordt in het Engels ook wel "citron" genoemd, wat voor wat verwarring kan zorgen. De vruchten bevatten (bijna) geen vruchtvlees of sap. Daarom wordt vooral de heerlijk geurende schil gebruikt. De schil wordt vers gebruikt als smaak maker, maar er wordt natuurlijk ook sukade van gemaakt.

 

Het ras "Buddha's Hand" wordt het meest gebruikt in de keuken en om sukade van te maken. Het ras "Diamante" wordt ook gebruikt voor de sukade.

 

De sukadeboom bloeit met de juiste verzorging het hele jaar door. De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen, meer informatie over de verzorging vindt je HIER. Deze citrusbomen houden alleen iets minder van droogte dan de meeste andere citrus soorten. Daarom kan je deze boom het beste al water geven wanneer de eerste 2,5 cm van de grond zijn opgedroogd. De vruchten worden in de winter geel, ze zijn dan klaar om geoogst te worden. Ze zijn dan minimaal 15 cm lang en hebben meerdere "vingers". De vruchten hebben een sterke geur en de schil smaakt naar zoete citrus.

 

Sukadebomen van het ras "Buddha's Hand" kan je o.a. HIER kopen. HIER kan je onze tips lezen voor de aankoop van een citrusboom.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een sinaasappelboom (citrus sinensis)

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobilis

De sinaasappelboom (Citrus Sinensis) krijgt grote, zoete, sappige sinaasappels. De vruchten zijn groot en zoet, wat ze minder geschikt maakt om in huis te kweken. Wanneer de vruchten in een lichte en warme omgeving staan, dan kan het meer dan een jaar duren voordat de sinaasappels rijp zijn. Voor iedereen met weinig geduld is een sinaasappelboom dus niet heel erg geschikt.

 

Veel kwekers en verkopers verkopen de calamondin citrus als een mini sinaasappelboom. Ondanks dat de calamondin een leuke boom met eetbare vruchten is, lijken de vruchten qua formaat en smaak niet op een sinaasappel. Wanneer je een echte sinaasappel wilt kweken, is het belangrijk om goed naar de Latijnse naam te kijken, zodat je dalijk geen calamondin in plaats van een sinaasappel in huis haalt.

 

Sinaasappels hebben meer licht nodig dan de meeste andere citrusbomen (+ 8 uur per dag). Daarnaast worden ze op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. Om meer te lezen over de hoeveelheid water en voeding en andere verzoringstips die je sinaasappelboom nodig heeft kan je HIER verder lezen.

 

Sinaasappelbomen zijn o.a. HIER, HIER en HIER te koop. Om er zeker van te zijn dat een sinaasappelboom geschikt is voor jou huis, kan je HIER al onze tips lezen over de aankoop van een citrusboom.

Tips om problemen met een citrusboom te verhelpen (bladverkleuring, bladverlies, insecten, etc.)

[deze pagina wordt in de komende weken geüpdatet, uitgebreid en beter georganiseerd, daardoor kan het zijn dat de pagina tijdelijk iets minder georganiseerd is, scroll daarom door de hele pagina totdat hij is verbeterd!]

meer lezen

Wolluizen (pluizige, witte insecten) op citrusbomen

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Wolluizen (Pseudococcidae) zijn wit/grijze pluizige bladluizen van 1 tot 5 mm lang. Ze komen relatief vaak voor op citrusbomen. Je kan ze meestal op de stengels en bij de nerven aan de onderkant van het blad vinden.

 

Nieuwe citrusbomen kunnen wolluizen met zich mee dragen zonder dat je dit meteen ziet. Om ervoor te zorgen dat andere planten geen last krijgen van de wolluis kan je nieuwe citrusbomen het beste 1 maand minimaal 1 meter van andere planten vandaan zetten.

 

Om een wolluizen plaag te voorkomen kan je de onderkant en bovenkant van de bladeren en de stengels insprayen met Neem olie

 

Lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de wolluis. Wanneer je de citrusboom in de zomer buiten zet kan je lieveheersbeestjes larven gebruiken om de wolluizen plaag te bestrijden.

 

Wanneer je citrusboom niet naar buiten kan, en je hebt geen zin in een groep lieveheersbeestjes in je huis, dan kan je (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor wolluizen. Wolluizen zijn vaak moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis, daarom werken de meeste middelen tegen gewone bladluizen niet zo goed.

 

Luxan ER II werkt op basis van maltodextrine. Wanneer dit middel op de wolluis komt, dan stopt het met ademen en bewegen. Het nadeel van dit middel is dat de wolluizen in contact moeten komen met de vloeibare maltodextrine. Wanneer ze zich verstoppen onder een blad, en je raakt de wolluis niet, dan blijft het leven. Dit betekend dat je de citrusboom vaak meerdere keren moet behandelen voordat alle wolluizen weg zijn.

 

Ecostyle Promanal-R werkt op basis van pyrethrinen en koolzaadolie. Dit middel werkt door het zenuwstelsel van de wolluis aan te tasten. Ook dit middel heeft het nadeel dat de wolluis in contact moet komen met het vloeibare middel. Dit zorgt ervoor dat meerdere behandelingen vaak nodig zijn.

 

Edialux Insecticide 10 ME werkt op basis van cypermethrin. Dit niet biologische middel werkt op het zenuwstelsel van de wolluis.

 

Wanneer er niet heel veel wolluizen aan de citrusboom zitten, dan kan je ze ook weghalen met een mengsel van ½ deel alcohol, ½ deel water, en een eetlepel (biologisch) afwasmiddel.

 

Wanneer je citrusboom weer hersteld is van de schildluizen of de dopluizen kan je de tips HIER gebruiken om je plant weer zo gezond mogelijk te houden.

Tips voor het verzorgen van een citrusboom

TIPS VOOR HET VERZORGEN VAN EEN CITRUSBOOM
meer lezen

Tips voor het kopen van een citrusboom (citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, kumquat, calamondin, etc.)

citroenboom kopen

Citrusbomen heb je in vele soorten en maten. Naast de bekende citrussoorten, zoals citroenen, mandarijnen, sinaasappels, grapefruits en limoenen, zijn er ook soorten die je niet snel bij de supermarkt kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kumquat, de vingercitroen, de limequat en de calamondin.

 

Citrusbomen zijn vrij kieskeurig als het om staplaats en verzorging gaat. Daarbij is een goede boom vaak niet heel goedkoop. Goede redenen dus om even te kijken wat jou huis te bieden heeft aan je toekomstige citrusboom en het citrusras te kiezen dat het optimaal doet in jou huis. Heb je een citrusboom gekozen, dan kan je HIER alles lezen over hoe je de boom het beste kan verzorgen, inclusief tips over de juiste grond, de hoeveelheid licht de plant nodig heeft, welke voeding het best is voor citrusbomen en nog veel meer.

meer lezen

Citrus pitten zaaien: citroenpitten, sinaasappelpitten, grapefruitpitten, etc.

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een kumquat citrusboom (citrus japonica)

kumquat, kumqatboom, citrus japonica

Kumquats (Citrus Japonica) zijn kleine, langwerpige oranje vruchtjes met een zoete schil en zuur vruchtvlees. Ze worden vaak gebruikt als decoratie op desserts, om jam of marmalade van te maken, en in drankjes en cocktails.

 

Een kumquatboom is ideaal om binnen te kweken. De vruchten zijn klein, en het vruchtvlees is zuur. Dit betekend dat ze voor een zonnig raam rijp kunnen worden en ook nog eens veel vruchten geven. Pluk de vruchten wanneer ze fel oranje zijn en niet meer keihard. Een Nagami kumquatboom kan tot -10 graden Celcius buiten blijven staan, mits de plant volwassen is en al een redelijk dikke stam heeft.

 

Een kumquatboom wordt verzorgt zoals de meeste andere citrusbomen. HIER kan je alle tips voor het geven van de juiste hoeveelheden licht, water en voeding aan je kumquatboom vinden.

 

Kumquatbomen zijn o.a. HIER te koop. HIER vindt je alle informatie die je nodig hebt om de juiste citrusboom te kopen die gezond en productief blijft in jou huis!

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een calamondin citrusboom (citrus mitis)

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Calamondinboompjes (Citrus Mitis) worden vaak als ornamentele citrusbomen gehouden. De kleine, ronde calamondin vruchtjes zijn eetbaar. De schil is zoet, terwijl het vruchtvlees zuur is. Het sap kan limoensap vervangen. De hele vruchten worden ook gebruikt om bijvoorbeeld marmalade van te maken. Daarnaast wordt er ook likeur van gemaakt.

 

De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Meer over de verzorging van een calamondinboom en andere citrusbomen kan je HIER vinden.

 

De kleine, zure vruchten rijpen goed binnen in huis. Wanneer ze voor een zonnig raam staan kan je elk jaar een aantal vruchten oogsten. 

 

Calamondinbomen zijn o.a. HIER, HIER, HIER en HIER te koop. Wanneer je een citrusboom wilt kopen die past bij jou huis, dan kan je HIER al onze aankooptips vinden.