CITRUSBOMEN

ALLES OVER HET KWEKEN VAN CITRUSVRUCHTEN


Citrusbomen met hun heerlijk ruikende bloemen en sappige, aromatische vruchten. Wie wil ze nu niet in huis hebben?

 

Naast de standaard sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, limoenen en citroenen die je in de supermarkt vindt zijn er nog talloze andere, minder bekende citrus soorten.

 

Hieronder staat een overzicht van al onze artikelen over citrusbomen. Mocht je citrus vraag daar nog niet mee beantwoord zijn, dan kan je natuurlijk altijd een berichtje sturen naar info@foodplanting.com.


citroenboom kopen, limoenboom kopen, sinaasappelboom kopen

Citrusbomen worden in elke prijsklasse aangeboden, van € 10 tot ver boven de € 100. In dit artikel lees je hoe je een goede citrusboom kan uitkiezen, die past bij jou verwachtingen en bij jou standplaats in je huis. Daarnaast vindt je hier een overzicht van de verschillende citrusrassen, met al hun voor- en nadelen!

citroenpit, sinaasappelpit, citroenzaad, sinaasappelzaad

De pitten van citrusvruchten, zoals citroenpitten, sinaasappelpitten en mandarijnpitten, kan je zaaien. In dit artikel lees je hoe je de pitten het beste kan zaaien, en hoe je de jonge citrusplantjes moet verzorgen. Daarnaast verteld het ook hoe lang het duurt voordat jij je eigen citrusvruchten kunt oogsten!citrus verzorging, citroenboom, limoenboom, sinaasappelboom, kumquatboom

Citrusbomen zijn niet de meest makkelijke bomen om te verzorgen. In dit artikel lees je alles over hoeveel licht, hoeveel ruimte, hoeveel water, en hoeveel voeding een citrusboom nodig heeft. Daarnaast staat het artikel vol met tips over wat de juiste standplaats en de juiste grond is voor een citrusboom. Ook vindt je hier snoei tips.

blad wordt geel, blad valt, luizen, beestjes

Citrusbomen zijn best gevoelig. Te veel water, te weinig licht, of de verkeerde voeding kunnen er voor zorgen dat de bladeren van de citrusboom gaan verkleuren, de bladeren van de boom af vallen, of dat de boom bijna geen bloemen en/of vruchten krijgt. In dit artikel de meest voorkomende problemen en oplossingen!Plantenvoeding en Citrusbomen: Fosfor (P)

plantenvoeding citrusbomen, fosfor

Fosfor is een mineraal die citrusbomen gebruiken om in goede conditie te blijven. Wanneer er te veel of te weinig fosfor wordt opgenomen door je citrusboom, dan zal je plant minder goed groeien en minder fruit produceren. Wanneer de bladeren van je citrusboom paars of bruin kleuren kan dit een teken zijn dat er iet smis is met het opnemen van fosfor uit de grond. Fosfor is vooral belangrijk voor de werking van de celkern van de cellen in je citrusboom, voor het regelen van de celdeling en voor het beschikbaar maken van energie. In dit artikel vertellen we je alles over de relatie tussen fosfor en citrusbomen. Je vindt antwoord op de volgende vragen:

  1. Waarom hebben citrusbomen fosfor nodig?
  2. Hoeveel en wanneer hebben citrusbomen fosfor nodig?
  3. Waarom mag je niet teveel fosfor aan citrusbomen geven?
  4. Wat zijn de symptomen van een fosfor tekort bij citrusbomen en hoe wordt dit veroorzaakt?
  5. Hoe kan een tekort aan fosfor bij citrussen worden verholpen?

Geen grote lezer? Klik dan HIER om naar de samenvatting te gaan!

meer lezen

Plantenvoeding en Citrusbomen: Stikstof (N)

plantenvoeding en citrusbomen, stikstof
meer lezen

Potgrond en citrusbomen: De juiste potgrond voor een gezonde citrusboom

POTGROND EN CITRUSBOMEN

Professionele citrus kwekers hebben de groei en de opbrengst van citrusbomen in verschillende soorten grond vergeleken. Op basis hiervan blijkt dat een aantal eigenschappen van de grond zeer belangrijk zijn om een citrus gezond en productief te houden. Wat deze eigenschappen zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe jij ze kunt toepassen lees je in dit artikel.

meer lezen

Plantenbakken voor citrusbomen: De juiste bak voor het wortelstelsel van een citrusboom

PLANTENBAKKEN VOOR CITRUSBOMEN DE JUIST BAK VOOR HET WORTELSTELSEL VAN EEN CITRUSBOOM

De wortels van een plant zijn een beetje zoals onze organen: Je ziet ze niet, maar ze zorgen wel dat de plant in leven blijft. De wortels nemen namelijk water en voedingsstoffen uit de bodem op. Citrusbomen worden vaak in een plantenbak gezet waarvan de afmetingen niet geschikt zijn voor de manier waarop de wortels van een citrusboom groeien. Hierdoor kan het zijn dat de planten moeite hebben met groeien. Wanneer je net een nieuwe citrusboom hebt gekocht, je citrusboom toe is aan een nieuwe plantenpot, of wanneer je problemen hebt met je citrusboom, is het handig om de berekeningen hieronder aan te houden om de juiste plantenbak te kiezen.

meer lezen

Licht en citrusbomen: intensiteit, golflengte, duur en LED kweeklampen

pompelmoes

Een te kort aan licht is een veel voorkomend probleem bij citrusbomen die binnen in huis worden gehouden. Dat is natuurlijk niet zo heel gek, want zelfs buiten is er in Nederland en België niet super veel zon. Als we de planten dan ook nog eens binnen gaan zetten, waar grote delen van het plafond en de muren uit beton bestaan, dan snap je misschien wel dat je citrusboom niet super blij is. 

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van citroenbomen (citrus limon/lemonium/meyeri)

CITROENBOOM (CITRUS LIMON/LEMONIUM)

citroenboom, citroenplant, citroen, citrus limon, citrus lemonium

Een citroenboom (Citrus Limon/Lemonium) brengt meteen een Mediterraanse sfeer in je huis. De groene bomen, met hun heerlijke ruikende bloemen en aromatische, zure vruchten kan je ook binnen in huis kweken. Ze vragen iets meer verzorging en aandacht dan de gemiddelde kamerplant, maar daar pluk je dan ook letterlijk de vruchten van!

 

Het ras "Eureka" of "Four Seasons" wordt het meest gebruikt als kamerplant. Dit zijn ook de citroenen die je in de supermarkt koopt. De planten produceren, onder de juiste omstandigheden, het hele jaar door bloemen en vruchten, en zijn dus erg productief. Naast de gele variant, kan je heel soms ook een "Eureka" citroen vinden die roze vruchten geeft.

 

De verzorging van een citroenboom is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. HIER kan je al onze tips lezen over het verzorgen van een citrusboom, inclusief het geven van water, voeding, licht en meer!

 

Vanaf het moment dat de bloemen uitgebloeid zijn kan het 9 tot 12 maanden duren voordat je een citroen kan oogsten. Citroenbloemen hoeven niet bestoven te worden om in vruchten te veranderen. Wanneer je de bloemen met de hand bestuift met behulp van een zacht kwastje lijken ze wel iet smeer vruchten te geven. Zodra de citroenen heel geel zijn, zijn ze klaar om geoogst te worden.

 

Citroenbomen kan je o.a. HIER, HIER, HIER en HIER kopen. Om er voor te zorgen dat je een gezonde, productieve citroenboom koopt kan je onze aankoop tips HIER lezen.

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van sukadebomen (Citrus Medica)

sukadeboom, citrus medica, buddha's hand

De sukadeboom (Citrus Medica) wordt vooral gekweekt voor de schil. De plant wordt in het Engels ook wel "citron" genoemd, wat voor wat verwarring kan zorgen. De vruchten bevatten (bijna) geen vruchtvlees of sap. Daarom wordt vooral de heerlijk geurende schil gebruikt. De schil wordt vers gebruikt als smaak maker, maar er wordt natuurlijk ook sukade van gemaakt.

 

Het ras "Buddha's Hand" wordt het meest gebruikt in de keuken en om sukade van te maken. Het ras "Diamante" wordt ook gebruikt voor de sukade.

 

De sukadeboom bloeit met de juiste verzorging het hele jaar door. De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen, meer informatie over de verzorging vindt je HIER. Deze citrusbomen houden alleen iets minder van droogte dan de meeste andere citrus soorten. Daarom kan je deze boom het beste al water geven wanneer de eerste 2,5 cm van de grond zijn opgedroogd. De vruchten worden in de winter geel, ze zijn dan klaar om geoogst te worden. Ze zijn dan minimaal 15 cm lang en hebben meerdere "vingers". De vruchten hebben een sterke geur en de schil smaakt naar zoete citrus.

 

Sukadebomen van het ras "Buddha's Hand" kan je o.a. HIER kopen. HIER kan je onze tips lezen voor de aankoop van een citrusboom.

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een mandarijnbomen (Citrus Nobilis/Reticulata)

MANDANRIJNEN (CITRUS RETICULATA)

mandarijnboom, mandarijn, citrus reticulata

De mandarijnboom (Citrus Reticulata) geeft echte, oranje, zoete mandarijnen. Op internet worden calamondin citrusbomen ook wel eens als mandarijn verkocht, terwijl de vruchten totaal niet op een mandarijn lijken. Wanneer je een echte mandarijnboom in huis wilt is het dus belangrijk om goed op de Latijnse naam te letten!

 

Anders dan de meeste andere citrusbomen hebben veel soorten mandarijnen bestuiving nodig. Bij sommige rassen is het voldoende om met een kwastje over de bloementjes van dezelfde boom te strijken, terwijl je bij een aantal rassen twee bomen nodig hebt.

 

De verzorging van de mandarijnboom is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Voor alle tips over het verzorgen van een mandarijnboom, kan je HIER verder lezen.

 

Mandarijnen worden vrij groot en zoet, daarom duurt het lang voordat de vruchten rijpen binnenshuis. Deze boom is vooral geschikt voor huizen met veel zonnige ramen. Zodra de vruchten oranje zijn, kunnen ze geoogst worden.

 

Mandarijnbomen zijn o.a. HIER en HIER te koop. Om er voor te zorgen dat je een goede, mooie en productieve mandarijnboom in huis haalt, kan je HIER onze aankooptips voor citrusbomen lezen.

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een sinaasappelboom (citrus sinensis)

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobilis

De sinaasappelboom (Citrus Sinensis) krijgt grote, zoete, sappige sinaasappels. De vruchten zijn groot en zoet, wat ze minder geschikt maakt om in huis te kweken. Wanneer de vruchten in een lichte en warme omgeving staan, dan kan het meer dan een jaar duren voordat de sinaasappels rijp zijn. Voor iedereen met weinig geduld is een sinaasappelboom dus niet heel erg geschikt.

 

Veel kwekers en verkopers verkopen de calamondin citrus als een mini sinaasappelboom. Ondanks dat de calamondin een leuke boom met eetbare vruchten is, lijken de vruchten qua formaat en smaak niet op een sinaasappel. Wanneer je een echte sinaasappel wilt kweken, is het belangrijk om goed naar de Latijnse naam te kijken, zodat je dalijk geen calamondin in plaats van een sinaasappel in huis haalt.

 

Sinaasappels hebben meer licht nodig dan de meeste andere citrusbomen (+ 8 uur per dag). Daarnaast worden ze op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. Om meer te lezen over de hoeveelheid water en voeding en andere verzoringstips die je sinaasappelboom nodig heeft kan je HIER verder lezen.

 

Sinaasappelbomen zijn o.a. HIER, HIER en HIER te koop. Om er zeker van te zijn dat een sinaasappelboom geschikt is voor jou huis, kan je HIER al onze tips lezen over de aankoop van een citrusboom.

Schildluizen en dopluizen (kleine insecten met een schild) op citrusbomen

schildluis, dopluis, citrusboom

Schildluizen en dopluizen komen vaak voor op citrusbomen. De luizen zitten vooral op de stengels en aan de onderkant van de bladeren van de citrusboom. Ze zijn vrij klein, tot ongeveer 5 mm lang, met een 'schild'. 

 

Wanneer er niets aan een wolluis of dopluis plaag wordt gedaan, dan zullen uiteindelijk de bladeren van de citrusboom vallen en zal de plant uiteindelijk dood gaan.

 

Om schildluizen of dopluizen te voorkomen kan Pireco Voorkom Bladinsecten gebruikt worden. Dit is een voedingsmiddel voor planten waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor onder andere schildluizen en dopluizen. Neem olie kan ook gebruikt worden om schildluizen en dopluizen te voorkomen. Doe de olie in een spuitbus en spray dit op de onderkant en bovenkant van de bladeren en op de stengels.

 

Nieuwe citrusplanten kunnen soms schildluizen of dopluizen met zich meedragen. Zeker in het begin van de plaag is dit nog niet goed te zien. Om er voor te zorgen dat je nieuwe citrusboom geen andere planten kan besmetten zet je ze voor de zekerheid het beste een maand apart. Zorg ervoor dat ze minimaal 1 meter van de andere planten vandaan staan.

 

Luxan ER II werkt op basis van maltodextrine. Wanneer dit middel op de schildluis of dopluis komt, dan stopt het met ademen en bewegen. Het nadeel van dit middel is dat de schildluis of dopluis in contact moeten komen met de vloeibare maltodextrine. Wanneer ze zich verstoppen onder een blad, en je raakt de schildluis of dopluis niet, dan blijft het leven. Dit betekend dat je de citrusboom vaak meerdere keren moet behandelen voordat alle schildluizen of dopluizen weg zijn.

 

Ecostyle Promanal-R werkt op basis van pyrethrinen en koolzaadolie. Dit middel werkt door het zenuwstelsel van de schildluis of dopluis aan te tasten. Ook dit middel heeft het nadeel dat de schildluis of dopluis in contact moet komen met het vloeibare middel. Dit zorgt ervoor dat meerdere behandelingen vaak nodig zijn.

 

Edialux Insecticide 10 ME werkt op basis van cypermethrin. Dit niet biologische middel werkt op het zenuwstelsel van de schildluis of dopluis.

 

Wanneer je citrusboom weer hersteld is van de schildluizen of de dopluizen kan je de tips HIER gebruiken om je plant weer zo gezond mogelijk te houden.

Wolluizen (pluizige, witte insecten) op citrusbomen

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Wolluizen (Pseudococcidae) zijn wit/grijze pluizige bladluizen van 1 tot 5 mm lang. Ze komen relatief vaak voor op citrusbomen. Je kan ze meestal op de stengels en bij de nerven aan de onderkant van het blad vinden.

 

Nieuwe citrusbomen kunnen wolluizen met zich mee dragen zonder dat je dit meteen ziet. Om ervoor te zorgen dat andere planten geen last krijgen van de wolluis kan je nieuwe citrusbomen het beste 1 maand minimaal 1 meter van andere planten vandaan zetten.

 

Om een wolluizen plaag te voorkomen kan je de onderkant en bovenkant van de bladeren en de stengels insprayen met Neem olie

 

Lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de wolluis. Wanneer je de citrusboom in de zomer buiten zet kan je lieveheersbeestjes larven gebruiken om de wolluizen plaag te bestrijden.

 

Wanneer je citrusboom niet naar buiten kan, en je hebt geen zin in een groep lieveheersbeestjes in je huis, dan kan je (biologische) bestrijdingsmiddelen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor wolluizen. Wolluizen zijn vaak moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis, daarom werken de meeste middelen tegen gewone bladluizen niet zo goed.

 

Luxan ER II werkt op basis van maltodextrine. Wanneer dit middel op de wolluis komt, dan stopt het met ademen en bewegen. Het nadeel van dit middel is dat de wolluizen in contact moeten komen met de vloeibare maltodextrine. Wanneer ze zich verstoppen onder een blad, en je raakt de wolluis niet, dan blijft het leven. Dit betekend dat je de citrusboom vaak meerdere keren moet behandelen voordat alle wolluizen weg zijn.

 

Ecostyle Promanal-R werkt op basis van pyrethrinen en koolzaadolie. Dit middel werkt door het zenuwstelsel van de wolluis aan te tasten. Ook dit middel heeft het nadeel dat de wolluis in contact moet komen met het vloeibare middel. Dit zorgt ervoor dat meerdere behandelingen vaak nodig zijn.

 

Edialux Insecticide 10 ME werkt op basis van cypermethrin. Dit niet biologische middel werkt op het zenuwstelsel van de wolluis.

 

Wanneer er niet heel veel wolluizen aan de citrusboom zitten, dan kan je ze ook weghalen met een mengsel van ½ deel alcohol, ½ deel water, en een eetlepel (biologisch) afwasmiddel.

 

Wanneer je citrusboom weer hersteld is van de schildluizen of de dopluizen kan je de tips HIER gebruiken om je plant weer zo gezond mogelijk te houden.

Tips voor het verzorgen van een citrusboom (citroen, kumquat, limoen, sinaasappel, calamondin, etc.)

citroenboom verzorgen

Citrusbomen, zoals een citroenboom, kumquatboom, limoenboom, sinaasappelboom, grapefruitboom, of calamondinboom, hebben de juiste standplaats, voeding en hoeveelheid water nodig om gezond te blijven en vruchten te geven. Ze hebben net wat meer verzorging en aandacht nodig dan de meeste andere huisplanten, maar ze geven je er wel lekkere vruchten voor terug.

 

Door kleine aanpassingen te maken aan de standplaats, de voeding en de hoeveelheid water die je je citrusboom geeft, kan je veel problemen voorkomen of genezen.

Licht voor je citrusboom

meer lezen

Tips voor het kopen van een citrusboom (citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, kumquat, calamondin, etc.)

citroenboom kopen

Citrusbomen heb je in vele soorten en maten. Naast de bekende citrussoorten, zoals citroenen, mandarijnen, sinaasappels, grapefruits en limoenen, zijn er ook soorten die je niet snel bij de supermarkt kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kumquat, de vingercitroen, de limequat en de calamondin.

 

Citrusbomen zijn vrij kieskeurig als het om staplaats en verzorging gaat. Daarbij is een goede boom vaak niet heel goedkoop. Goede redenen dus om even te kijken wat jou huis te bieden heeft aan je toekomstige citrusboom en het citrusras te kiezen dat het optimaal doet in jou huis. Heb je een citrusboom gekozen, dan kan je HIER alles lezen over hoe je de boom het beste kan verzorgen, inclusief tips over de juiste grond, de hoeveelheid licht de plant nodig heeft, welke voeding het best is voor citrusbomen en nog veel meer.

EEN CITRUSBOOM DIE BIJ DE STANDPLAATS IN HUIS PAST

meer lezen

Citrus pitten zaaien: citroenpitten, sinaasappelpitten, grapefruitpitten, etc.

De pitten van alle soorten citrussen, zoals citroenen, sinaasappels, grapefruits, en kumquats, kan je op dezelfde manier zaaien: Haal de zaden uit de citrusvrucht en was de pulp eraf. Haal eventueel de houtachtige buitenkant van de zaden af, of snij alleen het topje van de zaadjes. Zaai de zaadjes 2 cm diep in bakjes van 5 cm doorsneden en 15 cm diep in een mengsel van 1 deel perliet, 1 deel vermiculiet en 2 delen zaaigrond, gemengd met mycorrhiza, en dek de bakjes af met huishoudfolie. Na 2 tot 6 weken ontkiemen de zaadjes, mits je de temperatuur tussen de 20 tot 25 graden Celsius houdt en de grond niet laat uitdrogen. Wanneer de plantjes 15 cm hoog zijn kan je ze verpotten en verzorgen zoals een gewone citrusboom, waar je HIER meer over kunt lezen. Een deel van de citruszaden die je zelf gezaaid hebt zullen na 3 tot 15 jaar vruchten geven. De vruchten zijn vaak niet hetzelfde als die van de moeder (of vader) plant.

 

Een uitgebreidere beschrijving van de verschillende stappen, met achtergrond kennis, kan je hieronder lezen.

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een limoenboom (citrus latifolia/hystrix/aurantifolia)

KEY LIME/LIMOENBOOM (CITRUS X AURANTIFOLIA)

limoen, key lime, key limoen, limoenboom, aurantifolia

Key Limes (Citrus x Aurantifolia) zijn een kruising tussen een wilde limoen Citrus Micrantha en de sukadeboom Citrus Medica. Deze limoenen zijn anders dan de Perzische limoen die je in de supermarkt koopt. De vruchten zijn aromatischer, hebben minder schil en zijn zuurder. De Amerikaanse Key Lime taart worden met deze limoenen gemaakt.

 

De Key Lime limoenboom bloeit, met de juiste verzorging, van mei tot september. 9 maanden na de bloei zijn de limoenen rijp en kunnen ze geoogst worden. Je kan de Key Limes oogsten wanneer ze nog groen zijn, zoals bij supermarkt limoenen, maar je kan ook wachten tot ze geel en helemaal rijp zijn. 

 

Limoenbomen worden op dezelfde manier verzorgt als andere citrusbomen. HIER kan je alles lezen over het verzorgen van een citrusboom.

 

Key Lime limoenbomen kan je o.a. HIER, en HIER kopen. Om er voor te zorgen dat je een gezonde, mooie en productieve limoenboom aanschaft, kan je HIER onze aankooptips lezen.

meer lezen

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een kumquat citrusboom (citrus japonica)

kumquat, kumqatboom, citrus japonica

Kumquats (Citrus Japonica) zijn kleine, langwerpige oranje vruchtjes met een zoete schil en zuur vruchtvlees. Ze worden vaak gebruikt als decoratie op desserts, om jam of marmalade van te maken, en in drankjes en cocktails.

 

Een kumquatboom is ideaal om binnen te kweken. De vruchten zijn klein, en het vruchtvlees is zuur. Dit betekend dat ze voor een zonnig raam rijp kunnen worden en ook nog eens veel vruchten geven. Pluk de vruchten wanneer ze fel oranje zijn en niet meer keihard. Een Nagami kumquatboom kan tot -10 graden Celcius buiten blijven staan, mits de plant volwassen is en al een redelijk dikke stam heeft.

 

Een kumquatboom wordt verzorgt zoals de meeste andere citrusbomen. HIER kan je alle tips voor het geven van de juiste hoeveelheden licht, water en voeding aan je kumquatboom vinden.

 

Kumquatbomen zijn o.a. HIER te koop. HIER vindt je alle informatie die je nodig hebt om de juiste citrusboom te kopen die gezond en productief blijft in jou huis!

Tips voor de aankoop, de verzorging en het oogsten van een calamondin citrusboom (citrus mitis)

calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Calamondinboompjes (Citrus Mitis) worden vaak als ornamentele citrusbomen gehouden. De kleine, ronde calamondin vruchtjes zijn eetbaar. De schil is zoet, terwijl het vruchtvlees zuur is. Het sap kan limoensap vervangen. De hele vruchten worden ook gebruikt om bijvoorbeeld marmalade van te maken. Daarnaast wordt er ook likeur van gemaakt.

 

De verzorging is vergelijkbaar met die van andere citrusbomen. Meer over de verzorging van een calamondinboom en andere citrusbomen kan je HIER vinden.

 

De kleine, zure vruchten rijpen goed binnen in huis. Wanneer ze voor een zonnig raam staan kan je elk jaar een aantal vruchten oogsten. 

 

Calamondinbomen zijn o.a. HIER, HIER, HIER en HIER te koop. Wanneer je een citrusboom wilt kopen die past bij jou huis, dan kan je HIER al onze aankooptips vinden.