CITRUSBOMEN


Al vele jaren heb ik een passie voor citrusbomen. Citrusbomen zijn niet alleen mooie planten met heerlijk ruikende bloemen en lekker smakende vruchten, maar citrusbomen zijn ook vanuit een economisch en historisch oogpunt vaak erg interessant. Daarnaast is het een uitdaging om de zon minnende citrusbomen in het koude, donkere Nederland te kweken. Mijn passie voor citrusbomen heb ik de laatste tien jaar gebruikt om vele artikelen te schrijven over citrusbomen. Op deze pagina kun je korte samenvattingen van deze artikelen vinden en natuurlijk de links die je naar de uitgebreiden artikelen brengen.


een citrusboom kopen


citroenboom

Soorten: Citrusbomen waar grote vruchten aan komen, zoals aan sinaasappelbomen of grapefruitbomen, hebben veel licht en warmte nodig. Hierdoor zijn ze niet geschikt om binnen te houden of om in Nederland of België buiten te houden. Alleen met veel sterke kweeklampen kunnen deze bomen binnen voldoende suikers aan maken om lekkere vruchten te produceren.

calamondinboom

Soorten: Met een citrusboom waar kleine, zure vruchten aan komen, heb je de grootste kans op succes. Kumquatbomen, calamondinbomen en limequatbomen zijn een goede keus voor binnen. Hou er wel rekening mee dat ook deze bomen extra licht van kweeklampen nodig hebben om te overleven.


wilde citroen

Soorten: De beste citrusboom voor buiten is de wilde citroen, ofwel Citrus trifoliata. Oudere, gezonde mandarijnbomen, kumquatbomen en calamondinbomen met een dikke stam kunnen met wat bescherming lichte vorst verdragen, maar het blijft een risico om deze dure planten in de winter buiten te houden.

kumquat label

Kopen: Veel citrusbomen die online, in het tuincentrum of bij de bouwmarkt verkocht worden, zijn van slechte kwaliteit. Het wortelstelsel is vaak slecht, omdat ze gestekt zijn, in plaats van geënt op een gezond wortelstelsel. Het is daarom extra belangrijk om voor een goed drainerende plantenbak te kiezen en om zelf je potgrond te mengen.


citrus snoeiwonden

Kopen: Het is moeilijk om een goede citrusboom te vinden. Vermijdt als het kan planten met een label waarop staat dat de citrusboom niet voor consumptie is, citrusbomen die vol zitten met vruchten, citrusbomen met zeer grote bladeren, citrusbomen waarbij de wortels uit de gaten van de pot groeien en citrusbomen met veel snoei wonden.

citrus zaaien

Zaaien: Het is makkelijk om zelf citrusbomen te zaaien, zeker wanneer je regelmatig citrusvruchten eet. Je hebt er alleen wat schoongemaakte citruspitten, een bakje en wat (pot)grond voor nodig. Het duurt 6 tot 10 jaar voordat er vruchten aan een zelf gezaaide citrusboom komen, maar ook zonder vruchten zijn het leuke groene planten.


Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:


een citrusboom planten


citrusboom plantenbak

Plantenbakken: De wortels van een citrusboom groeien het liefste de breedte in. Kies daarom als het even kan een plantenbak waarvan de breedte twee keer zo groot is als de kroon. Mocht dit niet passen, kies dan in ieder geval een plantenbak die even breed is als de kroon. Een plantenbak met een hoogte van 50 centimeter is voldoende voor de meeste citrusbomen, omdat de meeste wortels dicht bij het oppervlak groeien.

citrus airpot

Plantenbakken: Het is enorm belangrijk dat er voldoende drainage gaten in de plantenbak zitten. Een Air-Pot, AIRMAXX of AirRAP pot is ideaal voor citrusbomen. Een plantenzak, zoals de Root Pouch of de Gronest Aqua Breath zijn ook goed, mits je ze op een laagje hydrokorrels of kiezels zet, zodat de bodem niet in contact komt met overtollig water. Deze potten kun je eventueel in een mooie sierpot zetten.


citrus mos

Potgrond: Kant-en-klare potgrond, zelfs speciale citruspotgrond, is niet de beste keuze voor citrusbomen. Potgrond bevat namelijk te veel organisch materiaal, waardoor de grond te vochtig blijft voor citrusbomen in een plantenbak. Hierdoor krijgen de wortels te weinig lucht, kunnen ziekteverwekkers zich makkelijk vermeerderen, en groeit er mos en algen op de grond.

citrus potgrond

Potgrond: Meng 1 deel zand, bijvoorbeeld zilverzand, met 1 deel compost of wormenmest. Het zand zorgt ervoor dat er weinig water in de grond blijft hangen, terwijl de compost of wormenmest voor een goed bodemleven zorgt, met bacteriën en schimmels die de groei van de citrusboom stimuleren en die ziekteverwekkers bestrijden.


Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:


een citrusboom VERZORGEN


citrusbomen licht

Licht: Binnen in huis is het altijd te donker voor een citrusboom. Om ervoor te zorgen dat er voldoende lichtdeeltjes op de citrusboom vallen, zul je een kweeklamp nodig hebben die minimaal 6 uur per dag minimaal 500 umol/m2/s uitstraalt, zoals de Venso Magneta Reflector of de iSunLite XL. Hoe meer licht er op een citrusboom valt, hoe beter, dus probeer meer of sterkere lampen te gebruiken en/of ze langer aan te zetten.

citrusbomen water geven

Water: Citrusbomen houden niet van een te natte bodem, maar hebben wel genoeg vocht nodig om te kunnen groeien. Om te voorkomen dat de grond te nat of te droog wordt, kun je een bodemvochtigheidsmeter gebruiken. Zo weet je precies wanneer en hoeveel water de citrusboom nodig heeft. Een tensiometer is ideaal, maar een digitale vochtmeter werkt meestal ook goed.


citrusbomen plantenvoeding

Plantenvoeding: Citrusbomen hebben stikstof, fosfor, kalium en micro-voedingsstoffen, zoals calcium en magnesium, nodig om goed te groeien. Kies als het even kan een vloeibare, biologische plantenvoeding met een NPK-gehalte van ongeveer 5-2-4, zoals Biobizz Fish-Mix. Op de pagina over plantenvoeding voor citrusbomen vindt je hoeveel stikstof, fosfor en kalium jouw citrusboom nodig, heeft, afhankelijk van de soort citrusboom en de leeftijd.

citrusbomen snoeien

Snoeien: Probeer citrusbomen zo min mogelijk te snoeien, omdat snoeien de weerstand van een citrusboom verminderd. Mocht je toch een beetje willen snoeien, doe dit dan alleen als de citrusboom in goede conditie is. Ga je met de snoeischaar aan de slag, knip dan nooit meer dan 15% van de kroon weg.


Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:een citrusboom MET PROBLEMEN


Citrusbomen zijn geen gemakkelijke planten. Daarom komt het vaak voor dat citrusbomen last krijgen van insectenplagen of dat hun gezondheid achteruit gaat door de manier waarop ze worden verzorgt. Vooral wanneer je er vroeg bij bent, lukt het vaak om de citrusbomen weer te laten herstellen. In het artikel “Citrusbomen Problemen: Diagnose En Behandeling” vindt je een overzicht van veel voorkomende problemen waar citrusbomen last van kunnen hebben en oplossingen voor de problemen. Daarnaast staat de pagina “Biologische Bestrijding” vol met artikelen over problemen bij planten door insecten, ziektes en verzorgingsfoutjes.