CITRUSBOMEN


Al vele jaren heb ik een passie voor citrusbomen. Citrusbomen zijn niet alleen mooie planten met heerlijk ruikende bloemen en lekker smakende vruchten, maar citrusbomen zijn ook vanuit een economisch en historisch oogpunt vaak erg interessant. Daarnaast is het een uitdaging om de zon minnende citrusbomen in het koude, donkere Nederland te kweken. Mijn passie voor citrusbomen heb ik de laatste tien jaar gebruikt om vele artikelen te schrijven over citrusbomen. Op deze pagina kun je korte samenvattingen van deze artikelen vinden en natuurlijk de links die je naar de uitgebreiden artikelen brengen.


een citrusboom kopen


Veel mensen willen graag een citrusboom binnen in huis of buiten in de tuin of op het balkon. Helaas is dit niet zo makkelijk als het lijkt. Citrusbomen zijn namelijk geen echte kamer planten, maar zijn meestal ook niet bestand tegen temperaturen onder de 10 tot 15 graden Celsius. Daarnaast worden er ook nog eens veel citrusbomen verkocht die zeer slecht opgekweekt zijn, waardoor de planten zeer gevoelig zijn voor stress en insecten. Bij het kopen van een citrusboom is het dus daarom aan te raden om goed geïnformeerd en niet te haastig op zoek te gaan.

Voordat je een citrusboom gaat kopen, is het allereerst aan te raden om te bepalen welke soort citrusboom het beste past bij de plek waar je de plant gaat neerzetten. De meeste citrussen kunnen slecht tegen kou, waardoor ze binnen moeten staan wanneer de nachttemperatuur onder de 10 tot 15 graden Celsius komt. Uitzonderingen hierop zijn wilde citroenbomen (Poncirus trifoliata of Citrus trifoliata), kumquatbomen (Fortunella soorten), calamondinbomen (× Citrofortunella microcarpa), en yuzu bomen (Citrus junos). Wanneer de bomen van deze vier citrussoorten gezond zijn en in de eerste jaren, als de bomen nog dun zijn, beschermd worden tegen strenge vorst, dan kunnen ze het hele jaar buiten blijven staan. Wanneer het geen probleem is om de citrus het hele jaar of een deel van het jaar binnen te houden, dan kun je ook voor andere citrussoorten kiezen, zoals citroenen en limoenen. Zowel voor binnen als buiten geldt dat de kans om citrusvruchten te kunnen oogsten het grootst is wanneer je een citrussoort kiest waaraan kleine en zure vruchten komen.

Als je eenmaal hebt besloten welke citrusboom je wilt gaan planten, dan zijn er een aantal punten om op te letten bij de aankoop die de kans groter maken dat je een citrusboom koopt die op een goede manier is opgekweekt. Allereerst is het belangrijk om naar het label te kijken. Als er op het label staat dat de plant niet geschikt is voor consumptie of alleen als decoratie bedoeld is, dan zijn er groei- en bestrijdingsmiddelen op de plant aangebracht die niet goed gekeurd zijn, en vaak gevaarlijk zijn, om in te nemen. De kans is dan groot dat er stimulatoren zijn gebruikt waardoor de plant te jong te veel vruchten heeft gekregen. Hierdoor is de kans groot dat de suikerreserves in de plant erg laag zijn, waardoor de plant slecht hersteld van stress, bijvoorbeeld door het veranderen van omgeving, en van toekomstige insectenplagen. Als tweede is het belangrijk om een plant te kiezen die niet gesnoeid lijkt. Citrusbomen kunnen namelijk slecht tegen snoeien, vooral als ze nog jong zijn. Als laatste is het aan te raden om een geënte citrusboom te kiezen. Deze zijn te herkennen aan een verdikking een paar centimeter boven de grond, waarbij het hout onder en boven de verdikking een ander patroon heeft. Een geënte boom heeft een wortelstelsel van een citrussoort die goed bestand is tegen ziekte, kou en/of drassige grond, terwijl de kroon afkomstig is van een boom waar lekkere vruchten aan komen.

Het ook mogelijk om zelf een citrusboom te zaaien. De verse pitjes die bijvoorbeeld in sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruits zitten ontkiemen meestal zeer goed. Het laten ontkiemen van de zaadjes kan eenvoudig in een bakje met vochtige grond of in een zakje gevuld met vochtig keukenpapier. Ondanks dat het niet moeilijk is om de pitjes uit een citrusvrucht te laten ontkiemen en uit te laten groeien tot een leuk plantje, heb je wel veel geduld nodig om je eigen citrusvruchten te kunnen oogsten. Het duurt vaak zes tot vijftien jaar voordat er een vrucht aan een zelf gezaaide citrusboom komt.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:


een citrusboom planten


Wanneer je eenmaal een citrusboom hebt gekocht of wanneer de citrusboom die je al hebt te groot is geworden voor zijn plantenbak, dan is het tijd om de citrusboom te verpotten. In principe kun je dit het hele jaar doen, behalve als de citrusboom op een plek staat waar de temperatuur regelmatig onder de 15 graden Celsius komt. Bij temperaturen onder de 15 graden Celsius groeien de wortels van een citrusboom nauwelijks, en duurt het te lang voordat de citrusboom gewend is aan de nieuwe grond.

Voordat je een citrusboom gaat verpotten, is het belangrijk om een goede plantenbak te kiezen. Idealiter kies je een plantenbak die twee keer zo breed is als de kroon van de citrusboom. Stel dat de takken en bladeren bij elkaar 50 centimeter breed zijn, dan kun je het beste kiezen voor een plantenbak van 1 meter breed. Mocht dit niet passen, kies dan in ieder geval een plantenbak die even breed is als de kroon. Doordat de wortels van een citrusboom vooral graag in de breedte groeien, en minder de diepte in, is het vaak voldoende om een plantenbak van 50 centimeter hoog te kiezen.

Naast dat een plantenbak voor een citrusboom groot genoeg moet zijn, is het vooral heel belangrijk dat de drainage goed is. Dit betekent dat de plantenbak van poreus materiaal, zoals terracotta of stof, gemaakt zou moeten zijn, of dat er in de bodem van de plantenbak veel drainage gaten moeten zitten. Stoffen plantenbakken van Root Pouch of PROPOT of plastic plantenbakken met veel luchtgaten van AIR-POT, AirRAP of AIRMAXX zijn ideaal voor wat kleinere citrusbomen, omdat ze een goede drainage hebben en voorkomen dat de wortels in de rondte gaan groeien. 

Om te voorkomen dat de drainage gaten van de plantenbak geblokkeerd worden en om te voorkomen dat ziekteverwekkers die op de grond leven in de plantenbak terecht komen, kun je de plantenbak het beste op een laagje grove kiezels of op plantenbakvoetjes zetten. Wanneer de plantenbak binnen staat, dan kun je de plantenbak op een opvangbak met daarin grove kiezels zetten.

De plantenbak moet natuurlijk gevuld worden met goede potgrond. Voor het beste resultaat kun je het beste zelf je potgrond mengen. Dit doe je door 1 deel fijn zand, zoals zilverzand, en 1 deel compost, zoals Welkoop Tuincompost of wormencompost, met elkaar te mengen. Stel dat je een plantenbak van 40 liter hebt, dan meng je dus 20 liter fijn zand met 20 liter compost om een goede citruspotgrond te krijgen. Om de zelf gemixte potgrond nog beter te maken, kun je er goede bodem micro-organismen door mengen, met Cellmax Mycorrhiza of Bio Nova Microlife

Het is voor een citrusboom een stressvolle ervaring om verplant te worden. Om er voor te zorgen dat de citrusboom goed gaat groeien in de nieuwe plantenbak en nieuwe potgrond zijn er een aantal trucjes die kunnen helpen. Allereerst helpt het om de wortels van de citrusboom goed los te maken voordat je de citrusboom in de nieuwe grond zet. Vooral wanneer de citrusboom lang in de pot van de kweker heeft gestaan kan het zijn dat de wortels in de rondte zijn gaan groeien, door de wortels los te maken en te ontwarren, groeien ze vaak sneller en krachtiger in de nieuwe grond. Ook is het belangrijk om de citrusboom niet te diep, maar ook niet te ondiep te planten. Probeer de citrusboom even diep te planten als hij in de vorige pot stond, maar let er in de eerste weken na het planten ook op dat de wortels goed bedekt blijven met grond na het water geven. Als laatste kun je er voor kiezen om in de eerste weken wat auxine aan het water toe te voegen. Als een citrusboom stress ervaart, dan daalt het auxineniveau in de wortels, waardoor citrusbomen soms hun bladeren laten vallen. Een product zoals Auxine Biostimulant kan hiervoor gebruikt worden.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:


een citrusboom VERZORGEN


Wat het houden van citrusbomen in Nederland en België zo moeilijk maakt, is het gebrek aan zonlicht. Helaas zijn de meeste dagen hier bewolkt, waardoor er weinig licht is. Wanneer de citrusboom buiten staat, valt er gelukkig nog wel genoeg licht op de bladeren, maar binnen is er eigenlijk altijd te weinig licht. Ook wanneer het met onze menselijke ogen lijkt alsof het binnen licht genoeg is, is het voor een citrusboom toch te donker. Dit komt, omdat citrusbomen de energie uit lichtdeeltjes gebruiken voor het fotosyntheseproces waarbij ze suikers aan maken die hun cellen van energie voorzien. Om te voorkomen dat citrusbomen dat citrusbomen een tekort aan licht krijgen, moeten ze binnen altijd onder een krachtige kweeklamp staan. Deze kweeklamp zou minimaal zes uur per dag minimaal 460 µmol s/m² moeten uitstralen om de citrusboom voldoende licht te geven om in leven te blijven en minimaal twaalf uur per dag minimaal 750 µmol s/m² moeten uitstralen om de citrusboom echt te laten floreren. Er zijn ontzettend veel kweeklampen te koop. Wij kiezen meestal voor een kweeklamp voor het merk Parus, want veel van de kweeklampen van dit merk hebben een stralingssterkte van meer dan 460 µmol s/m² en de lampen kunnen ook nog eens in een lampenstandaard gedraaid worden.

Citrusbomen hebben naast veel licht regelmatig water en plantenvoeding nodig. De hoeveelheid water en plantenvoeding hangt af van de grootte en de soort citrusboom. Om te voorkomen dat deze pagina te vol wordt, kun je voor de aanbevolen hoeveelheden terug vinden op de pagina “Citrusbomen Verzorgen: Water Geven” en “Citrusbomen Verzorgen: Plantenvoeding”.

Klik op de titels hieronder om naar de bijbehorende uitgebreide informatie pagina’s te gaan:


een citrusboom MET PROBLEMEN


Citrusbomen zijn geen gemakkelijke planten. Daarom komt het vaak voor dat citrusbomen last krijgen van insectenplagen of dat hun gezondheid achteruit gaat door de manier waarop ze worden verzorgt. Vooral wanneer je er vroeg bij bent, lukt het vaak om de citrusbomen weer te laten herstellen. In het artikel “Citrusbomen Problemen: Diagnose En Behandeling” vindt je een overzicht van veel voorkomende problemen waar citrusbomen last van kunnen hebben en oplossingen voor de problemen.


vragen en opmerkingen


Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, moet je wat verder naar beneden scrollen, tot voorbij de advertenties.