Alles over CITRUSBOMEN


Al vele jaren heb ik een passie voor citrusbomen. Citrusbomen zijn niet alleen mooie planten met heerlijk ruikende bloemen en lekker smakende vruchten, maar citrusbomen zijn ook vanuit een economisch en historisch oogpunt vaak erg interessant. Daarnaast is het een uitdaging om de zon minnende citrusbomen in het koude, donkere Nederland te kweken. Mijn passie voor citrusbomen heb ik de laatste tien jaar gebruikt om vele artikelen te schrijven over citrusbomen. Op deze pagina vind je een korte samenvatting over de verzorging van citrusbomen, zoals citroenbomen, sinaasappelbomen, kumquatbomen, calamondinbomen, limoenbomen en nog veel meer. Ook vind je hier links naar uitgebreide informatie pagina’s over het planten en verzorgen van citrusbomen.


een citrusboom aanschaffen


Het begin van je citrusbomen avontuur begint bij het aanschaffen of het zaaien van een citrusboom. Door goed te kijken welke soort citrusboom past bij de plek waar je de citrusboom wilt zetten, is de kans groot dat de citrusboom zich goed voelt in jouw huis of tuin. Als je ook nog eens weet hoe je een vitale citrusboom kunt herkennen, dan is de kans klein dat je met een miskoop naar huis gaat.

Hieronder vindt je een overzicht van vragen die vaak gesteld worden over het kiezen, kopen en zelf zaaien van citrusbomen. Klik op de vraag om het antwoord weer te geven.

Welke citrusbomen kun je het hele jaar door buiten kweken?


De meest winterharde citrusboom is de wilde citroenboom (Citrus trifoliata). Een gezonde, volwassen wilde citroenboom kan temperaturen tot -30 graden Celsius weerstaan.

Volwassen, gezonde kumquatboom, calamondinboom, yuzubomen en satsuma mandarijnenbomen kunnen meestal buiten blijven staan tot een temperatuur van -5 graden Celsius, mits ze in de volle grond zijn geplant en de hoofdstam wordt bedekt met een berg grond.

Jonge, zieke of van ziekte herstellende citrusbomen, andere soorten citrusbomen en citrusbomen die in een pot staan kunnen beter binnen worden gezet wanneer de nachttemperatuur kouder wordt dan 10 graden Celsius.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: WINTERHARDHEID EN VORSTBESCHERMINGOMEN!

Welke citrusbomen zijn geschikt om binnen te kweken?


Citrusbomen zijn eigenlijk geen kamerplanten. Elke citrusboom die binnen staat heeft extra licht van een kweeklamp nodig om goed te kunnen groeien.

Wanneer je graag citrusvruchten wilt kunnen oogsten, dan kun je het beste kiezen voor een citrusboom waar kleine, zure vruchten aan komen. Een calamondinboom of een kumquatboom is daarom de beste keuze.

Een andere optie is om een Kaffir limoenboom te kweken voor de bladeren. De bladeren van deze citrusboom worden vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Om te overleven en aromatische bladeren te krijgen hebben deze citrusbomen extra licht nodig van een kweeklamp, maar wel minder dan wanneer je smaakvolle, rijpe citrusvruchten wilt kunnen oogsten.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN AANSCHAFFEN: SOORTEN EN RASSEN CITRUSBOMEN!

Waar moet je op letten bij het kopen van een citrusboom?


De meeste citrusbomen die verkocht worden in tuincentrums zijn van slechte kwaliteit. De kwekers halen trucjes uit om de citrusbomen er in de winkel leuk uit te laten zien, maar helaas zorgen deze trucjes ervoor dat de citrusbomen erg kwetsbaar zijn. Probeer geen citrusbomen te kopen waaraan veel vruchten hangen, met een etiket waarop staat dat de vruchten niet eetbaar zijn en/of die gesnoeid zijn.

Citrusbomen met veel vruchten eraan zien er leuk uit, maar de meeste citrusbomen in het tuincentrum zijn te jong en te klein om zo veel vruchten te dragen. De vruchten trekken de suikerreserves van de plant leeg, waardoor ze moeite kunnen krijgen om te wortelen in hun nieuwe plantenbak en waardoor ze kwetsbaar worden voor insecten en ziektes.

Kijk voor de aankoop altijd even naar het label. Als er op staat dat de vruchten alleen voor de sier zijn en/of niet geschikt zijn voor consumptie, dan zit er mest, pesticiden of groeistimulatoren op de plant die niet geschikt zijn om in te nemen. Hierdoor is het af te raden om het eerste jaar na aankoop van de plant te eten. Ook is de kans groot dat deze citrusbomen te jong bloemen en vruchten hebben gekregen, waardoor de plant minder groeikracht en minder weerbaar is.

Veel citrusbomen zijn hevig gesnoeid voordat ze naar het tuincentrum zijn verzonden, zodat ze er mooi uit zien en zodat ze makkelijk te vervoeren zijn. Helaas kunnen citrusbomen slecht tegen snoeien, omdat citrusbomen hun reserves in de bladeren opslaan. Citrusbomen met veel snoeiwonden hebben vaak moeite om een goed wortelstelsel te ontwikkelen, waardoor ze vaak slecht groeien.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN AANSCHAFFEN: DE JUISTE CITRUSBOOM SELECTEREN!

Hoe zaai ik zelf een citrusboom?


De pitjes in citrusvruchten, zoals citroenen, mandarijnen en sinaasappels, ontkiemen over het algemeen goed. Het is daarom een leuke hobby om de pitjes te zaaien.

Om citruspitten te zaaien, maak je ze eerst schoon, zodat er geen vruchtvlees meer aan zit. Daarna kun je ze in een bakje met vochtige grond stoppen of in een vochtig keukenpapiertje wikkelen en in een zipzakje doen.

Het duurt 6 tot 10 jaar voordat er een vrucht aan een zelf gezaaide citrusboom komt. Het is daarom vooral leuk om bij de Aziatische supermarkt of groenteboer op zoek te gaan naar Kaffir limoenen en van deze vruchten de pitten te zaaien. De blaadjes van Kaffir limoenbomen zijn namelijk eetbaar. Zo heb je eerder plezier aan je zelf gezaaide citrusboom!

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN ZAAIEN: PITJES UIT CITRUSVRUCHTEN LATEN ONTKIEMEN!

Wil je nog meer weten over het kiezen, kopen of zaaien van citrusbomen? Kijk dan eens op de uitgebreide informatie pagina’s hieronder. Scroll naar rechts om meer titels te zien en klik op de titel om naar de uitgebreide informatie pagina te gaan.

citrusbomen soorten
citroenbomen kopen
citroenpitten zaaien

Scroll horizontaal voor meer >>>


een citrusboom planten


Citrusbomen halen water en voedingstoffen, zoals stikstof en kalium, met hun wortels uit de grond. Het is daarom belangrijk dat er voldoende grond tussen de wortels zit. Een grote plantenbak is daarom een must voor een gezonde citrusboom. Ook is het belangrijk dat de grond waarin de citrusboom geplant is van goede kwaliteit is.

Hieronder vindt je een overzicht van vragen die vaak gesteld worden over het verplanten van citrusbomen. Klik op de vraag om het antwoord weer te geven.

Wat is de ideale standplaats voor een citrusboom die binnen staat?


Citrusbomen zijn eigenlijk geen kamerplanten, omdat ze heel veel licht nodig hebben, maar de meeste citrusbomen zijn ook niet bestand tegen strenge vorst. Hierdoor is het niet eenvoudig om voor een citrusboom te zorgen als je in Nederland of België woont.

Om een citrusboom binnen gezond te houden, moet de boom op een plek gezet worden waar je een kweeklamp kunt plaatsen. Er zijn inmiddels kweeklampen die je in een gewone lampenhouder kunt plaatsen, dus je zou ook de lamp uit een lampenhouder die al in huis staat kunnen vervangen door een kweeklamp. Als het lukt om een citrusboom ook nog eens voor een zonnig raam te zetten, dan is de kans op succes nog groter. Citrusbomen hebben veel licht nodig om überhaupt te kunnen overleven, maar kunnen nooit te veel licht krijgen.

Verder is het handig om te weten dat de takken van citrusbomen scherpe stekels kunnen krijgen. Het is daarom niet handig om de plant op een plek te zetten waar je vaak langsloopt of waar jonge kinderen of huisdieren zich aan de stekels kunnen bezeren.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: LICHT!

Wat is de ideale standplaats voor een winterharde citrusboom die buiten staat?


Volwassen citrusbomen met een dikke hoofdstam die tegen (lichte) vorst kunnen, zoals de calamondin , de kumquat en de yuzu, kun je het beste in de volle grond planten. De winterhardheid van een plant is namelijk een stuk minder goed in een plantenbak. Wil je de citrusboom toch in een plantenbak zetten, dan kun je de boom het beste op een vorstvrije plek zetten als het er naar uitziet dat het kan gaan vriezen.

Citrusvruchten hebben een hoop zon nodig om te rijpen. Plant de citrusboom daarom op de zonnigste plek in de tuin. Een warm en zonnig plekje tegen een op het zuiden gerichte muur zou helemaal ideaal zijn.

Citrusbomen kunnen erg slecht tegen natte wortels. Probeer de citrusboom daarom nooit op een plek te zetten waar regenwater moeilijk wegloopt. Ook een stuk grond waar veel klei in de bodem zit is niet geschikt voor citrusbomen.

Welke plantenbak is geschikt voor een citrusboom?


Citrusbomen hebben vooral een brede plantenbak nodig. De doorsnede van de plantenbak zou minimaal even groot moeten zijn als de kroon van de plant, ofwel alle takken en bladeren bij elkaar. Als je de ruimte er voor hebt, dan kun je de citrusboom het beste in een plantenbak plaatsen met een doorsnede die 2 keer zo groot is als de doorsnede van de kroon. Kies daarbij voor een diepte van minimaal 50 centimeter.

Het is belangrijk dat de plantenbak veel drainage gaten heeft en dat overtollig water makkelijk uit de drainage gaten kan stromen. Plaats de plantenbak daarom op een schaal gevuld met een laag grove kiezels of hydrokorrels. Kies nooit voor een plantenbak waarin een waterreservoir zit verwerkt.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN PLANTEN: GOEDE PLANTENBAKKEN VOOR CITRUSBOMEN!

Wat is de beste potgrond voor een citrusboom?


Citrusbomen groeien het best in een mix van 50% zand en 50% compost of wormenmest. Het zand zorgt ervoor dat de grond relatief droog is en dat er vooral veel zuurstof in de grond zit. De compost of de wormenmest zit vol goede micro-organismen die de groei van de wortels stimuleren.

Helaas is kant-en-klare potgrond niet geschikt voor citrusbomen, zelfs citrus potgrond of mediterrane potgrond niet. Dit komt, omdat het voor meer dan 80% uit organisch materiaal bestaat. Hierdoor werkt deze grond als een grote spons, waardoor de wortels te nat blijven. Wanneer je echt liever potgrond gebruikt dan compost of wormenmest, dan is het aan te raden om de potgrond in ieder geval te mengen met zand, waarbij je 1 deel potgrond met 1 deel grof zand mengt.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN PLANTEN: POTGROND VOOR EEN GEZONDE CITRUSBOOM!

Wat is de ideale pH-waarde van de grond voor een citrusboom?


De ideale pH-waarde van de grond waarin een citrusboom is geplant ligt tussen de 5,5 en 6,5 pH. Tussen deze waarde kan de citrusboom alle voedingsstoffen goed opnemen.

Wanneer de pH-waarde van de grond te laag is, dus onder de 5,5 pH, dan kun je deze eenvoudig verhogen door een product dat rijk is aan calciumcarbonaat aan de grond toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn fijn gemalen schelpen, kalksteen of zeewierkalk.

Als de pH-waarde van de grond boven de 6,5 pH uit komt, dan zou je kunnen proberen om de pH-waarde van de grond te verlagen met elementaire zwavel. Dit is niet eenvoudig en kost veel tijd. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om de citrusboom regelmatig een bladvoeding te geven die sporenelementen bevat, zoals ijzer en zink.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN PLANTEN: POTGROND VOOR EEN GEZONDE CITRUSBOOM!

Hoe voorkom ik dat de wortels van mijn citrusboom te nat blijven?


Citrusbomen hebben uiteraard water nodig om te overleven. Helaas zijn de wortels van een citrusboom wel heel gevoelig voor een teveel aan water in de grond. Als de grond erg vochtig is, dan zit er weinig zuurstof in de grond. Veel planten kunnen hier op een zekere hoogte tegen, omdat ze van nature uit een vochtig gebied komen, maar citrusbomen niet. Om een citrusboom gezond te houden is het daarom belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat er te veel water rondom de wortels blijft zitten.

Ten eerste is het belangrijk om een pot met heel veel drainage gaten te kiezen. Een AirPot of een AIRMAXX pot zijn hier goede voorbeelden van. Ook kun je kiezen voor een poreuze pot, bijvoorbeeld een plantenzak, zoals Gronest, of een terracotta pot.

Ten tweede is het belangrijk dat overtollig water uit de pot kan stromen. Het is belangrijk dat het water niet terug de pot in kan lopen, omdat micro-organismen die de wortels van citrusbomen kunnen infecteren snel vermeerderen in een plas water. Wanneer de plantenbak buiten staat, dan kun je de pot op plantenbakvoetjes zetten. Binnen kunnen je de pot op een schaal zetten die je met een dikke laag, ongeveer 5 centimeter, kiezels of hydrokorrels vult. Hydrokorrels onderin de pot doen heeft geen zin en zorgt er alleen maar voor dat de citrusboom minder grond tot zijn beschikking heeft.

Ten derde is het belangrijk dat er veel zand in de potgrond zit. Door een mix van 1 deel zand en 1 deel compost of wormenmest te maken kan water makkelijk de pot uit stromen en zit er veel zuurstof in de grond. Gebruik nooit alleen potgrond, zelfs niet speciale citrus potgrond, want hier zit te veel organisch materiaal in.

Wanneer de citrusboom in een pot met veel drainage gaten staat en er een zandrijke grondmix is gebruikt, dan is het bijna niet mogelijk dat de wortels van se citrusboom te lang te nat blijven.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN PLANTEN: GOEDE PLANTENBAKKEN VOOR CITRUSBOMEN en op CITRUSBOMEN PLANTEN: POTGROND VOOR EEN GEZONDE CITRUSBOOM!

Hoe kan ik het wortelstelsel van mijn citrusboom versterken?


Citrusbomen zijn weerbaarder tegen insecten, ziektes en stress wanneer de wortels samenwerken met goede schimmels en bacteriën. Door compost of wormenmest te gebruiken in de grondmix, zit de grond al vol met goede micro-organismen.

Eventueel kun je nog een dosis extra goede micro-organismen aan de grond toevoegen. Bijvoorbeeld door Cellmax Product X of Bio Nova MicroLife aan de grond toe te voegen. Deze producten bevatten verschillende bacteriën en schimmels die de wortels van de citrusboom helpen om water en voedingsstoffen op te nemen. Ook scheiden sommige van deze micro-organismen stoffen uit die ziekmakende micro-organismen uitschakelen of die als een natuurlijk plantenhormoon werken.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN PLANTEN: POTGROND VOOR EEN GEZONDE CITRUSBOOM!

Hoe kan ik een nieuwe citrusboom het beste verplanten?


Nieuwe citrusbomen zijn meestal gekweekt om er in de winkel leuk uit te zien, en niet om een vitale plant te maken die tientallen jaren mee gaat. Wanneer je tijdens de uitverkoop naar de citrusbomen afdeling gaat, dan zul je zien dat de planten er vaak slecht uit zien. Hou het bonnetje daarom goed bij, zodat je in het ergste geval terug naar de winkel kan als de citrusboom het binnen een paar weken slecht doet.

Begin na aankoop met het verwijderen van de bloemen en vruchten van de citrusboom. Deze zorgen ervoor dat de plant er leuk uit ziet, maar nemen ook suikers en andere voedingsstoffen op die de citrusboom nodig heeft om te bekomen van de stress van het verhuizen en om goed te groeien. Lees het label voordat je de vruchten in je mond stopt, want de meeste citrusbomen zijn behandeld met chemicaliën die de vruchten ongeschikt maken voor consumptie. Op het label staat dan iets zoals “alleen voor de sier” of “niet eetbaar”.

Veel citrusbomen zijn besmet met schildluizen of wolluizen. Meestal zijn deze niet meteen zichtbaar, omdat de planten voordat ze naar het tuincentrum gaan meestal behandeld worden met bestrijdingsmiddelen. Om er zeker van te zijn dat de citrusboom niet besmet is, kun je de plant het beste uit de buurt van andere planten houden. Schildluizen en wolluizen zijn moeilijk te bestrijden, dus als je ze binnen een paar weken ziet, dan is het aan te raden om even bij de verkoper langs te gaan. Zeker als je zegt dat de plant in “quarantaine” heeft gestaan, zouden ze naar mijn mening de plant terug moeten nemen.

Om de vervoerskosten laag te houden staan citrusbomen bij aankoop in een kleine pot. Door de citrusboom in een ruimte, goed drainerende plantenbak te zetten, die minimaal 50 centimeter hoog is en waarvan de doorsneden het liefst 2 keer zo groot is als de doorsnede van de kroon, krijgt de plant genoeg ruimte voor het ontwikkelen van een goed wortelstelsel. Vul de plantenbak met een mix van 50% zand en 50% compost of wormenmest, het liefst met een extra dosis goede micro-organismen, zoals Cellmax Product X of Bio Nova MicroLife. Maak de wortels goed los voor het verplanten. Eventueel kun je overwegen om de hele plant, inclusief de wortels, met lauw water schoon te spoelen. Op die manier ben je sneller van de gebruikte kunstmest, pesticiden en planten hormonen af, maar krijgt de citrus wel meer stress.

Na het verplanten is het belangrijk dat de citrusboom op een warme plek staat, waar het warmer is dan 15 graden Celsius dat de citrusboom ruim voldoende licht krijgt en dat de citrusboom voldoende water krijgt. Wanneer je compost of wormenmest hebt gebruikt voor de grondmix, dan hoeft de plant de eerste 3 maanden geen extra plantenvoeding te krijgen.

Het vervoeren en verplanten is erg stressvol voor een citrusboom. Door de stress kunnen citrusbomen binnen een paar dagen plotseling al hun blaadjes laten vallen. Om de stress te verminderen kun je natuurlijke auxine aan de citrusboom geven, zoals Auxine Biostimulant. Dit voorkomt dat het auxineniveau in de wortels daalt, wat de bladval veroorzaakt.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN AANSCHAFFEN: DE JUISTE CITRUSBOOM SELECTEREN , CITRUSBOMEN PLANTEN: GOEDE PLANTENBAKKEN VOOR CITRUSBOMEN en op CITRUSBOMEN PLANTEN: POTGROND VOOR EEN GEZONDE CITRUSBOOM!

Wil je nog meer weten over het verplanten van citrusbomen? Kijk dan eens op de uitgebreide informatie pagina’s hieronder. Scroll naar rechts om meer titels te zien en klik op de titel om naar de uitgebreide informatie pagina te gaan.

citroenbomen plantenbakken
citrusbomen potgrond

Scroll horizontaal voor meer >>>


een citrusboom VERZORGEN


Citrusbomen hebben elke dag voldoende licht, water en plantenvoeding nodig om gezond te blijven, goed te kunnen groeien, te bloeien en om vruchten te maken. Helaas zijn citrusbomen wel erg kieskeurig in de hoeveelheid licht, water en plantenvoeding die ze krijgen. Het zorgen voor een citrusboom is daardoor geen makkelijke opgaven. Ik zeg altijd maar dat je een citrusboom niet neemt omdat het leuke plant is, maar als hobby.

Hieronder vindt je een overzicht van vragen die vaak gesteld worden over het verzorgen van citrusbomen. Klik op de vraag om het antwoord weer te geven.

Hoeveel licht heeft een citrusboom nodig?


Citrusbomen hebben enorm veel licht nodig. Dit komt, omdat citrusbomen van origine uit zeer zonnige, warme gebieden komen. Hierdoor hebben citrusbomen veel trucjes om met grote hoeveelheden zonlicht om te gaan, maar nauwelijks trucjes om in een lichtarme omgeving te overleven. Hierdoor kunnen citrusbomen binnen in huis, hoe zonnig het ook lijkt, niet overleven zonder kweeklamp.

Een citrusboom heeft minimaal 11 mol licht per vierkante meter per dag nodig om te overleven. Om te bloeien en vruchten te krijgen heeft een citrusboom meer dan het dubbele aan licht nodig.

Buiten is er in Nederland en België in de herfst en winter tussen de 5 en de 25 mol per vierkante aan zonlicht. In de lente en zomer is dit ongeveer 15 tot 60 mol per vierkante meter per dag. Ongeveer 25 tot 50% van het licht komt het huis binnen, afhankelijk van het materiaal waar het van gemaakt is, de grootte van het raam en de positie van het raam. Dit betekent dat er alleen op onbewolkte, zeer zonnige dagen voldoende licht door een raam komt om een citrusboom in leven te houden, mits de citrusboom dicht genoeg bij het raam staat.

Om ervoor te zorgen dat een citrusboom in ieder geval genoeg licht krijgt om te overleven, zou je 6 uur per dag een kweeklamp die 500 μmol/m²/s aan licht uitstraalt boven de plant moeten aanzetten of 12 uur per dag een kweeklamp die 250 μmol/m²/s aan staat. Een Venso EcoSolutions Cultura, met een sterkte van 400 μmol/m²/s op een afstand van 30 centimeter, of een Apollo Falcon, met een lichtsterkte van 500 μmol/m²/s op een afstand van 20 centimeter, zijn voorbeelden van goede kweeklampen voor citrusbomen. Voor een optimale groei, bloei en vruchtzetting zou de citrusboom minimaal het dubbele aan licht nodig hebben. Hoe langer je de kweeklampen aan kunt zetten en hoe krachtigere of hoe meer kweeklampen je boven de citrusboom kan plaatsen, hoe beter.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: LICHT en EEN KWEEKLAMP KOPEN, INSTALLEREN EN GEBRUIKEN !

Hoe weet ik of een citrusboom te weinig licht krijgt?


Citrusbomen hebben heel veel licht nodig om te overleven. Dit komt, omdat de cellen van een citrusboom eigenlijk niet zo efficiënt zijn. Dat hoeft normaal ook niet, want citrusbomen groeien van origine in gebieden waar er het hele jaar door enorm veel zon is.

Als een citrusboom te weinig licht opvangt, dan kun je dit als eerste zien aan de nieuwe takken en bladeren die aan de citrus groeien. Op het eerste oog lijkt het alsof een citrusboom die te weinig licht krijgt goed groeit, want er schieten allemaal lange takken uit de kroon. Wanneer je deze takken wat beter bekijkt, dan valt op dat de bladeren erg ver uit elkaar staan en dat de bladeren veel groter, veel dunner en veel lichter van kleur zijn dan de bedoeling is.

Wanneer een citrusboom een lange tijd te weinig licht krijgt, dan raakt op een bepaald moment de suikervoorraad in de boom op. Wanneer dit gebeurt, krijgen de cellen van de citrusboom onvoldoende energie om in leven te blijven. Hierdoor laat de citrusboom uiteindelijk zijn bladeren vallen. Ook is de citrusboom minder goed in staat om zich te verdedigen tegen insecten en ziekteverwekkers, waardoor de citrusboom ziek kan worden.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: LICHT!

Wanneer kan ik een citrusboom buiten zetten?


Citrusbomen die in de herfst en winter binnen in huis staan, kun je het beste pas buiten zetten wanneer de nachttemperaturen boven de 12 graden Celsius blijven. Citroenbomen en limoenbomen kunnen heel slecht tegen kou, en mogen nooit buiten gezet worden wanneer het buiten kouder is dan 12 graden Celsius. Andere citrusbomen kunnen over het algemeen iets beter tegen kou, vooral wanneer ze wat ouder zijn en een dikke stam hebben. Als deze in de herfst en winter in een koude, maar vorstvrije plek hebben gestaan, dan kunnen ze buiten gezet worden zodra de kans op vorst is geweken.

Een citrusboom kan slecht tegen veranderingen, en kunnen door abrupte veranderingen hun bladeren laten vallen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de overgang tussen binnen en buiten zo klein mogelijk te maken. Probeer de citrusboom daarom in de maand voordat hij buiten staat al op een koelere plek te zetten met een hogere luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat de citrusboom op de koelere plek voldoende licht krijgt.

Ook gebeurt het soms dat de bladeren van de citrusboom verbranden als ze opeens blootgesteld worden aan de volle zon. Dit is vooral een probleem bij citrusbomen die binnen te weinig licht krijgen. Probeer citrusbomen daarom de eerste 2 weken buiten op een plek te zetten waar ze niet worden blootgesteld aan de sterke middagzon. Als de citrusboom gewend is aan de sterke buitenzon, dan kan de citrusboom op een plek in de volle zon gezet worden.

Hoeveel water heeft een citrusboom nodig?


Het is niet mogelijk om aan te geven hoeveel liter water een citrusboom in een week of een maand nodig heeft. De hoeveelheid water hangt namelijk af van de manier van water geven, de grootte van de citrusboom, de gezondheid van de citrusboom, de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Om een citrusboom goed te laten groeien en om de citrusvruchten goed te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat de grond van de citrusboom vochtig is, maar uiteraard niet te nat. Door een tensiometer, een bodemvochtigheidssensor of een waterlont te gebruiken, kun je de vochtigheid van de grond op het juiste niveau houden.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: WATER GEVEN!

Hoe weet ik of een citrusboom te veel water krijgt?


Een citrusboom die op de juiste manier geplant is, kan nooit te veel water krijgen. Wanneer de plantenbak voldoende drainage gaten bevat, de bodem van de plantenbak niet in contact staat met weggestroomd water, en de grond voor de ene helft uit zand bestaat en de andere helft uit compost of wormenmest, dan loopt overtollig water snel uit de plantenbak.

Wanneer een citrusboom in een slecht drainerende plantenbak staat of wanneer de grond te veel organisch materiaal bevat, bijvoorbeeld omdat er alleen potgrond is gebruikt, dan kan de citrusboom wel last krijgen van wortelrot door een te natte bodem. Als dit het geval is, dan werken de wortels van de citrusboom minder goed. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van hoe groot de schade is. Als de schade beperkt is gebleven, dan zie je dat de bladeren van de citrusboom geel worden. Dit komt, omdat de beschadigde wortels minder goed in staat zijn om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen en naar de kroon te transporteren. Als de schade groter is, dan lijkt het alsof de citrusboom last heeft van een tekort aan water, omdat de bladeren gaan hangen en verwelken. Dit komt, omdat zwaar beschadigde wortels minder goed in staat zijn om water op te nemen.

Bij lichte wortelschade duurt het soms lang voordat het duidelijk wordt dat de citrusboom te veel water krijgt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bovenkant van de grond in de gaten te houden. Als je hier mos of algen op ziet groeien, dan blijft de grond te lang nat. Ook is het aan te raden om regelmatig even aan de grond te ruiken. Een goede grond hoort niet te stinken.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: WATER GEVEN!

Welke plantenvoeding is goed voor citrusbomen?


Citrusbomen hebben veel stikstof, heel weinig fosfor en een beetje kalium nodig. Daarnaast heeft een citrusboom ook een kleine hoeveelheid calcium, magnesium, zink, ijzer en andere mineralen nodig. Om een citrusboom alles te geven om goed te groeien is een vloeibare, organische plantenvoeding die minimaal 5% stikstof, maximaal 2% fosfor en maximaal 4% kalium bevat ideaal. Voorbeelden van vloeibare, organische plantenvoeding die hieraan voldoen zijn BAC Organic Grow, Biota Groene Planten en Cellmax Bio 8-2-2.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: PLANTENVOEDING!

Hoeveel plantenvoeding heeft een jonge citrusboom nodig?


In het eerste, tweede en derde jaar na aankoop van een citrusboom heeft de plant relatief veel plantenvoeding nodig om een gezonde, volle kroon te ontwikkelen en een groot en sterk wortelstelsel. De hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium die een jonge citrusboom nodig heeft, hangt af van de leeftijd van de citrusboom en de soort citrusboom.

De eerste 3 jaar na de aankoop van een citrusboom, heeft de citrus elke 14 dagen een dosis stikstof nodig. Afhankelijk van de soort citrusboom en de leeftijd heeft de citrusboom 3 tot 16 gram pure stikstof nodig. Stel dat de plantenvoeding die je gebruikt 5% stikstof bevat, dan heeft de citrusboom elke 14 dagen 60 tot 320 milligram plantenvoeding nodig, verdund met wat water. Op de pagina over plantenvoeding staat per soort en per leeftijd hoeveel plantenvoeding een citrusboom nodig heeft.

Een citrusboom heeft maar een zeer kleine hoeveelheid fosfor nodig om gezond te blijven. Probeer als het even kan niet veel meer dan 10 gram fosfor per jaar te geven. Als je een plantenvoeding gebruikt waar 2% fosfor in zit, dan zou 500 gram plantenvoeding 10 gram fosfor bevatten. Wanneer je een organische plantenvoeding gebruikt met een relatief hoog stikstofgehalte, dan blijf je meestal onder deze hoeveelheid. Als het fosforgehalte van de vloeibare plantenvoeding die je gebruikt om stikstof aan de grond toe te voegen erg laag is, dan zou je in de lente eventueel een dosis vleermuizen guano of beendermeel aan de grond toe kunnen voegen.

Een jonge citrusboom heeft elk jaar 70 tot 410 gram pure kalium nodig, afhankelijk van de leeftijd en de soort. Wanneer je een plantenvoeding gebruikt waar 4% kalium in zit, dan zou je hier per jaar 1750 tot 10250 gram van moeten geven om voldoende kalium aan de grond toe te voegen. Deze hoeveelheid zorgt er waarschijnlijk voor dat er te veel stikstof en fosfor in de bodem terecht komt, daarom is het aan te raden om in de lente en zomer elke maand wat vinasse aan de grond kunnen toevoegen.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: PLANTENVOEDING!

Hoeveel plantenvoeding heeft een oudere citrusboom nodig?


Vanaf het vierde jaar na aankoop begint de citrusboom volwassen te worden. De meeste citrusbomen zijn bij aankoop 1 tot 2 jaar oud, en een citrusboom wordt volwassen als hij 6 tot 10 jaar oud is. Als je de citrusboom vier jaar in huis hebt en de citrusboom heeft een volle kroon met bladeren ontwikkeld, dan is het tijd om minder plantenvoeding te geven. De citrusboom gaat dan minder energie steken in het krijgen van nieuwe takken en bladeren en meer energie steken in het krijgen van bloemen en vruchten.

De hoeveelheid stikstof die een citrusboom nodig heeft, is afhankelijk van de soort en van de grootte van de kroon. Gemiddeld heeft een oudere citrusboom tussen de 70 en 500 gram pure stikstof per jaar nodig. In de winter heeft de oudere citrusboom een beetje stikstof nodig, omdat de bloemen en nieuwe bladknoppen in deze periode ontwikkelen. In de lente en zomer heeft de citrusboom veel stikstof nodig, om de groei van de bloemen en de vruchten te stimuleren. In de herfst heeft de citrusboom geen stikstof nodig, omdat de citrusboom dan tot rust komt. Wanneer een citrusboom binnen in huis staat, kan het zijn dat de bloei en de vruchtzetting in een ander seizoen plaatsvinden, in dat geval pas je de timing van het geven van plantenvoeding aan op de fase waarin de citrusboom zich bevind.

Een citrusboom heeft elk jaar per vierkante meter plantenbak maximaal 10 gram pure fosfor nodig.

Een citrusboom heeft per jaar ongeveer 48 tot 400 gram pure kalium nodig. Een deel hiervan zit waarschijnlijk al in de plantenvoeding die je gebruikt om de citrusboom van stikstof te voorzien. Voor het andere deel kun je in de lente en zomer elke maand een dosis extra organische kalium aan de grond toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van vinasse.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: PLANTENVOEDING!

Hoe moet ik een citrusboom snoeien?


Citrusbomen kunnen het beste zo min mogelijk gesnoeid worden. Tenzij er een tak echt erg in de weg zit, kun je het beste niets van de citrusboom af knippen. Dit komt, omdat citrusbomen hun suikerreserves in de bladeren op slaan. Hoe meer bladeren je van de citrusboom af knipt, hoe kleiner de noodvoorraden van de citrusboom zijn. Als een citrusboom hevig gesnoeid wordt, dan is de citrusboom minder goed in staat te herstellen van bijvoorbeeld een insectenplaag.

Wanneer je toch wat van je citrusboom af wilt snoeien, dan is het aan te raden om maximaal 15% van de kroon weg te knippen. Snoei nooit citrusbomen die nog heel jong zijn, die pas zijn verpot of verplaatst of die aan het herstellen zijn van een insectenplaag of een ziekte.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: SNOEIEN !

Hoe lang duurt het voordat ik citrusvruchten kan oogsten?


De meeste citrusbomen zijn 1 tot 2 jaar oud wanneer ze verkocht worden. Een citrusboom is pas volwassen als hij 6 tot 10 jaar oud is. Tot de citrusboom volwassen is, is het aan te raden om de citrusboom vooral te stimuleren om een goed wortelstelsel en een volle kroon te ontwikkelen. Op die manier kan een citrusboom tientallen jaren mee gaan.

Het komt vaak voor dat er bij aankoop al citrusvruchten aan de plant hangen. Het is belangrijk om het label van de citrusboom goed te lezen voordat je ze op eet. Veel citrusbomen worden namelijk met kunstmest, pesticiden of groei stimulatoren behandeld die niet geschikt zijn voor consumptie. Het is aan te raden om minimaal een jaar te wachten voor je iets van de citrusboom eet als er op het label staat dat het alleen een sierplant is.

Zelf gezaaide citrusbomen geven meestal pas vruchten wanneer ze 6 tot 10 jaar oud zijn. De vruchten die aan een zelf gezaaide citrusboom kunnen een andere vorm of smaak hebben dan de vrucht waar de pit uit komt, door kruisbestuiving.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN AANSCHAFFEN: DE JUISTE CITRUSBOOM SELECTEREN !

Hoe bescherm ik mijn citrusboom tegen vorst?


De vorstbestendigheid van citrusbomen is afhankelijk van de soort, de dikte van de stam en de hoofdtakken, en de manier waarop de citrusboom verzorgt wordt. Wanneer je een redelijk winterharde citrusboom hebt met een stam die minimaal 10 centimeter dik is, dan kun je citrusboom in de winter buiten laten staan. Het is dan wel aan te raden om de citrusboom op een zonnige plek in de volle grond te planten. In een plantenbak is de vorstbestendigheid van een citrusboom erg slecht.

Om te voorkomen dat een citrusboom beschadigd door vorst, is het belangrijk de citrusboom het hele jaar door goed te verzorgen. Verder helpt het om de citrusboom in de weken voor het vriest elke dag water te geven. Een citrusboom die last heeft gehad van waterstress is minder bestand tegen vorst dan een gehydrateerde citrusboom. Ook helpt het om de citrusboom in de herfst in te smeren met bomenwitsel.

Wanneer het weerbericht aangeeft dat het binnen een paar dagen gaat vriezen, dan kun je een berg grond rondom de stam en eventueel de hoofdtakken scheppen. Een berg grond isoleert de stam en eventueel de takken tegen de vorst. Hierdoor is de kans op vorstschade een stuk kleiner.

Meer hierover kun je lezen op CITRUSBOMEN VERZORGEN: WINTERHARDHEID EN VORSTBESCHERMING !

Wil je nog meer weten over het verzorgen van citrusbomen? Kijk dan eens op de uitgebreide informatie pagina’s hieronder. Scroll naar rechts om meer titels te zien en klik op de titel om naar de uitgebreide informatie pagina te gaan.

citroenbomen licht
citrusbomen water
citrusbomen plantenvoeding
citrusbomen snoeien
citrusbomen winter

Scroll horizontaal voor meer >>>



een citrusboom MET PROBLEMEN


Citrusbomen zijn geen gemakkelijke planten. Daarom komt het vaak voor dat citrusbomen last krijgen van insectenplagen of dat hun gezondheid achteruit gaat door de manier waarop ze worden verzorgt. Vooral wanneer je er vroeg bij bent, lukt het vaak om de citrusbomen weer te laten herstellen. In het artikel “Citrusbomen Problemen: Diagnose En Behandeling” vindt je een overzicht van veel voorkomende problemen waar citrusbomen last van kunnen hebben en oplossingen voor de problemen. Daarnaast staat de pagina “Biologische Bestrijding” vol met artikelen over problemen bij planten door insecten, ziektes en verzorgingsfoutjes.


VRAGEN EN OPMERKINGEN


Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.