· 

Plantenvoeding en Citrusbomen: Hoeveel en welke plantenvoeding heeft een citrusboom nodig

CITRUSBOMEN / CITRUSBOMEN VERZORGEN / PLANTENVOEDING EN CITRUSBOMEN: HOEVEEL EN WELKE PLANTENVOEDING HEEFT EEN CITRUSBOOM NODIG

Plantenvoeding en Citrusbomen: Hoeveel en welke plantenvoeding heeft een citrusboom nodig

De belangrijkste elementen die en citrusboom nodig heeft, zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze staan ook wel bekend als NPK. Daarnaast heeft de citrusboom ook grote hoeveelheden calcium en magnesium nodig. In dit artikel vertellen we waarom de citrusboom stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium nodig heeft, en op welke momenten welke dosis nodig is voor de optimale groei van de citrusboom.

Stikstof voor citrusbomen

De citrusboom verliest elk jaar stikstof doordat bloemen en onvolgroeide citrusvruchten van de citrusboom afvallen, citrusvruchten geoogst worden, oude bladeren van de citrusboom af vallen en delen van de wortels vervangen worden. Om het stikstof dat via deze bloemen, vruchten, bladeren en wortels verloren gaat moet weer aangevuld worden. Doordat citrusbomen elk jaar veel stikstof verliezen, moeten ze ook een grote hoeveelheid stikstof opnemen. Ze zijn daarom ook heel goed in het opnemen van stikstof. Ze kunnen stikstof in de vorm van ammonium, nitraat, ureum en verschillende aminozuren opnemen. 

Wanneer een citrusboom voldoende stikstof krijgt, dan is de oogst vaak groter. Dit komt vooral omdat een met stikstof bemeste citrusboom meer vruchten krijgt dan een citrusboom die geen extra stikstof krijgt. Onderzoekers hebben aangetoond dat citrusbomen meer koolhydraten kunnen produceren wanneer ze voldoende stikstof krijgen dan wanneer ze een tekort aan stikstof hebben. Hierdoor heeft een citrusboom die voldoende stikstof krijgt, meer energie over om citrusvruchten te vormen. Uiteraard gaat dit alleen op wanneer de citrusboom voldoende licht en water krijgt.

De beste stikstof bemesting voor citrusbomen

Onderzoek heeft laten zien dat citrusbomen stikstof in de vorm van een vloeibare (biologische) plantenvoeding het beste opnemen. Wij raden daarom aan om Bio Nova N27 te gebruiken, dat 27% stikstof bevat en verder geen fosfor of kalium. Om de bloei te stimuleren kun je overwegen om in de winterperiode de citrusboom om de week, naast de vloeibare stikstofrijke plantenvoeding die op de aarde wordt gegoten, ook in te spuiten met een stikstofrijke bladvoeding, zoals BioQuant Nitrogenium. Hoeveel en wanneer een citrusboom stikstof nodig heeft, vind je in het plantenvoedingsschema voor citrusbomen.

Fosfor voor citrusbomen

Om de energie uit de glucose die tijdens de fotosynthese is ontstaan ook echt te gebruiken, heeft de citrusboom fosfor nodig. Ook heeft de citrusboom fosfor nodig om koolhydraten te verplaatsen en eventueel op te slaan. Wanneer een citrusboom onvoldoende fosfor krijgt, dan zijn de vruchten bijvoorbeeld zuurder. Dit komt omdat de fosfor helpt om suikers die in de bladeren zitten naar de vruchten te transporteren. Doordat fosfor helpt om suikers naar de vruchten te verplaatsen, zorgt de oogst van de vruchten er voornamelijk voor dat de citrusboom fosfor verliest.

De beste fosfor bemesting voor citrusbomen

Citrusbomen hebben over het algemeen weinig fosfor nodig. Dit komt omdat een citrusboom jaarlijks weinig fosfor verliest. Om ervoor te zorgen dat de citrusboom het hele jaar de juiste hoeveelheid fosfor tot zijn beschikking heeft, kun je aan het begin van de herfst beendermeel geven. Dit bevat ongeveer 16% fosfor. Je kunt hiervoor Naturen Beendermeel, DCM beendermeel of ECOStyle beendermeel gebruiken. Hoeveel en wanneer een citrusboom fosfor nodig heeft, vind je in het plantenvoedingsschema voor citrusbomen.

Kalium voor citrusbomen

Kalium zorgt ervoor dat de opname en het transport van water en voedingsstoffen door de wortels geregeld wordt. Citrusbomen die voldoende kalium krijgen zijn daardoor beter bestand tegen droogte, een teveel aan water en kou. Dit komt omdat kalium helpt om de huidmondjes in de bladeren te openen en te sluiten. Hierdoor zorgt kalium er indirect voor dat er meer of minder koolstofdioxide beschikbaar is voor de fotosynthese.

De beste kalium bemesting voor citrusbomen

Citrusbomen nemen vloeibare kalium over het algemeen beter op dan kalium in korrelvorm. Je zou daarom de vloeibare plantenvoeding Bio Nova K20 kunnen gebruiken. Om de ontwikkeling van de citrusvruchten te stimuleren, zou je in naast het toedienen van kalium plantenvoeding via de grond, in februari, april en juli de citrusboom kunnen in spuiten met een kalium bladvoeding. Hierdoor krijgt de citrusboom over het algemeen meer vruchten en zijn de vruchten van betere kwaliteit. Hiervoor zou je BioQuant Miltikalium kunnen gebruiken. Hoeveel en wanneer een citrusboom kalium nodig heeft, vind je in het plantenvoedingsschema voor citrusbomen.

Calcium voor citrusbomen

Calcium is een belangrijke bouwsteen van de wortels en van de celwanden van de citrusboom. Wanneer een citrusboom te weinig calcium krijgt, dan zijn de celwanden een stuk zwakker. Hierdoor verouderen de cellen sneller. Ondanks dat calcium belangrijk is voor citrusbomen, krijgen veel citrusbomen geen extra calcium toegediend. Dit komt omdat de grond en het irrigatiewater al voldoende calcium bevat om aan de calciumbehoefte te voldoen. Alleen wanneer de citrusboom tekenen vertoont van een calcium tekort, en het zeker is dat de pH waarde en samenstelling van de aarde de opname van calcium niet verhinderd, dan kun je overwegen om na de bloei een calcium plantenvoeding te geven.

Zwavel voor citrusbomen

Zwavel, ofwel sulfur, wordt vaak gebruikt om de pH waarde van de aarde te verlagen of om schimmels te bestrijden. Wat minder bekend is dat planten, en dan vooral citrusbomen, zwavel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Zwavel is namelijk een bouwsteen van verschillende aminozuren die de citrusboom produceert. Wanneer een citrusboom voldoende zwavel kan opnemen, dan is de snelheid waarmee de fotosynthese plaatsvindt meestal hoger en is de afweer tegen insecten en ziekteverwekkers meestal hoger.

Ondanks dat zwavel belangrijk is voor de citrusboom, raden we aan om de citrusboom alleen zwavel te geven wanneer de citrusboom tekenen van een zwavel tekort vertoont. Een teveel aan zwavel in de bodem kan namelijk toxisch zijn voor citrusbomen. In het geval dat de citrusboom tekenen van een zwavel tekort vertoont, dan kun je op het moment dat je fosfor geeft, dezelfde hoeveelheid zwavel aan de bodem toedienen.

Magnesium voor citrusbomen

Magnesium is een onderdeel van het bladgroen, ofwel chlorophyll, in de bladeren van de citrusboom. Wanneer de citrusboom onvoldoende magnesium kan opnemen, dan is de fotosynthese vertraagd. Hierdoor kan de citrusboom onvoldoende energie aanmaken.

In veel gevallen bevatten de stikstof, fosfor en kalium plantenvoeding voldoende magnesium, waardoor je dit net nog eens extra hoeft toe te voegen. In het geval dat de citrusboom toch symptomen van een magnesium tekort vertoont, zou je een bladvoeding kunnen gebruiken. Magnesium wordt soms slecht opgenomen door de wortels van een citrusboom. Voor een efficiënte magnesium opname is het daarom aan te raden om na de groeispurt in de lente en de groeispurt in de zomer, waarbij de citrusboom nieuwe blaadjes krijgt, de boom in te sprayen met een magnesium bladvoeding. De eerste spray wordt aangebracht wanneer de nieuwe blaadjes ongeveer half zo groot zijn als de volgroeide bladeren en daarna nog een keer, ongeveer twee weken later, wanneer de blaadjes de volgroeide grootte hebben. Hiervoor zou je BioQuant Magnesium AFF kunnen gebruiken.

Overige sporenelementen voor citrusbomen

Naast stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel en magnesium heeft de citrusboom ook nog andere sporenelementen nodig, zoals koper en zink. Wanneer de grond waarin de citrusboom staat regelmatig stikstof, fosfor en kalium krijgt, dan hoef je je over de overige sporenelementen niet druk te maken. Problemen met de opname van de sporenelementen komen soms wel voor, maar dit ligt vaak meer aan de pH waarde of de samenstelling van de aarde dan aan de hoeveelheid elementen in de aarde. Het is daarom belangrijk om regelmatig de gezondheid van de citruspotgrond te controleren.

PLANTENVOEDING schema VOOR CITRUSBOMEN

Citrusbomen hebben stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium en een aantal sporenelementen nodig. Om deze pagina overzichtelijk te houden, vertellen we eerst wanneer en hoeveel van elk element de citrusboom nodig heeft. Onder aan deze bemestingskalender voor citrusbomen, vertellen we hoe je berekent hoeveel van de door jouw gekozen, specifieke soort plantenvoeding je zou moeten geven.

Plantenvoeding voor grapefruitbomen en pomelobomen

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

GRAPEFRUIT OF POMELO - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 3 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 12 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

GRAPEFRUIT OF POMELO - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 5 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 22 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

GRAPEFRUIT OF POMELO - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 8 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 34 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

GRAPEFRUIT OF POMELO - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 2 tot 3 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 4 tot 8 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de grapefruit of pomelo citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 4 tot 9 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 48 tot 92 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 8 tot 15 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

GRAPEFRUIT OF POMELO - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 5 tot 7 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 11 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de grapefruit of pomelo citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 13 tot 21 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 136 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 23 tot 31 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

Plantenvoeding voor Citroenbomen en limoenbomen

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

CITROEN OF LIMOEN - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 5 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 22 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

CITROEN OF LIMOEN - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 275 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 10 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 275 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 46 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

CITROEN OF LIMOEN - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 410 gram pure stikstof per jaar nodig.Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 16 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 410 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 68 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 130 en 255 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 4 tot 8 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 8 tot 16 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citroenboom of limoenboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 10 tot 19 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 104 tot 204 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 17 tot 34 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 375 en 500 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 11 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 24 tot 32 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citroenboom of limoenboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 28 tot 38 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 300 tot 400 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 50 tot 83 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

Plantenvoeding voor overige citrusbomen

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

OVERIGE CITRUSBOMEN - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 4 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citrusboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 17 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

OVERIGE CITRUSBOMEN - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 8 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citrusboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 34 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

OVERIGE CITRUSBOMEN - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door om de week 12 gram pure stikstof, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.

FOSFOR

Een citrusboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 51 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 115 en 230 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 3 tot 7 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 7 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 8 tot 17 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 7 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 92 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 15 tot 31 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 340 en 455 gram pure stikstof per jaar nodig, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova N27.
 • In de winter geef je deze citrusboom om de week 10 tot 14 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom om de week 22 tot 30 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer om de week 25 tot 34 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 7 gram pure fosfor per jaar nodig, dit kan het beste aan het begin van de herfst in de vorm van een langzaam afgevende meststof, zoals Naturen Beendermeel gegeven worden.

KALIUM

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 272 tot 364 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 45 tot 60 gram pure kalium, in de vorm van een vloeibare plantenvoeding, zoals Bio Nova K20, gegeven worden.

Bereken hoeveel gram plantenvoeding de citrusboom nodig heeft

Om er eenvoudig achter te komen hoeveel je van een bepaalde soort plantenvoeding moet geven om aan de aanbevolen hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium of andere elementen te komen, hebben we hieronder een rekentool gemaakt. Vul eerst in hoeveel gram stikstof, kalium en fosfor je deze keer wilt geven. Deze informatie kun je per element, per seizoen terug vinden in de uitklap tabel hierboven. De hoeveelheden zijn afhankelijk van het soort citrusboom dat je hebt en hoe oud en groot de citrusboom is, het is dus belangrijk dat je de juiste regel uitklapt.

Vul daarna in hoeveel procent stikstof, fosfor en kalium de plantenvoeding bevat. Dit vindt je op de verpakking van de plantenvoeding. Soms is het even zoeken naar waar het staat, maar in principe moet het er volgens de regels voor meststoffen op staan.

Wanneer je heb ingevuld hoeveel gram stikstof, fosfor en kalium je wilt geven en hoeveel procent stikstof, kalium en fosfor er in de plantenvoeding zit, dan kun je klikken op "BEREKENEN". Je krijgt dan een uitslag waarin staat hoeveel gram je van de plantenvoeding nodig hebt om de gevraagde hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium te geven. 

Om te voorkomen dat de plant te veel of te weinig van een bepaald element krijgt, is het belangrijk dat je de plantenvoeding afweegt, bijvoorbeeld op de keukenweegschaal. Onthoudt dat vloeibare plantenvoeding ook in grammen afgemeten dient te worden, en niet in milliliters! Wanneer je vaste plantenvoeding gebruikt, dan meng je dit door de aarde van de citrusboom, en wanneer je vloeibare plantenvoeding gebruikt, dan meng je dit door het water dat je aan de citrusboom geeft.

Hoeveel gram stikstof heeft de plant nodig?

Hoeveel gram fosfor heeft de plant nodig?

Hoeveel gram kalium heeft de plant nodig?


Je wilt een dosis plantenvoeding geven waarin gram stikstof, gram fosfor en gram kalium zit.


Hoeveel procent stikstof bevat de plantenvoeding?

Hoeveel procent fosfor bevat de plantenvoeding?

Hoeveel procent kalium bevat de plantenvoeding?Wanneer je een enkelvoudige meststof, die alleen stikstof, kalium of fosfor bevat, gebruikt, dan bevat de plantenvoeding 0% van de voedingsstoffen die er niet in zitten. Om erachter te komen hoeveel je van elke enkelvoudige meststof moet geven, vul je de berekentool hierboven voor elke meststof apart in.

Biologische plantenvoeding voor citrusbomen

Plantenvoeding komt in vele vormen en maten. Hierboven hebben we enkele droge en vloeibare soorten plantenvoeding genoemd die geschikt zijn voor citrusbomen. De meeste van deze soorten plantenvoeding kunnen gebruikt worden wanneer je je citrusboom op een biologische manier kweekt. Om er zeker van te zijn dat een bepaalde soort plantenvoeding is gemaakt volgens de richtlijnen van biologische landbouw, kun je de verkoper of de fabrikant om hulp vragen.

Degene die de citrusbomen op een biologische manier verzorgen, willen vaak gebruik maken van bemestingsproducten die “natuurlijker” aanvoelen, zoals dierenmest en compost. Tot op zekere hoogte is het mogelijk om deze producten te gebruiken om de citrusboom van de nodige elementen te voorzien. Gezien de lage dosis stikstof en kalium in deze producten, is het vaak wel nodig om ook nog vloeibare, biologische plantenvoeding te gebruiken. De precieze hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium en andere elementen in de bodemverbeteraar verschilt per soort, per productietechniek en per seizoen. Het is daarom belangrijk om de maker van de bodemverbeteraar naar de chemische analyse van het product, om onderbemesting of overbemesting van de citrusboom te voorkomen.

Zoals in het artikel over de beste potgrond voor citrusbomen te lezen is, reageren citrusbomen bijvoorbeeld goed op wormenmest. Wormenmest is een speciaal soort compost dat is ontstaan doordat regenwormen plantaardig afval opeten en vervolgens weer uitscheiden. Bij het mengen van de citruspotgrond raden we dan ook aan om één deel fijn zand met één deel wormenmest te mengen. Ook andere bodemverbeteraars, zoals gewone compost en mest, helpen om de vitaliteit van de citrusboom te verhogen.

Echter, omdat een citrusboom in Nederland en België vaak in een plantenbak staat, is het belangrijk om organische bodemverbeteraars, zoals compost of mest, spaarzaam te gebruiken. Deze middelen zorgen er doorgaans voor dat de potgrond meer water vast houdt. Wanneer de citrusboom in de volle grond zou staan, zou dit geen probleem zijn, maar in een plantenbak kan dit ervoor zorgen dat de wortel te lang nat blijven.

In de jaren dat de potgrond van de citrusboom niet vervangen wordt, is het daarom aan te raden om maximaal 10% van het volume van de plantenbak aan organisch materiaal te geven. Stel dat de plantenbak gevuld is met 50 liter potgrond, dan geef je per jaar maximaal 5 liter compost of andere bodemverbeteraar. Om er zeker van te zijn dat de wortels in een optimale omgeving staan, is het aan te raden om de pH waarde en de hoeveelheid lucht in de potgrond een maand en drie maanden na het toedienen van de bodemverbeteraar te testen. Op die manier kun je problemen die door een verkeerde pH waarde of te lage luchtigheid worden veroorzaakt voor zijn.

Citrusbomen advies nodig?

In het verleden hebben we veel vragen over citrusbomen één-op-één via de e-mail beantwoord, maar na zoveel jaar merken we dat we vaak dezelfde vragen beantwoorden. Vandaar dat we besloten hebben om geen vragen over citrusbomen meer te beantwoorden via de e-mail, maar alleen nog maar via de Disqus onderaan onze pagina’s. Wanneer je een vraag hebt, kun je het Disqus formulier invullen dat zich helemaal onderaan de pagina, onder de lijst met bronnen, bevind. Geef in je bericht zo veel mogelijk informatie over de citrusboom, over de manier waarop deze wordt verzorgd, en over de symptomen, en voeg eventueel ook wat foto’s toe. We proberen zo snel mogelijk via de Disqus advies te geven. Wanneer we een antwoord hebben geplaatst, dan krijg je hier via de e-mail een notificatie van, tenzij je de notificaties hebt uitgeschakeld.

BRONNEN EN VERDER LEZEN