Citrusbomen Verzorgen: Plantenvoeding

Plantenvoeding en Citrusbomen: Hoeveel en welke plantenvoeding heeft een citrusboom nodig

De belangrijkste elementen die en citrusboom nodig heeft, zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze staan ook wel bekend als NPK. Daarnaast heeft de citrusboom ook grote hoeveelheden calcium en magnesium nodig. In dit artikel vertellen we waarom de citrusboom stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium nodig heeft, en op welke momenten welke dosis nodig is voor de optimale groei van de citrusboom.

Plantenvoeding voor citrusbomen

Er inmiddels zijn enorm veel soorten plantenvoeding te koop, waardoor het moeilijk is om te bepalen welke geschikt is voor een citrusboom. Er zijn gelukkig een aantal eigenschappen die de ene soort plantenvoeding meer geschikt maken voor een citrusboom dan een andere soort plantenvoeding.

Bij het kiezen van plantenvoeding voor een citrusboom is het allereerst belangrijk om te kijken naar de voedingswaarde van de plantenvoeding. Citrusbomen hebben vooral veel stikstof nodig en veel minder van andere voedingsstoffen, zoals fosfor en kalium. Het is daarom aan te raden om een plantenvoeding te kiezen die meer dan 5% stikstof (N) bevat, die minder dan 2% fosfor (P) bevat en die minder dan 4% kalium (K) bevat. Op die manier voorkom je vooral dat de citrusboom problemen gaat vertonen door een te grote hoeveelheid fosfor in de grond.

Verder is het aan te raden om een organische plantenvoeding te kiezen, die geschikt is voor de biologische landbouw. Organische plantenvoeding wordt gemaakt van plantenresten, dierlijke afvalproducten en/of van natuurlijke gesteente. Hierdoor bevat organische plantenvoeding niet alleen stikstof, fosfor en kalium, maar ook micronutriënten, zoals ijzer en zink. Een plantenvoeding die (onder andere) gemaakt is van plantenresten bevat vaak ook nog eens natuurlijke plantenhormonen en humuszuren, die de groei van een citrusboom op een natuurlijke manier en boost kunnen geven. Over het algemeen groeien citrusbomen die organische plantenvoeding krijgen dan ook beter dan citrusbomen die bemest worden met kunstmest.

Als laatste is het aan te raden om, als het even kan, voor een vloeibare plantenvoeding te kiezen. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat citrusbomen vloeibare plantenvoeding veel beter op nemen dan plantenvoeding in de vorm van korrels of poeder.

Hieronder hebben we een lijst gemaakt van organische plantenvoeding met een hoog stikstof gehalte en een lager fosfor en kalium gehalte:

 • BAC Organic Grow : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 7-2-3. Naast veel stikstof bevat deze plantenvoeding ook micronutriënten, zoals ijzer, koper, magnesium, calcium en zink. Dit product is veganistisch.
 • BioBizz Fish Mix : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK van 5-1-4. Ondanks dat deze plantenvoeding een goede NPK waarde heeft voor citrusbomen, is deze plantenvoeding minder geschikt voor citrusbomen die binnen staan. De plantenvoeding is onder andere gemaakt van visafval, waardoor het nogal sterk ruikt. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • Biota Groene Planten : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 6-2-3. Deze plantenvoeding is veganistisch.
 • Cellmax Bio 8-2-2 : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 8-2-2. Volgens de makers van dit product bevat deze plantenvoeding weinig zouten, waardoor deze uitermate geschikt is voor de wortels van citrusbomen, die erg gevoelig zijn voor een teveel aan zout in de bodem. Deze plantenvoeding is veganistisch.
 • DCM Kamerplanten Bio : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 5-0-3, waardoor hij zeer geschikt is voor citrusbomen. Wat deze plantenvoeding extra aantrekkelijk maakt voor citrusbomen is de toevoeging van Bacillus bacteriën, want uit onderzoek is gebleken dat deze goede bodembacteriën citrusbomen weerbaarder maken tegen verschillende ziektes. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • DCM Groenten & Kruiden Bio : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 5-0-3. Hierdoor helpt deze plantenvoeding om het stikstofgehalte van de grond hoog te houden, zonder dat er te veel fosfor in de bodem terecht komt. Net als de Kamerplanten variant bevat de Groenten & Kruiden meststof van DCM ook extra Bacillus bacteriën en plantaardige groeistimulatoren, waardoor het vermoeden bestaat dat het eigenlijk om hetzelfde product gaat. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • GreenSoil GreenNitro : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 9-0-0. Wanneer de citrusboom vooral extra stikstof nodig heeft, is deze plantenvoeding ideaal. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • Organifer Amino Power : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK van 9-0-0. Hierdoor is deze plantenvoeding zeer geschikt om extra stikstof aan de bodem toe te voegen, zonder dat het fosfor en kalium gehalte van de grond verhoogd wordt. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • Plagron Vita Start : Deze vloeibare, organisch gecertificeerde plantenvoeding heeft een NPK van 6-0-3. Deze plantenvoeding wordt normaal als bladvoeding voor stekjes en zaailingen gebruikt, maar voor citrusbomen is deze plantenvoeding ook ideaal om op de grond te gieten. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
 • Viano Happy Bio Groene Kamerplanten Wateroplosbare Meststof : Deze biologische plantenvoeding is bij aankoop niet vloeibaar, maar moet zelf opgelost worden. Hier is het bij gebruik dus wel een oplosbare, organische plantenvoeding. Deze plantenvoeding heeft een NPK waarde van 10-3-4. Eigenlijk bevat deze plantenvoeding dus net iets meer fosfor dan we zouden willen, maar door het hoge stikstof gehalte hebben we hem toch aan de lijst toegevoegd. Ook bevat deze plantenvoeding magnesium, waardoor het een goede keuze is voor citrusbomen die in het verleden last hebben gehad van een tekort aan micronutriënten. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.

De beste manier om organische, vloeibare plantenvoeding aan een citrusboom te geven, is om het door het water te mengen dat je aan de citrusboom geeft. Zolang je geen kunstmest gebruikt met zeer hoge concentraties voedingsstoffen, kan het geen kwaad om de plantenvoeding iets minder te verdunnen dan op de verpakking staat. Mocht de vloeibare plantenvoeding voor het verdunnen een dikke, stroperige consistentie hebben, die ook na het verdunnen nog steeds niet erg vloeibaar is, dan kun je de dosis eventueel over twee of meer waterbeurten verdelen. Op die manier krijgt de citrusboom de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, maar niet te veel water.

Hoeveel stikstof, fosfor en kalium

De hoeveelheid voedingsstoffen die een citrusboom nodig heeft, hangt af van de leeftijd en van de soort. Hieronder hebben we per leeftijdscategorie voor grapefruit en pomelo bomen, citroen of limoen bomen, en voor overige citrusbomen op geschreven hoeveel pure stikstof, fosfor en kalium een citrusboom meestal nodig heeft. Bij aankoop is een citrusboom meestal 1 tot 2 jaar oud, tenzij er heel uitdrukkelijk is aangegeven dat het om een wat oudere citrusboom gaat. Om ervoor te zorgen dat een citrusboom een goed stel wortels en een volle kroon vol gezonde bladeren ontwikkeld, is het aan te raden om een pas gekochte citrusboom te behandelen als een 1 jarige citrusboom.

Hou er rekening mee dat de hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium in pure grammen zijn op geschreven. Dit hebben we gedaan, omdat het percentage stikstof, fosfor en kalium van verschillende soorten plantenvoeding sterk kan verschillen. Stel dat een verpakking plantenvoeding 5% stikstof bevat, dan zul je van deze plantenvoeding 200 gram moeten geven om op 10 gram pure stikstof uit te komen. Van een verpakking met 20% stikstof zou je in dit voorbeeld maar 50 gram moeten geven om aan 10 gram pure stikstof te komen.

Plantenvoeding voor grapefruitbomen en pomelobomen

Let er bij de informatie in de uitklaptabel hieronder goed op dat de hoeveelheid stikstof meestal per 14 dagen, kalium per maand (30 dagen) en fosfor per jaar is gegeven. Hou er ook rekening mee dat de hoeveelheden in de uitklaptabel bedoeld zijn voor citrusbomen die voldoende licht krijgen en in grote plantenbakken staan met veel drainage gaten en die gevuld zijn met zeer poreuze grond, die voor de helft uit zand bestaat.

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

GRAPEFRUIT OF POMELO - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 3 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 12 gram pure kalium.

GRAPEFRUIT OF POMELO - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 5 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 22 gram pure kalium.

GRAPEFRUIT OF POMELO - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 8 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 34 gram pure kalium.

GRAPEFRUIT OF POMELO - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 2 tot 3 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 4 tot 8 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de grapefruit of pomelo citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 4 tot 9 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 48 tot 92 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 8 tot 15 gram pure kalium.

GRAPEFRUIT OF POMELO - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 5 tot 7 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 11 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de grapefruit of pomelo citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 13 tot 21 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 136 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 23 tot 31 gram pure kalium.

Plantenvoeding voor Citroenbomen en limoenbomen

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

CITROEN OF LIMOEN - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 5 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 22 gram pure kalium.

CITROEN OF LIMOEN - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 275 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 275 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 46 gram pure kalium.

CITROEN OF LIMOEN - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 410 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 16 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 410 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 68 gram pure kalium.

CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 130 en 255 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 4 tot 8 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 8 tot 16 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citroenboom of limoenboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 10 tot 19 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 104 tot 204 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 17 tot 34 gram pure kalium.

CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 375 en 500 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 11 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 24 tot 32 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citroenboom of limoenboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 28 tot 38 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 300 tot 400 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 50 tot 83 gram pure kalium.

Plantenvoeding voor overige citrusbomen

Klik op de beschrijving die het beste bij jouw citrusboom past om de bemestingskalender te ontvouwen.

OVERIGE CITRUSBOMEN - ÉÉN JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 4 gram pure stikstof nodig.

FOSFOR

Een citrusboom van één jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 17 gram pure kalium.

OVERIGE CITRUSBOMEN - TWEE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 8 gram pure stikstof nodig.

FOSFOR

Een citrusboom van twee jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 34 gram pure kalium.

OVERIGE CITRUSBOMEN - DRIE JAAR OUD

STIKSTOF

Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 12 gram pure stikstof.

FOSFOR

Een citrusboom van drie jaar oud heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte 10 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 51 gram pure kalium.

OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 115 en 230 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongveer 3 tot 7 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 7 tot 15 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 8 tot 17 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 7 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 92 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 15 tot 31 gram pure kalium.

OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER
MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT

STIKSTOF

Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 340 en 455 gram pure stikstof per jaar nodig.
 • In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 10 tot 14 gram pure stikstof.
 • In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 22 tot 30 gram pure stikstof.
 • In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
Wanneer de citrusboom het hele jaar buiten staat, geef je de citrusboom in de lente en zomer elke 14 dagen ongeveer 25 tot 34 gram pure stikstof .

FOSFOR

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft per vierkante meter plantenbak oppervlakte totaal 7 gram pure fosfor per jaar nodig.

KALIUM

Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 272 tot 364 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 45 tot 60 gram pure kalium.

Bereken hoeveel gram plantenvoeding op basis van NPK waarde

Zoals eerder aangegeven hebben we in de lijst hierboven aangegeven hoeveel gram pure stikstof, fosfor en kalium een citrusboom nodig heeft. De hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium in plantenvoeding verschilt per product. Op de verpakking van plantenvoeding staat hoeveel procent stikstof, fosfor en kalium het specifieke product bevat. Meestal staat worden hiervoor de letters NPK gebruikt, gevolgd door drie cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoeveel procent stikstof (N) het product bevat, het tweede cijfer geeft aan hoeveel procent fosfor (P) het product bevat, en het derde cijfer geeft aan hoeveel procent kalium (K) het product bevat.

Om uit te rekenen hoeveel bemesting je moet geven kun je de volgende som gebruiken: aantal gram plantenvoeding nodig = ((aantal grammen pure N, P of K) * 100) / procent N, P of K in plantenvoeding. Ook kun je de tool hieronder gebruiken om te berekenen hoeveel plantenvoeding je nodig hebt. Om dit te doen vul je eerst in hoeveel gram pure stikstof, fosfor en kalium je wilt geven en daarna hoeveel procent stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) de plantenvoeding bevat. Gebruik alleen hele cijfers en zorg dat er geen nul voor het getal staat, anders komen er verkeerde waardes uit! Wanneer je daarna op “berekenen” klikt, dan wordt er aangegeven hoeveel gram je van de plantenvoeding moet geven om zo dicht mogelijk bij de gevraagde dosis te komen. Ook staat er hoeveel stikstof, fosfor en kalium er teveel of te weinig wordt gegeven. Wanneer er minder dan het gevraagd aantal grammen wordt gegeven staat er een positief getal, en wanneer er teveel wordt gegeven, dan staat er een negatief getal.

Bij de berekeningen hierboven gaan we uit van grammen plantenvoeding. Wanneer je vloeibare plantenvoeding gebruikt, dan geef je dit meestal in milliliters. Meestal weegt 100 milliliter vloeibare plantenvoeding ongeveer 100 gram, waardoor je het woord “grammen” kan inwisselen voor het woord “milliliters”. Om er helemaal zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid vloeibare plantenvoeding geeft, kun je eventueel nog kijken hoeveel 100 milliliter plantenvoeding weegt. Dit is vooral aan te raden wanneer je met kunstmest werkt met hoge percentages stikstof, fosfor of kalium. Organische plantenvoeding bevat vrijwel altijd minder dan 10% stikstof, fosfor en kalium, waardoor de kans op problemen doordat dat je zo veel of zo weinig plantenvoeding geeft doordat 100 milliliter plantenvoeding niet exact 100 gram weegt verwaarloosbaar is.

Hoeveel gram stikstof wil je de plant deze keer geven?

Hoeveel gram fosfor wil je de plant deze keer geven ?

Hoeveel gram kalium wil je de plant deze keer geven ?


Je wilt een dosis plantenvoeding geven waarin gram stikstof, gram fosfor en gram kalium zit.


Hoeveel procent stikstof bevat de plantenvoeding?

Hoeveel procent fosfor bevat de plantenvoeding?

Hoeveel procent kalium bevat de plantenvoeding?


De plantenvoeding bevat % stikstof, % fosfor en % kalium.


Vragen en opmerkingen

Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, moet je wat verder naar beneden scrollen, tot voorbij de bronnen en de advertenties.

BRONNEN EN VERDER LEZEN