· 

Water en citrusbomen: Jonge en nieuwe citrusbomen water geven

CITRUSBOMEN / CITRUSBOMEN VERZORGEN / WATER EN CITRUSBOMEN: JONGE EN NIEUWE CITRUSBOMEN WATER GEVEN

Water en citrusbomen: Jonge en nieuwe citrusbomen water geven

Citrusbomen kunnen vele decennia leven. Doordat citrussen een hoge leeftijd kunnen bereiken, duurt het enkele jaren voordat een citrusboom volwassen is. Ondanks dat de citrusbomen weinig vruchten geven in deze periode, is het wel belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier pluk je een aantal jaar later letterlijk de vruchten van. Het klimaat speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge citrusbomen. In dit artikel vertellen we dan ook hoe de hoeveelheid water in de grond waarin de citrusboom is geplant de groei van jonge citrusbomen beïnvloed. 

De leeftijd van de citrusboom

Vanaf het punt dat een citruszaad is ontkiemd of dat een citrusboom is geënt duurt het jaren voordat de boom een optimale oogst geeft. Meestal duurt het tussen de 5 en 10 jaar voordat een citrusboom volwassen is. De meeste citrusbomen zullen 1 á 2 jaar na het stekken of enten beginnen met bloeien en soms zelfs enkele vruchten geven. Citrussen die uit een zaadje zijn opgekweekt kunnen in het meest gunstige geval na 6 jaar de eerste bloemen geven.

Vanaf het moment dat de citrus voor het eerst bloeit, zal de hoeveelheid bloemen en vruchten zal elk jaar toenemen, tot de citrusboom zijn volwassen oogst capaciteit heeft bereikt. Om een citrusboom decennialang in top conditie te houden, en dus lang te kunnen genieten van een geweldige oogst, is het belangrijk de verzorging op de leeftijd van de citrusboom aan te passen.

Het is moeilijk om te bepalen hoe oud een citrusboom bij aankoop is. Tenzij er duidelijk vermeld is dat het een “oude citrusboom” gaat, dan is de kans groot dat de plant ongeveer één tot anderhalf jaar oud is. De vruchten van een nieuwe citrusboom meestal niet eetbaar, door de chemicaliën die gebruikt worden. Het is dan ook verstandig om deze nieuwe citrusbomen te behandelen als een één jarige citrusboom. Op die manier kunnen de wortels en de kroon zich ontwikkelen, zodat de bloei en de vruchtzetting op de lange termijn beter zal zijn.

citrusboom leeftijd, citrus mitis, calamondin
Nieuwe citrusbomen, zoals deze calamondin plant, zijn meestal 1 tot 1,5 jaar als ze in het tuincentrum verkocht worden.
bloei gezaaide citrus, kaffir limoen, citrus hystrix
Afhankelijk van de soort en de verzorging duurt het 5 tot 10 jaar voordat zelf gezaaide citrussen, zoals deze kaffir limoen zaailingen, bloeien.

Water om de groei van de citrusboom te stimuleren

Door regelmatig een kleine hoeveelheid water aan een jonge of nieuwe citrusboom te geven wordt de groei van takken, bladeren en wortels gestimuleerd. Alhoewel de meeste nieuwe citrus eigenaren er van dromen om binnenkort manden vol citroenen, limoenen, kumquats, mandarijnen of sinaasappels te oogsten, is het in de praktijk beter om eerst de groei van de takken en bladeren van de citrusboom te stimuleren. Op de lange termijn zal een citrusboom met een grote kroon namelijk meer oogst geven. Dit komt omdat er aan een grote kroon meer bladeren hangen die de energie kunnen leveren die nodig is om de citrusvruchten te produceren. Ook zijn er simpelweg meer takken waaraan citrusvruchten kunnen groeien.

Testen om te bepalen hoeveel water de citrusboom nodig heeft

Om te bepalen hoe veel en hoe vaak een jonge citrusboom water nodig heeft, is het aan te raden om eerst enkele simpele testjes uit te voeren om de eigenschappen van de citrusboom en de grond waarin deze geplant is in kaart te brengen. Het irrigatieschema dat verder op staat is gebaseerd op de uitkomst van deze experimenten.

De porositeit en de containercapaciteit van de grond bepalen

Zoals wel vaker gezegd op deze website, zijn de wortels van een citrusboom gevoelig voor een te natte bodem. In de grond zit een stelsel van kleine buisjes, de poriën genoemd, die lucht en/of water opslaan. Citrusbomen kunnen er niet tegen wanneer een groot deel van de poriën vol zit met water. Het is daarom belangrijk om eerst wat informatie in te winnen over porositeit van de aarde waarin de citrusboom groeit.

Om meer informatie over de opslag van water en lucht in de grond op te slaan, kun je eerst de eenvoudige bodemtest op de pagina over het bepalen van de containercapaciteit van aarde in plantenbakken uitvoeren. De grond waarin een citrusboom groeit moet meer dan 15% lucht bevatten wanneer de containercapaciteit of veldcapaciteit is bereikt. Bevat de grond tijdens de containercapaciteit minder dan 15% lucht, dan is het aan te raden om extra zand en grof organisch materiaal door de grond te mengen.

De evapotranspiratie van de citrusboom bepalen

Om te bepalen hoeveel water je jonge citrusboom verbruikt is het belangrijk om eerst een evapotranspiratie test te doen. Met deze test kun je met een weegschaal bepalen hoeveel water de citrus per dag verbruikt. De hoeveelheid water die verloren gaat doordat het uit de grond of de bladeren verdampt wordt ook wel de evapotranspiratie genoemd. Wanneer je de evapotranspiratietest doet zonder plant, bijvoorbeeld omdat de plantenbak te zwaar is, dan gebruik je de omrekenfactor 0,7 om de evapotranspiratie te schatten. Onthoud dat er veel factoren zijn die bepalen hoeveel water een citrusboom per dag verbruikt, en dat het daarom is nodig is om te meten en niet te schatten hoeveel water een citrusboom verbruikt.

Het irrigatieschema voor jonge en nieuwe citrusbomen

De hoeveelheid water die jonge citrusbomen nodig hebben water wordt bepaald op basis van de hoeveelheid water die ze per dag verliezen. Zoals eerder gezegd kun je dit bepalen door met de evapotranspiratie test. De kroon en de wortels van de citrusbomen groeien het best wanneer ze elke drie dagen water krijgen. Onderzoek heeft laten zien dat wanneer jonge citrusbomen vaker water krijgen, dan groeien de planten sneller en dan nemen ze minder voedingsstoffen op.

Om te bepalen hoeveel water een jonge citrusboom nodig heeft, vermenigvuldig je de hoeveelheid water die verloren gaat door de evapotranspiratie met drie. Stel dat de citrusboom 10 milliliter water per dag verbruikt, dan geef je de citrusboom dus elke drie dagen 30 milliliter. 

Het irrigatieschema hierboven is gebaseerd op een plant die in een bodem is geplaatst waarvan de vochtigheid rond de veldcapaciteit is. Wanneer er een vermoede is dat de jonge citrusboom een tijd in een bodem heeft gestaan die te nat of te droog is geweest, dan kun je de grond het beste eerst water geven tot de veldcapaciteit heeft bereikt. Dit kun je het beste doen met een tensiometer.

De tensiometer kun je ook gebruiken om te bepalen of de waterbehoefte van de citrusboom veranderd. Het irrigatieschema kan er namelijk voor zorgen dat de citrusboom efficiënter met water omgaat. Hierdoor kan de evapotranspiratie veranderen. Ook verschillen in temperatuur of luchtvochtigheid kunnen de evapotranspiratie beïnvloeden. Wanneer de citrusboom snel groeit, kan het ook zijn dat de citrusboom meer water nodig heeft dan voorheen. Het is dus eigenlijk de bedoeling dat de grond elke drie dagen genoeg water krijgt om voor een korte tijd de veldcapaciteit te bereiken.

Wanneer je de juiste hoeveelheid water geeft, dan zou de tensiometer elke keer net voordat de citrusboom water krijgt dezelfde waarde moeten aangeven. Wanneer de waarde elke keer iets lager is, dan is de grond aan het opdrogen en heeft de citrusboom iets meer water nodig. Als de waarde elke keer iets minder negatief is, dan krijgt de citrusboom teveel water. Zorg ervoor dat de waarde op de tensiometer nooit tussen de nul en de waarde die bij de containercapaciteit hoort komt. De aarde is dan te nat, waardoor de wortels van de citrusboom snel kunnen beschadigen.

Citrusbomen Advies Nodig?

In het verleden hebben we veel vragen over citrusbomen één-op-één via de e-mail beantwoord, maar na zoveel jaar merken we dat we vaak dezelfde vragen beantwoorden. Vandaar dat we besloten hebben om geen vragen over citrusbomen meer te beantwoorden via de e-mail, maar alleen nog maar via de Disqus onderaan onze pagina’s. Wanneer je een vraag hebt, kun je het Disqus formulier invullen dat zich helemaal onderaan de pagina, onder de lijst met bronnen, bevind. Geef in je bericht zo veel mogelijk informatie over de citrusboom, over de manier waarop deze wordt verzorgd, en over de symptomen, en voeg eventueel ook wat foto’s toe. We proberen zo snel mogelijk via de Disqus advies te geven. Wanneer we een antwoord hebben geplaatst, dan krijg je hier via de e-mail een notificatie van, tenzij je de notificaties hebt uitgeschakeld.

Bronnen en verder lezen