Citrus pitten zaaien: citroenpitten, sinaasappelpitten, grapefruitpitten, etc.

De pitten van alle soorten citrussen, zoals citroenen, sinaasappels, grapefruits, en kumquats, kan je op dezelfde manier zaaien: Haal de zaden uit de citrusvrucht en was de pulp eraf. Haal eventueel de houtachtige buitenkant van de zaden af, of snij alleen het topje van de zaadjes. Zaai de zaadjes 2 cm diep in bakjes van 5 cm doorsneden en 15 cm diep in een mengsel van 1 deel perliet, 1 deel vermiculiet en 2 delen zaaigrond, gemengd met mycorrhiza, en dek de bakjes af met huishoudfolie. Na 2 tot 6 weken ontkiemen de zaadjes, mits je de temperatuur tussen de 20 tot 25 graden Celsius houdt en de grond niet laat uitdrogen. Wanneer de plantjes 15 cm hoog zijn kan je ze verpotten en verzorgen zoals een gewone citrusboom, waar je HIER meer over kunt lezen. Een deel van de citruszaden die je zelf gezaaid hebt zullen na 3 tot 15 jaar vruchten geven. De vruchten zijn vaak niet hetzelfde als die van de moeder (of vader) plant.

 

Een uitgebreidere beschrijving van de verschillende stappen, met achtergrond kennis, kan je hieronder lezen.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Citrus pitten oogsten

Het is belangrijk dat de citrusvruchten rijp zijn wanneer je de zaden gaat oogsten. Om de zaden uit de citrusvruchten te halen zonder ze te beschadigen, snij je de schil door met een scherp mes, en draai je de twee helften van elkaar. Dit geef natuurlijk iets meer troep dan wanneer je de vrucht helemaal door snijdt, maar zorgt er wel voor dat de zaden die meestal in het midden zitten heel blijven. Hierna haal je met je vingers alle zaadjes uit de vrucht. Om er voor te zorgen dat schimmels zo min mogelijk kans krijgen, was je met lauw water al het vruchtvlees van de zaden af. Gebruik eventueel een sponsje om alles er goed af te krijgen. Dep de zaden hierna droog met een doekje.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, citruspit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, citruspit

citrus pitten bewaren

Wanneer je de citruszaden niet meteen wilt zaaien, of nog wat meer zaden bij elkaar wilt sparen, dan kan je de zaadjes in een zipzakje, waar je de lucht goed uitgedrukt hebt, enkele weken in de koelkast bewaren. Hoe sneller je de zaden plant nadat je ze uit de vruchten hebt gehaald, hoe meer kans dat er plantjes uit komen. Citruszaden kunnen er niet tegen om uit te drogen, het planten van gedroogde zaden (die wel eens op internet aangeboden worden) heeft dus weinig zijn. 

Citrus pitten voorbereiden om gezaaid te worden

Citruszaden lijken sneller en beter te ontkiemen wanneer de buitenste, houtige laag eraf is gehaald. Daarnaast heeft onderzoek laten zien dat citrusplanten van zaden waar de buitenkant vanaf gehaald was sterkere wortels hadden. Wanneer je dit te veel werk vindt kan je er ook voor kiezen om alleen het puntje (de bovenkant) van het zaadje af te snijden of knippen. Je kan de zaden ook planten zonder iets te doen aan de buitenkant van het zaadje.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Grond om citrus pitten in te zaaien

Jonge planten zijn gevoelig voor bacteriën, schimmels en virussen. Daarom is het belangrijk om grond te gebruiken waar geen andere planten op gegroeid hebben en waar geen mest van dieren in zit. Voor het beste resultaat kies je een grond die licht is, zodat de zaden niet te veel moeite hoeven te doen om te groeien, die vruchtbaar is, en waar water makkelijk kan weglopen. Een mengsel van 1 deel perliet, 1 deel vermiculiet, en 2 delen zaaigrond, zorgt voor een lichte, luchtige grond waar overtollig water weg kan lopen, maar die wel vochtig blijft en voldoende voedingsstoffen bevat. Onderzoek heeft laten zien dat goede schimmels, mycorrhiza, er voor zorgen dat de wortels van gezaaide citrusbomen zich beter ontwikkelen en dat de bomen sterker en gezonder worden. Meng dit volgens de aanbevolen hoeveelheid door de grond waar je de citruszaden in gaat zaaien.

Citrus pitten zaaien

Voor het beste resultaat zaai je de citruszaadjes 5 cm uit elkaar in een grotere bak, of in bakjes van 5 cm doorsneden. Zorg ervoor dat de bakken minimaal 15 cm diep zijn. Om er voor te zorgen dat de zaadjes niet gaan rotten kan je een laag je van 1 cm perliet op de bodem van het bakje leggen, zodat overtollig water niet in de grond blijft zitten. Zaai de citruszaadjes 2 cm diep in het perliet, vermiculiet en zaaigrond mengsel. Dek de bakjes hierna af met huishoud folie. Dit zorgt ervoor dat de grond niet te snel uitdroogt. 

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Citrus pitten ontkiemen

Citruszaden ontkiemen in 2 tot 6 weken bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius. Zorg er in deze tijd voor dat de grond vochtig blijft.

CITRUS PITTEN LATEN ONTKIEMEN IN KEUKENPAPIER

Je kan er ook voor kiezen om de citruspitten eerst op vochtig keukenpapier te laten ontkiemen. Om dit te doen verwijder je eerst de buitenste, verhouten laag van het zaadje. Hierna vouw je 2 keukenpapiertjes dubbel en maakt ze vochtig. Vervolgens leg je de zaadjes tussen het papier en plaats deze in een zitzakje of in een luchtdicht bakje. Zodra de zaadjes ontkiemd zijn, dan plant je de kiemen in het mengsel van perliet, vermiculiet en zaaigrond, vermengd met mycorrhiza

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Zelf gezaaide citrusbomen verplanten

Wanneer de citrusplantjes 15 cm hoog zijn, dan kan je ze verplanten. Op DEZE pagina kan je lezen hoe je berekent hoe groot de plantenbak voor jou citrusboom moet zijn en op DEZE pagina lees je welke potgrond geschikt is voor je plant. Jonge, zelf gezaaide citrusbomen hebben vooral stikstof nodig om te groeien. HIER lees je hoeveel stikstof jou jonge, zelf gezaaide citrusplantje per jaar nodig heeft.

citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit
citroenpit, sinaasappelpit, grapefruitpit, kumquatpit, citrus pit

Vruchten aan zelf gezaaide citrusbomen

De grote vraag is natuurlijk of er vruchten komen aan uit je zelf gezaaide citrusboom. Citruszaden zijn nogal complex, dus een duidelijk antwoord is hier niet op te geven. Als je het geluk hebt dat je een citrusplantje hebt gekweekt waar bloemen vruchten aan komen, dan moet je 3 tot 15 jaar wachten totdat er bloemen en vruchten aan de citrusboom komen.

 

In een citruszaadje zitten vaak meerdere embryo’s. De meeste hiervan zijn klonen van de moederplant, en een enkele embryo bevat zowel de genen van de moeder als de vader plant. De klonen hebben de meeste kans om het te overleven, terwijl de andere embryo vaak niet uitkomt. Voor het resultaat maakt dit niet veel uit, want ook de klonen geven vaak, als ze al fruit geven, een vrucht die wel lijkt op die van de moederplant, maar toch anders is. Dit betekend dat wanneer je een zaadje plant uit een sinaasappel, je niet per se een citrusboom krijgt waar sinaasappels aan groeien.

 

Dit betekend niet dat je citruszaden niet moet zaaien. Alle soorten citrus die je in de supermarkt vindt zijn ook ooit ontstaan omdat iemand (heel veel) zaadjes geplant heeft, jaren gewacht heeft en er toen achter kwam dat een van de planten lekkere vruchten gaf. Wie weet ontdek jij wel een nieuwe citrussoort… Daarnaast worden gezaaide citrusbomen soms wel gebruikt om stukken van bomen waar al (lekkere) vruchten aan komen op te enten.

 

Een ander nadeel van citrusbomen uit zaad is dat dit geen dwergbomen zijn, zoals je bij het tuincentrum koopt, maar grote boomgaard bomen.