Citrusboemen Zaaien: Pitjes Uit Citrusvruchten Laten Ontkiemen

citrusbomen zaaien pitjes uit citrusvruchten laten ontkiemen

Het zaaien van citruspitten kan zo makkelijk of zo moeilijk zijn als je zelf wilt. Over het algemeen ontkiemen de pitjes uit een citrusvrucht langzaam en is het aantal zaden dat ontkiemt laag. Voor iedereen die regelmatig een sinaasappel, mandarijn, citroen of grapefruit eet, is dit geen probleem. Door elk pitje dat je in je citrusvruchten tegenkomt te planten, komt er op den duur altijd wel een zaadje uit.

De basic methoden om citruspitten te zaaien

De eenvoudigste manier om citruspitten te ontkiemen is door ze in een bakje met aarde te stoppen. Na het eten van de citrusvrucht was je de pitjes eerst af onder de kraan of in een bakje water. Het is belangrijk dat er geen vruchtvlees meer aan de pitjes zit, omdat dit kan gaan schimmelen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, zoals zeep of bleek, om de pitjes schoon te maken, want dit kan ervoor zorgen dat ze niet goed ontkiemen.

Zodra de zaadjes schoon zijn kun je ze één tot twee centimeter diep in een bakje met aarde planten. In principe kun je hiervoor elke soort aarde gebruiken, zoals een schepje aarde uit de tuin of uit een zak potgrond. Verderop in het artikel vertellen we hoe je zelf een goede zaaigrond voor citruspitten en jonge citrusplanten mixt, die ervoor zorgt dat de jonge citrusplantjes zich beter ontwikkelen.

Om de pitjes te laten ontkiemen zet je het bakje waarin ze geplant zijn op een warme plek. Verder moet de aarde constant vochtig, maar niet te nat blijven. Het duurt vaak een tijdje voordat de pitjes beginnen te ontkiemen. In het meest gunstige geval ontkiemen de pitjes al na twee weken, maar het kan ook zo maar drie maanden duren voordat ze ontkiemen.

citroenpitten zaaien
Stap 1: Haal de citruspitten uit de citrusvrucht zonder de pitjes te beschadigen. Gebruik alleen de dikke pitten.
citroenpitten zaaien
Stap 2: Was de citruspitjes goed voordat ze gezaaid worden, zodat al het vruchtvlees van de pitjes af is voordat ze geplant worden.
citroenpitten zaaien
Stap 3: Vul wat bakjes met grond, gebruik hiervoor het liefst bakjes met drainage gaten en zaaigrond.
citroenpitten zaaien
Stap 4: Zaai de citruspitjes ongeveer één tot twee centimeter diep en dek ze af met grond.
citroenpitten zaaien
Stap 5: Zorg ervoor dat de citruspitten niet uitdrogen en op een warme plaats staan totdat ze ontkiemd zijn.
citroenpitten zaaien
Het duurt ongeveer 2 tot 12 weken voordat de citruspitten beginnen te ontkiemen.
citroenpitten zaaien
Wanneer de jonge citrusplantjes meer dan twee blaadjes hebben, is het tijd om ze te verplanten.

De meeste mensen die een citruspit ontkiemd hebben, zetten de plantjes daarna binnen in huis op de vensterbank. Helaas is dit niet de ideale omgeving voor citrusbomen. Hierdoor krijgen deze plantjes vaak zeer grote bladeren, die ver uit elkaar staan. Ook vertakken deze citrusbomen zich vaak nauwelijks, waardoor een hele lange “tak” ontstaat. De kans is klein dat zelf gezaaide citrusbomen die op deze manier gehouden worden ooit zullen bloeien. Als ze gaan bloeien, dan zal dit waarschijnlijk meer dan 10 jaar duren. Door de zelf-ontkiemde citrusbomen voldoende licht, ruimte, water en plantenvoeding te geven, zullen de planten er beter uit zien en ook sneller gaan bloeien.

kaffir limoen zaailing
De leukste citrusboom om zelf te zaaien is de kaffir limoenboom. De blaadjes van de kaffir limoenboom kun je gebruiken als smaakmaker, op dezelfde manier als een laurierblad.

De zakjes methoden om citruspitten te ontkiemen

Wanneer citruspitten direct in de aarde gezaaid worden, kan het soms erg lang duren voordat ze ontkiemen. Om het ontkiemingsproces te versnellen, kun je de zaden daarom eerst tussen vochtig keukenpapier, in een zip-zakje, laten ontkiemen. Het voordeel hiervan is dat de zaden niet kunnen uitdrogen, waardoor de ontkieming sneller gaat. Een ander voordeel is dat je eerst een groot aantal citruspitten kunt laten ontkiemen, en dan alleen de sterkste kiemen kunt uitplanten. Op die manier verlies je geen kostbare ruimte aan pitten die weinig kracht hebben.

Het ontkiemen van de zaden in een zakje is eenvoudig. Eerst verzamel je wat verse citruspitten die je goed schoonmaakt, zodat er geen vruchtvlees meer aan zit. Om de ontkieming te versnellen en de kans op schimmel te verkleinen, is het aan te raden om de houtachtige zaadhuid van de pitten af te halen. Dit kun je doen met lange nagels, een pincet of de punt van een mesje.

Om de zaden te laten ontkiemen heb je twee vochtige keukenpapiertjes nodig. Hou het keukenpapier onder de kraan en knijp het daarna uit. Het is belangrijk dat er geen water meer uit het keukenpapiertje druipt. Leg de twee vochtige keukenpapiertjes vervolgens op elkaar en vouw ze dubbel. Leg de citruspitten aan één kant van het keukenpapier, en vouw dit vervolgens dubbel, zodat de zaden tussen het keukenpapier zitten. Leg het keukenpapier vervolgens in een zip-zakje en doe deze goed dicht.

citruspitten zaaien
Stap 1: Verzamel dikke, verse pitten uit een citrusvrucht, zoals deze kumquat.
citruspitten zaaien
Stap 2: Was de pitjes zorgvuldig, zodat al het vruchtvlees eraf is. Verwijder ook voorzichtig het houtachtige buitenlaagje.
citruspitten zaaien
Stap 3: Leg de schone citruspitjes op twee dubbel gevouwen, vochtige keukenpapiertjes.
citruspitten zaaien
Stap 4: Vouw het keukenpapier dicht en stop het in een zipzakje. Leg het zakje op een warme plek en check regelmatig of het nog vochtig is.
citruspitten zaaien
Stap 5: Na enkele weken is het worteltje zichtbaar en kan het ontkiemde citruspitje worden geplant.
citruspitten zaaien
Stap 6: Vul een bakje met grond en maak hier een gaatje in van 1 tot 2 centimeter diep.
citruspitten zaaien
Stap 7: Stop het ontkiemde citruspitje in de grond met het worteltje naar beneden. Het zaadje moet net boven de grond uitsteken.
citruspitten zaaien
Stap 8: Maak de grond goed vochtig en zet de pot op een warme, zonnige plek.
citruspitten zaaien
Stap 9: Doe de eerste week een plastic zakje rondom het plantje, want dan is de overgang tussen het zipzakje en de buitenlucht wat kleiner.
citruspitten zaaien
Het citruspitje zal langzaam uitgroeien tot een citrusboom.
citruspitten zaaien
Zodra de eerste echte blaadjes zichtbaar worden, is het belangrijk dat het plantje voldoende licht krijgt.

Bij het ontkiemen in een zakje, bepaald vooral de temperatuur waarbij het zakje bewaard wordt hoe snel de pitten ontkiemen. Probeer het zakje altijd tussen de 25 en 35 graden Celsius te bewaren. Bij lagere temperaturen gaat de ontkieming veel langzamer. Wanneer de zaadhuid verwijderd is, dan ontkiemen de meeste citruspitten binnen drie weken, mits de temperatuur boven de 25 graden Celsius is. Wanneer de zaadhuid er nog aan zit, duurt het vaak wat langer.

Zeker wanneer de zaadhuid nog aan de pitten zit, kunnen de zaden gaan schimmelen. Probeer daarom minimaal eens per week de zaden uit het zakje te halen, en deze op schimmel te controleren. Wanneer er schimmel op de pitten of op het keukenpapier zit, dan spoel je de pitten onder de kraan af en leg je ze weer op een nieuw stapeltje vochtig keukenpapier. Wanneer je dit regelmatig doet, dan blijft de schimmel meestal alleen aan de buitenkant van de zaden en heeft het geen effect op de ontkieming. Het kan gebeuren dat de schimmel toch het pitje in komt, dan wordt het pitje zacht. Als dit het geval is, dan gooi je het rotte pitje weg en spoel je de andere, stevige zaden weer af en plaats je ze op een nieuw keukenpapiertje.

Wanneer er een wit worteltje uit de citruspit komt, kun je het in de aarde planten. Wacht in ieder geval niet langer met uitplanten dan dat er een blaadje te zien is. Plant het ontkiemde pitje in een bakje met zaaigrond. Kies als het even kan voor een bakje met voldoende drainage gaten, zoals een Air-Pot. Wij gebruiken een mengsel van één deel perliet, één deel zand en één deel kokosvezels, aangevuld met een supplement dat goede micro-organismen bevat, om de ontkiemde citruspitten in te planten.

Het is belangrijk dat het jonge plantje in de eerste weken na het uitplanten niet uitdroogt. Dit betekent dat de aarde regelmatig water nodig heeft. Pas wel op dat de aarde vochtig blijft, en niet nat wordt, want citrusbomen van alle leeftijden zijn zeer gevoelig voor wortelrot. Om de overgang tussen het zakje en de aarde niet te groot te maken, doen wij de eerste week na het uitplanten een plastic zakje over de bovenkant van het zakje. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid rondom het ontkiemde pitje wat hoger.

Om ervoor te zorgen dat het jonge citrusplantje goed groeit, is het belangrijk dat het plantje vanaf het moment dat de eerste blaadjes zichtbaar zijn voldoende licht krijgt. Binnen betekent dit dat de jonge plantjes onder een kweeklamp moeten staan, die 12 uur per dag 750 µmol/m²/s uitstraalt. De jonge plantjes zijn wel gevoelig voor de hitte die een kweeklamp kan uitstralen, zorg er daarom voor dat de afstand tussen de lamp en het plantje groot genoeg is. Door vanaf het begin voldoende licht aan het jonge citrusplantje te geven, is de kans groter dat deze uitgroeit tot een mooi vertakte, volle boom.

wilde citroen zaailing
Wilde citroen zaailingen en yuzu zaailingen kunnen in de lente buiten in de volle grond uitgeplant worden. In de winter kunnen de zaailingen voorzichtig met grond bedekt worden als er kans op vorst is. Na een paar jaar zijn de wilde citroen en yuzu zaailingen zo groot dat ze zonder bescherming tot -15 graden Celsius buiten kunnen blijven staan.

vragen en opmerkingen

Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

BRONNEN EN VERDER LEZEN