Citruspitten zaaien: Kweek je eigen citrusboom op uit een zaadje

Citruspitten Zaaien: Kweek Je Eigen Citrusboom Op Uit Een Zaadje

Het zaaien van citruspitten kan zo makkelijk of zo moeilijk zijn als je zelf wilt. Over het algemeen ontkiemen de pitjes uit een citrusvrucht langzaam en is het aantal zaden dat ontkiemt laag. Voor iedereen die regelmatig een sinaasappel, mandarijn, citroen of grapefruit eet, is dit geen probleem. Door elk pitje dat je in je citrusvruchten tegenkomt te planten, komt er op den duur altijd wel een zaadje uit.

De basic methoden om citruspitten te zaaien

De eenvoudigste manier om citruspitten te ontkiemen is door ze in een bakje met aarde te stoppen. Na het eten van de citrusvrucht was je de pitjes eerst af onder de kraan of in een bakje water. Het is belangrijk dat er geen vruchtvlees meer aan de pitjes zit, omdat dit kan gaan schimmelen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, zoals zeep of bleek, om de pitjes schoon te maken, want dit kan ervoor zorgen dat ze niet goed ontkiemen.

Zodra de zaadjes schoon zijn kun je ze één tot twee centimeter diep in een bakje met aarde planten. In principe kun je hiervoor elke soort aarde gebruiken, zoals een schepje aarde uit de tuin of uit een zak potgrond. Verderop in het artikel vertellen we hoe je zelf een goede zaaigrond voor citruspitten en jonge citrusplanten mixt, die ervoor zorgt dat de jonge citrusplantjes zich beter ontwikkelen.

Om de pitjes te laten ontkiemen zet je het bakje waarin ze geplant zijn op een warme plek. Verder moet de aarde constant vochtig, maar niet te nat blijven. Het duurt vaak een tijdje voordat de pitjes beginnen te ontkiemen. In het meest gunstige geval ontkiemen de pitjes al na twee weken, maar het kan ook zo maar drie maanden duren voordat ze ontkiemen.

De meeste mensen die een citruspit ontkiemd hebben, zetten de plantjes daarna binnen in huis op de vensterbank. Helaas is dit niet de ideale omgeving voor citrusbomen. Hierdoor krijgen deze plantjes vaak zeer grote bladeren, die ver uit elkaar staan. Ook vertakken deze citrusbomen zich vaak nauwelijks, waardoor een hele lange “tak” ontstaat. De kans is klein dat zelf gezaaide citrusbomen die op deze manier gehouden worden ooit zullen bloeien. Als ze gaan bloeien, dan zal dit waarschijnlijk meer dan 10 jaar duren. Door de zelf-ontkiemde citrusbomen voldoende licht, ruimte, water en plantenvoeding te geven, zullen de planten er beter uit zien en ook sneller gaan bloeien.

De zakjes methoden om citruspitten te ontkiemen

Wanneer citruspitten direct in de aarde gezaaid worden, kan het soms erg lang duren voordat ze ontkiemen. Om het ontkiemingsproces te versnellen, kun je de zaden daarom eerst tussen vochtig keukenpapier, in een zip-zakje, laten ontkiemen. Het voordeel hiervan is dat de zaden niet kunnen uitdrogen, waardoor de ontkieming sneller gaat. Een ander voordeel is dat je eerst een groot aantal citruspitten kunt laten ontkiemen, en dan alleen de sterkste kiemen kunt uitplanten. Op die manier verlies je geen kostbare ruimte aan pitten die weinig kracht hebben.

Het ontkiemen van de zaden in een zakje is eenvoudig. Eerst verzamel je wat verse citruspitten die je goed schoonmaakt, zodat er geen vruchtvlees meer aan zit. Om de ontkieming te versnellen en de kans op schimmel te verkleinen, is het aan te raden om de houtachtige zaadhuid van de pitten af te halen. Dit kun je doen met lange nagels, een pincet of de punt van een mesje.

Om de zaden te laten ontkiemen heb je twee vochtige keukenpapiertjes nodig. Hou het keukenpapier onder de kraan en knijp het daarna uit. Het is belangrijk dat er geen water meer uit het keukenpapiertje druipt. Leg de twee vochtige keukenpapiertjes vervolgens op elkaar en vouw ze dubbel. Leg de citruspitten aan één kant van het keukenpapier, en vouw dit vervolgens dubbel, zodat de zaden tussen het keukenpapier zitten. Leg het keukenpapier vervolgens in een zip-zakje en doe deze goed dicht.

Bij het ontkiemen in een zakje, bepaald vooral de temperatuur waarbij het zakje bewaard wordt hoe snel de pitten ontkiemen. Probeer het zakje altijd tussen de 25 en 35 graden Celsius te bewaren. Bij lagere temperaturen gaat de ontkieming veel langzamer. Wanneer de zaadhuid verwijderd is, dan ontkiemen de meeste citruspitten binnen drie weken, mits de temperatuur boven de 25 graden Celsius is. Wanneer de zaadhuid er nog aan zit, duurt het vaak wat langer.

Zeker wanneer de zaadhuid nog aan de pitten zit, kunnen de zaden gaan schimmelen. Probeer daarom minimaal eens per week de zaden uit het zakje te halen, en deze op schimmel te controleren. Wanneer er schimmel op de pitten of op het keukenpapier zit, dan spoel je de pitten onder de kraan af en leg je ze weer op een nieuw stapeltje vochtig keukenpapier. Wanneer je dit regelmatig doet, dan blijft de schimmel meestal alleen aan de buitenkant van de zaden en heeft het geen effect op de ontkieming. Het kan gebeuren dat de schimmel toch het pitje in komt, dan wordt het pitje zacht. Als dit het geval is, dan gooi je het rotte pitje weg en spoel je de andere, stevige zaden weer af en plaats je ze op een nieuw keukenpapiertje.

Wanneer er een wit worteltje uit de citruspit komt, kun je het in de aarde planten. Wacht in ieder geval niet langer met uitplanten dan dat er een blaadje te zien is. Plant het ontkiemde pitje in een bakje met zaaigrond. Kies als het even kan voor een bakje met voldoende drainage gaten, zoals een Air-Pot. Wij gebruiken een mengsel van één deel perliet, één deel zand en één deel kokosvezels, aangevuld met een supplement dat goede micro-organismen bevat, om de ontkiemde citruspitten in te planten.

Het is belangrijk dat het jonge plantje in de eerste weken na het uitplanten niet uitdroogt. Dit betekent dat de aarde regelmatig water nodig heeft. Pas wel op dat de aarde vochtig blijft, en niet nat wordt, want citrusbomen van alle leeftijden zijn zeer gevoelig voor wortelrot. Om de overgang tussen het zakje en de aarde niet te groot te maken, doen wij de eerste week na het uitplanten een plastic zakje over de bovenkant van het zakje. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid rondom het ontkiemde pitje wat hoger.

Om ervoor te zorgen dat het jonge citrusplantje goed groeit, is het belangrijk dat het plantje vanaf het moment dat de eerste blaadjes zichtbaar zijn voldoende licht krijgt. Binnen betekent dit dat de jonge plantjes onder een kweeklamp moeten staan, die 12 uur per dag 750 µmol/m²/s uitstraalt. De jonge plantjes zijn wel gevoelig voor de hitte die een kweeklamp kan uitstralen, zorg er daarom voor dat de afstand tussen de lamp en het plantje groot genoeg is. Door vanaf het begin voldoende licht aan het jonge citrusplantje te geven, is de kans groter dat deze uitgroeit tot een mooi vertakte, volle boom.

Binnenkort breiden we deze pagina uit met trucjes die ervoor zorgen dat de citruspitten sneller en krachtiger ontkiemen, en hoe de jonge, zelf gezaaide citrusplantjes verzorgt moeten worden om ze uit te laten groeien tot mooie, volle en vertakte planten die na enkele jaren al gaan bloeien. Hou deze pagina dus goed in de gaten!

Citrusbomen advies nodig?

In het verleden hebben we veel vragen over citrusbomen één-op-één via de e-mail beantwoord, maar na zoveel jaar merken we dat we vaak dezelfde vragen beantwoorden. Vandaar dat we besloten hebben om geen vragen over citrusbomen meer te beantwoorden via de e-mail, maar alleen nog maar via de Disqus onderaan onze pagina’s. Wanneer je een vraag hebt, kun je het Disqus formulier invullen dat zich helemaal onderaan de pagina, onder de lijst met bronnen, bevind. Geef in je bericht zo veel mogelijk informatie over de citrusboom, over de manier waarop deze wordt verzorgd, en over de symptomen, en voeg eventueel ook wat foto’s toe. We proberen zo snel mogelijk via de Disqus advies te geven. Wanneer we een antwoord hebben geplaatst, dan krijg je hier via de e-mail een notificatie van, tenzij je de notificaties hebt uitgeschakeld.

Bronnen en verder lezen