Citrusbomen Aanschaffen: Soorten en Rassen Citrusbomen

Er zijn veel soorten en rassen citrusbomen te vinden op de wereld, zoals citroenbomen, sinaasappelbomen, mandarijnenbomen, kumquatbomen, calamondinbomen, limoenbomen, grapefruitbomen en nog veel meer. Veel van deze citrusbomen zijn niet geschikt om in een plantenbak te houden, zeker niet wanneer ze een deel van het jaar binnen moeten staan. Gelukkig zijn er ook soorten citrusbomen die het wel redelijk doen wanneer ze in een plantenbak worden gehouden, mits de plantenbak groot genoeg is en er in de periode dat de plant binnen staat voldoende licht op de citrusboom schijnt. In dit artikel zullen we zo veel mogelijk citrussoorten en citrusrassen bespreken, met een uitleg waarom ze wel of niet geschikt zijn om in Nederland of België te houden. Omdat we zelf geen citrusbomen verkopen, proberen we waar mogelijk verkooppunten voor de verschillende citrussen te delen.

Citrusbomen

Er zijn zeer vele soorten en rassen citrusbomen. Dit komt omdat ze al meer dan 4.000 jaar door mensen worden gekweekt. De eerste wilde citrusbomen komen waarschijnlijk uit Zuid-oost Azië en zijn door de eerste wereldreizigers over Europa, Amerika en Australië verspreidt. Inmiddels kun je zowat overal ter wereld citrusvruchten kopen. Ondanks dat citrussen overal terug te vinden zijn, worden ze in een klein deel van de wereld gekweekt. Dit komt, omdat citrusbomen veel warmte en licht nodig hebben om een rendabele oogst te geven. Doordat citrusbomen zo gevoelig zijn voor het klimaat waarin ze groeien, zijn de meeste citrusbomen niet geschikt om in Nederland of België te houden. Enkele citrussoorten zijn sterk genoeg om hier de hele winter buiten te blijven staan. De andere citrussoorten zullen in de herfst en winter binnen gezet moeten worden, waar ze extra licht van kweeklampen nodig hebben om gezond te blijven. 

Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt van de verschillende citrusbomen die er zoal zijn, en aangegeven welke als tuinplant en welke als kamerplant geschikt zijn. Door op de naam van de soort citrusboom te klikken wordt je naar het stukje tekst over de specifieke citrussoort gebracht.

 

Soort citrusboom

 

 

Grootte citrusvrucht

 

 

Zoetheid citrusvrucht

 

 

Geschikt als tuinplant in NL/BE*

 

 

Geschikt als kamerplant**

 

Wilde citroen Medium Zuur V

X

 Kumquat Klein Zuur V

V

Calamondin Klein Zuur V V
 Overige kumquat hybride  Klein Zuur V V
Makrut limoen (Kaffir limoen) Medium Zuur X V
Ichang citroen Medium Zuur V X
Yuzu Groot Zuur V X
 Mandarijn Medium Zoet V X
 Sinaasappel Groot Zoet X X
Sukade Groot Aromatisch X X
Citroen Medium Zuur X V
Limoen Medium Zuur X V

* Citrusbomen moeten volwassen (+ 6 jaar oud) zijn en in een goede gezondheid verkeren om vorst aan te kunnen. Geschikt als tuinplant V betekent dat de bomen tot 0 graden Celsius buiten kunnen blijven staan, en voor korte periode tot -5 graden Celsius kunnen overleven. Wanneer de temperatuur uren lang onder de 0 graden Celsius uit komt, moeten ook deze citrusbomen binnen worden gezet of verwarmd worden. Winterhardheid X betekent dat de citrusbomen naar binnen moeten worden gehaald zodra de temperatuur onder de 10 tot 15 graden Celsius uit komt.

** Citrusbomen die meer minimaal 12 uur per dag 750 µmol s/m²  of meer licht nodig hebben vragen om een groot aantal sterke kweeklampen. Hierdoor zijn deze planten voor de meeste mensen niet geschikt als kamerplant, en hebben daarom de aanduiding geschikt als kamerplant X gekregen. Citrusbomen die de aanduiding geschikt als kamerplant V hebben gekregen hebben nog steeds kweeklampen nodig als ze binnen staan, maar minder krachtige en/of minder stuks. ALLE CITRUSBOMEN HEBBEN EXTRA LICHT NODIG WANNEER ZE BINNEN STAAN!

Wilde citroenbomen

wilde citroenen
Wilde citroenbomen geven ook buiten een mooie oogst.

Wetenschappers zijn al lang in debat over of de wilde citroen (Poncirus trifoliata of Citrus trifoliata) wel of geen citrus is. Al sinds de 11e eeuw wordt de wilde citroenboom gebruikt als onderstam voor citrusbomen. De wilde citroenbomen hebben namelijk wortelstelsels die sterker en resistenter zijn tegen tal val omstandigheden en ziekteverwekkers. Ook worden wilde citroenbomen in Amerika, in Engeland en in grote delen van Azië als sier-, haag- en fruitboom gebruikt.

wilde citroenen
De vruchten van de wilde citroenboom zijn zuur en zitten vol met pitjes, maar zijn wel eetbaar.

Wanneer je in Nederland of België graag een citrusboom wilt houden dan is de wilde citroen eigenlijk de beste optie. Deze bomen kunnen namelijk het hele jaar buiten gehouden worden, omdat ze, afhankelijk van hoe ze verzorgd worden en hoe oud ze zijn, tegen een temperatuur van -10 graden Celsius kunnen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over kweeklampen en het naar binnen en buiten halen van de plant. Anders dan de meeste andere citrusbomen, verliest de wilde citroenboom wel zijn blad als het koud wordt. Vaak geeft dit een leuk zicht, omdat er dan nog gele vruchten aan de takken hangen.

wilde citroen
Wilde citroenbomen kunnen vanaf een jonge leeftijd al het hele jaar door buiten staan in de volle grond.

Net als bij vele andere citrusbomen zitten er grote stekels aan de takken van de wilde citroen. Dit in combinatie met de compacte groei van de wilde citroenboom, zorgt ervoor dat deze citrus ideaal is als heg. Bij de Oklahoma State University wordt de wilde citroenboom al vijftig jaar gebruikt als heg, omdat de plant tegen de winter kou kan en omdat de plant sterk genoeg is om de streken van de studenten aan te kunnen. Zeker wanneer je een natuurlijke heg wilt die ongewenste bezoekers buiten houdt, heerlijk ruikende bloemen krijgt, en eetbare vruchten produceert, dan is de wilde citroenboom zeker een goede keuze.

wilde citroen zaailingen
Wilde citroenbomen zijn één van de weinige citrusbomen die uit gedroogde zaadjes opgekweekt kunnen worden.

Ondanks dat de vruchten van de wilde citroenboom eetbaar zijn, zijn ze niet heel smakelijk. De vruchten bevatten veel zaden en zijn zeer zuur. Sommige beweren dat de vruchten naar petroleum smaken. Toch wordt er wel marmelade van de vruchten gemaakt, dus een keukenprins of keukenprinses kan vast een mooi gerecht maken met deze vruchten. 

Verkooppunten voor wilde citroenbomen

Wilde citroenbomen zijn moeilijk te verkrijgen. De beste kans op verse wilde citroenzaden of jonge plantjes heb je op ETSY, zaden kun je bijvoorbeeld via JardinsNomades kopen en jonge plantjes via carnivorousplants

Kumquat citrusbomen

Kumquat vruchten worden steeds populairder in Europa. Tegenwoordig kun je ze rond de feestdagen in de meeste supermarkten terug vinden. Kumquats worden over het algemeen iets anders gebruikt dan bijvoorbeeld een citroen of een mandarijn. De kumquat vruchtjes bestaan namelijk uit een aromatische, zoete schil met daaronder een zure pulp. Doordat de binnenkant van de kumquat meestal vrij zuur is, zijn de vruchten meestal minder geschikt om zo, vers te eten. In plaats daarvan wordt de kumquat veel gebruikt in desserts en drankjes, die vooral door het gebruik van de schil van de kumquat een intense, aromatische citrussmaak krijgen.

kumquat
Volwassen, gezonde kumquatbomen kunnen vaak de hele winter buiten blijven staan.

De meest bekende kumquat is de ovale kumquat (Citrus margarita of Fortunella margarita), die ook wel de Nagami kumquat wordt genoemd. Er zijn ook ronde kumquats, zoals de Meiwa kumquat (Citrus crassifolia or Fortunella crassifolia) en de Morgani kumquat (Citrus japonica or Fortunella japonica). Wanneer de nachttemperatuur af en toe onder het vriespunt zakt, dan zullen volwassen, gezonde kumquatbomen dit makkelijk overleven. Wanneer de temperatuur onder de -5 graden Celsius dreigt te komen of wanneer het er naar uit ziet dat het ook overdag gaat vriezen, dan is het aan te raden om de kumquatboom toch binnen te zetten of op een andere manier te verwarmen.

kumqat
Er zijn veel verschillende kumquat rassen, elk heeft zijn eigen karakteristieke vorm en smaak.

Naast de echte kumquatbomen zijn er ook kumquats die worden gekruist met andere citrussen, om nieuwe soorten te creëren. Over het algemeen hebben al deze kruisingen kleine vruchtjes met een aromatische schil en zuur vruchtvlees. De meest bekende kumquat hybride is de calamondin (× Citrofortunella microcarpa), die ook wel als mini-sinaasappel of mandarijn verkocht wordt in het tuincentrum. De calamondin is een kruising tussen een mandarijn en een kumquat. In Azië worden de vruchtjes groen geplukt en als een limoen in vooral hartige gerechten gebruikt, terwijl ze in Amerika pas geplukt worden wanneer ze oranje zijn en dan in desserts en drankjes worden gebruikt. De winterhardheid van de calamondinboom is vergelijkbaar met die van een echte kumquat, deze citrus kan in het beste geval een temperatuur tot -5 graden Celsius aan, maar kan beter bij verwachte temperaturen van 0 graden Celsius of kouder binnen worden gehaald.

calamondin
De calamondin is een kruising tussen een kumquat en een mandarijn.

Naast de calamondin kumquat hybride zijn er ook nog andere kumquat kruisingen. Hiervan zijn de limequat (Citrus × floridana), de orangequat (Citrus unshiu x Citrus japonica), de citragequat (Citrus × insitorum x Citrus margarita) en de proicequat (Citrus aurantifolia 'Mexican’ X Fortunella japonica) X Fortunella hindsii) de bekendste. Van deze hybrides zijn de citragequat, een kruising tussen een een citrage, wat weer een kruising is tussen een wilde citroen en een sinaasappel, en de Nagami kumquat, en de orangequat, een kruising tussen een satsuma en een Meiwa kumquat, het beste bestand tegen de kou. Deze twee kumquat hybrides kunnen ondanks een koude winter vaak toch nog een mooie oogst geven. 

limequat
Ondanks dat de limequat een kruising is tussen een Key lime en een kumquat, lijkt hij meer op een citroen.

Kortom, doordat kumquatbomen en kumquat hybrides redelijk goed tegen kou kunnen en kleine, zure vruchten hebben zijn ze van alle citrusbomen de beste keuze voor een leven in Nederland of België. Aangezien de bomen pas tegen korte periodes van vorst kunnen, is het belangrijk om ze de eerste vier tot zes jaar na de aankoop binnen te houden wanneer de buitentemperaturen onder de 15 graden Celsius uit komen. Binnen volstaat het om de kumquatboom voor 12 uur lang onder een lamp van 500 tot 750 µmol s/m² te zetten. Houdt er wel rekening mee dat kumquat bomen, net als alle andere citrusbomen, met een goede verzorging enkele meters hoog en breed kunnen worden. Dit betekent dat je na een paar jaar de ruimte moet hebben om een grote plantenbak kwijt te kunnen en eventueel met meerdere kweeklampen moet werken om de hele kroon van licht te voorzien.

Verkooppunten voor kumquat en kumquat hybride citrusbomen

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Kumquat Veelkleurige Nagami Citrus margarita HIER
 Kumqat Nagami Citrus margarita

HIER

HIER

HIER

Calamondin - x Citrofortunella microcarpa

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

Let op! Het aanbod citrusbomen kan per leverancier per periode verschillen, daardoor kan het zijn dat niet alle producten waar naar gelinkt beschikbaar zijn. Wij verkopen zelf geen planten, en weten daardoor niet wat de huidige kwaliteit is van de citrusbomen die via de links verkocht worden, noch zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze citrusbomen. Vraag bij de verkoper na wat de staat van de plant is, tips hiervoor kun je vinden op de pagina Citrusbomen Aanschaffen: De Juiste Citrusboom Selecteren.

Papeda citrusbomen

De makrut limoen, de yuzu en de shangjuan citrusbomen komen allemaal uit Azië en behoren tot de citrusgroep papeda. Het meest opvallende kenmerk van de citrusbomen uit deze groep is dat de bladeren anders gevormd zijn dan bij de citrusbomen die we vaker tegen komen, zoals sinaasappelbomen en citroenbomen. De bladeren van de papeda citrussen hebben een soort inkeping, waardoor ze wat weg hebben van de stengels van de lidcactus.

De bladeren van de makrut limoen (Citrus hystrix), ook wel djeroek poeroet of Kaffir limoen genoemd, worden veel gebruikt in de Thaise keuken, op een manier die vergelijkbaar is met laurierbladeren. De vruchten van de makrut Limoen worden meestal niet gebruikt om mee te koken, omdat deze vaak te sterk smaken. Aangezien dit één van de weinig citrusbomen is waarvan de bladeren een hoge culinaire waarde hebben, is deze citrusboom uitermate geschikt om binnen in huis te houden, mits ze uiteraard minimaal zes uur per dag 460 µmol s/m² licht krijgen. Anders dan veel andere citrussen uit de papeda groep, kan de makrut limoenboom slecht tegen kou. Deze zal dus altijd bij een temperatuur boven de 15 graden Celsius gehouden moeten worden. Houdt er wel rekening mee dat een goed verzorgde makrut limoenboom groot kan worden, met een volwassen hoogte van twee tot zes meter hoog.

Kaffir limoen
De bladeren van de makrut limoenboom worden vaker gebruikt dan de vruchten.
Kaffir limoen
De citrusvruchten van de makrut limoenboom hebben voor velen een te sterke smaak.

De Ichang citroen (Citrus ichangensis) staat vooral bekend om zijn winterhardheid. Deze citrusbomen kunnen, mits ze groot genoeg zijn en goed verzorgd, temperaturen tot ongeveer -5 graden Celsius aan. Over het algemeen zijn de vruchten die aan de Ichang citroenboom komen niet lekker, ze zijn zuur en bitter. Hierdoor is deze plant minder geschikt wanneer je graag een culinaire citrusboom wilt hebben.

De Yuzu (Citrus junos) citrusboom is waarschijnlijk een kruising tussen een Ichang citroen en een mandarijn. Net als de Ichang citroenboom redelijk bestand tegen kou. Hierdoor kan een volwassen, goed verzorgde Yuzuboom tot ongeveer -5 graden Celsius buiten blijven staan. Wanneer deze citrusboom binnen wordt gezet, is het belangrijk om de plant van een grote hoeveelheid licht te voorzien, het liefst meer dan 750 µmol s/m² voor minimaal 12 uur per dag. Hierdoor kan de Yuzuboom voldoende energie aan maken om de grote vruchten te produceren. Het voordeel van deze citrusboom is dat de boom niet alleen bestand is tegen de kou, maar dat de vruchten ook nog eens een culinaire waarde hebben. Vooral in de Japanse en Koreaanse keuken wordt het sap van de Yuzu vruchten regelmatig gebruikt. Inmiddels zijn ook hier verschillende Yuzu producten te koop in toko’s en online winkels, zoals yuzu sap. 

yuzu
Yuzu citrusvruchten worden steeds populairder door hun unieke, aromatische smaak.

Zowel een makrut limoen, een Ichang citroen en een Yuzu citrusboom hebben dus eigenschappen die ze geschikt maken voor een leven in Nederland of België. De makrut limoen, omdat deze plant ook als specerijen plant, zonder citrusvruchten, leuk is. Daardoor kan deze plant met minder kweeklampen ook binnen overleven. De Ichang citroen en de Yuzu hebben wel veel licht nodig om een goede oogst tegen, maar kunnen als ze oud genoeg zijn en goed verzorgd worden de meeste jaren het hele jaar door buiten worden gehouden.

VERKOOPPUNTEN VOOR papeda citrusbomen

Op dit moment zijn er nog geen verkopers van makrut limoen, Ichang citroen of Yuzu citrusbomen bij ons bekend. Verkoper kunnen contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Mandarijnen en satsuma citrusbomen

mandarijn
Mandarijnbomen kunnen onder de juiste omstandigheden het hele jaar buiten blijven staan én een goede oogst geven.

Mandarijnenbomen (Citrus reticulata) zijn in het begin van de 19e eeuw door de Portugezen naar Zuid-Europa gebracht, vanuit China. Mandarijnen zijn de zoetste citrusvruchten die er zijn. Door de zoete smaak, de eenvoudigheid waarmee de vrucht gepeld kan worden en het kleine formaat, is de mandarijn geliefd als snackfruit. Doordat mandarijnen zo geliefd zijn, zijn er inmiddels vele hybrides van te vinden. Zo zijn de clementines (Citrus × clementina), tangerines (Citrus tangerina), satsuma’s (Citrus unshiu), en tangelo’s (Citrus × tangelo) allemaal mandarijn hybrides.

mandarijn
Mandarijnenbomen en mandarijnen hybriden citrusbomen kunnen de meeste winters buiten worden gehouden.

Zowel bij de mandarijnenbomen als bij de mandarijnen hybride citrusbomen zijn er rassen die tegen vorst kunnen, mits ze uiteraard groot genoeg zijn en goed verzorgd worden. Van de mandarijnen is het ras “Changsha” waarschijnlijk het meest vorst bestand, en bij de satsuma’s het ras “Owari”. Over het algemeen kan een volwassen, gezonde mandarijnenboom tot 0 graden Celsius buiten blijven staan. Onder de juiste omstandigheden kunnen deze bomen enkele uren vorst verdragen. Tot welke grens ze werkelijk buiten kunnen blijven staan, hangt van het ras af, de meeste kunnen een korte tijd tegen een temperatuur van -5 graden Celsius, terwijl speciaal geselecteerde “vorstbestendige” rassen zelfs een korte tijd bij -10 graden Celsius overleven. Net als bij elke andere citrusboom zullen ook mandarijnenbomen  binnen gezet moeten worden of verwarmd worden wanneer de temperatuur voor een langere tijd onder het vriespunt komt.

Verkooppunten voor mandarijnen en mandarijnen  hybride citrusbomen

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Mandarijn - Citrus reticulata HIER

Let op! Het aanbod citrusbomen kan per leverancier per periode verschillen, daardoor kan het zijn dat niet alle producten waar naar gelinkt beschikbaar zijn. Wij verkopen zelf geen planten, en weten daardoor niet wat de huidige kwaliteit is van de citrusbomen die via de links verkocht worden, noch zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze citrusbomen. Vraag bij de verkoper na wat de staat van de plant is, tips hiervoor kun je vinden op de pagina Citrusbomen Aanschaffen: De Juiste Citrusboom Selecteren.

Sinaasappelbomen

De sinaasappel  (Citrus sinensis) is wereldwijd de meest bekende en de meest gekweekte citrusvruchten. Dit is niet zo gek, want sinaasappels hebben vele goede eigenschappen. Zo bevatten sinaasappels over het algemeen de meeste calcium en vitamine C per 100 gram. Ook bevat het sap van de sinaasappel ongeveer 10% opgeloste suikers. Hierdoor heeft de vrucht een gebalanceerde zoet-zure smaak die de meeste van ons op elk moment van de dag kunnen waarderen. 

sinaadappel
Sinaasappelbomen worden helaas te groot en hebben te veel licht nodig om als kamerplant gehouden te worden.

Doordat de vruchten van de sinaasappelboom groot zijn en veel suikers bevatten, is het zeer moeilijk om deze in Nederland of België te kweken. Om een goede oogst te geven, zal een sinaasappelboom het hele jaar onder krachtige kweeklampen moeten staan om genoeg energie aan te maken om een sinaasappel te maken. Zeker, omdat volwassen sinaasappelbomen een grote kroon hebben, is dit voor vrijwel niemand haalbaar. Sinaasappelbomen kunnen tot 0 graden Celsius wel buiten blijven staan, maar doordat de dagen in de herfst in winter buiten vaak te kort en donker zijn, zal de kans klein zijn dat de sinaasappelboom het goed zal doen als ze buiten worden gehouden. Wil je toch je eigen sinaasappels kweken, dan zul je helaas naar een warmer en zonniger gebied moeten verhuizen!

Verkooppunten voor sinaasappelbomen

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Sinaasappel - Citrus sinensis

HIER

HIER

HIER

HIER

Let op! Het aanbod citrusbomen kan per leverancier per periode verschillen, daardoor kan het zijn dat niet alle producten waar naar gelinkt beschikbaar zijn. Wij verkopen zelf geen planten, en weten daardoor niet wat de huidige kwaliteit is van de citrusbomen die via de links verkocht worden, noch zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze citrusbomen. Vraag bij de verkoper na wat de staat van de plant is, tips hiervoor kun je vinden op de pagina Citrusbomen Aanschaffen: De Juiste Citrusboom Selecteren.

Sukadebomen

Citrusvruchten uit de Citrus medica groep, vaak sukadebomen (Citrus medica) genoemd, spelen een opvallende rol in diverse religies. Zo wordt de Citrus medica Etrog (Citrus medica var. ethrog) gebruikt tijdens het Joodse Loofhuttenfeest, ook wel Soekot genaamd. De Citrus medica var. sarcodactylis, ook wel bekend als Boeddha’s hand (Citrus medica var. sarcodactylis), wordt dan weer vaak gebruikt als offer in Boeddhistische tempels. Doordat de Citrus medica een religieuze betekenis hebben, was dit waarschijnlijk de eerste citrussoort die naar Europa is gekomen. Er wordt geschat dat andere citrussoorten pas duizend jaar later in Europa werden geïntroduceerd.

etrog
Een Etrog citronboom krijgt hele grote citrusvruchten die vooral uit schil bestaan.

De vruchten uit de Citrus Medica groep bevatten vrijwel geen vruchtvlees. De schil wordt namelijk gebruikt om sukade van te maken. Dit wordt gedaan door de schil eerst in zout water te fermenteren,  vervolgens in een suikersiroop te weken en daarna te laten drogen. Hierna wordt het vooral in zoete gerechten gebruikt, zoals cakes, ontbijtkoek en oliebollen.

boeddha's hand
Het citronboom ras "Buddha's hand" krijgt vruchten die op handen lijken.

Citrusbomen uit de sukade groep zijn slecht bestand tegen kou. Dit betekent dat ze een groot deel van het jaar binnen moeten staan, bij een temperatuur boven de 15 graden Celsius. Aangezien dat de vruchten van de sukade citroenbomen erg groot worden, hebben deze citrusbomen een grote hoeveelheid licht nodig om te overleven. Ondanks dat de vruchten weinig suiker bevatten, moet de plant wel veel essentiële oliën produceren voor een kwalitatief goede schil. Hier is net als voor het produceren van suiker veel energie, en dus licht voor nodig. Voor de meeste mensen in Nederland of België is deze citrussoort dan ook niet geschikt om als tuinplant of kamerplant te houden.

buddha's hand
Buddha's hand citrusvruchten worden vooral gebruikt om sukade van te maken.

Verkooppunten voor sukadebomen

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Sukade Boedha's hand Citrus medica

HIER 

Citroenbomen

citroen
Met de juiste kennis en materialen is het mogelijk om je eigen citroenen te kweken.

Citroenen (Citrus limon) bevatten de meeste zuren van alle citrusvruchten. Ze zijn dan ook een bron van de stof die we citroenzuur noemen, maar liefst 60 tot 70% van het sap van een citroen bestaat uit citroenzuur. In vergelijking, het sap van een mandarijn bevat ongeveer 8% citroenzuur. Ondanks dat alle citroenen zuur zijn, smaken citroenen van verschillende citroenrassen anders. In de supermarkt kopen we meestal de “Eureka” citroen, maar er zijn nog veel meer soorten citroenen op de wereld. Wie bijvoorbeeld naar een markt in het Zuiden van Europa gaat, ziet vaak veel grotere en minder gladde citroenen, die vaak minder zuur zijn dan onze supermarkt citroen. 

citroen
Er zijn heel veel citroenrassen, zoals deze "Florentina" citroen die een veel grovere en dikkere schil heeft en aromatischer is dan de "supermarkt" citroen.

Citroenbomen zijn erg gevoelig voor kou. Zodra de nachttemperatuur onder de 15 graden Celsius graden dreigt te komen, is het belangrijk om een citroenboom zo snel mogelijk naar binnen te halen. Soms vormt de Meyer citroen (Citrus × meyeri) hier een uitzondering op. Onder ideale omstandigheden kan deze citrusboom, die waarschijnlijk een kruising is tussen een citroen en een mandarijn of een sinaasappel, enkele uren een temperatuur van -5 graden Celsius aan. Over het algemeen overleven ook deze Meyer citroenbomen een hele winter buiten niet, dus het is beter om ook deze citroenbomen binnen te zetten zodra het koud wordt.

citroen
Deze Meyer citroenboom is vaak harder dan andere citroenbomen, maar heeft nog steeds intensieve verzorging nodig.

Doordat de citroenboom gevoelig is voor kou, zal deze in Nederland en België een groot deel van het jaar binnen moeten staan. Doordat de citroenen weinig suiker bevatten en meestal groen geplukt worden, is het met een kleine hoeveelheid sterke kweeklampen mogelijk om zelf citroenen te kweken. Wanneer de citroenboom binnen elke dag minimaal 750 µmol/m²/s voor 8 uur krijgt, dan maakt de plant voldoende energie aan om een mooie oogst te geven.

Anders dan de meeste andere citrusbomen, krijgen citroenbomen het hele jaar door, met tussenpozen, bloemen. Hierdoor kunnen er op één moment bloemen en vruchten van verschillende leeftijden aan hangen. Dit betekent dat de citroenboom dus nooit in “rust” gaat, zoals de andere citrusbomen. Wanneer de citroenboom een korte tijd wordt bloot gesteld aan een slechte verzorging, een te lage temperatuur of te weinig licht, dan heeft dit vaak grotere gevolgen dan voor andere citrusbomen. Kies je ervoor om een citroenboom te nemen, zorg er dan voor dat de plant zo min mogelijk stress ervaart en dat de verzorging altijd optimaal is.

citroen
Citroenbomen bloeien het hele jaar door, waardoor er vruchten van verschillende leeftijden aan de takken kunnen hangen.

Het is aan te raden om de citroenen te plukken zodra ze de grote hebben bereikt van een “supermarkt” citroen. Hierna kunnen ze enkele dagen in een papieren zak worden bewaard, waarin ze zullen rijpen. Wanneer de citroenen langer aan de citroenboom blijven hangen, en geel kleuren, dan krijgen ze vaak een veel aromatischere en soms zoetere smaak die niet lijkt op de citroensmaak die we gewend zijn. Aangezien elk citroenras net iets anders is en iedereen net een iets andere smaak heeft, is het in het begin handig om niet alle citroenen tegelijk te plukken, maar uit te proberen op welk punt jij de citroenen van jouw citrusboom het lekkerste vindt.

Kortom, citroenbomen kunnen een leuke kamerplant zijn, mits je bereidt bent om een paar sterke kweeklampen neer te zetten en tijd te investeren in de verzorging van de plant. Het houden van een citroenboom is dus eigenlijk meer een hobby project dan een manier om het huis met “een leuke plant” te vullen.

Verkooppunten voor citroenbomen

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Citroen - Citrus limon

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

HIER

Let op! Het aanbod citrusbomen kan per leverancier per periode verschillen, daardoor kan het zijn dat niet alle producten waar naar gelinkt beschikbaar zijn. Wij verkopen zelf geen planten, en weten daardoor niet wat de huidige kwaliteit is van de citrusbomen die via de links verkocht worden, noch zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze citrusbomen. Vraag bij de verkoper na wat de staat van de plant is, tips hiervoor kun je vinden op de pagina Citrusbomen Aanschaffen: De Juiste Citrusboom Selecteren.

Limoenbomen

limoen
Limoenbomen zijn zeer gevoelig voor kou, waardoor ze het grootste deel van het jaar binnen moeten staan.

Er zijn twee citrusvruchten die “limoen” worden genoemd, namelijk de Mexicaanse limoen (Citrus aurantifolia), en de Perzische limoen (Citrus latifolia). De Perzische limoen is in Nederland en België het meest bekend, deze grote, zaadloze limoen we terug in onze supermarkten. De kleinere, aromatischere Mexicaanse limoen wordt hier vrijwel nooit in de winkels verkocht.

limoen
Limoenen worden groen en onrijp geplukt, waardoor de limoenboom weinig suikers hoeft te produceren.

Anders dan de meeste andere citrusvruchten worden limoenen groen en “onrijp” gegeten. Zodra de limoen groot genoeg is, wordt deze geplukt. Wanneer je een limoen langer aan de citrusboom laat hangen, dan zal de limoen geel kleuren en een hele intense smaak krijgen. Doordat limoenen groen geplukt worden, hoeft de limoenboom geen grote hoeveelheden suikers te produceren voor de vruchten. Hierdoor is het mogelijk om zelf limoenen te kweken, mits je enkele goede kweeklampen die per dag 12 uur lang 750 µmol/m²/s boven de kroon van de plant plaatst.

limoen
Limoenbomen bloeien het hele jaar door, waardoor er vruchten van verschillende leeftijden aan de takken kunnen hangen.

Net als citroenbomen zijn limoenbomen erg gevoelig voor kou. Een limoenboom kan daarom het beste binnen worden gezet zodra de nachttemperatuur onder de 15 graden Celsius komt. Een uitzondering hierop is de Rangpur limoen (Citrus × limonia), die in top conditie enkele uren bij -5 graden Celsius kan overleven. Door de kou gevoeligheid kunnen limoenbomen niet of maar een hele korte tijd van het jaar buiten kan staan. Limoenbomen zijn daarom dan ook niet geschikt als tuinplant, maar kunnen onder de juiste omstandigheden wel als kamerplant gehouden worden.

 Soort citrusboom

Variëteit of ras  

Botanische naam

 Verkooppunten 

 Limoen Perzische limoen Citrus latifolia

HIER

 

Limoen Mexicaanse limoen Citrus aurantifolia

HIER

Let op! Het aanbod citrusbomen kan per leverancier per periode verschillen, daardoor kan het zijn dat niet alle producten waar naar gelinkt beschikbaar zijn. Wij verkopen zelf geen planten, en weten daardoor niet wat de huidige kwaliteit is van de citrusbomen die via de links verkocht worden, noch zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze citrusbomen. Vraag bij de verkoper na wat de staat van de plant is, tips hiervoor kun je vinden op de pagina Citrusbomen Aanschaffen: De Juiste Citrusboom Selecteren.

Australische limoenbomen

Er zijn verschillende soorten Australische limoenbomen, die ook wel de Microcitrus groep worden genoemd. De meest bekende zijn de woestijn limoen (Citrus glauca), de caviaarlimoen (Citrus australasica), de Russel River limoen (Citrus inodora), de Mount White limoen (Citrus garrawayi), de Australische ronde limoen (Citrus australis), en de Kakadu limoen (Citrus gracilis). Daarnaast zijn er veel hybrides, ofwel kruisingen, tussen de verschillende Australische citrussen onder elkaar en met andere citrussoorten.

vingerlimoen
De jonge vruchten van de Australische vingerlimoen.

In vergelijking met vele andere citrussen zijn zowel de takken, de bladeren als de vruchten van de Australische limoenbomen apart. De takken hebben vaak veel meer stekels dan die van andere citrusbomen. Ook de bladeren van de Australische limoenbomen zijn apart, allereerst zijn ze een heel stuk kleiner en hebben ze vaak aparte vormen, zoals bladeren die op kleine wilgenbladeren lijken.

Australische limoenbomen zijn voor zover bekend niet bestand tegen kou. Daarom kun je ze het beste binnen zetten zodra de nachttemperatuur onder de 15 graden Celsius komt. Wel zijn deze citrusbomen goed bestand tegen zowel droogte als overstromingen, vandaar dat ze erg geschikt zijn voor een leven in een plantenbak, waarbij de vochtigheid van de aarde nogal kan verschillen. Net als andere citrusbomen hebben ook Australische limoenbomen voldoende licht nodig. Aangezien de vruchten zuur zijn, is het voldoende om deze bomen van 12 uur per dag 750 µmol/m²/2 te voorzien zolang ze binnen staan.  Al met al zijn de Australische limoenbomen leuke hobby citrusbomen voor binnen.

Verkooppunten voor Australische limoenbomen

Op dit moment zijn er nog geen verkopers van Australische limoenbomen bij ons bekend. Verkoper kunnen contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

vragen en opmerkingen

Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

BRONNEN EN VERDER LEZEN