· 

Tips voor het kopen van een citrusboom (citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, kumquat, calamondin, etc.)

citroenboom kopen

Citrusbomen heb je in vele soorten en maten. Naast de bekende citrussoorten, zoals citroenen, mandarijnen, sinaasappels, grapefruits en limoenen, zijn er ook soorten die je niet snel bij de supermarkt kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kumquat, de vingercitroen, de limequat en de calamondin.

 

Citrusbomen zijn vrij kieskeurig als het om staplaats en verzorging gaat. Daarbij is een goede boom vaak niet heel goedkoop. Goede redenen dus om even te kijken wat jou huis te bieden heeft aan je toekomstige citrusboom en het citrusras te kiezen dat het optimaal doet in jou huis. Heb je een citrusboom gekozen, dan kan je HIER alles lezen over hoe je de boom het beste kan verzorgen, inclusief tips over de juiste grond, de hoeveelheid licht de plant nodig heeft, welke voeding het best is voor citrusbomen en nog veel meer.

EEN CITRUSBOOM DIE BIJ DE STANDPLAATS IN HUIS PAST

kumquat citrusboom kopen

Voordat je een citrusboom koop is het vooral belangrijk om te kijken op welke plaats in je huis er het meeste daglicht is, en of je hier een citrusboom kwijt kunt.

 

Een op het zuiden gerichte serre of uitbouw met veel ramen, inclusief dakramen, is de meest ideale plaats voor een citrus. Velen zullen zo'n ideale citrus staplaats niet hebben, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen citrusboom kunt houden.

 

Citrussoorten met kleine, en/of zuren vruchten, zoals de kumquat, calamondin, en citroen, doen het goed op de vensterbank voor een zonnig raam. Vooral in de wintermaanden kan het helpen om er een LED gloeilamp bij te zetten. Dit zorgt ervoor dat de plant genoeg van de juiste UV stralen krijgt om gezond en productief te blijven.

 

Hoe minder licht je de citrusboom kan bieden, hoe kleiner de citrusplant die je zou moeten kiezen. Grote bomen van 1 meter en hoger (exclusief pot/wortels) zijn vooral geschikt voor de op het zuiden gerichte ruimtes met veel ramen, en vooral ook een dakraam. Citrusplanten kleiner dan 1 meter hoog (exclusief pot/wortels) kunnen voor een zonnig raam worden geplaatst, eventueel met wat extra hulp van een LED groeilamp. Zorg er altijd voor dat je de plant zo neerzet dat het hele stuk boven de grond zonlicht krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld een raam hebt van 30 cm breed, dan is het niet handig om er een citrusboom voor te zetten die een kroon heeft van 50 cm breed.

EEN CITRUSBOOM DIE BIJ DE PLANTENBAK PAST

calamondin citrusboom kopen

Een citrusboom heeft genoeg potruimte nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het formaat plantenbak dat je kwijt kan voordat je een citrusboom koopt. Houdt er ook rekening mee dat om de citrusboom optimaal te laten groeien, de boom elke 2-3 jaar verpot moeten worden in een iets grotere pot.

 

Een goede regel voor het kiezen van de juiste potmaat voor een citrusboom is dat de pot 25% groter is dan de wortels. Wanneer je een citrusboom koopt in een pot met een doorsneden van 20 cm, dan plant je deze voor het beste resultaat in een pot met een doorsneden van 28 cm. Na 2 tot 3 jaar verplant je de citrusboom weer in een pot die 26% groter is. Voor de diepte kan je hier naast de 25% ruimte voor de wortels nog 15 cm hoogte voor hydrokorrels bij tellen. Dit zorgt ervoor dat de citrusbomen niet met hun wortels in het water staan.

 

Wanneer je niet precies weet hoe groot de pot is van de citrusboom die je koopt kan je naar de potmaat kijken. Potmaten die met een P beginnen, gevolgd door een cijfer, zijn ronde potten waarbij het cijfer staat voor de doorsneden in cm van de pot. P9 is bijvoorbeeld een ronde pot van 9 cm doorsneden, hiervoor kan je dan het beste een pot kopen van minimaal 11 cm doorsneden. Er zijn ook potten die beginnen met een C, gevolgd door een cijfer. Hier staat het cijfer voor het aantal liters dat in de pot gaat. Zo betekend C5 dat de plant in een pot staat van 5 liter, deze plant je dan in een plantenbak van 6 liter.

 

De hoogte van de plant zegt niet alles. Hoe groter de wortels van een citrusboom zijn, hoe sterker en voller de plant over het algemeen is. Een citrusboom van 50 cm hoog in een P12 pot zal vaak minder vol en sterk zijn dan een citrusboom van 30 cm hoog in een P20 pot. Wanneer een grote plant in een kleine pot staat hoeft dit niet altijd te betekenen dat het een 'slechte' plant is, maar vaak is het wel een signaal dat de plant snel is opgekweekt met voedingsstoffen die niet per se gericht zijn op het creëren van een sterke plant die lang gezond blijft en veel vruchten opbrengt.

DE PRIJS VAN EEN CITRUSBOOM

POMELO citrusboom verzorgen

De prijs van een citrusboom kan erg uiteenlopen. Waar sommige citrusbomen voor minder dan € 10 worden verkocht, hebben andere een prijs ver boven de € 100. Er zijn verschillende factoren die de prijs van een citrusboom bepalen.

 

Het ras van de citrusboom bepaald voor een groot deel hoe duur de plant is. Hoe zeldzamer de soort, hoe duur de plant is. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe moeilijk het is om de plant gezond te houden in ons klimaat. Calamondin citrusbomen zijn bijvoorbeeld vaak heel goedkoop. Deze planten hebben in vergelijking met andere citrussoorten weinig licht nodig en worden vaak (door ze 'sinaasappel' of 'mandarijn' te noemen) veel verkocht. Een echte sinaasappel boom aan de andere kant is vaak veel duurder. Dit is omdat deze bomen veel licht en verzorging nodig hebben om gezond te blijven.

 

De leeftijd, de potmaat en de afmeting van de plant hebben ook veel invloed op de prijs. Hele goedkope bomen zijn vaak niet meer dan een stekje. Ze zijn vaak niet geent op een stam van een andere plant, waardoor ze goedkoop zijn om te produceren. Naast de grootte van de plant is ook de grote van de pot belangrijk. De wortel zegt immers meer over de gezondheid en de productiviteit van een plant dan de grootte. Zo kan een grote boom in een kleine pot goedkoper, maar ook minder sterk zijn dan een kleinere, vollere boom in een grote pot. Let ook vooral op de dikte van de stam. Een dikke stam betekend dat de citrusboom al een aantal jaar oud is, waardoor je meer bloemen en vruchten kunt verwachten.

 

Bij de aanschaf van een citrusboom is het dus niet alleen zaak om te bedenken welke vruchten je wilt, waar je de plant gaat zetten, en welke pot je kwijt kan. Ook je budget is bepalend voor welke boom je het beste kan aanschaffen.

HET JUISTE RAS CITRUSBOOM

citroen citrusboom verzorgen

Er zijn zeer veel soorten citrusbomen, van amanatsu's tot yuzu's. Sommige soorten, zoals bepaalde rassen kumquats kunnen buiten blijven staan in de winter, mits ze volwassen zijn en een dikke stam hebben. De meeste citrusbomen moeten in ieder geval van eind september tot midden mei binnen staan. Je kan een citrusboom dan ook het best houden als kamerplant, zeker wanneer je vruchten wilt oogsten.

 

Elke soort citrusboom kan je als kamerplant houden, mits je de juiste verzorging en standplaats geeft aan de plant. Wanneer je in de gemiddelde huiskamer of keuken citrusvruchten wilt kunnen oogsten, dan kan je het beste een citrussoort kiezen met kleine en/of zure vruchten. Calamondin's en kumquats zijn daarom het meest geschikt om binnen te kweken. Ook citroenen, sukade citrusvruchten en limoenen doen het over het algemeen goed. Sinaasappels en mandarijnen doen het in de gemiddelde huiskamer minder goed. Voor deze planten heb je al snel een wintertuin nodig en waarschijnlijk ook extra groeilampen of kweeklampen.

 

CITRUSRASSEN

sukadeboom, citrus medica, buddha's hand, citron

Citrus Medica

Beste rassen:

Buddha's Hand, Diamante

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Minimaal 15 cm lang, voornamelijk schil

Oogsten:

In de winter als ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER (Buddha's Hand)

citroenboom, citrus limon, citrus lemonium

Citrus Limon/Lemonium

Beste rassen:

Eureka, Four Seasons

Bloemen:

Het hele jaar door, maar afhankelijk van ras

Vruchten:

Gele of rode, vruchten met citroensmaak

Oogsten:

9 tot 12 maanden na bloei, wanneer ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER - HIER


meyer citroen, meyer lemon, citroenboom, citrus meyeri

Citrus x Meyeri

Beste rassen:

-

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Gele vruchten met zoet, geel vruchtvlees

Oogsten:

Meestal in de winter, als ze geel zijn

Verkooppunten:

HIER

key lime, limoen, limoenboom, Citrus aurantifolia

Citrus Aurantifolia

Beste rassen:

-

Bloemen:

Mei tot september

Vruchten:

Ronde, groene vruchten met limoensmaak

Oogsten:

9 maanden na bloei bij golfbal grootte

Verkooppunten:

HIER - HIER


kaffir lime, kaffir limoen, limoenboom, citrus hystrix, djeroek poeroet , Mauritius papeda

Citrus Hystrix

Beste rassen:

-

Bloemen:

Het hele jaar door

Vruchten:

Vooral gekweekt voor bladeren

Oogsten:

Bladeren het hele jaar door

Verkooppunten:

HIER

perzische limoen, limoen latifolia, limoenboom, tahiti limoen

Citrus Latifolia

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de winter

Vruchten:

Ronde, zaadloze limoenen

Oogsten:

Zomer en herfst

Verkooppunten:

HIER


sinaasappelboom, citrus sinensis

Citrus Sinensis

Beste rassen:

-

Bloemen:

In de lente

Vruchten:

Grote, zoete oranje vruchten

Oogsten:

12 tot 18 maanden na bloei

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER

tangor, tangorboom, mandarijnboom, citrus nobillis,

Citrus Nobilis

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Oranje, 9 cm lange zoet-zure vruchten

Oogsten:

Zomer en herfst

Verkooppunten:

HIER


mandarijnboom, citrus reticulata

Citrus Reticulata

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Middel grote, zoete oranje vruchten

Oogsten:

Mei tot september

Verkooppunten:

HIER - HIER

kumquatboom, kumquat, citrus japonica

Citrus Japonica

Beste rassen:

-

Bloemen:

In de lente

Vruchten:

Kleine, oranje vruchtjes met zoete schil

Oogsten:

Hele jaar door

Verkooppunten:

HIER


calamondin, calamondinboom, citrus japonica, citrus mitis

Citrus Japonica/Mitis

Beste rassen:

-

Bloemen:

Vooral in de zomer

Vruchten:

Kleine, zure vruchten met eetbare schil

Oogsten:

Het hele jaar door

Verkooppunten:

HIER - HIER - HIER - HIER