NATUURLIJKE MANIEREN OM BLADLUIZEN TE BESTRIJDEN

Bladluizen komen in bijna elke tuin voor. Ook binnen planten worden vaak aangevallen door bladluizen. Meestal lukt het bladluizen niet om een plant helemaal dood te maken, maar ze worden er wel minder fraai door, geven minder oogst en het zijn natuurlijk ook gewoon vieze dingen die bladluizen. Nu kan je natuurlijk voor chemicaliën gaan om bladluizen te bestrijden, maar dan is heel het nu van zelf een moestuin hebben snel weg. Zowel voor de gezondheid van de planten, de bodem, je eigen lichaam en de wereld is het beter om voor een natuurlijke bestrijding te gaan. Dit is natuurlijk wel wat meer werk...

bladluizen bestrijden

PLANTEN OM BLADLUIZEN TE BESTRIJDEN

Er zijn 2 manieren waarop andere planten kunnen helpen om bladluizen uit je moestuin te houden: ze maken stoffen aan waar bladluizen niet van houden of ze trekken insecten aan die de bladluizen opeten.

 • Als je wel eens uien, knoflook of bieslook geplant hebt, dan weet je dat deze planten vaak nauwelijks of zelfs geen bladluizen op zich hebben. Bladluizen houden namelijk niet van de geur van de allium familie. Je hoeft natuurlijk niet voor de meest standaard soorten te gaan om de moestuin te beschermen tegen bladluizen. Chineese bieslook, ofwel Allium tuberosum, heeft niet alleen een iets mooier blad dan de standaard bieslook, maar geven ook heerlijke en mooie bloemen. Er is een nog mooiere eetbare plant met een knoflook geur, dat is de Kaapse knoflook, ofwel de Tulbaghia violacea. Er wordt gezegd dat deze plant wel de smaak van knoflook aan gerechten geeft, maar niet de vieze adem (een win-win-win plant zouden wij zeggen).
 • Kruiden zijn natuurlijk nooit een verkeerde keus voor de moestuin. Wat is er beter dan een kruidenboter met verse kruiden uit de tuin, of een sate stokje van rozemarijn? Munt, coriander, dille, wijnruit, en oregano kunnen gebruikt worden om bladluizen weg te jagen van planten. 
 • Afrikaantjes kunnen de moestuin helemaal opfleuren met de geel-oranje kleuren. Daarnaast werken ze ook nog eens goed tegen bladluizen. De bladeren scheiden een stof uit waar de bladluizen niet van houden en blijven daarom uit de buurt van de Afrikaantjes en de planten waar ze bij in de buurt staan!
 • Er zijn verschillende bloemenzaden mengsels die speciaal zijn samengesteld om lieveheersbeestjes te lokken. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluizen, een larve van het lieveheersbeestje kan tot wel 250 bladluizen in 1 dag opeten! Er is een bloemenmengsel van DCM te koop en een bloemenmengsel van Buzzy . Grote kans dat u natuurlijk niet nog een weiland overheeft om deze bloemen zaden te laten groeien. Kijk dan even of er in de buurt van de tuin ergens een plantsoentje is waar niet veel wordt gelopen en niet wordt geschoffeld. Strooi hier (stiekem) een handje bloemenzaden en wordt een echte guerrilla tuinder!
chineese bieslook tegen bladluizen

LIEVEHEERSBEESTJES EN ANDERE NUTTIGE INSECTEN TEGEN BLADLUIZEN

Zoals we eerder al zeiden zijn lieveheersbeestjes een grote vijand van de bladluis. Zeker de larven van de lieveheersbeestjes houden van een lekker bladluizen hapje. Naast het zaaien van de speciale lieveheersbeestjes bloemen mixen zijn er meer dingen die je kunt doen om de populatie lieveheersbeestjes en nuttige insecten te laten groeien en de populatie bladluizen te laten dalen:

 • Zeker wanneer er veel oude bomen en struiken uit de tuin zijn gehaald, of in een hele nieuwe tuin kan het handig zijn om bladluizen larven uit te zetten. Wij hebben dit ook de eerste 2 jaar gedaan nadat de tuin helemaal omgegooid was. Na 2 lentes een dosis bladluizen te hebben verdeeld over de gevoelige bomen en struiken, houden de bladluizen nu zelf de populatie in stand. De bladluizen soort Coccinella septempunctata zijn goed voor lage planten die niet hoger worden dan 1,50 meter, en de soort Adalia bipunctata is goed voor planten en bomen hoger dan 1,50 meter.
 • Plaats en insectenhotel in de tuin. Een insecten hotel trekt onder andere solidaire bijen, zweefvliegen, oorwormen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes aan die goed zijn om de tuin te verdedigen tegen ongewenste gasten, zoals bladluizen. Om er voor te zorgen dat de bladluizen het insectenhotel kunnen vinden, is het handig om ladybird food/attractant aan te brengen bij de opening. Zo komen ze sneller naar het insectenhotel en naar de tuin! 
 • Naast lieveheersbeestjes hebben ook gaasvliegen bladluizen op het menu staan. Om meer gaasvliegen naar de tuin te lokken, is er een speciale Lacewing Attractant op basis van feromonen om in de buurt van de bladluizen plaag te smeren. De gaasvliegen ruiken dit en komen snel naar je tuin om even te kijken wat er aan de hand is. Als ze de bladluizen zien blijven ze zeker even eten!
 • Een andere tegenstander van de bladluis is de oorworm, deze beestjes houden van een oorwormenpot met stro op een stok. Ze kunnen ook een plekje vinden in het insectenhotel.
insectenhotel lieveheersbeestjes oorworm gaasvlieg tegen bladluizen

KANT-EN-KLAAR NATUURLIJKE INSECTICIDE SPRAYS TEGEN BLADLUIZEN

Er zijn verschillende kant-en-klaar natuurlijke sprays die bladluizen bestrijden. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, je hoeft ze alleen maar even te schudden, en het sprayen kan beginnen. Natuurlijk of biologisch betekend niet altijd dat de producten niet schadelijk zijn voor mens of dier. Pas altijd op dat kinderen en dieren het product niet binnen krijgen en lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Als een product verdunt moet worden, doe dit dan zoals op de verpakking staat, een product dat niet genoeg verdunt is kan namelijk de plant aantasten!

 • HG X is een natuurlijk middel dat niet alleen tegen bladluizen, maar ook tegen wolluizen. Deze spray werkt op basis van natuurlijke vetzuren.
 • BSI bio insecten vrij is ook een middel dat op een 100% natuurlijke manier bladluizen, witte vliegen, rupsen,trips, mijten, spint en larven bestrijd en verjaagd. Een allround spray die zelfs net voor het oogsten gebruikt kan worden.
 • Bayer natria duoflor spray werkt tegen groene bladluis, zwarte bonenluis, trips en witte vliegen. Ook dit middel is 100% biologisch en kan in de moestuin gebruikt worden. Er is ook een variant van dit product dan nog verdunt moet worden.
 • Luxan Pyrethrum tegen insecten werkt op basis van plantaardige pyrethrinen. Het werkt tegen bladluizen, witte vlieg, rupsen, aardvlooien, kevers, tripsen en wantsen. Dit middel moet wel nog worden verdunt voordat het gebruikt kan worden, het is geen kant-en-klaar product.
 • Ecostyle luisvrij werkt op een natuurlijke manier tegen bladluizen, tripsen en witte vliegen. Dit middel kan ook indoor gebruikt worden, zodat ook je huisplanten bladluis vrij blijven. Dit middel moet nog verdunt worden.
 • Naturen plantaardige insecticide werkt op basis van koolzaadolie. Het werkt tegen bladluizen, wolluizen en spint. Ook dit middel moet verdunt worden voor gebruik.
 • Eco bio-insecticide werkt op basis van biologische pyrotrex. Het werkt tegen zeer veel verschillende insecten, zoals bladluizen, witte vliegen, rupsen en kevers. Dit middel moet verdund worden.

DIY SPRAYS TEGEN BLADLUIZEN

Zelfs sprays maken tegen bladluizen is best leuk om te doen. Omdat er alleen middelen worden gebruikt die ook op mensen gebruikt worden voor andere doeleinden is het leuk om sprays tegen bladluizen met kinderen te maken. Het is altijd een kwestie van uitproberen met zelf gemaakte sprays. Bij regelmatig gebruik kunnen ze zeer effectief zijn.

 1. Om een eigen anti-bladluizen spray te maken heb je een paar basics nodig: een plantenspuit, een blenderkaasdoek, een bakje en eventueel een trechter tegen geknoei.
 2. Knoflook is niet alleen als companion plant goed tegen bladluizen. In de spray zorgt de knoflook ervoor dat bladluizen liever bij de buren gaan zitten. Doe een liter water in de blender en voeg hierbij de tenen (ongepeld) van 1 knoflook bol. Blender dit totdat de knoflook helemaal fijn geworden is in het water. Laat dit een paar uur staan (uit de blender halen is een goede optie, tenzij je houdt van smoothies met knoflook smaak). Hierna zeef je het mengsel door het kaasdoek in het bakje en hierna doe je het in de plantenspuit.
 3. Als het knoflook aftreksel helemaal koud is (het liefst koelkast koud) voeg hierbij dan 3 eetlepels Bronner's castile zeep met tea tree. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant van de bladluizen kapot gaat, waardoor ze dood gaan.
 4. De laatste ingrediënten die bladluizen van al je planten moet houden zijn neem olie en tea tree olie. Neem olie is goed tegen luizen in het algemeen, het wordt vaak als een middel gebruikt om hoofdluis te bestrijden en te voorkomen (handig om in huis te hebben als u kinderen heeft!). Voeg 2 theelepels neem olie en 1 theelepel tea tree olie toe aan het mengsel. 
 5. Schud het mengsel goed door elkaar. Zet het even weg zodat het schuim kan zakken.
 6. Spray dit mengsel elke dag, in de ochtend of avond als de zon niet direct op de planten staat, zowel op de bovenkant als onderkant van de plant. Na een aantal dagen zal je zien dat het aantal bladluizen minder wordt. Als ze eenmaal weg zijn, spray het dan tijdens het zomerseizoen 2x per week.
 7. Bewaar het mengsel in de koelast en niet langer dan 3 dagen.

PLANTENVOEDING TEGEN BLADLUIZEN

Goede voeding is de basis voor een goede weerstand, ook bij planten. Er zijn verschillende manieren om planten van binnen uit beter bestand te maken tegen bladluizen. Om planten van binnen uit minder lekker te maken van bladluizen, kan het helpen om per liter water dat je de plant geeft 3 druppels neem olie en 3 druppels tea tree olie door het water te mengen. Er zijn ook 2 soorten voeding die de plant van binnenuit versterken zodat ze beter bestand zijn tegen bladluizen en andere aanvallende insecten: Top resist groenten en fruit, en Ecokuur bladinsecten gel capsules

MIEREN BESTRIJDEN TEGEN BLADLUIZEN

Mieren beschermen bladluizen tegen onder andere lieveheersbeestjes in ruil voor honingdauw. Als je veel last hebt van mieren in de tuin, dan zit het vast ook vol met bladluizen en andersom. Lees HIER de verschillende manieren hoe je de mierenpopulatie in de tuin kunt verminderen en daardoor ook de hoeveelheid bladluizen.

comments powered by Disqus