Biologische Bestrijding: Vliegen Bestrijden

Biologische Bestrijding: Vliegen Bestrijden

Vliegen zijn niet alleen irritant, maar ze dragen ook nog eens veel ziekteverwekkers met zich mee. Hierdoor vormen ze een gevaar voor mensen en (huis)dieren. Het is daarom belangrijk om vliegen zo veel mogelijk weg te houden uit de keuken, van de eettafel en uit dierenverblijven. Om vliegenplagen te voorkomen en om vliegenplagen te bestrijden is het belangrijk om vliegen weg te houden bij broedplaatsen, zoals afvalcontainers, mesthopen en compostbakken. Doordat vliegen zich snel voortplanten en resistent zijn tegen veel conventionele en natuurlijke bestrijdingsmiddelen, is het daarnaast aan te raden om twee of meer natuurlijke bestrijdingsmiddelen in te zetten als je op dit moment last hebt van een vliegenplaag rondom je huis of rondom de stal van je dier. In dit artikel kun je lezen welke alternatieve en natuurlijke bestrijdingsmethoden volgens onderzoek effectief zijn om vliegenplagen te bestrijden.

Problemen door vliegen

vliegen, ziekteverwekkers
Doordat vliegen graag op afval en uitwerpselen zitten, dragen ze enorm veel ziekteverwekkers met zich mee, waardoor ze onder andere voor voedselvergiftiging en oogontstekingen bij mensen en dieren kunnen zorgen.

Vliegen worden in eerste instantie als irritant, maar onschuldig gezien. Vliegen kunnen namelijk niet steken of bijten. Toch zijn vliegen een stuk minder onschuldig dan vaak gedacht wordt. Het is namelijk bekend dat vliegen allerlei ziekteverwekkers met zich mee dragen, zoals rondwormen, lintwormen, buiktyfus, cholera, salmonella, shigella en E. coli. Een enkele huisvlieg kan bijvoorbeeld wel 6 miljoen bacteriën met zich mee dragen. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat er een vliegenplaag rondom je huis ontstaat, vooral wanneer je jongen kinderen hebt of wanneer je een verzwakt immuunsysteem hebt. Ook is het belangrijk om te voorkomen dat er vliegen op je eten en drinken gaan zitten, bijvoorbeeld door borden en schalen af te dekken met een vliegenkap, zoals de RVS vliegenkap van Esschert Design, en door bijvoorbeeld een bierviltje op glazen met drinken te leggen.

Vliegen bestrijden

Het bestrijden van vliegen is niet eenvoudig. Vliegen zijn niet alleen resistent tegen veel conventionele pesticiden, maar ook tegen biologische bestrijdingsmiddelen, zoals Pyrethrine. De natuurlijke bestrijdingsmethoden die volgens onderzoeken wel succesvol zijn, doden vaak maar 50 tot 80% van de larven of volwassen vliegen die in aanraking komen met het product. Om een vliegenplaag te bestrijden is het daarom nodig om verschillende bestrijdingsmethoden met elkaar te combineren.

Opruimen en afdekken

Vliegen leggen hun eieren graag in dierlijk en plantaardig afval. Restjes gekookt eten, een rotte tomaat, een berg gemaaid gras of een emmer vol kippenmest zijn voorbeelden van afval waar vliegen graag hun eitjes in leggen. Zowel huisvliegen als bromvliegen kunnen honderden tot meer dan duizend eitjes in hun leven leggen, die meestal binnen enkele dagen uitkomen. Hoe warmer het is en hoe meer voedselrijke broedplaatsen er in de buurt zijn, hoe meer eitjes een huisvlieg legt. Het is dus belangrijk om huishoudelijk afval, afval van (huis)dieren en tuinafval zo snel mogelijk onbereikbaar te maken voor volwassen vliegen, zodat ze er geen eitjes in kunnen leggen.

Huishoudelijk afval

Vliegen hebben maar weinig afval nodig om grote troepen nieuwe vliegen in groot te brengen. In een bergje voedselafval van 300 gram kunnen 5000 maden uitgroeien tot een volwassen vlieg. Huishoudelijk afval kun je dus het beste in goed dicht geknoopte afvalzakken doen en zo snel mogelijk laten ophalen door de afvalwagen.

Wanneer je gemeente met rolcontainers werkt, dan kan het zijn dat je afval enkele dagen in de tuin moet blijven staan voordat het opgehaald wordt. Om te voorkomen dat vliegen van deze tijd gebruikmaken, is het belangrijk regelmatig te controleren of de afvalcontainers nog goed dicht gaan. Je kunt de plek waar de afvalcontainers staan proberen af te dekken met vliegengaas, zodat de vliegen niet in de buurt van de containers kunnen komen. Ook kan het helpen om de afvalcontainers regelmatig te desinfecteren en om ze preventief te behandelen met biopesticide.

Als je gemeente met ondergrondse containers werkt, dan is het belangrijk om afvalzakken zo snel mogelijk weg te gooien. Wanneer je ver van de containers af woont, dan is dit genoeg om te voorkomen dat je last krijgt van vliegen door afval. Wanneer je net als wij helaas dicht bij een ondergrondse containers woont, dan kun je door de ondergrondse containers veel last krijgen van vliegen in de tuin. Hier is helaas weinig aan te doen behalve je gemeente overspoelen met klachten over de vliegen.

Afval van dieren

Vliegen vinden niets lekkerder dan een dierenpoep. Een hondendrol, paardenmest of vies strooisel uit een kippenhok zijn geliefd bij vliegen. Om te voorkomen dat vliegen af komen op de uitwerpselen van je dier, is het belangrijk om alle viezigheid regelmatig weg te halen. Het afval van huisdieren kun je het beste in een goed afgesloten zak in de prullenbak gooien. Het afval van bijvoorbeeld paarden, kippen en konijnen kun je op de composthoop gooien, mits je het afdekt met een dikke laag grond van minimaal 10 centimeter, zodat de vliegen er niet meer bij kunnen. Op die manier gooi je geen voedingsstoffen weg, maar is de kans klein dat de mest een broedplaats wordt voor vliegen.

Wanneer je zelf gemaakte of gekochte dierlijke mest gebruikt om de grond mee te bemesten, dan is de kans groot dat dit vliegen aantrekt. Verse mest van vogels is zeer aantrekkelijk voor vliegen, maar ook gecomposteerde mest en mest van bijvoorbeeld paarden of koeien trekt nog steeds vliegen aan. Als je in het verleden veel last hebt gehad van vliegen, dan is het aan te raden om het gebruik van dierlijke mest dan ook zo veel mogelijk te beperken.

Tuinafval

Als vliegen de keus hebben, dan zullen ze hun eitjes het liefst leggen in huishoudelijk afval of in een mesthoop. Gelukkig zijn de meeste mensen behoorlijk opgeruimd, en vinden vliegen geen vuilniszak of drol om hun jongen in groot te brengen. De vliegen moeten dan op zoek naar een alternatieve plek om hun jongen in groot te brengen. In veel gevallen zullen ze dan voor vochtig en broeierig tuinafval kiezen. Zo wordt een stapel gemaaid gras of een composthoop als een goed alternatief gezien door vliegen.

bladluizen, vliegen
Vliegen komen ook af op de geur die bladluizen uitscheiden.

Het beste is om tuinafval dus niet in de tuin te laten liggen, maar meteen op te ruimen. Dit kan natuurlijk door het in de gft-bak te gooien, maar je kunt het afval ook op de composthoop leggen. Wanneer je werkt met een compostbak, dan zorgen de hoge temperaturen die in de bak ontstaan ervoor dat vliegen eitjes en larven dood gaan. Bij een open composthoop waar vliegen uit komen is het aan te raden om na elke toevoeging de hoop af te dekken met een laag grond of met een zeil, zodat de vliegen er niet bij kunnen. In beide gevallen helpt het om het afval dat aan de compost wordt toegevoegd waar mogelijk niet kleiner dan 5 centimeter te maken en om de compost regelmatig te keren.

Barrières

Een vlieg die binnen zit, is een stuk irritanter dan een vlieg die buiten zit. Het is daarom aan te raden om barrières aan te leggen die voorkomen dat vliegen je huis of een stal binnen kunnen komen. Zo kun je voor een deur een simpele magnetisch vliegengordijn hangen en voor een raam een raamhor. Eventueel kun je de horren dan nog inspuiten met essentiële oliën die vliegen afweren, om de kans nog kleiner te maken dat vliegen naar binnen komen.

Naast een traditionele hor, kan een luchtgordijn ook helpen. Een luchtgordijn is een apparaat dat je boven de deur hangt dat lucht naar beneden blaast. Voorbeelden van een luchtgordijn zijn de Turbionaire Linea Heat 100T en de Dimplex AC3N Eco. Door de hoge luchtdruk kunnen vliegen niet naar binnen vliegen. Om vliegen tegen te houden zou het luchtgordijn een luchtsnelheid van minimaal 7 meter per seconde op een hoogte van 90 centimeter van de grond moeten bereiken.

Om vliegen weg te houden bij een bepaalde plek, zoals een eettafel, een aanrecht of een stal, kan het ook helpen om een krachtige ventilator boven de plek te hangen. Net als een luchtgordijn zorgt een ventilator voor wind, waardoor vliegen meer moeite hebben met vliegen. Hierdoor zullen ze het gebied waar de ventilator voor wind zorgt vermijden.

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden zijn levende insecten of micro-organismen die in staat zijn om een vervelend insect, in dit geval de vlieg, te doden. De natuurlijke vijanden komen meestal van nature al voor in Nederland en België, alleen is het natuurlijke aantal natuurlijke vijanden in een gebied vaak te laag om een vliegenplaag te verkleinen. Om het aantal vliegen rondom het huis, in de tuin of in het verblijf van je dier te verkleinen, kan het daarom helpen om extra natuurlijke vijanden uit te zetten.

Nematoden

Nematoden zijn microscopisch kleine, ronde wormen. De nematoden kruipen het lichaam van larven en volwassen insecten binnen, waar ze het insect doden door zelf giftige stoffen uit te scheiden en door bacteriën los te laten die voor een bloedvergiftiging zorgen in het insect.

Er zijn twee nematoden die effectief zijn tegen vliegenlarven en tegen volwassen vliegen, namelijk Steinernema feltiae nematoden en Heterorhabditis nematoden. De nematoden worden als een poeder verkocht, bijvoorbeeld door BioBestrijding Heterorhabditis bacteriophora, Biopol Heterorhabditis bacteriophora, ECOstyle Aaltjes Tegen Engerlingen, BioBestrijding Steinernema feltiae, ECOstyle Aaltjes Tegen Rupsen Van De Buxusmot, BioGroei Stenema en Biopiol Steinernema feltiae. Om vliegenplagen in mesthopen of composthopen te bestrijden los je het poeder op in water, volgens de gebruiksaanwijzing, en giet je het over de mesthoop of de composthoop. Ook kun je wat van het opgeloste nematoden poeder mengen met een lekker vliegen hapje, zoals overrijp fruit of varkensvlees, en het dan in een lokval stoppen.

Parasitaire sluipwespen

Muscidifurax sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van vliegen. De larven van de sluipwespen eten de vliegenlarven vervolgens van binnen uit op, waardoor er steeds minder larven kunnen uitgroeien tot volwassen vliegen. Het effect van Muscidifurax sluipwespen op een vliegenplaag kan erg variëren. Wanneer de sluipwespen worden uitgezet op het moment dat de vliegenplaag nog klein is, meestal in mei, dan zijn ze succesvol in het voorkomen dat de vliegenplaag te groot wordt. Om de vliegenplaag langdurig onder controle te houden, zouden de vliegen tot het einde van de zomer elke week uitgezet moeten worden. Het uitzetten van sluipwespen op het moment dat er al veel vliegen zijn, heeft minder effect, omdat vliegen zich veel sneller voortplanten dan sluipwespen.

Wanneer je Muscidifurax sluipwespen wilt gebruiken om een beginnende vliegenplaag onder controle te houden, kun je Agrapharm Sluipwespen of Refona Noflypak proberen. Dit product bevat Muscidifurax sluipwesp poppen, die je uit kunt strooien op de plek waar vliegen zich voortplanten.

sluipwesp, cocon
Om extra sluipwespen uit te zetten, kun je sluipwespen cocoonen kopen.

Hydrotea aenescens vliegen

Naast de vervelende huisvliegen en bromvliegen die om ons heen zoemen en op ons eten gaan zitten, zijn er ook nuttige vliegen. De larven van Hydrotea aenescens vliegen, ook wel Ophyra vliegen genoemd, eten namelijk de larven van vervelende vliegen op. Elke Hydrotea aenescens larf kan wel 15 huisvliegen larven per dag op eten. De volwassen Hydrotea aenescens vliegen komen niet af op mensen, dieren of voedsel, waardoor ze niet voor overlast zorgen. Helaas settelen Hydrotea aenescens vliegen zich alleen maar in relatief droge mest hopen. Het is daarom vooral geschikt om vliegen te bestrijden in mesthopen waar ook stro of zaagsel doorheen gemengd is. Het middel Fentini Biocontrol Ophyra SF of het middel Agra Roofvliegen kan gebruikt worden om Hydrotea aenescens vliegen uit te zetten in een mesthoop.

Bacillus thuringiensis bacteriën

Vliegen zijn goed bestand tegen bacteriën. Ze dragen namelijk vele bacteriën met zich mee die de meeste andere insecten en dieren ziek zouden maken. Doordat vliegen erg resistent zijn, zijn ze ook minder vatbaar voor bacteriën die vaak gebruikt worden om vervelende insecten te bestrijden.

In sommige studies lijken vliegen gevoelig te zijn voor een infectie met Bacillus thuringiensis bacteriën. Een behandeling met Bacillus thuringiensis dood ongeveer 50 tot 80% van de vliegen waarmee het product in aanraking komt. Het exacte effect hangt wel af van de soort Bacillus thuringiensis die gebruikt wordt. Volwassen vliegen zijn gevoelig voor alle soorten Bacillus thuringiensis bacteriën, terwijl de larven alleen dood lijken te gaan wanneer ze geïnfecteerd zijn met de kurstaki variant van de Bacillus thuringiensis bacteriën. Dit heeft te maken met exacte chemische samenstelling van de giftige stof die Bacillus thuringiensis bacteriën uitscheiden zodra ze een insect hebben geïnfecteerd.

Producten gemaakt met Bacillus thuringiensis zijn makkelijk verkrijgbaar en makkelijk in gebruik. Veel biopesticide tegen rupsen bevatten namelijk de Bacillus thuringiensis bacterie. In de meeste gevallen bestaat een product met Bacillus thuringiensis uit een poeder dat je oplost. Deze oplossing kun je in je afvalbak, op je mesthoop of op je composthoop gieten. Voorbeelden van producten op basis van Bacillus thuringiensis zijn Topbuxus Antirups en  ECOstyle Rupsvrij.

Schimmels

De schimmel Beauveria bassiana en de schimmel Metarhizium anisopliae zijn beide zeer effectief in het bestrijden van volwassen vliegen en vliegenlarven. Helaas zijn deze schimmels moeilijk te verkrijgen in Nederland en België, waardoor je ze op dit moment als particulier alleen via ETSY in het buitenland kunt kopen, bijvoorbeeld door Biohub BB Fix, EarthCareGoods Metarhizium anisopliae en Beauveria bassiana Poeder of Biohub MET Master te kopen.

De schimmels worden geleverd als een poeder. Dit poeder kun je verdunnen in water en op een mesthoop of een composthoop gieten. Daarnaast kun je het poeder mengen met een lokaas, zoals overrijp fruit of varkensgehakt. Het Beauveria bassiana poeder kan daarnaast ook met bloem gemengd worden en dan op oppervlakten worden gestrooid waar vliegen vaak op zitten.

Vallen

Er zijn vele soorten vliegenvallen. De bekendste vliegenval is een apparaat dat vliegen aantrekt met een blauw Uv-licht. Wanneer de vlieg naar het apparaat toe vliegt, dan komt het tegen draden aan die de vlieg elektrocuteren. Ondanks dat deze apparaten redelijk effectief zijn in het lokken van vliegen, zijn ze niet zo hygiënisch. Niet alleen vallen de vliegen lijken onder het apparaat, maar onderzoek heeft ook laten zien dat er tijdens het elektrocuteren kleine deeltjes van de vlieg afspatten. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze in de lucht kunnen blijven hangen en ingeademd kunnen worden. Doordat vliegen vol zitten met ziekteverwekkers, kan dit gevaarlijk zijn.

Voor binnen in huis of in een stal kun je daarom beter een apparaat gebruiken dat vliegen niet elektrocuteert, maar dat vliegen naar een kleefplaat lokt. Hierdoor heb je geen last van dode vliegen op de grond of vliegen deeltjes in de lucht. Voorbeelden van apparaten die vliegen naar een kleefplaat lokken met licht zijn Flystopper GB36, Genus Orbit, MO-EL MO-FLY en Insect-O-Cutor Edge.

Ook kun je voor binnen plakkende raamstickers of ouderwetse vliegentape gebruiken. De raamstickers bevatten meestal suiker, waar de vliegen door aangetrokken worden, terwijl vliegentape gebruikmaakt van het feit dat vliegen graag op verticale voorwerpen gaan zitten. Net als veel andere vliegenvallen, hebben raamstickers en vliegentape weinig invloed op de omvang van een vliegenplaag. Ze zorgen er wel voor dat er net wat minder vervelende vliegen in huis of in een stal rondvliegen, waardoor ze vaak de moeite waard zijn. Voorbeelden van dit soort plakkende vliegenvallen zijn Green Protect Fly Tower, Luxan Vliegenvangers, SuperCat Vliegenval Venster, en ECOstyle Vliegensticker. Probeer raamstickers en vliegentape gemaakt met insecticide te vermijden, omdat dieren en kinderen in aanraking kunnen komen met de insecticiden en omdat de dode vliegen, die vol met ziekteverwekkers, op oppervlakte en op de grond vallen.

Voor buiten kun je eventueel een vliegenval met lokaas gebruiken, waarin een lokaas wordt gebruikt om vliegen in een fles of in een zak te lokken. Deze vallen kunnen binnen een paar dagen enorm veel volwassen vliegen vangen, maar het lokaas stinkt vaak. Ook hebben deze vliegenvallen weinig invloed op de totale omvang van de vliegenplaag. Sterker nog, door hun stank zitten er vaak zelfs meer vliegen in het gebied rondom deze vallen dan zonder val. Daarom zijn deze vliegenvallen vooral bedoeld om vliegen weg te lokken van een plek waar je ze liever niet wilt, bijvoorbeeld door een val enkele meter van een stal te hangen. Voorbeelden van lokvallen zijn Redtop Vliegenval, BSI Vliegenval, Luxan Vliegenval en Edialux Vliegenval.

Knoflooksap

Onderzoek heeft laten zien dat verdund knoflooksap vliegen afweert en de larven van vliegen kan doden. Wanneer je ergens een doos goedkope knoflookbollen kunt krijgen of zelf te veel knoflook hebt gekweekt, dan is dit een goedkope en makkelijke methoden om vliegen in een kleine composthoop of in een rolcontainer te bestrijden.

Het maken van knoflooksap is eenvoudig, voor ongeveer 250 milliliters knoflooksap moet je ongeveer 50 knoflooktenen, meestal zo’n 5 bollen knoflook, door een sapcentrifuge doen. Om vliegen af te weren en larven te doden verdun je het knoflooksap 1-op-1 met water, dus als je 250 milliliters knoflooksap hebt, dan voeg je hier 250 milliliters water aan toe. Dit mengsel giet je over de composthoop of in de rolcontainer waar de vliegen hun eitjes in leggen. Zorg er voor dat je het knoflooksap zo snel mogelijk na het uitpersen gebruikt, zodat de vluchtige werkzame stoffen niet ontsnappen voor het sap uit gesproeid is.

Essentiële oliën

Het bestrijden van vliegen is lastig, omdat ze ongelooflijk resistent zijn tegen van alles. Essentiële oliën lijken hier een uitzondering op, mits ze op het juiste moment en op de juiste manier worden toegepast. Ook blijkt uit onderzoek dat mannetjes vliegen anders reageren op essentiële olie dan vrouwtjes, waardoor het nodig kan zijn om een mix van verschillende soorten essentiële oliën te gebruiken.

Er zijn enkele werkzame stoffen die in essentiële oliën voorkomen waar vliegen niet tegen kunnen. Van de stoffen limoneen, eucalyptol, thymol, linalool, estragol en pulegon zijn effectief tegen vliegen.

Citrus olie

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van citrusolie op vliegen. Zoete sinaasappelolie en bittere sinaasappelolie blijken vaak effectief te zijn tegen vliegen, vanwege de grote hoeveelheid limoneen in deze oliën. Voorbeelden van sinaasappel olie zijn Physalis Sinaasappel Bio, Volatile Sinaasappel Bio en Aromed Sinaasappel Bio. Ook is gebleken dat grapefruitolie effectief is tegen volwassen vliegen, terwijl citroenolie dan weer vooral effectief is tegen de larven van vliegen. Voorbeelden van grapefruitolie tegen volwassen vliegen zijn Chi Grapefruit EKO Bio, Physalis Pompelmoes Bio en Balm Balm Organic Grapefruit en voorbeelden van citroenolie tegen larven zijn Purasana Citroen Bio, Volatile Citroen Bio en Physalis Citroen Bio.

Essentiële olie gemaakt van citrussen kan op twee manieren gebruikt worden om vliegen te doden. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat de vliegen in aanraking komen met de verdunde citrusolie. Deze methoden is vooral geschikt om vliegen in afvalbakken en composthopen te bestrijden. Ten tweede kan de damp van citrusolie gebruikt worden om vliegen te doden. Deze methoden is vooral geschikt om vliegen weg te houden bij bijvoorbeeld de tuintafel of de keuken.

Om citrusolie te gebruiken om afvalbakken en composthopen te behandelen, moet de citrusolie eerst verdund worden. Om citrusolie te verdunnen meng je 1 milliliter essentiële olie met 100 milliliters water. Voor een zo goed mogelijk succes kun je hiervoor het beste een mix van sinaasappelolie, grapefruitolie en citroenolie voor gebruiken.

Wanneer je een afvalbak gaat behandelen kun je het oliewater mengsel met een spray fles rijkelijk aan de binnenkant en de buitenkant van de bak spuiten. Ook kan het helpen om dit mengsel naast je afvalzak te zetten, zodat je het afval regelmatig even kun inspuiten om de kans kleiner te maken dat er vliegen in gaan zitten.

Als je de verdunde citrusolie wilt gebruiken om vliegen uit de composthoop te houden, dan kun je het mengsel met een gieter rijkelijk op de composthoop gieten. Probeer niet alleen de composthoop, maar de grond rondom de composthoop te begieten. De volgroeide maden kruipen namelijk naar de grond rondom en onder de composthoop om hier in een pop te veranderen, die na een paar dagen ontpopt in een vlieg.

Om vliegen weg te houden bij plekken waar je zit of waar je met eten bezig bent, kun je gebruikmaken van de damp die citrusolie afgeeft. Citrusolie bestaat namelijk uit enkele vluchtige stoffen, die zelfs bij kamertemperatuur makkelijk verdampen. De stoffen die verdampen jagen vliegen weg en sommige zijn zelfs dodelijk voor vliegen.

Om gebruik te maken van de damp van citrusolie kun je bijvoorbeeld naast elk bord of elke schaal op de tuintafel een klein bakje met wat water en een paar druppeltjes sinaasappel en grapefruit olie zetten. Ook kun je gebruikmaken van een diffuser, die helpen om de olie beter te verspreiden. Voor buiten zou je bijvoorbeeld de draadloze Vastu diffuser kunnen gebruiken en voor binnen zijn kleine stopcontact diffusers, zoals de Chi Aromadiffuser Fair of de Phytosun Stopcontactverstuiver Easy Plug, handig om in de keuken of bij de ramen of deuren te hangen waar vliegen naar binnen komen.

Overige olie

Citrusolie is in de meeste gevallen de aangenaamste manier om vliegen te verdrijven en te bestrijden. De geur van citrusolie wordt door de meeste van ons als aangenaam ervaren. In sommige gevallen is het gebruik van citrusolie alleen niet voldoende om vliegen te bestrijden, vooral wanneer de vliegen in afvalbakken, mesthopen en composthopen zitten. In dat geval kun je naast citrusolie enkele andere essentiële oliën gebruiken met andere werkzame stoffen, die de vliegen op verschillende manieren aantasten.

Om een grotere effectiviteit te bereiken, kun je naast citrusolie ook pepermunt olie, basilicumolie, tea tree-olie, citroengras olie, zwarte peper olie, eucalyptus olie en/of tijm olie toevoegen aan het essentiële oliewater mengsel. Probeer altijd om een zo laag mogelijke concentratie olie te gebruiken, van ongeveer 1 milliliter olie op 100 milliliters water. Wanneer dit niet effectief is, kun je de concentratie ophogen tot maximaal 5 milliliters olie op 100 milliliters water.

Vooral wanneer je het middel gebruik in een composthoop vol goede micro-organismen of in de buurt van plekken waar goede insecten vliegen, zoals bijen en lieveheersbeestjes, is het aan te raden om zo min mogelijk essentiële oliën te gebruiken. De werkzame stoffen in essentiële oliën kunnen namelijk een negatief effect hebben op goede insecten en micro-organismen. Ook is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts voordat je essentiële oliën in een dierenverblijf gebruikt. Essentiële oliën mogen officieel niet gebruikt worden als insecticide.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen