Het herkennen en bestrijden van mieren

De grootste reden om het aantal mieren in de tuin te verminderen en ze vooral uit het huis te houden is dat het enge kriebel beestjes zijn. Daarnaast komen ze op alles af wat zoet is. We hebben een aantal natuurlijke manieren gezocht die het aantal mieren zou kunnen verminderen. Niet alles werkt bij iedereen, het is een kwestie van uit proberen. Let er ook altijd op dat 'natuurlijk' niet altijd 'niet giftig' betekend! Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van natuurlijke middelen en let altijd op met dieren en kinderen.

mieren natuurlijk bestrijden DIY

AZIJN EN CITROENSAP TEGEN MIEREN

Azijn en citroensap kunnen vooral worden gebruikt om mieren uit het huis te houden. Probeer pure azijn of citroensap te gieten op plekken waar de mieren het huis in komen. Ook kan het helpen om ramen en vloeren met een mengsel van azijn en heet water schoon te maken (dit zorgt ook voor een hele mooie glans!). Azijn kan ook in een mierennest gegoten worden: vindt het nest en giet hier 1 liter goedkope azijn in.

ZUIVERINGSZOUT (NATRIUMWATERSTOFCARBONAAT) TEGEN MIEREN

Het idee achter zuiveringszout is dat de mieren het meenemen, opeten en dat ze dan door de reactie van het zuiveringszout en hun binnenkant als het waren exploderen (dit klinkt wel wat slecht...). Om er voor te zorgen dat de mieren het zuiveringszout meenemen moet het gemengd worden met poedersuiker, meng 1 deel zuiveringszout met 1 deel poedersuiker en meng het goed. Strooi dit mengsel op plaatsen waar de mieren langslopen, zodat de kans groot is dat ze het meenemen het nest in. Het zal even duren voordat het mengsel werkt, omdat een groot deel van de mieren het moeten eten voordat het effect zichtbaar is.

DIATOMEEËNAARDE (CELIET) TEGEN MIEREN

Diatomeeënaarde bestrijd niet alleen mieren, maar ook slakken, 2-in-1 dus! De beste manier om diatomeeënaarde te gebruiken is door het om het huis en andere plekken te strooien waar je de mieren niet wilt hebben. Het is wel belangrijk dat diatomeeënaarde droog blijft, zodra het nat wordt, dan stopt de werking. De diatomeeënaarde droogt de mieren uit, het werkt niet als een echt gif, wat goed is want dan kunnen ze geen resistentie opbouwen! Finion mierenpoeder bestaat voor een groot deel uit diatomeeënaarde.

BORAX (NATRIUMTETRABORAAT) TEGEN MIEREN

Borax is een effectieve manier om mieren te bestrijden. Ondanks dat dit een natuurlijk middel is, is het wel giftig voor mensen! Het middel is vooral aan te raden als je een hele grote plaag hebt en kinderen en huisdieren een tijdje weg kan houden van de plek waar je dit gebruikt. De borax wordt gemengd met water en suiker om een pasta te creëren. Smeer dit op kleine stukjes karton, zodat de mieren het makkelijk mee kunnen nemen naar het nest.

ETHERISCHE OLIE SPRAY TEGEN MIEREN

Het voordeel van het gebruik van etherische olie is dat het lekker ruikt! Deze spray kan gebruikt worden op plekken waar de mieren het huis binnen komen of bijvoorbeeld op de poten en het blad van de tuintafel. Meng in een spray fles 75ml water, 75ml goedkope vodka, 15 druppels pepermunt olie, 15 druppels tea tree olie, 7 druppels citrus olie en 3 druppels kruidnagel olie

BRONNER'S CASTILE ZEEP SPRAY TEGEN MIEREN

Deze spray gebruiken wij niet alleen tegen mieren, maar ook tegen bladluizen en andere nare insecten. Het werkt snel, goed en het ruikt ook nog eens lekker! Het enige nadeel bij binnen gebruik is dat het de vloer nogal glibberig maakt als het op de vloer terecht komt. Om de castile zeep spray te maken vul je een 1 liter spray fles met koud water (absoluut geen warm water, dan dan wordt de zeep heel raar en klonterig!). Doe hierbij 3 eetlepels Bronner's castile zeep met tea tree. Doe de dop op de fles en schud voorzichtig. Even wachten tot het schuim weg is en spray het op plekken waar mieren het huis binnen komen en op planten (vooral waar bladluizen zitten omdat het dan zowel de mieren als de bladluizen aanpakt!). Castile zeep zorgt ervoor dat de wax coating van de mieren (en andere insecten) oplost, waardoor ze dood gaan. Een ander voordeel is dat de zeep die over is gewoon de badkamer in kan.

KANT-EN-KLAAR PRODUCTEN TEGEN MIEREN

Er zijn veel soorten kant-en-klaar producten tegen mieren te koop. Sommige promoten zich zelf als '100% natuurlijk', maar zoals we in het begin al zeiden: natuurlijk betekend niet per se niet giftig voor mens en dier! Een aantal voorbeelden zijn Roxasect mierenpoeder, dit zegt 100% natuurlijk te zijn, maar geeft niet veel informatie over de samenstelling. Vapona mierenpoeder werkt vooral met geurstoffen, zoals uien geur en zegt ook 100% natuurlijk te zijn. Ecostyle mierenpoeder is ook een 100% natuurlijk middel om mieren te bestrijden.

NEMATODEN TEGEN MIEREN

Mieren bestrijden met nematoden is heel natuurlijk en niet schadelijk voor de rest van de natuur. De aaltjes gaan de mieren binnen en gedragen zich hier als een parasiet. Uiteindelijk zijn er zo veel aaltjes in het lichaam van de mier dat hij dood gaat.

GOUDSBLOEMEN TEGEN MIEREN

Vroeger werden goudsbloemen langs de gevel geplant om het huis te beschermen tegen mieren. De kans dat het echt werkt is klein, maar een paar mooie goudsbloemen om de moestuin kunnen vast geen kwaad. Daarnaast zijn de bloemen eetbaar, dus de ruimte is altijd goed gebruikt!

goudsbloemen tegen mieren

BLADLUIZEN BESTRIJDEN TEGEN MIEREN

Mieren hebben een ander groot nadeel: ze werken samen met bladluizen! Mieren beschermen bladluizen onder andere tegen lieveheersbeestjes in ruil voor een zoet goedje dat de bladluizen afstaan. Om het aantal bladluizen in de tuin te verminderen is het een goed idee om ook de mieren aan te pakken. Lees HIER een aantal natuurlijke manieren om bladluizen te bestrijden.

comments powered by Disqus