Biologische Bestrijding: Rozemarijngoudhaantjes Herkennen En Bestrijden

Biologische Bestrijding: Rozemarijngoudhaantjes Herkennen En Bestrijden

Van alle kevers die we in de tuin kunnen tegenkomen, is het rozemarijngoudhaantje waarschijnlijk het mooiste exemplaar. Met zijn glimmende groen-rood gestreepte schild valt deze kever vooral op zonnige dagen op. Ondanks dat het rozemarijngoudhaantje schade aanbrengt aan planten en in veel landen voor komt, is het insect niet zo’n groot probleem dat er grootschalig onderzoek wordt gedaan naar hoe dit insect het beste bestreden kan worden. In vergelijking met veel van onze andere artikelen, is dit artikel over het rozemarijngoudhaantje dan ook wat beperkt.

Het herkennen van het rozemarijngoudhaantje

Het rozemarijngoudhaantje komt van origine uit Zuid-Europa. Door het importeren van rozemarijn, salie, lavendel en tijm planten naar Nederland en België is deze kever ook hier terecht gekomen. Doordat de temperatuur in de winter tegenwoordig vrij mild is, kan het rozemarijngoudhaantje hier het hele jaar overleven en zich voortplanten.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt het rozemarijngoudhaantje voor op rozemarijn planten. Daarnaast houdt deze kever ook van andere Mediterraanse, houtachtige kruiden, zoals salie, lavendel en tijm. Deze kevers eten van de blaadjes van de kruiden, vooral van het uiteinde van de jonge bladeren. In sommige gevallen eten ze ook door de bloemen. Al met al eten de rozemarijngoudhaantjes de kruiden planten meestal niet helemaal kaal, maar zorgen ze er wel voor dat de planten er minder fraai uit zien.

rozemarijngoudhaantje
Rozemarijngoudhaantjes zitten vooral op rozemarijn planten, maar ook op andere Mediterrane kruiden komen ze voor.
rozemarijngoudhaantje, rozemarijn
Het rozemarijngoudhaantje eet vooral de toppen van de rozemarijnblaadjes, deze krijgen daardoor een bruin randje.

Door hun glimmende, metallic lijf vallen deze kevers vooral op tijdens zonnige dagen, omdat ze dan extra glimmen. Op het schild van de kever zitten groene en rode lijnen. De rozemarijngoudhaantjes zijn des te opvallender, omdat ze vrij groot zijn, hun lichaam is 5 tot 10 millimeter lang.

rozemarijngoudhaantje, rozemarijnstruik
Het rozemarijngoudhaantje heeft stevige kaken en een grote eetlust. Hierdoor kunnen enkele kevers veel schade aanrichten aan een rozemarijnstruik.

Zo opvallend als de volwassen rozemarijngoudhaantjes zijn, zo onopvallend zijn de larven van deze kever. De larven zijn ongeveer 1 centimeter lang, met een grijs lijfje. Meestal zitten de larven alleen op de jonge bladeren van Mediterrane kruiden, waardoor ze nauwelijks opvallen.

rozemarijngoudhaantje larve
De larven van het rozemarijngoudhaantje zijn onopvallend, met een licht- en donkergrijs gestreept lijfje.
rozemarijn, larve, rozemarijngoudhaantje
De larven van het rozemarijngoudhaantje zitten meestal verstopt tussen de nieuwe bladeren van de rozemarijnplant.

Het bestrijden van het rozemarijngoudhaantje

Voor zover bekend eten de rozemarijngoudhaantje geen andere planten dan de houtachtige kruiden uit het Mediterrane gebied. Hierdoor blijft de plaag meestal klein, omdat de rozemarijngoudhaantjes weinig voedsel kunnen vinden. Alleen wanneer je een grote collectie Mediterrane kruiden hebt, kan de plaag groot worden.

rozemarijngoudhaantje
De beste manier om van rozemarijngoudhaantjes af te komen is om ze van de plant af te plukken.
rozemarijngoudhaantje, kever, rozemarijn
Ook de larven van het rozemarijngoudhaantje kun je het beste gewoon van de plant af plukken.

Op dit moment zijn er geen bestrijdingsmiddelen tegen rozemarijngoudhaantjes beschikbaar. Volgens sommige worden deze kevers gegeten door vogels en door bepaalde wespen, maar daar is nooit echt onderzoek naar gedaan. Door hun glinsterende schild schrikken ze veel vijanden af, waardoor veel vogels ze links laten liggen. Ook in de wereld van (bio)pesticide is er weinig bekend over het bestrijden van deze specifieke kever. Er is dan ook geen middel dat goedgekeurd is om het rozemarijngoudhaantje te bestrijden. De beste manier om de kever te bestrijden is dan ook om de larven en de volwassen kevers met de hand van de kruidenplanten af te plukken en te vernietigen.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen