Het herkennen en bestrijden van het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana)

Het herkennen en bestrijden van het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana)

Van alle kevers die we in de tuin kunnen tegenkomen, is het rozemarijngoudhaantje waarschijnlijk het mooiste exemplaar. Met zijn glimmende groen-rood gestreepte schild valt deze kever vooral op zonnige dagen op. Ondanks dat het rozemarijngoudhaantje schade aanbrengt aan planten en in veel landen voor komt, is het insect niet zo’n groot probleem dat er grootschalig onderzoek wordt gedaan naar hoe dit insect het beste bestreden kan worden. In vergelijking met veel van onze andere artikelen, is dit artikel over het rozemarijngoudhaantje dan ook wat beperkt.

Het herkennen van het rozemarijngoudhaantje

rozemarijngoudhaantje

Zoals de naam al doet vermoeden, komt het rozemarijngoudhaantje voor op rozemarijn planten. Daarnaast houdt deze kever ook van andere Mediterraanse, houtachtige kruiden, zoals salie, lavendel en tijm. Deze kevers eten van de blaadjes van de kruiden, vooral van het uiteinde van de jonge bladeren. In sommige gevallen eten ze ook door de bloemen. Al met al eten de rozemarijngoudhaantjes de kruiden planten meestal niet helemaal kaal, maar zorgen ze er wel voor dat de planten er minder fraai uit zien.

rozemarijngoudhaantje, rozemarijn
Het rozemarijngoudhaantje eet vooral de toppen van de rozemarijnblaadjes, deze krijgen daardoor een bruin randje.

Door hun glimmende, metallic lijf vallen deze kevers vooral op tijdens zonnige dagen, omdat ze dan extra glimmen. Op het schild van de kever zitten groene en rode lijnen. De rozemraijnhaantjes zijn des te opvallender, omdat ze vrij groot zijn, hun lichaam is 5 tot 10 millimeter lang.

rozemarijngoudhaantje, rozemarijnstruik
Het rozemarijngoudhaantje heeft stevige kaken en een grote eetlust. Hierdoor kunnen enkele kevers veel schade aanrichten aan een rozemarijnstruik.

Het rozemarijngoudhaantje komt van origine uit Zuid-Europa. Door het importeren van rozemarijn, salie, lavendel en tijm planten naar Nederland en België is deze kever ook hier terecht gekomen. Doordat de temperatuur in de winters vrij mild is, kan het rozemarijngoudhaantje hier het hele jaar overleven en zich voortplanten.

Het bestrijden van het rozemarijngoudhaantje

rozemarijngoudhaantje

Voor zover bekend eten de rozemarijngoudhaantje geen andere planten dan de houtachtige kruiden uit het Mediterrane gebied. Vandaar dat deze kevers nooit een grote plaag zullen vormen. Alleen wanneer je tuin vol staat met Mediterrane kruiden, dan kan de schade door de kever wel groter worden, omdat er in de tuin veel meer voedsel voor de kever te vinden is, en er dus een grote kans is dat de kevers overleven en zich voortplanten.

Op dit moment zijn er geen bestrijdingsmiddelen tegen rozemarijngoudhaantjes beschikbaar. Volgens sommige worden deze kevers gegeten door sommige vogels en door bepaalde wespen, maar daar is nooit echt onderzoek naar gedaan. Door hun glinsterende schild schrikken ze veel vijanden, vooral vogels, waarschijnlijk af. Ook in de wereld van pesticide is er weinig bekend over het bestrijden van deze specifieke kever. Er is dan ook geen middel dat goedgekeurd is om het rozemarijngoudhaantje te bestrijden. De beste manier om de kever te bestrijden is dan ook om ze met de hand van de kruidenplanten af te plukken en te vernietigen.

Advies nodig?

Het is soms moeilijk om erachter te komen wat er mis is met een plant. Degene die er niet achter komen waarom een plant minder vitaal of ziek lijkt te zijn, kunnen CONTACT met ons op nemen. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, hebben we wel voldoende informatie nodig. Lees daarom de CONTACT pagina goed door voordat je je vraag instuurt, hier staat namelijk op welke informatie we nodig hebben om je van een goed, gratis advies te voorzien.

Bronnen en verder lezen