Japanse Myoga Gember Kweken

japanse myoga gember kweken

De meeste eetbare gember soorten kunnen alleen in de zomer buiten gekweekt worden. De Japanse myoga gember (Zingiber mioga) is hier een uitzondering op. Deze gember kan temperaturen tot -15 graden Celsius aan. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf Japanse myoga gember kan kweken.

Myoga gemberplanten kopen

Myoga gemberplanten worden alleen als plant of als wortelstok verkocht. Dit komt, omdat de zaden die de myoga gemberplant produceert meestal niet ontkiemen. Doordat de plant zich makkelijk verspreid door zijn wortelstok te laten groeien, is het voor deze plant evolutionair gezien niet nodig geweest om goede zaden te produceren. Myoga gemberplanten worden op dit moment in Nederland en België vooral door kleine kwekers aangeboden, die meestal een paar plantjes per jaar beschikbaar hebben.

myoga gember wortelstok
De myoga gember groeit uit een wortelstok die elk jaar groter wordt. De wortelstok kan opgegraven worden en in stukken van 10 tot 20 centimeter worden verdeeld om nieuwe myoga gemberplanten te kweken.

Myoga gemberplanten zijn te verdelen in planten met groene bladeren en planten met bonte bladeren, die een witte tekening in het blad hebben. De myoga gemberplanten met bonte bladeren zien er vaak mooi uit, waardoor ze de tuin meteen opvrolijken. Het nadeel van de soorten met bonte bladeren is dat ze gevoeliger zijn voor vorst en dat ze meestal minder bloemknoppen produceren.

Myoga gemberplanten planten

Myoga gemberplanten zijn vaste planten die jaren lang op dezelfde plek kunnen blijven staan. Van origine komen myoga gemberplanten uit Japanse bossen. Hier groeien ze in rijke, goed drainerende grond, in de schaduw van hoge bomen. Wanneer je zelf myoga gemberplanten wilt kweken, dan is het aan te raden om een goede plek in de volle grond of een grote pot te kiezen om de myoga gemberplant neer te zetten.

Standplaats voor myoga gemberplanten

Myoga gemberplanten kunnen alleen buiten gekweekt worden. De wortelstokken moeten in de winter namelijk enkele weken bloot worden gesteld aan temperaturen onder de 5 graden Celsius om later te kunnen bloeien. Binnen in huis is het in de winter te warm om de bloei te stimuleren. Uiteraard zou je de plant met pot en al in de koelkast kunnen zetten in de winter, maar dat is niet praktisch.

De myoga gemberplant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is geen groenblijvende plant. Na de eerste vorst sterven de bladeren af. De wortelstok blijft onder de grond wel intact. In de lente, als de grond weer warmer wordt, wordt de wortelstok weer actief en groeien er nieuwe bladeren uit. Het is dus handig om een plek te kiezen waar de myoga gemberplant een lange tijd kan blijven staan.

myoga gemberplant winterhard
In de herfst worden de bladeren van de myoga gemberplant eerst langzaam geel en daarna sterven ze af. De wortelstok die onder de grond groeit blijft wel in leven, tot een temperatuur van ongeveer -15 graden Celsius. Zodra het lente wordt, komen er nieuwe scheuten uit de wortelstok.

Een myoga gemberplant is erg gevoelig voor wortelrot. Het is daarom belangrijk om de plant op een plek te zetten met goed drainerende grond. Een plek waar plassen blijven staan na een stevige regenbui is geen goede plek voor een myoga gemberplant. Wanneer de myoga gemberplant in een pot wordt gekweekt, dan is het belangrijk dat er veel drainage gaten in de bodem zitten of dat de pot gemaakt is van poreus materiaal, zoals een RootPouch plantenzak. Ook is het belangrijk dat overtollig water niet terug in de pot kan stromen, door bijvoorbeeld een dikke rubberen deurmat onder de pot te zetten.

De myoga gemberplant kan het beste op een plek geplant worden waar er schaduw is. Op zeer zonnige zomerdagen kunnen de bladeren van de myoga gemberplant namelijk verbranden wanneer ze in de volle zon staan. Wanneer de planten bijvoorbeeld onder een boom worden geplant, waardoor ze gefilterd licht krijgen, of op een plek gezet worden waar ze alleen ochtend- en/of avondzon krijgen, dan is de kans op verbranding kleiner. Zet de myoga gemberplanten niet op een plek waar ze de hele dag in de volle schaduw staan, bijvoorbeeld achter een hoge muur.

myoga gemerplant standplaats
Myoga gemberplanten zijn bosplanten. Hierdoor kunnen ze niet goed tegen zeer krachtig zonlicht. Het is daarom belangrijk dat de myoga gemberplant op een plek wordt gezet waar de plant gefilterd licht krijgt, bijvoorbeeld onder een boom, of op een plek staat waar alleen ochtendzon of avondzon komt.

Als laatste is het aan te raden om een beschutte plek uit de wind te kiezen voor de myoga gemberplant. Dit heeft twee redenen. Ten eerste kunnen de jonge scheuten, die in het begin van de lente tevoorschijn komen, snel breken als ze op een plek staan waar het hard waait. Ten tweede blijft de nachttemperatuur in de zomer hoger op een beschutte plek. Hoe hoger de nachttemperatuur in de zomer is, hoe meer bloemenknoppen de myoga gemberplant krijgt.

Grond voor myoga gemberplanten

Het is ook belangrijk dat de grond waarin de myoga gemberplant wordt geplant niet te zwaar is en veel organisch materiaal bevat. Het is aan te raden om voor het planten van een myoga gemberplant veel organisch materiaal door de grond te mengen. Door bijvoorbeeld compost en turf door de grond te mengen, zorg je voor een luchtige grond. Wanneer er veel klei in de grond zit, is het aan te raden om naast compost en turf ook grof zand door de bodem te mengen.

Onderzoek heeft laten zien dat geactiveerde houtskool, zoals SuperFish Super Activated Carbon, de groei van myoga gemberplanten kan bevorderen. Door voor het planten per plant 25 liter geactiveerde houtskool door de bovenste 60 centimeter van de grond te mengen, wordt de structuur van de grond verbeterd. Hierdoor is de kans groter dat de myoga gemberplanten aanslaan en groeien ze krachtiger.

In professionele myoga kwekerijen wordt vaak een mix gebruikt van 1 deel turf, 3 delen zand en 7 delen fijn boomschors om myoga gemberplanten in een pot te kweken. Eventueel kun je hier nog 1 deel geactiveerd houtskool aan toevoegen, om de structuur nog beter te maken.

Myoga gemberplanten uitplanten

De wortelstok van de myoga gemberplant kan snel groeien als er voldoende ruimte is. Wanneer je graag veel bloemknoppen wilt kunnen oogsten, dan is het aan te raden om de planten minimaal 50 centimeter van andere planten te zetten. Als je maar weinig ruimte hebt en het niet erg vindt om maar een paar bloemknoppen te kunnen oogsten, dan kun je de myoga gemberplanten ook op een afstand van 15 centimeter van andere planten zetten. 

Wanneer je myoga planten in een pot wilt kweken, dan is het aan te raden om een grote pot te kiezen die minimaal 60 centimeter hoog is en een doorsnede heeft van 45 centimeter.

Myoga gemberplanten verzorgen

Het voordeel van myoga gemberplanten is dat ze weinig verzorging nodig hebben. Als de grond waarin de myoga gemberplant groeit veel organisch materiaal bevat, dan hoef je weinig te doen om een mooie bloemknoppen oogst te krijgen. Wil je een nog betere oogst, dan kun je meer aandacht besteden aan het bemesten, water geven en mulchen van de myoga planten.

Plantenvoeding voor myoga gemberplanten

Om myoga gemberplanten beter te laten groeien en meer bloemknoppen te laten produceren, kun je ze aan het begin van de lente bemesten. Het beste moment om dit te doen is als de eerste scheuten zichtbaar worden. Op dat moment kun je per plant per jaar ongeveer 35 gram stikstof, 20 gram fosfor en 20 gram kalium geven.

Om de bodem rijk aan organisch materiaal te houden, is het aan te raden om de myoga gemberplant te bemesten met een samengestelde organische mestkorrel. Ondanks dat het qua naam onlogisch klinkt, is EcoStyle Gazon Gemak bijvoorbeeld een goede keuze, met een NPK van 5-2-3. Wanneer je hier in de lente per plant 700 gram van geeft, dan krijgt de myoga gemberplant 35 gram stikstof, 14 gram fosfor en 21 gram kalium. Een andere goede keuze is Substral Naturen Universele Tuinmest Bio, met een NPK van 6-3-3. Een dosis van 580 gram geeft 35 gram stikstof, 17 gram fosfor en 17 gram kalium. Als laatste zou ook Organifer Insecten Mestkorrels Meelwormen Frass een goede keuze zijn, met een NPK van 4-2-2. Bij een dosis van 875 gram geeft 35 gram stikstof, 18 gram fosfor en 18 gram kalium.

Om de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem hoog te houden, is het aan te raden om ook elk jaar ongeveer 2 kilo compost of 1 kilo wormenmest per vierkante meter aan de myoga gemberplant te geven. Hierdoor krijgt de myoga gemberplant meer bloemknoppen en blijft de plant gezond.

Myoga gemberplanten water geven

Myoga gemberplanten kunnen niet goed tegen droogte. In warme en/of droge periodes is het daarom belangrijk om myoga gemberplanten elke dag water te geven. Bij het water geven is het aan te raden om niet alleen grond te maken, maar ook de bladeren. Myoga gemberplanten houden namelijk ook van een hoge luchtvochtigheid.

Mulchen van myoga gemberplanten

In het begin van de zomer is het aan te raden om een organische mulchlaag van 5 tot 10 centimeter hoog rondom de myoga gemberplant aan te brengen. Voor de mulchlaag kun je het beste een lichtgewicht product gebruiken dat niet te veel water opneemt, zoals fijne houtsnippers, fijn boomschors, stro of bladcompost.

Door het aanbrengen van een mulchlaag voorkom je dat de jonge, eetbare bloemknoppen die aan het begin van de herfst verschijnen, aan te veel licht worden blootgesteld. Hierdoor voorkom je dat er chlorofyl wordt gevormd in de bloemknoppen en dat de bloemknoppen groen worden. Een myoga bloemknop van hoge kwaliteit heeft een donker roze kleur, doordat er veel anthocyanin in zit. Hoe minder zonlicht er op de bloemknop valt, hoe meer anthocyanin erin zit en hoe donkerder de kleur is.

myoga gember oogsten
Het ideale moment om myoga gember te oogsten is wanneer de punt nog roze is. Door te mulchen is de kans kleiner dat de bloemknop groen wordt, maar ook dan is snelheid geboden.

Myoga gember oogsten

Het oogsten van myoga gemberplanten gaat anders dan bij gewone gember. Bij gewone gember wordt de wortelstok geoogst, terwijl deze bij de myoga gemberplant giftig is en dus niet geoogst wordt. In plaats daarvan worden de eetbare bloemknoppen geoogst.

myoga gember oogsten
Het is niet makkelijk om er op tijd bij te zijn om myoga gember te oogsten. Deze bloemknop is eigenlijk al iets te laat geoogst, waardoor de bloemknop al iets groen is geworden.

Aan het begin van de herfst worden de jonge bloemknoppen van de myoga gemberplanten net boven zichtbaar. Anders dan bij veel andere planten groeien de bloemknoppen niet aan de takken, maar komen ze direct uit de grond. Wanneer de bovenkant van de bloemknoppen net boven de grond uit komen en ze ongeveer 5 centimeter lang zijn, dan worden ze geoogst. Om de bloemknoppen te oogsten kun je ze lossnijden met een mes. Meestal krijgt de myoga gemberplant vanaf het tweede jaar na het planten bloemknoppen.

myoga gember oogsten
Om het optimale oogst moment voor myoga bloemknoppen niet te missen, zou je vanaf de tweede helft van de zomer elke dag even moeten kijken of er een bloemknop zichtbaar wordt. Deze bloemknop is net iets te laat ontdekt, maar nog wel bruikbaar.
myoga gember oogsten
Wanneer je een myoga bloemknop hebt ontdekt, dan graaf je hem eerst uit. De bloemknoppen groeien niet uit de stengels, maar direct uit de wortelstok. De onderkant van de bloemknop groeit dus onder de grond.
myoga gember oogsten
De bloemknoppen van de myoga gemberplant kun je het beste met een mes afsnijden. Op die manier is de kans klein dat je de wortelstok beschadigd. Na het oogsten zijn de bloemknoppen maar kort goed, dus gebruik ze zo snel mogelijk. Als je ze wilt bewaren kun je ze het beste in een vochtige doek wikkelen en in de koelkast leggen.

Naast de jonge bloemknoppen worden soms ook de jonge scheuten, die aan het begin van de lente uit de grond schieten, geoogst.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen