Zelf Olla Irrigatie Potten Maken Van Gips

olla irrigatie potten van gips

Olla irrigatie potten worden normaal van gebakken klei gemaakt, en niet van gips. Toch is het geen slecht idee om olla irrigatie potten zelf van gips te maken. Zelf gemaakte gipsen irrigatie potten zijn een stuk goedkoper dan irrigatie potten uit de winkel. Ook zijn gipsen irrigatie potten een bron van calcium en sulfaat voor planten. In dit artikel lees je de voordelen van gipsen olla irrigatie potten en hoe je zelf eenvoudig een olla irrigatie pot van gips kan maken.

De werking van een gipsen Olla irrigatie pot

Olla irrigatie potten worden van oudsher gemaakt van gebakken klei. Ondanks dat gebakken klei poreus is, en dus water doorlaat, lost het niet op in water. Hierdoor kan een irrigatie pot van gebakken klei lang mee gaan.

olla irrigatie pot gips
Uitgehard gips is langzaam oplosbaar in water. De onderkant van deze vaas heeft ongeveer drie weken constant in een laag water gestaan. Dit is te zien aan het dunne randje gips dat onderaan de vaas mist. Zolang een gipsen olla pot dik genoeg is, kan een gipsen olla pot een aantal jaar mee gaan.

Olla irrigatie potten worden normaal niet van gips gemaakt, omdat gips langzaam oplost in water. Ondanks dat irrigatie potten van gips langzaam oplossen, zijn er toch voordelen voor het maken van een irrigatie pot van gips. Uitgehard gips, ofwel calciumsulfaatdihydraat, is een natuurlijk product dat uiteenvalt in calciumionen en sulfaationen als het oplost. Planten hebben deze ionen nodig om goed te kunnen groeien. Voor een plant is het dus niet erg dat een irrigatie pot van gips langzaam oplost. Anders dan bij kalk producten, die calciumcarbonaat bevatten, heeft gips geen invloed op de pH-waarde van de bodem. Een olla irrigatie pot kan dus ook voor zuur minnende planten gebruikt worden.

olla irrigatie pot gips
Wanneer gips langduring nat is, dan valt het langzaam uiteen in calciumionen en sulfaationen. Planten kunnen deze ionen gebruiken om te groeien. Ondanks dat de levensduur van een gipsen olla pot korter is dan een gemaakt van gebakken klei, heeft het oplossen dus ook voordelen.

Het maken van een gipsen olla irrigatie pot

Een olla irrigatie pot van gips is makkelijk en relatief goedkoop om te maken. Je hebt er een mal, een zak gips, water, een bakje om in te mengen, een maatbeker en iets om mee te roeren voor nodig. Afhankelijk van de mal die je kiest en het merk gips, kun je voor € 15 tot € 30 tientallen gipsen olla irrigatie potten maken.

Het vinden van een goede mal is het lastigste aan het maken van gipsen olla irrigatie potten. Ik heb verschillende mallen geprobeerd, en ben uiteindelijk bij een slank vaasje van 13 centimeter hoog uit gekomen. Dit vaasje is ideaal voor in kleine plantenbakken, maar voor grotere planten zou je een grotere mal moeten zoeken. Er kan ongeveer 200 milliliter water in, wat niet heel veel is. De mal heb ik bij AliExpress besteld, omdat er in Nederlandse of andere Europese winkels nauwelijks keus was. Het is bij het kiezen van een mal vooral belangrijk om te letten op de grootte van de uitsparing om water in te doen. Bij sommige mallen is dit erg klein en dan kan er weinig water in.

Bij het kiezen van het gips is het altijd aan te raden om de verpakking te checken, om er zeker van te zijn dat het alleen uit natuurlijk gipspoeder bestaat. Zelf gebruik ik Krone-Gips Modelgips, omdat hier geen extra ingrediënten aan toegevoegd zijn.

Olla irrigatie pot gips
Gipspoeder is een natuurproduct dat bestaat uit calciumsulfaat. Wanneer het in contact komt met water ontstaat er calciumsulfaatdihydraat.

Wanneer je met gips gaat werken, moet je snel werken. Zodra gipspoeder met water in contact komt, ontstaat er een chemische reactie waardoor het snel hard wordt. Voordat je je gips mengsel gaat maken is het dus belangrijk dat je mal klaar staat. Zorg ervoor dat je mal schoon is. Wanneer je een silicone mal gebruikt, dan is het aan te raden voor extra ondersteuning te zorgen, bijvoorbeeld door de mal in een maatbeker te zetten.

gips gieten silicone mal
Een silicone mal kan soms best instabiel zijn. Zet de mal daarom vast met bijvoorbeeld een maatbeker om te voorkomen dat het omvalt als het gips erin gaat.

Je kunt er voor kiezen om de gipsen olla irrigatie pot helemaal van gips te maken of van een mengsel van 2 delen gips en 1 deel zand. Dit laatste zorgt voor een iets poreuzere olla irrigatie pot, die water wat sneller afgeeft. Dit is vooral aan te raden wanneer je heel dorstige planten gaat kweken. In beide gevallen heb je per 1000 gram gipspoeder ongeveer 500 milliliter water nodig.

olla irrigatie pot gips
Door 2 delen gipspoeder met 1 deel zand te mengen, krijg je een olla irrigatie pot die poreuzer is en dus meer water doorlaat.
olla irrigaite pot gips
De vaas aan de linkerkant is alleen gemaakt van gips en de vaas aan de rechterkant is gemaakt van 2 delen gips en 1 deel zand, waardoor deze poreuzer is.

Wanneer alles klaar staat dan meng je de gipspoeder, eventueel het zand en het water simpelweg goed door elkaar. Het mengsel zou de dikte van doorgeroerde crème fraîche moeten hebben. Vervolgens doe je het mengsel in de mal. Hierbij is het belangrijk om regelmatig te schudden en de vorm op een harde ondergrond te tikken, zodat het gips helemaal tot onderin de vorm komt en er geen luchtbellen in zitten. Na een uur is het gips helemaal uitgehard en kan het uit de vorm gehaald worden.

olla irrigatie pot gips
Wanneer het gipspoeder, het water en eventueel het zand door elkaar gemengd worden, moet er een dikke brei ontstaan.
olla irrigatie pot gips
Het is belangrijk om de mal goed te schudden en op een harde ondergrond te tikken, zodat de gips tot onderaan de vorm komt.

Een gipsen olla irrigatie pot installeren

Het installeren van een gipsen olla irrigatie pot gaat op dezelfde manier als het installeren van een terracotta irrigatie pot. Allereerst maak je een gat dat net iets groter is dan de irrigatie pot. Hier zet je de irrigatie pot in, zodat de nek van de irrigatie pot een paar centimeter boven de grond uitsteekt. Vervolgens zorg je ervoor dat de grond rondom de irrigatie pot goed aangedrukt wordt.

olla irrigaite pot gips
Begin met het maken van een gat dat ongeveer even groot is als de olla irrigatie pot.
olla irrigatie pot gips
Zorg ervoor dat de nek van de olla irrigatie pot 2 tot 3 centimeter boven de grond steekt.
olla irrigaite pot gips
Duw de grond rondom de irrigatie pot aan, zodat er contact is tussen de wand van de pot en de grond.

Om de olla irrigatie pot meteen vanaf het begin goed te laten werken, is het aan te raden om de irrigatie pot voor het installeren nat te maken. Na het planten vul je de irrigatie pot helemaal met water en maak je ook de grond rondom de pot nat. Door een volle fles ondersteboven in de irrigatie pot te zetten, kun je de tijd tussen het vullen verkleinen. Zorg ervoor dat de gipsen irrigatie pot altijd voor minimaal tweederde gevuld is met water voor het optimale resultaat.

olla irrigatie pot gips
Vul de olla irrigatie pot met water en zorg dat de irrigatie pot altijd voor tweederde gevuld blijft.
olla irrigatie pot gips
Bij de eerste installatie is het belangrijk ook de grond rondom de olla irrigatie pot nat te maken.
olla irrigatie pot
Door een volle fles in de irrigatie pot te zetten hoef je minder vaak water bij te vullen.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen