Poppetjes Met Tuinkers En Micro-Groenten Haar Knutselen

poppetjes met tuinkers en micro-groenten haar kweken

Het zaaien van poppetjes met haren van tuinkers of andere micro-groenten is een klassieker. Zeker rondom Pasen worden er op de wereld een hoop tuinkers mannetjes en vrouwtjes in elkaar geknutseld. Voor degene die nog niet zo bekend zijn met het knutselen van poppetjes met haren van tuinkers of andere microgroenten, hebben we dit artikel geschreven.

De gezichtjes knutselen

Een lege, schone eierschaal of een leeg en schoon kinderyoghurt bakje (bijv. van Danone) wordt pas een poppetje als er een gezichtje op zit. Wanneer je eierschalen gebruikt om poppetjes van te maken, dan kunnen er stiften of verf gebruikt worden om de gezichtjes aan te brengen. Op plastic bakjes hecht stift en verf vaak onvoldoende om tot een goed resultaat te komen. In dat geval kunnen de ogen, neus en mond beter gemaakt worden door papier op de bakjes te plakken.

eierdop poppetjes
Permanente stiften, zoals Sharpies, zijn ideaal om de gezichtjes op de eierschalen te tekenen.

Om eierschalen goed te laten staan kun je ook een houdertje voor het ei knutselen. Hiervoor knipje 1 tot 2 centimeter hoge ringen uit een wc-rol. Deze kunnen versierd worden met verf, papier of Washi tape.

Het MICROGROENTEN “haar” zaaien

Als de eierschalen of bakjes voorzien zijn van ogen, een neus en een mond, dan is het tijd om te gaan zaaien. Hiervoor wordt de eierschaal of het bakje gevuld met zigzag watten. Leg een aantal plukjes op elkaar, zodat de hele opening gevuld is. Vervolgens maakt je de watten nat met wat water. Geef genoeg water zodat de watten helemaal verzadigd zijn, maar ook weer niet zo veel dat er een plas op de watten staat.

eierschaal tuinkers
Vul de eierschalen met zigzag watten.
eierdop tuinkers
Maak de watten nat met wat kraanwater.
eierdop tuinkers
Sprinkel tuinkerszaadjes of andere micro-groenten zaadjes op de watten.

Vervolgens is het tijd om te zaaien. Er is ongeveer een halve theelepel zaad per eierschaal nodig. Je kunt natuurlijk voor tuinkers gaan, de meest bekende microgroenten, maar er zijn vele andere soorten snel groeiende microgroenten waar uit gekozen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan rucola zaden, rode kool zaden, daikon zaden, radijs zaden, uien zaden, erwten zaden en mosterd zaden. Mengsels van verschillende soorten micro-groenten zorgt voor een weelderig kapsel!

eierdoppen micro-groenten
Je kunt verschillende soorten zaadjes uit proberen, wij hebben gekozen voor tuinkers, Chinese bieslook, paarse basilicum en erwten.

De zaadjes verzorgen en oogsten

Om de zaadjes te laten ontkiemen zet je de eierschalen of bakjes, gevuld met vochtige watten en zaden, op een vensterbank in een ruimte waar het tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. Hou de watten de komende dagen vochtig, maar niet te nat. De zaadjes zullen binnen tien dagen ongeveer 5 centimeter hoog zijn, en klaar zijn om geoogst te worden. De plantjes kunnen minimaal 1 centimeter boven de watten af geknipt worden met een schaar en daarna opgegeten worden.

eierdop tuinkers
tuinkers haar
tuinkers mannetje
bieslook haar
tuinkers mannetje
paarse basilicum haar

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.