De Beste Verticale Plantenbakken En Verticale Plantenzakken Voor Binnen En Buiten

De Moestuin: De Beste Verticale Plantenbakken En Verticale Plantenzakken Voor Binnen En Buiten

Wanneer je maar een kleine tuin of een klein balkon hebt, dan is het soms moeilijk om alle planten te kweken die je wilt. Dit is ook het geval wanneer je helemaal geen ruimte hebt, en dus genoodzaakt bent binnen in huis te kweken. Door boven elkaar te kweken, met behulp van een verticale plantenbak of een verticale plantenzak, kun je gelukkig een stuk meer planten kweken dan wanneer je de planten naast elkaar zet. In dit artikel geven we een overzicht van verschillende soorten verticale plantenbakken en verticale plantenzakken en vertellen we hoe je de beste verticale plantenbak of verticale plantenzak voor in huis, in de tuin of op het balkon kiest.

Verticale Plantenbakken en verticale plantenzakken overzicht

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van verschillende verticale plantenbakken en verticale plantenzakken. De meeste plantenbakken en plantenzakken in deze lijst zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en in verschillende kleuren. Om te voorkomen dat de lijst te lang wordt, hebben we van elk type maar één afmeting of kleur in de tabel gezet. Om naar een verkooppunt te gaan kun je op het plaatje van de verticale plantenbak of verticale plantenzak klikken of op de text "Klik voor het verkooppunt!" naast de informatie over het product.

AFBEELDING MERK ⬍ BINNEN OF BUITEN ⬍ LOCATIE ⬍ BEVESTIGING ⬍ MATERIAAL ⬍ MAXIMALE GROND HOOGTE ⬍ UITBREIDBAAR ⬍ VERKOOPPUNT
verticale tuin Elho Buiten Railing of Plafond Beugel Kunststof 30 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Stapeltuin Buiten Vrijstaand Geen Diverse 27 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Onbekend Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 27 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Rebedex Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 26 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin EetbareWand Buiten Muur Ophangringen Textiel 25 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Vigoroot Buiten Vrijstaand Geen Textiel 25 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Nature Buiten Muur Ophangringen Textiel 20 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Balkonton Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 20 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin StaandeTuin Buiten Muur Geen Hout 19 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin New Age Dev Buiten Muur Ophangringen Textiel 18 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin ForDig Buiten Muur Ophangringen Kunststof 18 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Gardena Binnen & Buiten Vrijstaand Schroeven Kunststof 18 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Onbekend Buiten Muur Ophangringen Textiel 18 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Queens Garden Buiten Muur Ophangringen Textiel 16 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Verticaletuinen Buiten Muur Schroeven RVS 16 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin EcoGarden Binnen & Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 16 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin KJG Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Mozzli Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Garden & Outlive Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Beactiff Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Homefy Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin MiniGarden Binnen & Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 15 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Happy Jungle Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Babylongarden Buiten Muur Schroeven Kunststof 15 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin FloridejaGreenUp Binnen & Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin VerticalGardenStore Buiten Muur Ophangringen Textiel 15 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Worth Buiten Muur Schroeven Kunststof 14 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Needs! Buiten Muur Ophangringen Textiel 14 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Tectake Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 14 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Foruse Binnen & Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 14 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin TheLifeSupply Buiten Muur Ophangringen Textiel 13 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Lechuza Binnen Muur Schroeven Kunststof 13 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin D&M Buiten Muur Schroeven Kunststof 13 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Nature Buiten Vrijstaand Geen Kunststof 12 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin PlantyPlaces Buiten Vrijstaand of Railing Beugel Hout 12 Nee Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Prosperplast Binnen Vrijstaand Schroeven Kunststof 11 Ja Klik voor het verkooppunt!
verticale tuin Quvio Buiten Muur Ophangringen Textiel 10 Nee Klik voor het verkooppunt!

Eigenschappen van een goede verticale plantenbak of verticale plantenzak

Bij het kiezen van een verticale plantenbak of een verticale plantenzak is het natuurlijk belangrijk dat de prijs bij je budget past en dat de afmeting en het uiterlijk van de plantenbak of plantenzak bij de plek past waar de verticale tuin moet komen te hangen of staan. Naast deze voor de hand liggende eigenschappen is het ook belangrijk om te kijken of het ontwerp van de verticale plantenbak of verticale plantenzak bedoeld is voor binnen of buiten, of de plantenbak of plantenzak op een veilige manier bevestigd kan worden, en of de hoeveelheid grond die in de plantenbak of plantenzak past bij de planten die je graag wilt kweken.

De meeste verticale plantenbakken en verticale plantenzakken zijn bedoeld om buiten te gebruiken. Dit komt, omdat overtollig water uit de plantenbak of de plantenzak stroomt of omdat de plantenbak of plantenzak gemaakt is van poreus materiaal dat overal water doorlaat. Wanneer je deze verticale plantenbakken of verticale plantenzakken binnen zou gebruiken, dan zou de grond en eventueel ook de muur waar de plantenbak of de plantenzak tegen staat nat en vies worden. Dat is natuurlijk niet zo handig.

Binnen of buiten

Enkele verticale plantenbakken en verticale plantenzakken zijn alleen bedoeld om binnen te gebruiken. Deze verticale tuin systemen houden water namelijk zo goed vast dat een stevige regenbui de plantenbak of de plantenzak zou doen overstromen. Een te natte grond is niet goed voor de wortels van de planten die in de verticale tuin groeien, waardoor verticale plantenbakken en verticale plantenzakken die speciaal zijn gemaakt om binnen te gebruiken niet geschikt zijn om buiten te gebruiken.

Voordat je een verticale plantenbak of een verticale plantenzak koopt, is het daarom erg belangrijk om te checken of de waterdoorlaatbaarheid van het materiaal en de drainage onderaan de plantenbak of plantenzak geschikt is voor de plaats waar de verticale tuin moet komen. Zo voorkom je dat het binnen in huis een rommel wordt, of dat de planten in de verticale tuin na een stevige regenbui letterlijk verdrinken.

Bevestiging

Een verticale tuin die gevuld is met vochtige grond is behoorlijk zwaar. Het is daarom belangrijk dat de verticale plantenbak of de verticale plantenzak die gebruikt wordt stevig staat of hangt. Voordat je een verticale plantenbak of een verticale plantenzak koopt, is het daarom belangrijk om te kijken hoe deze bevestigd moet worden.

De meeste verticale plantenbakken en verticale plantenzakken worden aan de muur of het plafond op gehangen, en maken dus geen contact met de grond. Voordat je een hangende plantenbak of plantenzak koopt, is het allereerst belangrijk om te controleren of de muur of het plafond waar de verticale tuin komt te hangen sterk genoeg is. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het aantal punten waarop de plantenbak of de plantenzak aan de muur of het plafond bevestig kan worden en de stevigheid van de bevestigingspunten. Vooral bij plantenzakken is het belangrijk dat de stof rondom een ophangring sterk genoeg is en dat de ring goed bevestigd is aan de stof om te voorkomen dat de plantenzak scheurt.

verticale tuin, plantenzak
Bij de aanschaf van een verticale plantenzak voor aan de muur is het belangrijk dat de stof rondom de punten waar de zak aan de muur gehangen wordt extra sterk is, om doorscheuren te voorkomen.

Sommige verticale plantenbakken en verticale plantenzakken zijn bedoeld om op de grond te zetten. Brede plantenbakken en plantenzakken zorgen meestal niet voor problemen. Bij smalle, lange plantenbakken en plantenzakken die op de grond staan is het wel belangrijk dat de plantenbak of de plantenzak aan een muur of aan de grond verankerd kunnen worden. De smalle, lange plantenbakken en plantenzakken kunnen makkelijk omvallen wanneer je er tegen aan loopt of wanneer het hard waait. Hoe hoger de smalle plantenbak of plantenzak is, hoe groter de kans is dat deze omvalt, en dus hoe belangrijker het is om de plantenbak of de plantenzak goed vast te zetten.

Hoeveelheid grond

Het succes van een verticale tuin wordt vaak bepaald door de hoeveelheid wortelruimte die de planten in de verticale tuin hebben. Hoe meer grond er per plant beschikbaar is, hoe groter de wortels kunnen groeien, en hoe meer water en voedingsstoffen de wortels uit de grond kunnen halen.

Om kleine planten, zoals bladgroenten en groene kruiden, te kunnen kweken, zouden de individuele bakjes of zakjes waaruit de verticale tuin is opgebouwd minimaal 15 centimeter hoog moeten zijn. Bladgroenten planten, zoals slaplanten en spinazieplanten, en groene kruidenplanten, zoals peterselie en bieslook, hebben voor een optimale groei minimaal 2 liter grond per plant nodig. Deze planten kun je daarom in de meeste verticale plantenbakken en verticale plantenzakken kweken.

verticale tuin, eetbare muur
Bladgroente, zoals krulsla en veldsla, hebben niet al te veel wortelruimte nodig. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om in een verticale tuin te planten.

Om klein blijvende tomatenplanten, paprikaplanten of hete peperplanten te kweken heb je minimaal 4 liter grond per plant nodig. Ook is een gronddiepte van minimaal 30 centimeter vereist om kans te maken op een goede oogst. Om deze planten succesvol te kweken in een verticale tuin heb je meestal een staande verticale plantenbak of verticale plantenzak nodig waar een grote hoeveelheid grond in past.

Vragen en Opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, moet je nog iets verder naar beneden scrollen, tot voorbij de advertenties.