Verticale Moestuin: Verticale Plantenbakken voor Binnen

verticale moestuin tips

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om jou verticale moestuin in te beginnen. Zoals met alles heeft elk systeem plus en min punten. Hier geven we je een idee waar je op moet letten wanneer je een indoor verticale moestuin gaat kopen. Door van te voren een idee te hebben waar je de verticale plantenbak wilt neerzetten en wat je wilt gaan kweken, kan je een tuinsysteem vinden die bij jou wensen past. Wil je buiten, in je tuin een verticale (moes)tuin beginnen? Dan kan je HIER goede plantenbakken vinden.


DE JUISTE VERTICALE TUIN KIEZEN


Standplaats

De meeste verticale tuinsystemen zullen niet heel makkelijk te verplaatsen zijn nadat je ze hebt gevuld met aarde en planten. Dit is omdat de plantenbak dan zwaar is en misschien ook wel vast zit aan de muur. Het is dus handig om van te voren te bepalen waar je de verticale moestuin wilt gaan plaatsen.

 

Planten hebben licht nodig om te overleven. Wanneer je een echte schaduw plant hebt heeft deze toch ongeveer 3 uur zon per dag nodig. De meeste groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen hebben wel 6 tot 16 uur zon per dag nodig. Om dit voor elkaar te krijgen heb je waarschijnlijk, in ieder geval in de winter, een kweeklamp nodig. Dit betekend dat je je verticale moestuin op een zonnige plek, in de buurt van een stopcontact wilt zetten.

 

Je planten moet je af en toe water en voeding geven en verzorgen. Om dit te kunnen doen is het handig dat je gemakkelijk bij je verticale tuin kan. Zeker wanneer je een hele hoge groene wand wilt gaan maken, waar je niet bij kan zonder een ladder, dan moet je zorgen dat je de ladder naast de verticale tuin kan zetten.

Afmetingen

Natuurlijk moet je eerst nagaan hoeveel ruimte je hebt voor je verticale moestuin. Daarnaast is het misschien ook handig om te bedenken hoeveel tijd je aan de verticale tuin wilt besteden en hoeveel je wilt kunnen oogsten. Als je alleen een paar kruidenplantjes wilt, dan heb je waarschijnlijk niet veel meer nodig dan een halve vierkante meter. Wil je elke dag sla kunnen oogsten, dan heb je muren vol planten nodig, en ook veel tijd!

 

De hoeveelheid aarde die je kwijt kan in je verticale tuin is bepalend voor hoeveel en welke soort planten je kunt kweken. In 1 liter aarde (10 x 10 x 10 cm plant ruimte) kan je bijvoorbeeld 1 slaplant kweken. Wil je kleine tomatenplantjes gaan kweken, dan heb je al 4 liter aarde per plant nodig. Vooral de diepte is belangrijk. Hoe dieper de wortels kunnen groeien, hoe meer planten je in je verticale tuin kan zetten.

Aan de muur of op de grond

Er zijn verticale plantenbakken verkrijgbaar die je aan de muur hangt of die je neerzet. Een tuinsysteem aan de muur is vaak erg mooi, het ziet eruit als een groen schilderij. Het nadeel is dat het vaak moeilijk is om de planten te verzorgen. Om schade te voorkomen kan je de muur waaraan je de verticale moestuin gaat hangen behandelen met een speciale verf die de muur bestand maakt tegen water en vuil. Onthoudt ook dat een verticale tuin met aarde, planten, water en andere attributen best veel weegt. Je hebt dan ook een stevige muur nodig om dit gewicht te kunnen dragen. Een verticale plantenbak die je op een ondergrond neerzet heeft vaak meer ruimte voor aarde en is makkelijker te verplaatsen. Hierdoor kan je meestal wat grotere planten kweken. Het nadeel hiervan is dat er meer kans is op omstoten, wat misschien niet zo handig is wanneer je spelende kinderen of huisdieren in huis hebt.

Materiaal

Planten hebben water nodig. Het is daarom belangrijk dat het materiaal van je verticale moestuin hier tegen kan. Zeker wanneer je binnen een verticale tuin gaat beginnen, wil je niet dat je muur of vloer vochtig wordt. Kies daarom voor een tuinsysteem waar de planten in een kunststof bak zitten.


VERTICALE TUIN MODELLEN


Hieronder vindt je een overzicht van verticale tuinsystemen die je binnen kan gebruiken. Voor elke verticale plantenbak hebben we de volgende informatie voor je gezocht: wat voor systeem het is (staand, hangend, etc.), wat de afmetingen zijn, hoeveel ruimte er is voor potgrond, of er extra's bijgeleverd of bij te bestellen zijn zoals een watersysteem of lichten, wat de prijscategorie is (€ = tot € 50, €€ = tot € 250, €€€ = boven € 250), en waar je het kan kopen. Mochten er meerdere afmetingen zijn, dan zullen we variabel bij de afmetingen zetten.

 

Mocht je zelf een verticaal tuinsysteem voor binnen verkopen en wil je deze graag op deze pagina terugzien, dan kan je ons mailen naar info@foodplanting.com met alle informatie over jou systeem, dan kijken wij of we er wat mee kunnen.

 

Verticale plantenzakken


verticale moestuin, verticale plantenbak, florideja

FLORIDEJA 

 

SYSTEEM: Muur bevestiging

AFMETING: Variabel

RUIMTE VOOR POTGROND: 1L per vak

EXTRA'S: geen

PRIJSCATEGORIE: €/€€

 

Florideja maakt plantenzakken van vilt en waterdicht zeildoek. Hierdoor kan je de plantenzakken goed gebruiken om een indoor verticale tuin van te maken.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER


verticale moestuin, verticale plantenbak, herbpack

HERBPACK

 

SYSTEEM: Muur bevestiging

AFMETING: Variabel

RUIMTE VOOR POTGROND: 0.6L en meer

EXTRA'S: geen

PRIJSCATEGORIE: €

 

HerbPack maakt plantenzakken van geotextiel. Dit materiaal zorg ervoor dat het water niet op de muur of op de grond terecht komt.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER

 

Verticale plantenbakken


verticale moestuin, verticale plantenbak, verticalgreendesign

VERTICALGREENDESIGN

 

SYSTEEM: Muur bevestiging

AFMETING: Variabel

RUIMTE VOOR POTGROND: ?

EXTRA'S: watersysteem

PRIJSCATEGORIE: €€€

 

VerticalGreenDesign maakt luxe verticale groene wand systemen van Duitse kwaliteit. De systemen komen met een geïntegreerd water geef systeem. 

 

VERKOOPPUNTEN: HIER


verticale moestuin, verticale plantenbak, biovertigo

BIOVERTIGO

 

SYSTEEM: Muur bevestiging

AFMETING: Variabel

RUIMTE VOOR POTGROND: 8 - 10L

EXTRA'S: watersysteem

PRIJSCATEGORIE: €€

 

BioVertigo maakt verticale plantenwanden van polymeer. Er zijn verschillende designs beschikbaar, waardoor er voor ieder huis een verticale tuin is.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER


verticale moestuin, verticale plantenbak, mini garden

MINIGARDEN

 

SYSTEEM: Muur bevestiging en vrijstaand

AFMETING: 65 x 57 x 19 cm

RUIMTE VOOR POTGROND: 4L per plant

EXTRA'S: watersysteem

PRIJSCATEGORIE: €€

 

MiniGarden is een modulair systeem om een groene wand te maken. Het systeem kan uitgebreid worden en kan zowel hangend als staand worden gebruikt.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER + HIER


verticale moestuin, verticale plantenbak, mini garden

KAROO

 

SYSTEEM: Muur bevestiging en horizontaal

AFMETING: 40 x 40 x 14 cm

RUIMTE VOOR POTGROND: ?

EXTRA'S: watersysteem

PRIJSCATEGORIE: €€

 

De Karoo is een van de bekendere verticale plantenbakken. De bak heeft een strak design dat zowel horizontaal als verticaal gebruikt kan worden.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER + HIER

 

Verticale plantentorens


verticale moestuin, verticale plantenbak

VERTICAL GARDEN

 

SYSTEEM: Toren

AFMETING: 40 x 58 x 90 of 120 CM

RUIMTE VOOR POTGROND: ?

EXTRA'S: Geen

PRIJSCATEGORIE: €€€

 

Met deze luxe vertical garden van Urbannature kan je stylish groenten, fruit en kruiden kweken.

  

VERKOOPPUNTEN: HIER + HIER


verticale moestuin, verticale plantenbak

VERTICAAL TUINIEREN

 

SYSTEEM: Toren

AFMETING: Variable

RUIMTE VOOR POTGROND: ?

EXTRA'S: Schaal

PRIJSCATEGORIE: €

 

De verticaal tuinieren toren van de Corsica lijn van Elho kan je tot meer dan een halve meter opstapelen.

 

VERKOOPPUNTEN: HIER