Groene Kardemom Kweken

groene kardamom kweken

De groene kardemom plant (Elettaria cardamomum) doet het geweldig als culinaire kamerplant. Net als gewone kamerplanten is de groene kardemom plant een schaduwplant, waardoor een kardemom plant ook binnen in huis voldoende licht krijgt. Daarnaast is een groene kardemom plant heel geschikt om in potgrond te groeien. Doordat de grootte van de groene kardemom plant bepaald wordt door de pot waar de plant in groeit, kan deze plant in bijna alle huizen groeien. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf een groene kardemom plant kunt kweken.

Groene kardemom planten kopen

Ondanks dat groene kardemom planten makkelijke kamerplanten zijn die ook nog eens lekker ruiken en smaken, zijn groene kardemom planten moeilijk te krijgen. Meestal kun je ze alleen bij kleine kwekers kopen of op ETSY, bijvoorbeeld bij ManchesterBotanics

Plantenbakken voor groene kardemom planten

In tropische gebieden wordt groene kardemom in de volle grond gekweekt. Ondanks dat de planten hier alle ruimte hebben, groeien de meeste wortels in de bovenste 5 tot 40 centimeter van de grond, in een cirkel met doorsnede van 60 tot 100 centimeter. Wanneer je een plantenbak kiest die ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog is en een doorsnede van ongeveer 60 centimeter, met een inhoud van dan 80 tot 115 liter, heeft een groene kardemom plant voldoende ruimte om zo goed mogelijk te groeien.

Je kunt een groene kardemom plant ook prima in een veel kleine plantenbak zetten. Zelfs in een Elho Brussels Diamond bloempot van 4 liter groeide mijn groene kardemom planten prima. In een kleine plantenbak blijven groene kardemom planten klein en is de kans dat ze gaan bloeien nog kleiner. Ook is het belangrijk om groene kardemom planten die in kleine potten staan elk jaar uit de pot te halen, de uitlopers weg te halen en nieuwe potgrond toe te voegen. De uitlopers kun je eventueel in een nieuwe pot zetten.

groene kardemom bloempot
Zelfs in een kleine Elho Brussels Diamond bloempot groeit een groene kardemom plant goed.

Zelf kweek ik groene kardemom planten de laatste jaren het liefst in een plantenzak. Deze zijn meestal goedkoper dan plantenbakken, zijn lichter en zorgen ervoor dat de wortels niet in de rondte gaan groeien. De plantenzakken van Gronest zijn bijvoorbeeld erg fijn om mee te werken. Zorg er wel voor dat de onderkant van de plantenzakken niet in contact komt met overtollig water, omdat dit voor wortelrot kan zorgen. Dit kun je doen door de zakken op een stuk van een rubberen deurmat te zetten of door de zak op een laag hydrokorrels te zetten.

Potgrond voor groene kardemom planten

Groene kardemom planten groeien goed in potgrond. Net als de tropische gronden waar groene kardemom normaal in groeit, is potgrond rijk aan organisch materiaal en voedingsstoffen. Ook is de pH-waarde van potgrond meestal wat lager pH-waarde. Groene kardemom wordt in meestal gekweekt in wat zuurdere gronden, met een pH-waarde tussen de 5,0 en 5,5 pH. Een biologische potgrond voor zuurminnende planten, zoals Pokon Hortensia Potgrond of DCM Potgrond Heide, Azalea, Hortensia & alle Zuurminnende planten, is daarom een goede keuze voor groene kardemom planten. Ondanks dat groene kardemom planten meestal in wat zuurdere gronden worden gekweekt, vertonen ze geen problemen als de pH-waarde van de grond hoger is, tot maximaal 7,0 pH. Wanneer de pH-waarde van de potgrond in de loop van de tijd wat hoger wordt, is dit dus geen probleem.

groene kardamom potgrond
Een groene kardemom plant kun je het beste in een rijke potgrond voor zuurminnende planten zetten.

Groene kardemom planten groeien beter wanneer er Glomus mycorrhiza schimmels in hun wortels leven. Om groene kardemom planten een boost te geven, kun je daarom tijdens het verplanten een mycorrhiza supplement aan de grond toevoegen waar Glomus schimmels in zitten. In de Biotabs Mycotrex en Biogenetic Mycorrhiza supplementen zitten Glomus schimmels verwerkt.

Standplaats voor groene kardemom planten

De groene kardemom plant is een echte schaduwplant. Van nature groeit deze plant in de schaduw van hoge bomen in tropische bossen. Doordat groene kardemom planten schaduwplanten zijn, kunnen ze slecht tegen direct zonlicht. Wanneer er meer dan 900 μmol/m²/s aan zonlicht op de groene kardemom plant valt, dan wordt het fotosyntheseproces van de groene kardemom plant vertraagd, om de plant te beschermen tegen verbranding. Bij een lichte intensiteit tussen de 300 en 900 μmol/m²/s verloopt het fotosyntheseproces van de groene kardemom plant zo goed mogelijk, maar zelfs bij een lichtintensiteit rond de 100 μmol/m²/s kan een groene kardemom plant meestal prima overleven. 

groene kardamom zonlicht
Groene kardemom planten zijn schaduwplanten. Ook als je de plant in de zomer buiten zet, is het belangrijk dat de plant niet in de volle zon staat.

Ondanks dat groene kardemom planten niet van intens zonlicht houden, hebben ze wel enkele uur per dag gefilterd licht nodig. Ook hebben ze een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius nodig om goed te kunnen groeien, alhoewel ze temperaturen tussen de 10 en 35 graden Celsius makkelijk kunnen overleven. Binnen in huis kun je een groene kardemom plant van gefilterd licht voorzien door de plant achter vitrages of melkglas voor een zonnig raam te zetten of door een zwakke kweeklamp te gebruiken die vooral rood licht uitstraalt. Een plek achter vitrages voor een zuidelijk raam zou een goede ideale plek zijn voor een groene kardemom plant. Hier krijgt de kardemom plant enkele uur per dag gefilterd licht en is het meestal wat warmer dan op andere plekken in huis.

groene kardamom tropische kas
Een tropische kas, waar het warm is, de luchtvochtigheid hoog is en er veel gefilterd licht binnen komt, is ideaal voor groene kardamom planten. In een tropische kas is de kans dat de groene kardemom plant gaat bloeien en kardamom produceert het grootst.

Water en luchtvochtigheid voor groene kardemom planten

Groene kardemom planten houden van een vochtig klimaat. Om de grond waarin de groene kardemom plant staat vochtig te houden, kun je het beste met een waterlont of een druppelaar, zoals de BioGreen Hydro Wine druppelaar. Hierdoor blijft de grond vochtig, maar nooit te nat. Als de grond waarin de groene kardemom plant staat een lagere tijd zeer nat is, dan is de kans groot dat de wortels ziek worden.

groene kardamom water geven
Groene kardemom planten houden van een vochtige grond, maar het is wel belangrijk dat er niet te veel overtollig water in de bodem van de pot blijft zitten. Groene kardamom planten zijn namelijk gevoelig voor wortelrot.

Ook is het aan te raden om trucjes toe te passen om de luchtvochtigheid te verhogen. De ideale luchtvochtigheid voor een groene kardemom plant is 75%. De luchtvochtigheid kun je bijvoorbeeld verhogen door een kleine luchtbevochtiger in de buurt van de plant te zetten of door de plant elke dag met in te spuiten met water. Ook kun je de plantenbak op een schaal zetten gevuld met kiezels of hydrokorrels en een laagje water. De kiezels of hydrokorrels voorkomen dat de bodem in contact komt met het water, waardoor de wortels niet kunnen gaan rotten.

Plantenvoeding voor groene kardemom planten

Groene kardemom planten hebben elk lente plantenvoeding nodig. De grootte van een groene kardemom plant bepaald hoeveel plantenvoeding de plant nodig heeft. Om een groene kardemom plant de juiste hoeveelheid plantenvoeding te geven, is het belangrijk om eerst op te meten hoe hoog de hoogste bladeren van de plant zijn.

groene kardamom plantenvoeding
De hoogte van de groene kardemom plant bepaald hoeveel plantenvoeding de plant nodig heeft. Hoe groter de plant is, hoe meer plantenvoeding de plant nodig heeft.

Geef de groene kardemom plant 125 gram gecomposteerde koemest, wormenmest of compost per 10 centimeter hoogte. Stel dat de groene kardemom plant 50 centimeter hoog is, dan geef je dus 625 gram wormenmest of compost.

Om groene kardemom planten een boost te geven, kun je ze 1 keer per maand inspuiten met een organische bladvoeding die rijk is aan sporenelementen, zoals magnesium en zink. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Biosolutions Zeewierextract of DCM Bladvoeding Olega Groen gebruiken.

Groene kardemom buiten kweken

Groene kardemom planten groeien alleen wanneer de temperatuur boven de 10 graden Celsius uit komt. Toch lukt het soms om groene kardemom planten het hele jaar buiten te kweken. In de Chelsea Physics Garden in London staat al enkele jaar een groene kardemom plant in de volle grond. Deze tuin is helemaal omheind met een stenen muur en staat in een grote stad die last heeft van city warming, waardoor het op deze plek meestal een paar graden warmer is dan op de meeste plekken in Engeland. Wanneer je zelf een goed beschutte tuin of balkon in de stad hebt, dan zou het dus kunnen lukken om de groene kardemom plant buiten te laten overleven. In een vorstvrije kas is een groene kardemom plant ook goed op zijn plaats.

groene kardamom buiten
In een beschutte tuin die in een warme stad staat, zoals de Chelsea Physics Garden in London, kunnen groene kardemom planten het hele jaar buiten in de volle grond gekweekt worden.
groene kardamom buiten
Buiten zorgen lage temperaturen er voor dat de bladeren van de groene kardemom plant soms geel worden. Ook is de kans erg klein dat de plant buiten ooit gaat bloeien erg klein, omdat hier meer warmte voor nodig is.

Groene kardemom oogsten

Groene kardemom planten hebben onder ideale omstandigheden 3 jaar nodig voordat ze kunnen gaan bloemen en kardemom peulen kunnen produceren. Het lukt binnen in huis meestal niet om een groene kardemom te laten bloeien. Alleen wanneer de groene kardemom plant in een zeer grote pot wordt gezet, de luchtvochtigheid zeer hoog is, er voldoende plantenvoeding wordt gegeven en de plant elke dag voldoende gefilterd licht opvangt, kan het lukken om een groene kardemom plant te laten bloeien.

groene kardamom bloei
Om een groene kardemom plant te laten bloeien moet de plant minimaal 3 jaar oud zijn, moet de plant voldoende water en plantenvoeding krijgen en moet de plant in een omgeving staan met een hoge luchtvochtigheid, veel gefilterd licht en een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius.

Ondanks dat groene kardemom planten binnen meestal niet bloeien en geen kardemom peulen produceren betekent dit niet dat het een nutteloze plant is. De bladeren van de kardemom plant kunnen namelijk gebruikt worden om smaak te geven aan gerechten, op eenzelfde manier waarop laurierbladeren worden gebruikt. Koppert Cress verkoopt zelfs kardemom bladeren aan de horeca om cocktails, soepen en bouillons mee op smaak te brengen.

Groene kardemom planten vermeerderen

Groene kardemom planten vermeerderen zichzelf door uitlopers te krijgen. Uit de wortel van de moederplant, die ook wel wortelstok of rizoom genoemd wordt, groeien nieuwe wortelstokken. Uit de nieuwe wortelstokken groeien weer bladeren. Zodra je op een paar centimeter van de oorspronkelijke plant een nieuw blad ziet groeien, dan weet je dat er een nieuwe wortelstok is ontstaan.

De nieuwe wortelstokken zitten vast aan de wortelstok van de moederplant. Op het moment dat de groene kardemom plant te groot wordt voor zijn plantenbak of wanneer je graag op een nieuwe plek een kardemom plant wilt neerzetten, dan kun je de wortelstok van een uitloper voorzichtig van de moederplant af trekken. Deze nieuwe plant zet je vervolgens weer in een nieuwe pot, op dezelfde manier als je de moederplant hebt geplant.

groene kardamom vermeerderen
De groene kardemom plant krijgt uitlopers die je van de plant af kan scheuren om nieuwe groene kardamom planten te maken.

Op internet worden soms zaden verkocht van de groene kardemom plant. In de meeste gevallen kun je niets met deze zaden. Alleen verse kardemom zaden, die maximaal 14 dagen oud zijn, kunnen ontkiemen.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen