Zaai je eigen kerstboom (dennenboom, spar, zilverspar)

kerstboom zaaien, conifeer zaaien, dennenboom zaaien, spar zaaien, zilverspar zaaien

Kerstbomen zijn vaak een dennenboom, spar of zilverspar. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals hoe snel ze hun naalden laten vallen, hoe lekker ze ruiken en hoe ze eruit zien.

 

Dennenbomen, sparren en zilversparren behoren tot de coniferen. De meeste coniferen, zeker degene die we gebruiken als kerstboom, worden op dezelfde manier gezaaid. Hier en daar is er een speciale variëteit die een speciale behandeling nodig hebt, dit staat meestal vermeld op de verpakking van het zaad. We zullen de zaden voor het gemak even kerstbomen zaden noemen.

DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN ZADEN STRATIFICEREN

Kerstbomen zaden hebben een periode van kou en vochtigheid nodig voordat ze kunnen ontkiemen. Dit wordt koude stratificatie genoemd. De laatste tijd zijn de winters hier niet zo heel koud, en vooral heel variabel. Daarom kan je de zaden het beste in de koelkast bewaren om de winter na te bootsen. Sommige zaden zullen door de kweker al gekoeld zijn, waardoor je ze meteen kan zaaien.

 

Koude stratificatie van kerstbomen zaden:

 1. Laat de zaden 24 tot 48 uur in water op kamer temperatuur weken.
 2. Maak hierna een mix van 1 deel grof metselzand en 1 deel vermiculieten maakt dit vochtig.
 3. Doe wat van het vochtige zand-vermiculiet mengel in een afsluitbaar zakje (zip zakje) en leg hier de geweekte zaden in. Sluit het zakje goed af.
 4. Controleer elke week of de zaadjes niet aan het schimmelen zijn (haal deze er dan uit) en of het zand-vermiculiet mengsel nog nat is.
 5. Leg deze zak op een veilige plek 4 tot 8 weken in de koelkast, bij een temperatuur rond de 4 graden Celsius. De meeste soorten doen het prima na 4 weken in de koelkast, een enkele soort moet langer in de koelkast, meestal staat dit op de verpakking vermeld. Sommige zaadjes zullen al in de koelkast ontkiemd zijn, ook deze zijn geschikt om meteen te planten.

DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN ZADEN ZAAIEN

Wanneer de kerstbomen zaden hou koude en vochtige 'winter' in je koelkast hebben gehad (of bij de kweker), dan is het tijd om de kerstbomen zaadjes te zaaien. Net zoals bij elke andere soort zullen er vast een paar zaadjes zijn die niet ontkiemen, zorg er dan ook voor dat je genoeg zaadjes stratificeer, om er zeker van te zijn dat je na een tijdje een zelf gekweekte kerstboom hebt!

 

Het zaaien van kerstbomen zaden (na koude stratificatie):

 1. Maak een zaaimengel van gelijke delen grof metselzand, vermiculiet, veenmos (sphagnum) en compost
 2. Vul bakjes met gaatjes erin van ongeveer 10 cm diep met het zaaimengel. Om er voor te zorgen dat de zaadjes niet te nat worden, is het handig om waterdoorlatende potjes te gebruiken, of om gaatjes in de bodem van de bakjes te maken.
 3. Zaai de gestratificeerde zaden 5 cm uit elkaar, ongeveer 2 cm diep in de bakjes met het zaaimengsel. Zorg ervoor dat je de zaden niet eerst laat drogen nadat ze een paar weken in de koelkast hebben gelegen, dit kan er voor zorgen dat de zaden niet zullen ontkiemen.
 4. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft tijdens het ontkiemen, geef ze daarom ongeveer 1 tot 2 keer per week water (afhankelijk van de kamertemperatuur en de hoeveelheid zaadjes).
 5. De zaadjes hebben een temperatuur tussen de 15 en 30 graden nodig om te ontkiemen. Een huiskamer is meestal een ideale plek, aangezien het hier meestal tussen de 20 en 25 graden is.
 6. Binnen een maand na het zaaien zullen de kerstbomen zaden zijn ontkiemd.
 7. Wanneer de plantjes hun eerste echte 'kerstbomen' blaadjes hebben gekregen en ongeveer 10 cm hoog zijn, kan je ze uitplanten in grotere potjes van 10 cm doorsneden en 10 cm diepte.
 8. In de lente, wanneer alle kans op vorst is verdwenen, kunnen de kerstbomen buiten worden uitgeplant. Je kan ze eventueel ook de eerste jaren in een grote pot zetten (45 cm doorsneden bij 45 cm diep), zodat je de boom dan met de kerst binnen kan zetten.
 9. Het zal ongeveer 2-5 jaar duren voordat de boom een echte kerstbomen formaat heeft. Dat betekend niet dat je de boom daarvoor niet kan gebruiken. Zeker wanneer je de boom in een grote pot zet (voor het gemak met wieltjes), dan kan je de boom al eerder als kleine kerstboom gebruiken, voor bijvoorbeeld in de gang, of bij de voordeur.

DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN ZADEN KOPEN

Zaden van dennenbomen, sparren en zilversparren zijn moeilijk te vinden. De meeste mensen willen nu eenmeel liever een kant-en-klaar tuinplant of kerstboom kopen. Wanneer je toch graag zelf een kerstboom uit zaad kweekt, dan zijn ETSY verkopers uit de EU je beste keus. Over het algemeen komen de zaden snel aan en heb je geen gedoe met de douane, omdat ze van binnen de EU komen. De volgende zaden zijn online te koop: