Succesvol Kweken Van Vijgen Met Deze Top Tips (In Pot En Volle Grond)

Vijgenbomen kweken in eigen tuin of op het balkon is ook in ons koude klimaat goed mogelijk! Er zijn zeer veel soorten vijgen rassen te koop. Ook in formaat is er nogal wat te kiezen, van een vijgenplantje van 30 cm hoog tot een vijgenboom van wel 3 meter hoog. Met onze kweek tips voor het kweken van vijgen oogst u binnen kort vijgen van eigen boom!

TIPS EN ADRESSEN VOOR HET KOPEN VAN EEN VIJGENBOOM

Wanneer u een vijgenboom gaat kopen is het belangrijk om er op te letten dat het een soort is die geschikt is voor een koud klimaat. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoeveel ruimte u heeft voor de plant, een grootte boom is mooi maar dan heeft u wel minder ruimte voor andere planten. Hoe meer zon, hoe betere vruchten u kunt oogsten, als u een schaduwrijke tuin of balkon heeft is het misschien beter een kleine vijgenplant te nemen of misschien zelfs voor een andere soort plant te gaan. Goedkope (< € 50), kleinere vijgenbomen kunt u HIER, HIER, HIER en HIER kopen. Duurdere, grotere vijgenbomen kunt u HIER kopen. Het voordeel van een oudere vijgenboom is dat deze eerder en meer vijgen geeft.

vijgenboom
vijg

BESTE PLEK OM VIJGENBOOM TE PLANTEN

Vijgenbomen houden van zon. Kies de meest zonnige en warmste plek in de tuin of op het balkon om uw vijgenboom of vijgenplant neer te zetten. Let er op dat de vijgenboom niet op een tochtige plaats staat. Als de ruimte heeft om uw vijgenboom bij een zonnige muur te planten, dan zouden wij dat zeker aanraden! De muur zorgt niet alleen voor beschutting tegen de wind, maar houdt ook nog eens de warme van de zon vast. Extra warmte is extra lekkere vijgen!

VIJGENBOOM KWEKEN IN POT

Het klinkt onlogisch, maar hoe minder ruimte de wortels hebben, hoe meer vijgen u kunt oogsten. In een pot is dit eenvoudig, u plant de vijg in een pot die niet (veel) dieper en breeder is dan de pot waarin u de vijgenplant gekocht heeft. Strooi op de bodem wat hydrokorrels, zodat overtollig water goed kan weg stromen. Gebruik een mengsel van Mediterrane potgrond en kiezels om de pot te vullen. Geef na het planten meteen wat water en controleer of er nog aarde bij moet.


vijg snoeien
vijgenboom kopen

VIJGENBOOM KWEKEN IN DE VOLLE GROND

Een vijgenboom kan ook in de volle grond. Maak een gat dat niet veel groter is dan de wortel van de boom. Maak aan alle kanten een soort ondergrondse pot van oude tegels. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet te veel kunnen groeien. Op de bodem plaatst u kiezels of gebroken bakstenen. Hierdoor kunnen de wortels minder makkelijk naar beneden groeien en betere water afvoer. Vul de rest van het gat met een mengsel van Mediterrane potgrond en kiezels.

TIPS VOOR HET SNOEIEN VAN VIJGENBOMEN

De meeste vijgenplanten geven de eerste 2 jaar geen vruchten. Geef regelmatig water en vijgen meststofIn de lente kunt u alle takken die beschadigd zijn door vorst en die elkaar aanraken weg knippen. Ook nieuwe scheuten onder de eerste echte tak kunt u het beste snoeien. In de zomer snoeit u nieuwe takken terug tot 6 bladeren zodat er volgend jaar fruit aan komt. Pas op dat het sap uit de takken niet op u komt, in zonlicht kan dit branden.


vijgen oogsten
vijgen kopen

HET OOGSTEN VAN VIJGEN EN VIJGENBLADEREN

Vijgen kunnen geoogst worden tussen de zomer en de herfst. Sommige soorten zijn vroeger rijp dan anderen. U kunt ook vijgenbladeren oogsten. Vooral grootte bladeren zijn leuk om in de keuken te gebruiken. De bladeren worden meestal eerst geblancheerd en hierna gevuld. Geblancheerde bladeren kunnen ook worden ingevroren om later te gebruiken. Aan het eind van de herfst verwijderd u alle onrijpe vijgen. Deze kunnen gebruikt worden om te koken. 

VIJGENBOMEN BESCHERMEN TEGEN DE VORST

Vooral jonge vijgenplanten kunnen gevoelig zijn voor de vorst. Als ze in kleine potten staan kunt u ze binnen op een zonnige plek zetten. Als u hier geen plaats voor heeft, dan kunt u ze met een speciale hoes afdekken zodra het gaat vriezen. Check altijd dat u een ras koopt dat tegen de kou kan, om er voor te zorgen dat uw plant niet dood gaat na een strenge winter. 


comments powered by Disqus