Letters En Vormen Van Tuinkers En Andere Micro-Groenten

letters en vormen van tuinekrs en andere micro-groenten

Het kweken van tuinkers en andere micro-groenten valt meestal wel in de smaak, bij jong en oud. Toch kan het zijn dat je het zaaien van micro-groenten net iets specialer wilt maken. Één van de dingen die je kunt doen om het zaaien van microgroenten spannender te maken, is door de zaadjes in een vorm te zaaien. Hiervoor kun je een vormpje uit watten knippen en de zaadjes ook het vochtig gemaakte watten vormpje zaaien. Ook kun je eetbare maïzena lijm maken, en hiermee de zaadjes in een vorm of letter vast plakken. De vormpjes en letters hoeven dan niet meteen ontkiemd te worden, waardoor ze bijvoorbeeld als cadeautje gegeven kunnen worden. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren om letters en vormen van tuinkers en andere micro-groenten te maken.

Letters en vormen van microgroenten zaadjes maken met MAÏZENA lijm

Om mooie, vrij precieze vormpjes en letters in tuinkers of andere micro-groenten te zaaien, helpt het om de zaadjes vast te plakken aan de watten voordat de watten nat gemaakt worden. Natuurlijk is gewone lijm hier niet voor geschikt, want de lijm mag zowel voor de zaadjes als voor degene die de plantjes uiteindelijk gaat op eten niet giftig zijn. Na verschillende samenstellingen uit geprobeerd te hebben, zijn wij erachter gekomen dat lijm gemaakt van maïzena poeder en water het beste werkt om de zaadjes vast te plakken. Hieronder vertellen we hoe je zelf maïzena lijm kunt maken, en hoe je deze vervolgens gebruikt om mooie letters en figuurtjes van te maken.

tuinkers naam zaaien

MaÏzena lijm maken

Om de zaadjes van de micro-groenten in de vorm van een letter of een figuurtje vast te zetten, is er lijm nodig. Om te voorkomen dat de zaadjes beschadigen door het vast lijmen en om ervoor zorgen dat de plantjes die eruit groeien eetbaar zijn, mag de lijm die gebruikt wordt natuurlijk een ingrediënten bevatten die niet geschikt zijn voor consumptie. Gelukkig is het eenvoudig om zelf een eetbare (maar niet zo’n lekker smakende) lijm te maken van maizena.

Om de maïzena lijm te maken meng je eerst 250 milliliter koud water met 4 eetlepels maizena in een pannetje. Als de maizena is opgelost, dan zet je de kookplaat aan op een medium-hoog vuur. Blijf het mengsel goed roeren. Na enkele minuten begint de maizena opeens te binden. Zet de kookplaat dan meteen uit en blijf nog even roeren. Als het goed is, is er nu een pasta ontstaan die ongeveer even dik is als boter op kamertemperatuur. Als het mengsel te dun is, dan kun je nog wat maïzena toe voegen en het al roerend weer even verwarmen. Als het mengsel te dik is, dan kun je nog wat water toevoegen.

eetbare lijm
Haal de pan meteen van het vuur af zodra de maïzena lijm begint te binden.

Als de maïzena lijm eenmaal de juiste dikte heeft, dan kun je er eventueel nog een paar druppels vloeibare voedingskleurstof doorheen mengen. Op die manier kunnen de kinderen beter zien waar de lijm zit. Zowel maizena met als zonder kleurstof moet in een afgesloten bakje of potje bewaard worden, omdat het anders uitdroogt. Uiteraard zitten er geen conserveringsmiddelen in de maïzena lijm, waardoor het maar beperkt houdbaar is. Bewaar de maïzena lijm daarom als het even kan in de koelkast.

eetbare lijm
Door wat voedingskleurstof aan de warme maïzena lijm toe te voegen, is het later makkelijker om te zien waar de lijm wel en niet zit.

De zaadjes vast plakken in letters en vormpjes

Als de maïzena lijm eenmaal afgekoeld is, dan kan het gebruikt worden om de zaadjes van de microgroenten vast te plakken aan zigzag watten. Roer de maïzena lijm even goed los voordat het knutselproject begint. In eerste instantie lijkt de lijm meestal te dik en brokkelig, maar na een goede roerbeurt wordt de lijm meestal wat losser. Mocht de lijm toch te dik zijn om het met een stevige kwast uit te kunnen smeren, roer er dan nog wat druppels heet water doorheen zodat het wat vloeibaarder wordt.

tuinkers letters zaaien
Verf met de maïzena lijm, in dit geval gemengd met groene kleurstof, een letter. Wij hebben de E uitgekozen.
tuinkers letters zaaien
Sprinkel de zaadjes op de natte maïzena lijm. Zorg ervoor dat alle lijm ruim bedekt is met zaadjes.
tuinkers letters zaaien
Als de lijm een nachtje gedroogd heeft, kun je de overtollige zaadjes makkelijk van de watten afkloppen.
tuinkers letters zaaien
Om de zaadjes te laten ontkiemen, leg je de watten in een bakje en giet je wat water aan de zijkant van de watten.
tuinkers letters zaaien
Afhankelijk van de soort zaadjes zie je na enkele dagen al kleine plantjes ontstaan.
tuinkers letters zaaien
Als de tuinkersplantjes twee groene blaadjes hebben, kunnen ze geoogst worden.

Als de lijm de juiste dikte heeft, kan het met een stevige kwast op zigzag watten worden gesmeerd, in de gewenste vorm. Als de lijm er eenmaal op zit, dan strooi je de zaadjes er in een dun laagje op. De lijm doet er best wel een tijdje over voor het is opgedroogd, dus er hoeft niet gehaast te worden.

Als de zaadjes eenmaal op hun plek zitten, dan kun je het geheel het beste een dag laten drogen. Als de maïzena lijm eenmaal droog is, dan kunnen de zaadjes die niet vast geplakt zijn eenvoudig van de watten af worden geklopt. Het is dus niet zo erg als er tijdens het plakken wat zaadjes naast de lijm terecht komen, want die kunnen later makkelijk worden verwijderd. Wil je de letters en vormpjes heel precies hebben, dan kun je met een klein, scherp schaartje altijd nog wat zaadjes weg halen die per ongeluk op de verkeerde plek zijn vastgeplakt.

Letters en vormen van micro-groenten laten groeien

Om de letters en vormen van micro-groenten te laten groeien plaats je de watten in een bakje en giet je er wat water naast. Giet het water niet op de watten, want dan bestaat er de kans dat de zaadjes los laten en de vormpjes niet meer compleet zijn. Probeer zoveel water te geven dat de watten helemaal verzadigd zijn, maar niet zo veel dat er na tien minuten nog een hele plas water omheen licht. Zet het bakje vervolgens op een vensterbank, in een ruimte waar het tussen de 18 en 24 graden Celsius is. Wanneer er snel groeiende soorten zijn gebruikt, dan kunnen de kiemplantjes binnen tien dagen geoogst worden. Om te oogsten knip je de plantjes ongeveer 1 tot 2 centimeter boven de watten af. Spoel de geoogste plantjes even af onder de kraan, om eventuele maizena resten te verwijderen. Micro-groenten blijven niet zo lang goed als ze eenmaal geoogst zijn, dus eet ze zo gauw mogelijk op.

tuinkers oogsten
Knip de microgroenten ongeveer 1 centimeter boven de watten af. Spoel de oogst wel even af voordat je het op eet, zodat er geen restjes maïzena lijm meer op zitten.

Micro-groenten vormpjes op kaarten

Figuurtjes van microgroenten zijn ook leuk om op een kaart te plakken, als een klein presentje. Zo is een hartje van Red Garnet amarant of rode kool zaadjes een leuke toevoeging aan een Valentijnskaart, of een kerstboompje van kaneelbasilicum zaadjes leuk voor op een  kerstkaart.

micro-groenten hart zaaien
Om een microgroenten hartje te maken, plak je een stuk watten en een koffiefilter die je in de vorm van een hartje hebt geknipt aan elkaar.
micro-groenten hart zaaien
Nadat de bovenkant ook ingesmeerd is met maïzena lijm, kun je de zaadjes erop strooien. Wij hebben in dit voorbeeld voor rode kool zaadjes gekozen.
micro-groenten hart zaaien
Als de maïzena lijm gedroogd is en de overtollige zaadjes eraf geklopt zijn, dan kun je het hartje op een kaart plakken met dubbelzijdig plakband.
micro-groenten hart zaaien
De ontvanger van de kaart trekt het hartje eraf en legt het in een bakje met water dat op de vensterbank wordt gezet.
micro-groenten hart zaaien
Door de watten nat te maken beginnen de rode kool zaden met ontkiemen.
micro-groenten hart zaaien
Een dag na het zaaien beginnen de rode kool zaadjes al open te barsten.
micro-groenten hart zaaien
Vijf dagen na het zaaien beginnen de eerste rode rode kool blaadjes zichtbaar te worden.
micro-groenten hart zaaien
Tien dagen na het zaaien kunnen de eerste rode kool micro-groenten geoogst worden.

Wanneer je dit graag wilt doen dan kun je de watten het beste met de maïzena lijm vast plakken op een stukje koffiefilter. Op die manier kun je het vormpje makkelijk aan de kaart vast plakken met een dubbelzijdig plakband en kan de ontvanger het vormpje makkelijk van de kaart af trekken om te laten ontkiemen. Uiteraard is het wel handig om wat instructies bij de kaart te doen, zodat de ontvanger weet wat de bedoeling is.

Makkelijkere tuinkers en MICROGROENTEN vormpjes

Doordat zigzag watten de neiging hebben om te pluizen en de combinatie van lijm en kleine zaadjes nogal een bende kunnen worden, is het maken van micro-groenten figuurtjes met behulp van maïzena lijm voor de meeste jonge kinderen niet zo geschikt. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen toch een vergelijkbaar resultaat krijgen.

Allereerst kun je in plaats van de pluizige zigzag watten een ander kweekmedium gebruiken. Deze moeten net als de watten een grote hoeveelheid water kunnen opnemen en moeten poreus genoeg zijn zodat de wortels zich in het materiaal vast kunnen zetten. Keukenpapier werkt bijvoorbeeld minder goed, omdat de wortels niet door de vezels van bet keukenpapier kunnen komen. Het resultaat is dat de plantjes geen grip hebben en omvallen. Goede alternatieven die voldoende vocht opnemen en waar de wortels grip op hebben zijn sponsjes, vilten matten of hennep matten. Deze zijn wel wat duurder, waardoor deze alternatieve voor het zaaien van vormen met grotere groepen waarschijnlijk minder geschikt zijn. 

Een andere optie is om de letters en vormpjes uit de zigzag watten te knippen. Voor het knippen van watten heb je wel een goede, scherpe schaar nodig. Dit deel kan dus beter door een volwassenen gedaan worden. Om de zaadjes aan te brengen leg je het vormpje in een bakje en maakt het zo nat dat het watten vormpje verzadigd is, maar dat er geen plas water omheen staat. De kinderen kunnen vervolgens de zaadjes over het natte vormpje uit strooien.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.