Tuinkers Het Hele Jaar Door Binnen Op Watten Zaaien

tuinkers het hele jaar door binnen op watten kweken

Het kweken van tuinkers is leuk voor jong en oud. Binnen een week na het zaaien kun je tuinkers plantjes al oogsten, zodat je altijd verse, lekkere en gezonde microgroenten in huis hebt. In dit artikel vertellen we hoe je eenvoudig zelf tuinkers kunt zaaien. Ook geven we wat extra informatie over alternatieve ondergronden om op te zaaien, tips voor als er toch wat mis gaat tijdens het zaaien, en tips om het kweken van tuinkers goedkoper te maken als je het regelmatig zelf wilt gaan kweken.

Het zaaien, verzorgen en oogsten van tuinkers

tuinkers kweken op watten
Om tuinkers te zaaien heb je tuinkers zaadjes, zigzag watten, een bordje of bakje, en water nodig.
tuinkers kweken op watten
Leg de watten op een bordje en maak het vochtig, zodat er druppeltjes water uit komen wanneer je er in knijpt, maar er geen plassen om de watten liggen.
tuinkers zaaien op watten
Strooi de zaadjes op de vochtige watten, zodat ze niet bovenop elkaar liggen en elkaar zo min mogelijk aanraken.
tuinkers kweken op watten
Zet het bordje met tuinkers zaadjes op een warme vensterbank en hou de watten vochtig.
tuinkers zaaien op watten
Na enkele dagen zie je de zaadjes ontkiemen.
tuinkers zaaien op watten
Wanneer de tuinkers plantjes twee blaadjes hebben en enkele centimeters lang zijn kun je ze oogsten, door de plantjes 1 centimeter boven de watten af te knippen.

Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>

Het zaaien van tuinkers is zeer eenvoudig. Je knipt een stukje zigzag watten af en plaatst dit op een bordje of in een bakje. Vervolgens maak je de watten vochtig, maar niet zo nat dat er na een uur nog plasjes water om de watten heen liggen. Op de vochtige watten strooi je wat tuinkerszaadjes. Probeer om de tuinkerszaadjes zo uit te spreiden dat ze niet op elkaar liggen en elkaar als het even kan ook niet aanraken.

In de eerste uren na het zaaien zuigen de tuinkerszaadjes zich vol met water. Eenmaal volgezogen met water begint het plantje in het tuinkerszaadje te groeien. Afhankelijk van de temperatuur duurt het ongeveer een week voordat de plantjes twee blaadjes hebben en lang genoeg zijn om geoogst te worden. Tot het tijd is om te oogsten is het belangrijk om de watten vochtig te houden.

tuinkers mannetje zaaien
Om een tuinkersmannetje te maken plaats je een plastic beker in een papieren beker.
tuinkers mannetje maken
Maak een gezichtje op de beker, bijvoorbeeld met stickers, stift of papier.
tuinkersmannetje maken
Vul de plastic beker met vochtige watten en strooi hier wat tuinkers zaadjes op. Een mix van verschillende kiemgroenten geeft ook een leuk effect.
tuinkersmannetje zaaien
Zet het tuinkersmannetje voor een raam en hou de watten vochtig.
tuinkersmannetje zaaien
Na enkele dagen begint het "haar" van het tuinkersmannetje te groeien.
tuinkersmannetje maken
Geef het tuinkersmannetje een kappersbeurt om de tuinkers op te kunnen eten.

Ondergrond

Om tuinkers te zaaien heb je een ondergrond nodig waarin de worteltjes van de tuinkers plantjes zich vast kunnen zetten. Zigzag watten zijn hiervoor een uitstekende keuze, omdat de wortels er makkelijk in kunnen groeien, de watten lang vochtig blijven, het makkelijk te verkrijgen is, en het goedkoop is. In plaats van zigzag watten kun je eventueel ook hennep matten of polyester vulmateriaal kunnen gebruiken.

tuinkers op hennepmatten
Op hennep matten, voor knaagdieren, ontkiemen tuinkers zaadjes ook goed.

Natuurlijk groeit tuinkers ook in zand, potgrond of wat grond van buiten. Het enige nadeel van tuinkers in grond kweken is dat er vaak zandkorrels of stukjes organisch materiaal op de blaadjes van de tuinkers blijven plakken. Hierdoor ben je bij het kweken in zand of andere grond vaak meer tijd kwijt om dit eruit te krijgen voordat je de plantjes kan opdienen.

Problemen bij het zaaien van tuinkers

Over het algemeen gaat er weinig mis bij het zaaien van tuinkers, maar af en toe gaat er toch wat mis. Het vaakst voorkomende probleem bij het zaaien van tuinkers is dat de zaadjes slecht ontkiemen. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt doordat de watten te nat of te droog zijn gemaakt. Je wilt dat de watten nat genoeg zijn dat als je ze even uit knijpt er wat water uit komt, maar niet zo nat dat er een uur na het water geven nog water rondom de watten ligt. Mocht er na een tijdje nog wel een plas water rondom de watten liggen, dan kun je dit even weg gieten.

Een andere reden waarom tuinkers zaden soms slecht ontkiemen is dat ze op een te donkere of een te lichte plek staan. Tuinkers zaden ontkiemen het beste wanneer ze overdag in het licht staan en in de avond in het donker. Hierdoor is de beste plek om tuinkers binnen te kweken een vensterbank. In een kast, waar het altijd donker is, of juist onder een (kweek)lamp die 24 uur per dag aan staat, ontkiemen tuinkers zaden vaak slecht.

Tuinkers zaaien om te besparen

Micro-groenten, zoals tuinkers, behoren waarschijnlijk tot de duurste artikelen die je in de supermarkt kunt vinden. Volgens onze berekening, die je hieronder kunt vinden, bespaar je gemiddeld € 0,74 per bakje biologische tuinkers dat je zelf kweekt in vergelijking met gekochten biologische tuinkers. Als je erg van tuinkers houdt, dan loont het dus zeker om het zelf te kweken.

Een bakje tuinkers van ongeveer 13 bij 8 centimeter van de Albert Heijn kost ongeveer één euro. In een vierkante meter passen ongeveer 84 van deze kant-en-klare bakjes tuinkers, die bij elkaar dus € 84,- zouden kosten. Je hebt ongeveer 7 tot 8 gram zaden per vierkante meter nodig. Biologische tuinkers zaden hebben meestal een prijs van € 0,10 tot € 0,20 per gram, en kosten dus € 0,70 tot € 1,60 per vierkante meter. Daarnaast heb je natuurlijk nog watten nodig. Wij denken dat je voor het zaaien van een vierkante meter tuinkers ongeveer 8 pakken biologische zigzag watten van 100 gram nodig hebt, die ongeveer € 2,50 per pak kosten. De kosten van de watten zouden dan uit komen € 20,-. Voor een vierkante meter zelf gezaaide, biologische tuinkers kom je dan uit op nog geen € 22,-. Je bespaart dan dus maar liefst € 62,- per vierkante meter of € 0,74 per bakje tuinkers!

Wanneer je van plan bent om regelmatig tuinkers te zaaien, dan zou je kunnen overwegen om in plaats van watten vermiculiet te gebruiken. Dit is in aanschaf duurder dan biologische watten, maar je kunt vermiculiet hergebruiken. Na elk gebruik kun je het tien minuutjes koken in water en daarna in een vergiet laten uitlekken. Het vermiculiet is dan klaar voor een nieuwe lading tuinkers zaadjes.

Vragen en Opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.