Citroengras Kweken

citroengras kweken

Een citroengras plant (Cymbopogon citratus of Cymbopogon flexuosus) krijgt lange, aromatische bladeren en stengels. De smaak en geur van citroengras doen denken aan citroen, met een vleugje gember. Citroengras planten kun je binnen en buiten eenvoudig zelf kweken uit een citroengras stengel van de supermarkt of uit zaadjes. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf een citroengras plant kweekt.

West Indische en Oost Indische citroengras

De citroengrasstengels die in de supermarkt verkocht worden, zijn meestal van de plantensoort Cymbopogon citratus. Deze soort citroengras wordt ook wel sereh, tanglad of West-Indische citroengras genoemd. Deze plant produceert stugge stengels met daaraan stugge bladeren.

citroengras kweken
De citroengrasstengels die in de supermarkt te koop zijn, zijn meestal afkomstig van de West-Indische citroengras plant. De stugge, aromatische stengels worden ook wel sereh genoemd.

Daarnaast is er ook nog Cymbopogon flexuosus. Dit citroengras wordt ook wel Oost-Indische citroengras, Malabar citroengras of cochin citroengras genoemd. De stengels van de Oost-Indische citroengras plant zijn te herkennen aan de roodpaarse kleur van de buitenkant van de stengels. Ook heeft Oost-Indische citroengras een sterkere geur en smaak dan West-Indische citroengras en groeit deze soort sneller.

De smaak van West-Indische citroengras, Cymbopogon citratus, en Oost-Indische citroengras, Cymbopogon flexuosus, is hetzelfde, maar Oost-Indische citroengras bevat meer essentiële oliën waardoor de smaak wat sterker is. Het grootste verschil tussen de twee is dat West-Indische citroengras dikkere, stuggere stengels krijgt. Die blijven meestal langer goed, waardoor ze makkelijker zijn om te verkopen in de supermarkt. In Aziatische landen waar citroengras buiten gekweekt kan worden, worden de dunnere, slappere bladeren en stengels van Oost-Indische citroengras wel verkocht.

Naast citroengras bestaat er ook nog citronella gras, ofwel Cymbopogon nardus. De stengels en bladeren van deze plant smaken te sterk om mee te koken, maar kunnen wel goed gebruikt worden om insecten mee te weren.

citroengras kweken
Er staan verschillende soorten citroengras. Citronella gras wordt bijvoorbeeld gebruikt om citronella olie van te maken en heeft een insectwerende werking.

Citroengras planten kweken uit supermarkt citroengras stengels

De meeste planten uit de Cymbopogon groep produceren zaden van slechte kwaliteit. Daarom dat het moeilijk is om West-Indische citroengras, Cymbopogon citratus, zelf te zaaien. De West-Indische citroengrasstengels of sereh stengels die je in de supermarkt of toko kunt kopen, kun je gelukkig wel gebruiken om een citroengras plant van te kweken.

Bij het kiezen van een citroengras stengel is het vooral belangrijk dat er nog een klein stukje van de wortelstok aan zit. Dit is te herkennen aan een hard stukje aan de onderkant van de stengel waar geen blaadjes uit groeien. Ook is het aan te raden om stengels te kiezen waarbij er op het uiteinde geen of heel weinig schimmel op zit.

citroengras kweken
Wanneer er vrijwel geen wortelstok aan de citroengras stengels zit, dan is de kans op succes wat kleiner. De stengels waar bijna geen wortelstok aan zitten kun je beter direct in de keuken gebruiken.
citroengras kweken
Citroengras stengels met een stukje wortelstok onderaan de stengel zijn ideaal om te planten. Aan de wortelstok groeien geen blaadjes. Ook zit er vaak een donkerkleurige ring tussen de stengel en de wortelstok.

Om citroengras stengels te laten wortelen snij je eerst een heel dun laagje van de onderkant af, zodat het uiteinde er weer sappig uit ziet. De stengels kun je op 2 manieren laten wortelen. Je kunt allereerst de stengels in een laagje water van 2 tot 3 centimeter hoog zetten om te laten wortelen. Zodra er worteltjes zichtbaar beginnen te worden, dan kun je de stengels in de grond planten.

citroengras kweken
Om een citroengras stengel te laten wortelen, snij je eerst een heel klein plakje van de onderkant van de wortelstok.
citroengras kweken
Om de wortelstok te laten wortelsen, zet je de stengels in een bakje waarin ongeveer 2 tot 3 centimeter water zit. Zorg ervoor dat het bakje stevig staat en door het gewicht van de stengels niet omvalt.
citroengras kweken
Zet de citroengras stengels op een warme, zonnige plaats om te laten wortelschieten. Controlleer regelmatig of de wortelstok nog onder water staat.
citroengras kweken
Afhankelijk van de kamertemperatuur duurt het meestal 1 tot 4 weken voordat de eerste wortels aan de wortelstok beginnen te groeien.
citroengras kweken
Wacht niet te lang voordat je de gewortelde citroengrasstengels in de grond zet. Zodra de wortels beginnen te groeien heeft de plant voedingsstoffen uit de grond nodig om te kunnen groeien.
citroengras kweken
Plant de gewortelde citroengras stengels in een bak of in de volle grond. Citroengras stengels kunnen niet tegen kou, dus als het 's nachts kouder is dan 5 graden Celsius, dan kun je ze beter binnen op de vensterbank zitten.

Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>

Ook kun je de stengels meteen in een pot gevuld met vochtige grond zetten, afgedekt met een stolp of een zak. In het laatste geval kunnen de wortels zodra ze beginnen te groeien meteen voedingsstoffen opnemen, waardoor de planten meestal sneller groeien.

citroengras kweken
Voordat je een citroengrasstengel direct in de grond plant, is het belangrijk om het verdroogde uiteinde van de wortelstok af te snijden.
citroengras kweken
Wanneer er nog veel bruine of zwarte vlekken in de wortelstok zichtbaar zijn, kun je nog een dun plakje van de wortelstok afsnijden. De donkere plekken worden meestal door schimmel veroorzaakt, waardoor de citroengrasstengels moeilijk wortelschieten.
citroengras kweken
Plant de citroengrasstengels ongeveer 3 tot 4 centimeter diep de grond in. Het is belangrijk dat de onderkant van de stengel goed in contact staat met de grond.
citroengras kweken
Zorg ervoor dat de grond goed vochtig, maar niet zompig, is.
citroengras kweken
Je kunt meerdere citroengrasstengels tegelijk in een pot laten wortelschieten. Hierdoor is de kans op succes groter.
citroengras kweken
Dek de citroengrasstengels af met een plastic zak. Hierdoor droogt de grond minder snel uit en gaat het wortelschieten sneller.
citroengras kweken
Zodra je ziet dat de bladeren beginnen te groeien, kun je de citroengrasstengels uitplanten in een grotere pot of in de volle grond. Het duurt meestal zo'n 4 tot 6 weken voordat de stengels klaar zijn om uitgeplant te worden.

Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>

Wanneer je een liefhebber van citroengras bent, dan kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar citroengras stengels die op verschillende plekken gekweekt zijn. Zo kwamen de citroengrasstengels van de Crisp die voor dit voorbeeld gebruikt zijn uit Thailand, terwijl de citroengrasstengels van de Albert Heijn uit Kenia kwamen. Doordat de omstandigheden in deze landen erg anders zijn, is de kans groot dat ze met andere rassen werken. Hierdoor is er vaak een subtiel smaakverschil tussen de citroengras planten. Als liefhebber van citroengras kan het zijn dat je de ene citroengras plant liever gebruikt voor thee, terwijl het aroma van een andere citroengras plant beter in een curry past.

Citroengras planten kweken uit zaad

Over het algemeen kan alleen Oost-Indische citroengras uit zaad worden opgekweekt. Er zijn verschillende merken citroengras zaden, zoals Sluis Garden Citroengras Zaden en Buzzy Xotica Citroengras Zaden. Er worden soms wel zaden verkocht van West-Indische citroengras, zoals van het merk Toraf, maar deze ontkiemen slecht of blijken achteraf toch Oost-Indische citroengras te zijn.

Er zijn verschillende merken citroengraszaden. Zelf heb ik het beste resultaat behaald met de citroengraszaden van Sluis Garden.

Het zaaien van Oost-Indische citroengras is simpel. Je strooit de zaadjes op een bakje gevuld met grond, het liefst een mengsel van 70% zand en 30% compost, en dit dek je af met een laagje grond van 0,5 centimeter hoog. De grond in het bakje hou je vochtig en zet je op een warme plek, waar het warmer is dan 20 graden Celsius. Na 1 tot 2 weken ontkiemen de zaadjes.

citroengras kweken
Citroengraszaden zijn kleine, langwerpige zaadjes. Ze waaien makkelijk weg, dus zaai ze binnen of op een beschutte plek.
citroengras kweken
De citroengraszaadjes kun je het beste zaaien op een mix van 7 delen zand en 3 delen compost. Zorg ervoor dat de grond goed nat is voordat je gaat zaaien.
citroengras kweken
Strooi de zaadjes op de grond en dek de zaadjes af met een dun laagje grond. Zelf zaai het het liefst wat meer zaadjes in 1 bak om ze vervolgens uit te dunnen. De kiemkracht van citroengraszaadjes verschilt namelijk sterk per merk en per batch.
citroengras kweken
Voor een goede ontkieming is het belangrijk dat de zaadjes in een warme, vochtige omgeving staan. Dek de pot daarom af met wat huishoudfolie of een stolp, zodat er een kleine broeikas ontstaat.
citroengras kweken
Binnen 3 weken verschijnen de eerste citroengras sprietjes. Op dit moment kan je het folie of de stolp verwijderen. Zorg er wel voor dat je regelmatig water geeft, zodat de jonge plantjes niet uitdrogen.
citroengras kweken
Wanneer de citroengras plantjes een aantal bladeren hebben en het buiten warm genoeg is, dan kunnen ze buiten worden uitgeplant op een zonnige plek.

Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>

Wanneer je citroengras gaat zaaien om later in een hele grote plantenbak of in de zomer in de volle grond uit te planten, dan is het aan te raden om bakjes te gebruiken waar ongeveer een liter grond in kan. In elk liter bakje plant je dan 1 citroengras zaadje. Meestal kunnen de plantjes hier ongeveer 3 tot 6 maanden in blijven staan, vooral als er gebruik wordt gemaakt van een luchtdoorlatende pot of zak, zoals een AirMaxx pot of Gronest Aqua Breath zak.

Een andere manier om citroengras te zaaien, is door een pot of zak te kiezen waar minimaal 5 liter grond in kan. Hier plant je meerdere zaadjes in, met een afstand van 2 centimeter tussen de zaadjes. Zodra de eerste blaadjes van de jonge plantjes wat dikker worden en een rodere kleur krijgen, haal je af en toe een plantje met wortel en al uit de pot, zodat de andere plantjes meer ruimte krijgen om groter te groeien. De blaadjes van de uitgedunde plantjes kun je in de keuken gebruiken. Zelf kies ik meestal voor deze manier, omdat je eerder profijt hebt van de plant en omdat er in een zakje citroengras zaad vaak veel meer zaden zitten dan ik nodig heb.

citroengras kweken
citroengras kweken
citroengras kweken

citroengras kweken
citroengras kweken
citroengras kweken

Plantenbakken voor citroengras planten

Het wortelstelsel van een citroengras plant groeit anders dan van de meeste tropische kruidenplanten. Dit komt, omdat de citroengrasplant een gras is. De citroengrasplant krijgt dus geen stam of takken waar bladeren uit groeien. In plaats daarvan groeien de bladeren uit een ondergrondse wortelstok. Hoe meer ruimte de wortelstok krijgt, hoe breder de citroengrasplant kan worden. De maximale breedte van een citroengras plant is ongeveer 60 centimeter.

Om een citroengras plant zijn maximale breedte te laten bereiken, zou je ze dus in een pot moeten zetten van minimaal 60 centimeter breed. Gelukkig groeien citroengras planten ook in een veel kleiner pot vaak prima, vooral als je ze regelmatig oogst. Als de plant toch te breed lijkt te worden, dan kun je de plant opgraven en een stuk van de wortelstok af breken. Het afgebroken stuk kun je eventueel in een nieuwe pot zetten, voor een extra citroengras plant.

Doordat citroengras planten vooral op zandgronden groeien, hebben ze en vrij ondiep wortelstelsel. Doordat water snel wegstroomt uit een zandgrond, is het voor de citroengrasplant handiger om aan het oppervlak veel water op te vangen. De meeste wortels van de citroengrasplant groeien daarom in de bovenste 30 centimeter van de grond. Een plantenbak die 40 tot 50 centimeter hoog is, is daarom hoog genoeg om een citroengras plant zo goed mogelijk te laten groeien.

Citroengras platen kunnen heel slecht tegen een te natte, zompige bodem. Het is daarom belangrijk om een pot te kiezen waar overtollig water makkelijk uit kan stromen. Een pot met veel drainage gaten, zoals een AirRAP of een Airmaxx, is een goede keus voor een citroengras plant. Ook een plantenzak, gemaakt van ademend materiaal, zoals een Gronest Aqua Breath of een Root Maxx plantenzak, is een goede keuze voor een citroengras plant. Zet de plantenzak niet direct op de grond, een plantenschaal of in een sierpot. In plaats daarvan kun je een dikke laag kiezels of hydrokorrels onder de plantenzak zetten of de plantenzak op een dikke rubberen mat plaatsen. Op die manier voorkom je dat overtollig water terug in de plantenzak kan stromen, waardoor de onderste grondlaag alsnog te nat blijft.

citroengras kweken
Citroengras planten kunnen slecht tegen een zompige bodem. Het is daarom belangrijk om een goed drainerende pot of plantenzak te kiezen.

Potgrond voor citroengras planten

Citroengras planten groeien vooral goed in zandgronden waar organisch materiaal doorheen gemengd is. Dit komt, omdat zandgronden een zeer goede drainage hebben. Citroengras planten kunnen erg slecht tegen een te natte, zompige bodem. Ook groeien ze het liefst in een neutrale to basische bodem, met een pH-waarde van 7,0 pH of hoger. Hierdoor groeien citroengras planten meestal minder goed wanneer ze in potgrond worden gezet, omdat dit vaak een lagere pH-waarde heeft.

Om een citroengras plant zo goed mogelijk te laten groeien, kun je het beste een mengsel maken van 70% zand en 30% compost. Vooral wanneer je een grote pot gebruikt om citroengras in te kweken kan zand de pot te zwaar maken. In dat geval kun je (een deel van) het zand vervangen door fijn perliet. Stel dat je de citroengrasplant in een pot van 40 liter zet, dan zou je dus 28 liter zand of perliet nodig hebben en 12 liter compost.

citroengras kweken
Om een liter potgrond te maken voor een citroengras plant, heb je 700 milliliter zand nodig.
citroengras kweken
Om een liter potgrond te maken voor een citroengras plant, heb je 300 milliliter compost nodig.

Voor gezondere citroengras planten kun je aan het zand en compost mix nog 500 gram biochar toevoegen. Biochar is een speciaal soort houtskool dat zo is gemaakt dat het zeer poreus is. Hierdoor houdt het voedingsstoffen vast, zodat planten ze op een later moment kunnen opnemen. Ook is biochar een broedplaats voor goede micro-organismen die natuurlijke plantenhormonen aanmaken en die citroengras planten kunnen beschermen tegen ziekteverwekkers. Hierdoor worden de citroengras planten vitaler en weerbaarder door biochar aan de bodem toe te voegen.

Om citroengras planten beter te laten groeien, kun je ook een mycorrhiza supplement aan de grond toevoegen. Mycorrhiza zijn schimmels die in de wortels van planten leven. Hier helpen ze de plant om water en voedingsstoffen op te nemen. Door mycorrhiza aan de grond toe te voegen, en dan vooral de soort Glomus mosseae, produceren citroengras planten meer essentiële oliën. Hierdoor is de geur en de smaak van citroengras dus sterker, waardoor je er minder van nodig hebt. Om Glomus mosseae aan de grond toe te voegen, zou je BioNova MicroLife aan de grond toe kunnen voegen.

Standplaats voor citroengras planten

Citroengrasplanten komen van origine voor in tropische gebieden. Hier zijn het meerjarige planten die gemiddeld 4 tot 7 jaar mee gaan. Citroengrasplanten kunnen alleen niet tegen kou, waardoor ze in de herfst en winter meestal dood gaan als ze in Nederland of België buiten blijven staan. Als de planten in huis of in een verwarmde kas worden gezet zodra de nachttemperatuur kouder is dan 5 graden Celsius, dan kunnen ze vele jaren mee gaan. Voor een zo goed mogelijke groei zouden de citroengras planten een groter deel van het jaar binnen moeten staan, op een plek waar het nooit kouder wordt dan 20 graden Celsius.

Citroengras planten zijn volle zon plant. Er is in tropische gebieden veel geëxperimenteerd met het kweken van citroengras in de schaduw van andere bomen, maar helaas bleek dat citroengras in de schaduw langzaam groeit en weinig essentiële oliën aanmaakt. De citroengrasplant gaat echter niet snel dood in de schaduw, vooral de West-Indische citroengras niet. Binnen voor een zeer zonnig raam kan een citroengras plant in de herfst en winter meestal goed overleven. Zodra de nachttemperaturen boven de 15 graden Celsius uit komen, kun je de citroengrasplant het beste buiten op een warme plek in de volle zon zetten.

Om smaakvolle bladeren en stengels te kweken en om de citroengrasplant sneller te laten groeien, zal citroengras binnen onder een kweeklamp gezet moeten worden. Hierbij geldt, hoe meer licht er op de plant schijnt, hoe sneller de plant zal groeien en hoe smaakvoller de bladeren zijn. Ondanks dat citroengras van veel licht houdt, houden ze ook van korte dagen. Een citroengras plant groeit over het algemeen beter wanneer hij 8 uur belicht wordt dan wanneer hij 12 uur belicht wordt. Met een kweeklamp die 8 uur per dag 300 μmol/m²/s uitstraalt, zoals Parus by Venso SunLite XL 25 Watt, zou de citroengrasplant al zeer goed moeten groeien. Op de pagina over kweeklampen kun je meer informatie vinden over het kiezen van een kweeklamp voor een citroengras plant.

Doordat citroengras planten tropische planten zijn houden ze ook van een hoge luchtvochtigheid. Een plek in een lichte, warme, vochtige badkamer zou daarom ideaal zijn. Als dat niet gaat, dan kun je de luchtvochtigheid rondom de citroengrasplant ook op andere manieren verhogen. Zo kun je een kleine luchtbevochtiger in de buurt van de citroengrasplant zetten of kun je de bladeren elke dag even nat spuiten met een plantenspuit. Ook kun je de pot op een diepe schaal zetten die je vult met kiezels of hydrokorrels. In de schaal giet je een laagje water. Zorg er wel voor dat de kiezels of hydrokorrels boven het water uit blijven steken, zodat de bodem van de pot niet in contact komt met het water.

Water voor citroengras planten

Citroengrasplanten hebben regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien. Toch mag een citroengrasplant nooit in een natte, drassige bodem staan. Doordat citroengrasplanten van origine in zandgronden leven, zijn hun wortels namelijk niet aangepast om te overleven in een te natte, zuurstofarme verzadigde grond.

Zolang de citroengrasplant in een goed drainerende pot staat die vooral gevuld is met zand en die ergens op gezet is zodat overtollig water niet terug de pot in kan stromen, is de kans klein dat de grond te lang te nat blijft. Staat de citroengrasplant in een slecht of niet drainerende pot of alleen in potgrond, dan is het aan te raden met een waterlont of met een waterkegel te werken. Deze zorgen ervoor dat er alleen water aan de grond wordt toegevoegd als de grond te droog is.

Als de citroengrasplant in een zandrijke grond staat en in een goed drainerende pot staat, dan kun je de plant elke week water geven. De doorsnede van de plant geeft een idee van hoeveel water de plant ongeveer per irrigatiebeurt nodig heeft onder optimale omstandigheden. Geef ongeveer 2 liter water per 10 centimeter doorsneden, bij het grondoppervlakte gemeten. Als de citroengrasplant bijvoorbeeld is uitgegroeid tot een graspol van 25 centimeter doorsneden, dan geef je per week dus ongeveer 5 liter water (2 liter * (25 centimeter / 10) = 5 liter). De exacte hoeveelheid water die een citroengras plant nodig heeft, hangt af van de temperatuur, de luchtvochtigheid, de groeisnelheid van de plant en de grootte van de pot. Het is dus belangrijk om niet blind te staren op deze hoeveelheden, en de plant goed in de gaten te houden.

Plantenvoeding voor citroengras planten

Citroengrasplanten hebben relatief weinig voedingsstoffen nodig, omdat ze van origine op zandgronden groeien. Zandgronden houden weinig voedingsstoffen vast, waardoor de citroengrasplanten minder stikstof, fosfor en kalium nodig hebben dan tropische planten die in de voedingsrijke regenwouden groeien.

Een citroengras plant heeft per jaar ongeveer 3 gram stikstof, 3 gram fosfor en 2 gram kalium nodig. Citroengras reageert goed op organische meststoffen, en in het bijzonder op kippenmest. Kippenmest bevat ongeveer 4% stikstof, 3% fosfor en 3% kalium. Door 75 gram kippenmest per jaar te geven, geef je dus 3 gram stikstof, 2,25 gram fosfor en 2,25 gram kalium. Voor een zo goed mogelijke groei kun je de kippenmest het beste over 4 porties verdelen, waardoor je dus elke 3 maanden ongeveer 19 gram kippenmest door de bovenste grondlaag van de citroengrasplant mengt.

Naast stikstof, fosfor en kalium is het ook belangrijk om de citroengrasplant elk jaar kalk te geven. De kalk zorgt ervoor dat er voldoende calcium in de bodem zit en houdt de pH-waarde van de grond hoog. Citroengrasplanten groeien het namelijk graag in een bodem met een hoge pH-waarde. Per citroengras plant zou er elk jaar 55 gram calciumcarbonaat aan de grond toegevoegd moeten worden. Dit komt neer op bijvoorbeeld 60 gram fijn oestergrit per plant per jaar. 

Natuurlijke groeistimulatoren voor citroengras planten

Citroengras is economisch gezien een belangrijk gewas. Het wordt in grote aantallen gekweekt vanwege de productie van essentiële oliën. Doordat citroengras een belangrijk gewas is, is er veel onderzoek gedaan naar “trucjes” om citroengras planten krachtiger te laten groeien en om ervoor te zorgen dat de plant meer essentiële oliën produceert. Hieronder staan enkele organische manieren, op basis van natuurlijke ingrediënten, om citroengras planten beter te laten presteren. Hou er wel rekening mee dat deze boosters alleen helpen als de plant voldoende licht, warmte, ruimte, water en gewone plantenvoeding krijgt.

Een goede manier om citroengras planten beter te laten groeien en om de weerstand van de wortels te vergroten, is door de citroengrasplant elke 3 maanden, dus 4 keer per jaar, 120 gram wormenmest te geven. Wormenmest bevat voedingsstoffen, goede micro-organismen en natuurlijke plantenhormonen, waardoor de groei van de citroengrasplant wordt gestimuleerd en ziekteverwekkers minder grip hebben op de plant. 

Om citroengras planten een boost te geven, kun je ze elke week inspuiten met een chitosan spray. Chitosan wordt gemaakt van de schalen van schaaldieren. Het is een natuurlijke polymeer die erom bekend staat om de groei van planten te stimuleren. Bij citroengras zorgt een wekelijkse chitosan bladspray ervoor dat de planten sneller groeien en dat de bladeren meer essentiële oliën bevatten. Door 12 milligram chitosan, bijvoorbeeld Haya Labs Ciitosan, te mengen met 100 milliliter water kun je een chitosan spray maken. Zorg ervoor dat je dit elke week over heel de plant wordt gespoten, dus zowel aan de bovenkant als de onderkant van de bladeren.

Een andere manier om citroengras planten een boost te geven, is door ze te behandelen met triacontanol. Triacontanol is een natuurlijke vetalcohol dat in de was van veel planten voorkomt en in bijenwas. Door de citroengrasplant elke 14 dagen in te spuiten met triacontanol groeit de citroengrasplant sneller. Ook bevatten de bladeren meer essentiële oliën. Triacontanol wordt meestal uit alfalfa gewonnen, maar het kan ook op een syntetische manier verkregen worden. Als je op een biologische manier wilt kweken, is het daarom belangrijk om een 100% organisch middel met triacontanol te kiezen, zoals Gen1:11 Foliar Bliss. Ook kun je zelf een alfalfa extract maken. Hiervoor meng je 15 gram alfalfa hooi met 1 liter water. Dit laat je 24 uur staan. Vervolgens giet je het mengsel door een zeef, om het hooi eruit te halen, en gebruik je de vloeistof om de planten mee in te spuiten.

Verder kun je de groei van een citroengras plant stimuleren door elk half jaar ongeveer 4 tot 8 gram moringa poeder door de bovenste grondlaag te mengen. Moringa bladeren zitten vol met natuurlijke plantenhormonen. Door elk half jaar moringa poeder door de grond van de citroengrasplant te mengen, krijgt de plant meer bladeren, grotere bladeren en groenere bladeren.

Ook compost thee is een goede biostimulator voor citroengras planten. Vooral wanneer je een composthoop hebt, is dit een eenvoudige en goedkope manier om citroengras planten beter te laten groeien. Om compost thee te zetten meng je 1 deel compost met 4 delen water. Dit roer je door elkaar en laat je vervolgens een dag staan. Daarna gebruik je een zeef om de vaste deeltjes uit de compost thee te krijgen. De vloeistof die overblijft, kun je in een spray fles doen en de citroengras planten hier elke 14 dagen mee inspuiten. Compost thee zit vol met stikstof en natuurlijke groeihormonen, waardoor de citroengras planten sneller groeien.

Citroengras oogsten

Het is aan te raden om vooral de citroengras bladeren te oogsten van de citroengrasplant. Na het oogsten van de bladeren groeit de plant sneller terug dan wanneer de stengels geoogst worden. Hierdoor kun je dus meer en vaker citroengras oogsten. Citroengras bladeren bevatten daarnaast veel meer essentiële oliën dan de stengels, die je normaal in de winkel koopt. Hierdoor is de geur en smaak van citroengras bladeren sterker dan die van de stengels, en heb je er dus minder van nodig.

citroengras kweken
Wanneer je zelf citroengras kweekt, dan kun je beter de bladeren oogsten. De bladeren zijn sterker van smaak, waardoor je er minder van nodig hebt, en door alleen de bladeren te plukken kun je vaker citroengras oogsten.

Om citroengras bladeren te oogsten knip je ze ongeveer 10 tot 20 centimeter boven de grond af, op het punt waar de bladeren niet meer zo stug zijn. Citroengras bladeren kunnen elke 2 tot 6 maanden geoogst worden, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant. Hoe lichter, warmer en vochtiger de omgeving is waar de citroengrasplant staat, hoe sneller de plant groeit en hoe vaker je weer nieuwe bladeren kunt oogsten.

Van West-Indische citroengras planten kun je eventueel ook de hardere stengels oogsten. Wanneer de stengels ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik zijn, kun je ze net boven de grond afsnijden met een scherp mes. Het is aan te raden om pas stengels te oogsten als de plant zo goed groeit dat de plant zichzelf vermeerderd. Wanneer er nieuwe stengels naast de al bestaande stengels ontstaan, dan is de plant zich aan het vermeerderen.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen