Een citroengras plant (Cymbopogon citratus of Cymbopogon flexuosus) krijgt lange, aromatische bladeren en stengels. De smaak en geur van citroengras doen denken aan citroen, met een vleugje gember. Citroengras planten kun je binnen en buiten eenvoudig zelf kweken uit een citroengras stengel van de supermarkt of uit zaadjes. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf een citroengras plant kweekt.
West Indische en Oost Indische citroengras
De citroengrasstengels die in de supermarkt verkocht worden, zijn meestal van de plantensoort Cymbopogon citratus. Deze soort citroengras wordt ook wel sereh, tanglad of West-Indische citroengras genoemd. Deze plant produceert stugge stengels met daaraan stugge bladeren.
Daarnaast is er ook nog Cymbopogon flexuosus. Dit citroengras wordt ook wel Oost-Indische citroengras, Malabar citroengras of cochin citroengras genoemd. De stengels van de Oost-Indische citroengras plant zijn te herkennen aan de roodpaarse kleur van de buitenkant van de stengels. Ook heeft Oost-Indische citroengras een sterkere geur en smaak dan West-Indische citroengras en groeit deze soort sneller.
De smaak van West-Indische citroengras, Cymbopogon citratus, en Oost-Indische citroengras, Cymbopogon flexuosus, is hetzelfde, maar Oost-Indische citroengras bevat meer essentiële oliën waardoor de smaak wat sterker is. Het grootste verschil tussen de twee is dat West-Indische citroengras dikkere, stuggere stengels krijgt. Die blijven meestal langer goed, waardoor ze makkelijker zijn om te verkopen in de supermarkt. In Aziatische landen waar citroengras buiten gekweekt kan worden, worden de dunnere, slappere bladeren en stengels van Oost-Indische citroengras wel verkocht.
Naast citroengras bestaat er ook nog citronella gras, ofwel Cymbopogon nardus. De stengels en bladeren van deze plant smaken te sterk om mee te koken, maar kunnen wel goed gebruikt worden om insecten mee te weren.
Citroengras planten kweken uit supermarkt citroengras stengels
De meeste planten uit de Cymbopogon groep produceren zaden van slechte kwaliteit. Daarom dat het moeilijk is om West-Indische citroengras, Cymbopogon citratus, zelf te zaaien. De West-Indische citroengrasstengels of sereh stengels die je in de supermarkt of toko kunt kopen, kun je gelukkig wel gebruiken om een citroengras plant van te kweken.
Bij het kiezen van een citroengras stengel is het vooral belangrijk dat er nog een klein stukje van de wortelstok aan zit. Dit is te herkennen aan een hard stukje aan de onderkant van de stengel waar geen blaadjes uit groeien. Ook is het aan te raden om stengels te kiezen waarbij er op het uiteinde geen of heel weinig schimmel op zit.
Om citroengras stengels te laten wortelen snij je eerst een heel dun laagje van de onderkant af, zodat het uiteinde er weer sappig uit ziet. De stengels kun je op 2 manieren laten wortelen. Je kunt allereerst de stengels in een laagje water van 2 tot 3 centimeter hoog zetten om te laten wortelen. Zodra er worteltjes zichtbaar beginnen te worden, dan kun je de stengels in de grond planten.
Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>
Ook kun je de stengels meteen in een pot gevuld met vochtige grond zetten, afgedekt met een stolp of een zak. In het laatste geval kunnen de wortels zodra ze beginnen te groeien meteen voedingsstoffen opnemen, waardoor de planten meestal sneller groeien.
Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>
Wanneer je een liefhebber van citroengras bent, dan kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar citroengras stengels die op verschillende plekken gekweekt zijn. Zo kwamen de citroengrasstengels van de Crisp die voor dit voorbeeld gebruikt zijn uit Thailand, terwijl de citroengrasstengels van de Albert Heijn uit Kenia kwamen. Doordat de omstandigheden in deze landen erg anders zijn, is de kans groot dat ze met andere rassen werken. Hierdoor is er vaak een subtiel smaakverschil tussen de citroengras planten. Als liefhebber van citroengras kan het zijn dat je de ene citroengras plant liever gebruikt voor thee, terwijl het aroma van een andere citroengras plant beter in een curry past.
Citroengras planten kweken uit zaad
Over het algemeen kan alleen Oost-Indische citroengras uit zaad worden opgekweekt. Er zijn verschillende merken citroengras zaden, zoals Sluis Garden Citroengras Zaden en Buzzy Xotica Citroengras Zaden. Er worden soms wel zaden verkocht van West-Indische citroengras, zoals van het merk Toraf, maar deze ontkiemen slecht of blijken achteraf toch Oost-Indische citroengras te zijn.
Het zaaien van Oost-Indische citroengras is simpel. Je strooit de zaadjes op een bakje gevuld met grond, het liefst een mengsel van 70% zand en 30% compost, en dit dek je af met een laagje grond van 0,5 centimeter hoog. De grond in het bakje hou je vochtig en zet je op een warme plek, waar het warmer is dan 20 graden Celsius. Na 1 tot 2 weken ontkiemen de zaadjes.
Scroll horizontaal voor meer foto’s >>>
Wanneer je citroengras gaat zaaien om later in een hele grote plantenbak of in de zomer in de volle grond uit te planten, dan is het aan te raden om bakjes te gebruiken waar ongeveer een liter grond in kan. In elk liter bakje plant je dan 1 citroengras zaadje. Meestal kunnen de plantjes hier ongeveer 3 tot 6 maanden in blijven staan, vooral als er gebruik wordt gemaakt van een luchtdoorlatende pot of zak, zoals een AirMaxx pot of Gronest Aqua Breath zak.
Een andere manier om citroengras te zaaien, is door een pot of zak te kiezen waar minimaal 5 liter grond in kan. Hier plant je meerdere zaadjes in, met een afstand van 2 centimeter tussen de zaadjes. Zodra de eerste blaadjes van de jonge plantjes wat dikker worden en een rodere kleur krijgen, haal je af en toe een plantje met wortel en al uit de pot, zodat de andere plantjes meer ruimte krijgen om groter te groeien. De blaadjes van de uitgedunde plantjes kun je in de keuken gebruiken. Zelf kies ik meestal voor deze manier, omdat je eerder profijt hebt van de plant en omdat er in een zakje citroengras zaad vaak veel meer zaden zitten dan ik nodig heb.
Plantenbakken voor citroengras planten
Het wortelstelsel van een citroengras plant groeit anders dan van de meeste tropische kruidenplanten. Dit komt, omdat de citroengrasplant een gras is. De citroengrasplant krijgt dus geen stam of takken waar bladeren uit groeien. In plaats daarvan groeien de bladeren uit een ondergrondse wortelstok. Hoe meer ruimte de wortelstok krijgt, hoe breder de citroengrasplant kan worden. De maximale breedte van een citroengras plant is ongeveer 60 centimeter.
Om een citroengras plant zijn maximale breedte te laten bereiken, zou je ze dus in een pot moeten zetten van minimaal 60 centimeter breed. Gelukkig groeien citroengras planten ook in een veel kleiner pot vaak prima, vooral als je ze regelmatig oogst. Als de plant toch te breed lijkt te worden, dan kun je de plant opgraven en een stuk van de wortelstok af breken. Het afgebroken stuk kun je eventueel in een nieuwe pot zetten, voor een extra citroengras plant.
Doordat citroengras planten vooral op zandgronden groeien, hebben ze en vrij ondiep wortelstelsel. Doordat water snel wegstroomt uit een zandgrond, is het voor de citroengrasplant handiger om aan het oppervlak veel water op te vangen. De meeste wortels van de citroengrasplant groeien daarom in de bovenste 30 centimeter van de grond. Een plantenbak die 40 tot 50 centimeter hoog is, is daarom hoog genoeg om een citroengras plant zo goed mogelijk te laten groeien.
Citroengras platen kunnen heel slecht tegen een te natte, zompige bodem. Het is daarom belangrijk om een pot te kiezen waar overtollig water makkelijk uit kan stromen. Een pot met veel drainage gaten, zoals een AirRAP of een Airmaxx, is een goede keus voor een citroengras plant. Ook een plantenzak, gemaakt van ademend materiaal, zoals een Gronest Aqua Breath of een Root Maxx plantenzak, is een goede keuze voor een citroengras plant. Zet de plantenzak niet direct op de grond, een plantenschaal of in een sierpot. In plaats daarvan kun je een dikke laag kiezels of hydrokorrels onder de plantenzak zetten of de plantenzak op een dikke rubberen mat plaatsen. Op die manier voorkom je dat overtollig water terug in de plantenzak kan stromen, waardoor de onderste grondlaag alsnog te nat blijft.
Potgrond voor citroengras planten
Citroengras planten groeien vooral goed in zandgronden waar organisch materiaal doorheen gemengd is. Dit komt, omdat zandgronden een zeer goede drainage hebben. Citroengras planten kunnen erg slecht tegen een te natte, zompige bodem. Ook groeien ze het liefst in een neutrale to basische bodem, met een pH-waarde van 7,0 pH of hoger. Hierdoor groeien citroengras planten meestal minder goed wanneer ze in potgrond worden gezet, omdat dit vaak een lagere pH-waarde heeft.
Om een citroengras plant zo goed mogelijk te laten groeien, kun je het beste een mengsel maken van 70% zand en 30% compost. Vooral wanneer je een grote pot gebruikt om citroengras in te kweken kan zand de pot te zwaar maken. In dat geval kun je (een deel van) het zand vervangen door fijn perliet. Stel dat je de citroengrasplant in een pot van 40 liter zet, dan zou je dus 28 liter zand of perliet nodig hebben en 12 liter compost.
Voor gezondere citroengras planten kun je aan het zand en compost mix nog 500 gram biochar toevoegen. Biochar is een speciaal soort houtskool dat zo is gemaakt dat het zeer poreus is. Hierdoor houdt het voedingsstoffen vast, zodat planten ze op een later moment kunnen opnemen. Ook is biochar een broedplaats voor goede micro-organismen die natuurlijke plantenhormonen aanmaken en die citroengras planten kunnen beschermen tegen ziekteverwekkers. Hierdoor worden de citroengras planten vitaler en weerbaarder door biochar aan de bodem toe te voegen.
Om citroengras planten beter te laten groeien, kun je ook een mycorrhiza supplement aan de grond toevoegen. Mycorrhiza zijn schimmels die in de wortels van planten leven. Hier helpen ze de plant om water en voedingsstoffen op te nemen. Door mycorrhiza aan de grond toe te voegen, en dan vooral de soort Glomus mosseae, produceren citroengras planten meer essentiële oliën. Hierdoor is de geur en de smaak van citroengras dus sterker, waardoor je er minder van nodig hebt. Om Glomus mosseae aan de grond toe te voegen, zou je BioNova MicroLife aan de grond toe kunnen voegen.
Standplaats voor citroengras planten
Citroengrasplanten komen van origine voor in tropische gebieden. Hier zijn het meerjarige planten die gemiddeld 4 tot 7 jaar mee gaan. Citroengrasplanten kunnen alleen niet tegen kou, waardoor ze in de herfst en winter meestal dood gaan als ze in Nederland of België buiten blijven staan. Als de planten in huis of in een verwarmde kas worden gezet zodra de nachttemperatuur kouder is dan 5 graden Celsius, dan kunnen ze vele jaren mee gaan. Voor een zo goed mogelijke groei zouden de citroengras planten een groter deel van het jaar binnen moeten staan, op een plek waar het nooit kouder wordt dan 20 graden Celsius.
Citroengras planten zijn volle zon plant. Er is in tropische gebieden veel geëxperimenteerd met het kweken van citroengras in de schaduw van andere bomen, maar helaas bleek dat citroengras in de schaduw langzaam groeit en weinig essentiële oliën aanmaakt. De citroengrasplant gaat echter niet snel dood in de schaduw, vooral de West-Indische citroengras niet. Binnen voor een zeer zonnig raam kan een citroengras plant in de herfst en winter meestal goed overleven. Zodra de nachttemperaturen boven de 15 graden Celsius uit komen, kun je de citroengrasplant het beste buiten op een warme plek in de volle zon zetten.
Om smaakvolle bladeren en stengels te kweken en om de citroengrasplant sneller te laten groeien, zal citroengras binnen onder een kweeklamp gezet moeten worden. Hierbij geldt, hoe meer licht er op de plant schijnt, hoe sneller de plant zal groeien en hoe smaakvoller de bladeren zijn. Ondanks dat citroengras van veel licht houdt, houden ze ook van korte dagen. Een citroengras plant groeit over het algemeen beter wanneer hij 8 uur belicht wordt dan wanneer hij 12 uur belicht wordt. Met een kweeklamp die 8 uur per dag 300 μmol/m²/s uitstraalt, zoals Parus by Venso SunLite XL 25 Watt, zou de citroengrasplant al zeer goed moeten groeien. Op de pagina over kweeklampen kun je meer informatie vinden over het kiezen van een kweeklamp voor een citroengras plant.
Doordat citroengras planten tropische planten zijn houden ze ook van een hoge luchtvochtigheid. Een plek in een lichte, warme, vochtige badkamer zou daarom ideaal zijn. Als dat niet gaat, dan kun je de luchtvochtigheid rondom de citroengrasplant ook op andere manieren verhogen. Zo kun je een kleine luchtbevochtiger in de buurt van de citroengrasplant zetten of kun je de bladeren elke dag even nat spuiten met een plantenspuit. Ook kun je de pot op een diepe schaal zetten die je vult met kiezels of hydrokorrels. In de schaal giet je een laagje water. Zorg er wel voor dat de kiezels of hydrokorrels boven het water uit blijven steken, zodat de bodem van de pot niet in contact komt met het water.
Water voor citroengras planten
Citroengrasplanten hebben regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien. Toch mag een citroengrasplant nooit in een natte, drassige bodem staan. Doordat citroengrasplanten van origine in zandgronden leven, zijn hun wortels namelijk niet aangepast om te overleven in een te natte, zuurstofarme verzadigde grond.
Zolang de citroengrasplant in een goed drainerende pot staat die vooral gevuld is met zand en die ergens op gezet is zodat overtollig water niet terug de pot in kan stromen, is de kans klein dat de grond te lang te nat blijft. Staat de citroengrasplant in een slecht of niet drainerende pot of alleen in potgrond, dan is het aan te raden met een waterlont of met een waterkegel te werken. Deze zorgen ervoor dat er alleen water aan de grond wordt toegevoegd als de grond te droog is.
Als de citroengrasplant in een zandrijke grond staat en in een goed drainerende pot staat, dan kun je de plant elke week water geven. De doorsnede van de plant geeft een idee van hoeveel water de plant ongeveer per irrigatiebeurt nodig heeft onder optimale omstandigheden. Geef ongeveer 2 liter water per 10 centimeter doorsneden, bij het grondoppervlakte gemeten. Als de citroengrasplant bijvoorbeeld is uitgegroeid tot een graspol van 25 centimeter doorsneden, dan geef je per week dus ongeveer 5 liter water (2 liter * (25 centimeter / 10) = 5 liter). De exacte hoeveelheid water die een citroengras plant nodig heeft, hangt af van de temperatuur, de luchtvochtigheid, de groeisnelheid van de plant en de grootte van de pot. Het is dus belangrijk om niet blind te staren op deze hoeveelheden, en de plant goed in de gaten te houden.
Plantenvoeding voor citroengras planten
Citroengrasplanten hebben relatief weinig voedingsstoffen nodig, omdat ze van origine op zandgronden groeien. Zandgronden houden weinig voedingsstoffen vast, waardoor de citroengrasplanten minder stikstof, fosfor en kalium nodig hebben dan tropische planten die in de voedingsrijke regenwouden groeien.
Een citroengras plant heeft per jaar ongeveer 3 gram stikstof, 3 gram fosfor en 2 gram kalium nodig. Citroengras reageert goed op organische meststoffen, en in het bijzonder op kippenmest. Kippenmest bevat ongeveer 4% stikstof, 3% fosfor en 3% kalium. Door 75 gram kippenmest per jaar te geven, geef je dus 3 gram stikstof, 2,25 gram fosfor en 2,25 gram kalium. Voor een zo goed mogelijke groei kun je de kippenmest het beste over 4 porties verdelen, waardoor je dus elke 3 maanden ongeveer 19 gram kippenmest door de bovenste grondlaag van de citroengrasplant mengt.
Naast stikstof, fosfor en kalium is het ook belangrijk om de citroengrasplant elk jaar kalk te geven. De kalk zorgt ervoor dat er voldoende calcium in de bodem zit en houdt de pH-waarde van de grond hoog. Citroengrasplanten groeien het namelijk graag in een bodem met een hoge pH-waarde. Per citroengras plant zou er elk jaar 55 gram calciumcarbonaat aan de grond toegevoegd moeten worden. Dit komt neer op bijvoorbeeld 60 gram fijn oestergrit per plant per jaar.
Natuurlijke groeistimulatoren voor citroengras planten
Citroengras is economisch gezien een belangrijk gewas. Het wordt in grote aantallen gekweekt vanwege de productie van essentiële oliën. Doordat citroengras een belangrijk gewas is, is er veel onderzoek gedaan naar “trucjes” om citroengras planten krachtiger te laten groeien en om ervoor te zorgen dat de plant meer essentiële oliën produceert. Hieronder staan enkele organische manieren, op basis van natuurlijke ingrediënten, om citroengras planten beter te laten presteren. Hou er wel rekening mee dat deze boosters alleen helpen als de plant voldoende licht, warmte, ruimte, water en gewone plantenvoeding krijgt.
Een goede manier om citroengras planten beter te laten groeien en om de weerstand van de wortels te vergroten, is door de citroengrasplant elke 3 maanden, dus 4 keer per jaar, 120 gram wormenmest te geven. Wormenmest bevat voedingsstoffen, goede micro-organismen en natuurlijke plantenhormonen, waardoor de groei van de citroengrasplant wordt gestimuleerd en ziekteverwekkers minder grip hebben op de plant.
Om citroengras planten een boost te geven, kun je ze elke week inspuiten met een chitosan spray. Chitosan wordt gemaakt van de schalen van schaaldieren. Het is een natuurlijke polymeer die erom bekend staat om de groei van planten te stimuleren. Bij citroengras zorgt een wekelijkse chitosan bladspray ervoor dat de planten sneller groeien en dat de bladeren meer essentiële oliën bevatten. Door 12 milligram chitosan, bijvoorbeeld Haya Labs Ciitosan, te mengen met 100 milliliter water kun je een chitosan spray maken. Zorg ervoor dat je dit elke week over heel de plant wordt gespoten, dus zowel aan de bovenkant als de onderkant van de bladeren.
Een andere manier om citroengras planten een boost te geven, is door ze te behandelen met triacontanol. Triacontanol is een natuurlijke vetalcohol dat in de was van veel planten voorkomt en in bijenwas. Door de citroengrasplant elke 14 dagen in te spuiten met triacontanol groeit de citroengrasplant sneller. Ook bevatten de bladeren meer essentiële oliën. Triacontanol wordt meestal uit alfalfa gewonnen, maar het kan ook op een syntetische manier verkregen worden. Als je op een biologische manier wilt kweken, is het daarom belangrijk om een 100% organisch middel met triacontanol te kiezen, zoals Gen1:11 Foliar Bliss. Ook kun je zelf een alfalfa extract maken. Hiervoor meng je 15 gram alfalfa hooi met 1 liter water. Dit laat je 24 uur staan. Vervolgens giet je het mengsel door een zeef, om het hooi eruit te halen, en gebruik je de vloeistof om de planten mee in te spuiten.
Verder kun je de groei van een citroengras plant stimuleren door elk half jaar ongeveer 4 tot 8 gram moringa poeder door de bovenste grondlaag te mengen. Moringa bladeren zitten vol met natuurlijke plantenhormonen. Door elk half jaar moringa poeder door de grond van de citroengrasplant te mengen, krijgt de plant meer bladeren, grotere bladeren en groenere bladeren.
Ook compost thee is een goede biostimulator voor citroengras planten. Vooral wanneer je een composthoop hebt, is dit een eenvoudige en goedkope manier om citroengras planten beter te laten groeien. Om compost thee te zetten meng je 1 deel compost met 4 delen water. Dit roer je door elkaar en laat je vervolgens een dag staan. Daarna gebruik je een zeef om de vaste deeltjes uit de compost thee te krijgen. De vloeistof die overblijft, kun je in een spray fles doen en de citroengras planten hier elke 14 dagen mee inspuiten. Compost thee zit vol met stikstof en natuurlijke groeihormonen, waardoor de citroengras planten sneller groeien.
Citroengras oogsten
Het is aan te raden om vooral de citroengras bladeren te oogsten van de citroengrasplant. Na het oogsten van de bladeren groeit de plant sneller terug dan wanneer de stengels geoogst worden. Hierdoor kun je dus meer en vaker citroengras oogsten. Citroengras bladeren bevatten daarnaast veel meer essentiële oliën dan de stengels, die je normaal in de winkel koopt. Hierdoor is de geur en smaak van citroengras bladeren sterker dan die van de stengels, en heb je er dus minder van nodig.
Om citroengras bladeren te oogsten knip je ze ongeveer 10 tot 20 centimeter boven de grond af, op het punt waar de bladeren niet meer zo stug zijn. Citroengras bladeren kunnen elke 2 tot 6 maanden geoogst worden, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant. Hoe lichter, warmer en vochtiger de omgeving is waar de citroengrasplant staat, hoe sneller de plant groeit en hoe vaker je weer nieuwe bladeren kunt oogsten.
Van West-Indische citroengras planten kun je eventueel ook de hardere stengels oogsten. Wanneer de stengels ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik zijn, kun je ze net boven de grond afsnijden met een scherp mes. Het is aan te raden om pas stengels te oogsten als de plant zo goed groeit dat de plant zichzelf vermeerderd. Wanneer er nieuwe stengels naast de al bestaande stengels ontstaan, dan is de plant zich aan het vermeerderen.
Vragen en opmerkingen
Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.
Bronnen en verder lezen
- Abd El Ghafor, A., El-Leithy, A. S., Swaefy, H. M., & Senossi, Z. F. (2018). Effect of bio and organic fertilizers on oil production and chemical composition of lemongrass plant. Annual Research & Review in Biology, 1-15.
- Abdulazeez, M. A., Abdullahi, A. S., & James, B. D. (2016). Lemongrass (Cymbopogon spp.) oils. In Essential oils in food preservation, flavor and safety (pp. 509-516). Academic Press.
- Alexandrov, E., & Găină, B. (2012). Contribution to the study of the biology and multiplication of Cymbopogon flexuosus (DC) Stapf. In Conservation of plant diversity (pp. 273-276).
- Bhattacharya, S. (2016). Cultivation of essential oils. In Essential oils in food preservation, flavor and safety (pp. 19-29). Academic Press.
- Chakraborty, H., Sethi, R. R., Brahmanand, P. S., Mandal, K. G., Singandhupe, R. B., & Kumar, A. (2010). Effect of irrigation regimes and nitrogen levels on herbage and oil yield, oil quality, nutrient uptake and economics of lemongrass (Cymbopogon flexuosus) in a sandy loam soil of Orissa. Indian Journal of Agricultural Sciences, 80(8), 713.
- Drost, D., & Linse, T. (2020). Lemongrass in the Garden.
- El-Mahrouk, E. M., Abido, A. I., Radwan, F. I., Hamed, E. S., & El-Nagar, E. E. (2018). Vegetative growth and essential oil productivity of lemongrass (Cymbopogon citratus) as affected by NPK and some growth stimulators. Int J Bot Stud, 3(6), 48-55.
- El-Sayed, A. A., El-Leithy, A. S., Swaefy, H. M., & Senossi, Z. F. M. (2018). Effect of NPK, bio and organic fertilizers on growth, herb yield, oil production and anatomical structure of (Cymbopogon citratus, Stapf) plant. Annual Research & Review in Biology, 1-15.
- Fokom, R., Adamou, S., Essono, D., Ngwasiri, D. P., Eke, P., Mofor, C. T., ... & Sharma, A. K. (2019). Growth, essential oil content, chemical composition and antioxidant properties of lemongrass as affected by harvest period and arbuscular mycorrhizal fungi in field conditions. Industrial Crops and Products, 138, 111477.
- Gawali, A. S., & Meshram, N. A. (2019). Scientifically cultivation of lemon grass: a potential aromatic crop. Plant Archives, 19(2), 2860-2864.
- Hamed, E. S., Toaima, W. I. M., & El-Shazly, M. (2017). Effect of planting density and biofertilization on growth and productivity of Cymbopogon citratus (DC.) Stapf.(Lemongrass) plant under Siwa Oasis conditions. J. Med. Plants Stud, 5(2), 195-203.
- Herath, H. W., & Ormrod, D. P. (1977). Carbon dioxide compensation values in citronella and lemongrass. Plant Physiology, 59(4), 771-772.
- Herath, H. W., & Ormrod, D. P. (1979). Photosynthetic rates of citronella and lemongrass. Plant physiology, 63(2), 406-408.
- Ismail, A. A., Pa’ee, F., Abd Rani, M. N. F., & Noh, A. M. (2021, April). Effects of nitrogen rate and harvesting age on herbage and essential oil of Cymbopogon citratus. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 736, No. 1, p. 012025). IOP Publishing.
- Jemal, K., & Abebe, A. (2016). Determination of bio-char rate for improved production of Lemmon grass (Cymbopogon citratuc L.). International journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 4(2), 158-166.
- Jimayu, G., Gebre, A., & Mengesha, B. (2016). Response of lemongrass (Cymbopogon citratus L) varieties for different intra and inter row spacing at Wondo genet, Southern Ethiopia. Academic Research Journal of Agricultural Science and Research, 4(6), 279-284.
- Khan, Z. H., Mohammad, F., & Khan, M. M. A. (2014). Enhancing the growth, yield and production of essential oil and citral in lemongrass by the application of triacontanol. Int J Agric Res, 4, 113-122.
- Kumar, A., Gupta, A., Aggarwal, A., & Bhargav, V. (2020). Efficacy of bioinoculants on biomass, nutritional status and yield of lemon grass, Cymbopogon citratus (DC.) Stapf. Journal of Spices and Aromatic Crops, 29(1), 59-66.
- Lawal, O. A., Ogundajo, A. L., Avoseh, N. O., & Ogunwande, I. A. (2017). Cymbopogon citratus. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa (pp. 397-423). Academic Press.
- León-Anzueto, E., Abud-Archila, M., Dendooven, L., Ventura-Canseco, L. M. C., & Gutiérrez-Miceli, F. A. (2011). Effect of vermicompost, worm-bed leachate and arbuscular mycorrizal fungi on lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) growth and composition of its essential oil. Electronic Journal of Biotechnology, 14(6), 5-5.
- Lizarazo Hernandez, Karol & Mendoza Forero, Cristina & Cruz, Dexi & Useche, Anderson. (2015). Yield of essential oils in lemongrass (Cymbopogon citratus Stapf) under different light conditions.
- Lopes Prins, C., de Paiva Freitas, S., Curcino Vieira, I. J., Campostrini, E., & de Amaral Gravina, G. (2016). Lemongrass Essential Oil Production and Qality in Response to Root Growth Restriction. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(5), 1199-1207.
- Mahmoud, N., Abdou, M. A., Salaheldin, S., & Soliman, W. S. (2022). Lemongrass Growth, Essential Oil, and Active Substances as Affected by Water Deficit. Horticulturae, 8(3), 250.
- Massoud, G. F., Dapor, A. S., & El-Mansoury, M. A. (2022). Impact of Chitosan on Growth and Yield of Lemongrass Plant at Different Levels of Irrigation Water under Sandy Soil Conditions. Journal of Plant Production, 13(6), 251-263.
- Mirzaie, M., Ladanmoghadam, A. R., Hakimi, L., & Danaee, E. (2020). Water stress modifies essential oil yield and composition, glandular trichomes and stomatal features of lemongrass (Cymbopogon citratus) inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi. Journal of Agricultural Science and Technology, 22(6), 1575-1585.
- Misra, A., & Srivastava, N. K. (1991). Effect of the triacontanol formulation ‘Miraculan’on photosynthesis, growth, nutrient uptake, and essential oil yield of Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) Steud. Watts. Plant Growth Regulation, 10(1), 57-63.
- Mohamed, H. M. I. (2021). Investigations on the bio-stimulating potential of some selected local flora on growth and productivity of Lemongrass (Cymbopogon citratus) (Doctoral dissertation, Sudan University of Science and Technology).
- Mukarram, M., Khan, M., Uddin, M., & Corpas, F. J. (2022). Irradiated chitosan (ICH): An alternative tool to increase essential oil content in lemongrass (Cymbopogon flexuosus). Acta Physiologiae Plantarum, 44(1), 1-15.
- Nelkin, J. B., & Schuch, U. K. (2004, March). Retractable roof greenhouse production of basil (Ocimum basilicum) and lemon grass (Cymbopogon citrates) in a semi-arid climate. In VII International Symposium on Protected Cultivation in Mild Winter Climates: Production, Pest Management and Global Competition 659 (pp. 113-120).
- Pandey, B., Singh, S., Roy, L. B., Shekhar, S., Singh, R. K., Prasad, B., & Singh, K. K. K. (2021). Phytostabilization of coal mine overburden waste, exploiting the phytoremedial efficacy of lemongrass under varying level of cow dung manure. Ecotoxicology and Environmental Safety, 208, 111757.
- Prins, C. L., Freitas, S. D. P., Gomes, M. D. M. D. A., Vieira, I. J. C., & Gravina, G. D. A. (2013). Citral accumulation in Cymbopogon citratus plant as influenced by N6-benzylaminopurine and light intensity. Theoretical and Experimental Plant Physiology, 25, 159-165.
- Prins, C. L., de Paiva Freitas, S., Campostrini, E., de Amaral Gravina, G., & de Oliveira Reis, F. (2008). Efeito do confinamento do sistema radicular sobre capim-limão (Cymbopogon citratus). Revista Ciência Agronômica, 39(3), 416-421.
- Rajendrudu, G., & Das, V. S. R. (1981). C4 photosynthetic carbon metabolism in the leaves of aromatic tropical grasses—I. Leaf anatomy, CO2 compensation point and CO2 assimilation. Photosynthesis Research, 2(4), 225-233.
- Raj, A. J., Lal, S. B., Daniel, S., & Gowda, V. (2010). Intercropping of lemon grass with poplar (Populus deltoides Bartr. ex Marsh) in eastern Uttar Pradesh. Indian Journal of Agroforestry, 12(1), 13-17.
- Sasikala, P., Intarak, R., Reddy, M., & Bhaskara, v. (2016). Impact of Vermicompost on Lemon Grass (Cymbopogan Flexuosus L) Production and Oil Contents. Research Journal of Pharmaceutical Biological and Chemical Sciences, 7(3), 870-877.
- Singh, K., Kothari, S. K., Singh, D. V., Singh, V. P., & Singh, P. P. (2000). Agronomic studies in Cymbopogons–a review. Journal of Spices and Aromatic Crops, 9(1), 13-22.
- Singh, M., & Shivaraj, B. (1998). Intercropping studies in lemongrass (Cymbopogon flexuosus)(Steud. Wats.). Journal of Agronomy and Crop Science, 180(1), 23-26.
- Sivicka, I., Iesalniece, I., & Suhani, A. A. (2021). The growing and development of lemongrass in open field and greenhouse. Lidzsvarota lauksaimnieciba. Zinatniski praktiskas konferences raksti (Latvia).
- Skaria, B. P., Joy, P. P., Mathew, S., & Mathew, G. (2006). Lemongrass. In Handbook of herbs and spices (pp. 400-419). Woodhead Publishing.
- Srivastava, N. K., Kumar, R., & Dixit, D. (2003). Interspecific variation in root growth in cymbopogon in root boxes. Journal of herbs, spices & medicinal plants, 10(1), 45-53.
- Taha, A., Althawadi, S., Balachandran, R., Salih, A., & Naz, S. (2020). Anti-Bacterial Activity, Level of Cytotoxicity and Chemical Constituents of Essential Oil of Lemongrass Under Three Different Artificial Growth Conditions. Bahrain Medical Bulletin, 42(2).
- Tscherning, K., Leihner, D. E., Hilger, T. H., Müller-Sämann, K. M., & El Sharkawy, M. A. (1995). Grass barriers in cassava hillside cultivation: rooting patterns and root growth dynamics. Field Crops Research, 43(2-3), 131-140.
- Ultra, V. U. (2020). Growth and yield of lemongrass (Cymbopogon citratus) in fly ash with nutrient amendments and Mycorrhiza for three-ratoon period. International Journal of Phytoremediation, 22(14), 1551-1561.
- Weiss, E. A. (1997). Essential oil crops. Cab International.