Het hele jaar tomaten binnen kweken op de vensterbank

Kweek het hele jaar door zelf tomaten binnen op je vensterbank! Door de juiste tomatenrassen te zaaien, de tomatenplantjes goed te verzorgen en ze zelf te bestuiven pluk je binnen een paar maanden je eigen tomaatjes, gewoon van de vensterbank. Zelfs in de herfst en winter lukt het om zelf tomaatjes te oogsten, al is de opbrengst in de lente en zomer wel wat meer. Ga snel opzoek naar het meest zonnige plekje in huis en begin je eigen indoor moestuin!

tomaten kweken, binnen, vensterbank, groenten, moestuin

Stap 1: Je kan de tomatenzaadjes meteen in hun uiteindelijke pot zaaien, of eerst in kleine bakjes. Zorg er in ieder geval voor dat er onder in de pot een gat zit zodat water weg kan lopen en dat de bakjes minimaal 5 cm hoog, breed en diep zijn. Vul de potten met zaaigrond. Zaaigrond is luchtiger dan gewone potgrond en bevat voedingsstoffen die niet te krachtig zijn voor jonge, gevoelige plantjes. Maak een gaatje van ongeveer 1 cm in de potjes.

tomaten kweken, binnen, vensterbank, groenten, moestuin

Stap 2: Kies kleine cherry tomaten rassen om binnen te kweken. Vaak worden de rassen die klein blijven 'pot tomaat' of 'balkon tomaat' genoemd. Goede soorten voor binnen zijn: (1) pot tomaat Donna F1 (wordt 25 cm hoog), (2) kerstomaat Tiny Tim (wordt 30 cm hoog), (3) pot tomaat Minibel (wordt 50 cm hoog), (4) tomaat Minisculo (wordt 30 cm hoog), en (5) kerstomaat Heartbreakers Vita F1 (wordt 40 cm hoog). Plaats 1 zaadje in het gat, bedek het met zaaigrond en geef ruim water.

tomaten kweken, binnen, vensterbank, groenten, moestuin

Stap 3: Met wat aandacht en verzorging duurt het 2 tot 3 weken voordat de tomatenzaden ontkiemd zijn. Het gebeurd bijna nooit dat alle zaadjes ontkiemen, dus zorg ervoor dat je er een aantal extra zaait. Lukt het toch om ze allemaal uit te laten komen, geef de plantjes die je over hebt dan cadeau! Zorg ervoor dat de potten op een warme plek blijven staan en dat de grond vochtig, maar niet nat is. Zodra de plantjes te voorschijn komen, is het belangrijk om ze eens per dag een kwart slag te draaien. Zo zorg je er voor dat de plantjes recht blijven groeien. 

tomaten kweken, binnen, vensterbank, groenten, moestuin

Stap 4: Tomaten zijn hongerige planten. Zodra de plantjes 10-15 cm hoog zijn is het belangrijk om ze te verplanten naar een pot met biologische moestuin grond. Zorg ervoor dat de pot minimaal 20 cm diep is en 20 cm breed is. Hoe groter de planten worden, hoe belangrijker het is dat je de planten op een zonnige plaats zet. Mocht je weinig zon hebben, dan is een LED kweeklamp een optie. Parus heeft complete setjes van kweeklampen die je als een lampenkap in je bloempot kunt steken, deze kan je HIER vinden.

tomaten kweken, binnen, vensterbank, groenten, moestuin

Stap 5: Zodra de eerste bloemen aan de tomatenplantjes komen is het tijd om 1x per week vloeibare tomatenvoeding toe te dienen. Daarnaast is het bij tomaten die binnen staan belangrijk om zelf als bij te spelen! Met een zacht verf kwastje of make-up kwastje strijk je over alle bloementjes. Hierdoor worden de bloemen bevrucht en kan je over een paar weken tomaatjes oogsten. Vooral wanneer de tomaatjes zichtbaar beginnen te worden is het belangrijk om regelmatig water te geven en er voor te zorgen dat ze genoeg licht hebben.