Paprika’s En Pepers Het Hele Jaar Binnen Kweken

paprika's en peper het hele jaar binnen kweken

Zoete paprika’s en pittige pepers kun je eenvoudig zelf kweken, vooral wanneer je dit binnen doet. Paprika’s en pepers houden namelijk van warmte, en daar hebben we buiten in Nederland en België niet altijd genoeg van. Het binnen, in huis of in een kas, kweken van paprika- of peperplanten is niet moeilijk, je stop een zaadje in de grond, houdt de grond vochtig en zet het potje weg op een warme plek. Als het plantje eenmaal ontkiemd is, dan krijg je een redelijke oogst wanneer de plant voldoende water, warmte en licht krijgt. In dit artikel gaan we een stapje verder, hier vindt je niet alleen de basics van het binnen kweken van paprika’s en pepers, maar kun je ook trucjes vinden om nog meer of nog lekkerdere paprika’s en pepers te kweken.

Paprika’s en pepers Binnen kweken: De basics

paprika's en pepers zaaien

Stap 1: Plaats de paprika- of peperzaadjes in een bakje gevuld met (zaai)grond en dek ze af met ongeveer 0,5 centimeter grond.

paprika peper zaailing

Stap 2: Zet de bakjes op een warme plek weg en hou de grond vochtig. Na 14 dagen zijn de meeste zaadjes uit gekomen.


paprika peper kweken op vensterbank

Stap 3: Als de plantjes vier blaadjes hebben, dan kun je ze uitplanten in een grotere pot. Tien liter potgrond per plant zorgt voor een optimale oogst, maar in minder grond groeien paprika- en peperplanten vaak ook goed.

paprika peper binnen kweken

Stap 4: Paprika- of peperplanten hebben veel licht nodig om te groeien. Zet de plant in ieder geval voor een zeer zonnig raam, en plaats als het even kan een kweeklamp boven de plant.


paprikaplant peperplant

Stap 5: Om een paprika- of peperplant goed te laten groeien en een goeie oogst te krijgen, heeft de plant elke maand ongeveer 1 gram vloeibare organische plantenvoeding nodig, met een NPK rond de 4-4-4.

paprika peper bloem

Stap 6: Ongeveer 10 weken na het zaaien beginnen paprika- en peperplant te bloemen. De planten zijn zelfbestuivend, maar voor een betere oogst kwast je even met een zacht kwastje langs de bloementjes.


snackpaprika vensterbank

Stap 7: Zodra de paprika’s of de pepers hun maximale grootte hebben bereikt, kunnen ze geoogst worden. Hoe langer de vruchten aan de plant blijven hoe meer kleur en smaak ze krijgen.

paarse paprikaplant peperplant

Wanneer je meer en lekkerdere vruchten wilt kweken, dan kun je de tips hieronder gebruiken om je paprika- en peperplanten een boost te geven!


PAPRIKA’S EN PEPERS Binnen KWEKEN: Trucjes voor een betere oogst

Paprika- en peperplanten doen het vooral in de zomer behoorlijk goed wanneer ze op een zonnige plek op de vensterbank worden gekweekt, zeker als ze regelmatig wat plantenvoeding en water krijgen. Met wat de trucjes die je hieronder kunt vinden, zorg je ervoor dat je meer en lekkerdere paprika’s of pepers kunt oogsten. De trucjes zijn bedoeld voor paprika’s en pepers die binnen worden gekweekt, maar voor paprika’s en pepers die buiten worden gekweekt werken ze meestal ook heel goed!

Paprika- en peperrassen voor binnen

Paprika’s en pepers groeien aan de Capsicum annuum plant. Het enige verschil tussen een paprika- en een peperplant is dat de vruchten die aan een peperplant groeien de pittige stof capsaïcine bevatten. Bij het kopen van zaden is het dus belangrijk om goed te lezen of het om een milde paprika gaat, of om een pittige peper. Er zijn namelijk behoorlijk wat pepers die als het gaat om kleur en vorm lijken op een snack paprika!

Er zijn veel rassen paprika’s en pepers, die allemaal anders groeien en vruchten met een andere vorm, smaak en kleur hebben. Zolang de paprika- of peperplant voldoende licht en wortelruimte krijgt, kun je elk ras kweken. Om de kans op succes op de vensterbank te vergroten, is het aan te raden om te kiezen voor dwergplanten, die gemiddeld 50 centimeter hoog worden, en die kleine vruchten krijgen. Kleine vruchten rijpen sneller en met minder licht, omdat ze door hun kleine formaat per vrucht minder suikers en minder secundaire metabolieten, zoals capsaïcine en vitamine, bevatten.

redskin paprika
De Redskin paprikaplant blijft klein, maar geeft wel grote paprika's.

Een voorbeeld van een goed paprika ras voor op de vensterbank is het ras Redskin. Dit is een ras dat als een goede kandidaat naar voren kwam om te kweken op het ISS-ruimtestation, omdat dit ras compact is, een goede opbrengst geeft en de vruchten lekker zijn. De Redskin F1 Paprika Zaden van Oranjeband Zaden zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Andere compacte paprika rassen die het proberen waard zijn, zijn Tangerine Dream Paprika Zaden van Sluis Garden, Snacking Red Paprika Zaden van Buzzy, en Kobold Paprika Zaden van Sluis Garden.

filius blue peperplant
De Filius Blue peper wordt vaak verkocht als een sierpeper, maar de vruchten zijn gewoon eetbaar, met pittigheid van 30.000 tot 50.000 Scoville.

Aan hete peperplanten komen groeien over het algemeen alleen maar kleine vruchten, waardoor de kans op succes groter is dan bij paprika’s. Wel is het zo dat hele pittige pepers pas pittig worden als ze voldoende licht krijgen om capsaïcine te produceren. Hierdoor zijn pepers die binnen worden gekweekt vaak iets milder van smaak dan pepers die in warme gebieden in de volle zon worden gekweekt. Leuke peper rassen voor binnen die niet al te groot worden zijn bijvoorbeeld Apache Peper Zaden van KSChilli, Filius Blue Zaden van SeedsWorldShop, Ciliegia Picante Zaden van Protecta, Cabai Groene Peper Zaden van Buzzy en Biquinho Amarela Zaden van Buzzy.

Paprika- en peperzaden beter laten ontkiemen

Het zaaien van paprika- of peperzaden kun je voor een zo goed mogelijk resultaat doen in een mengsel van 3 delen fijne kokosvezels, speciaal gemaakt om planten in te kweken, en 1 deel wormenmest. Vooral de wormenmest zorgt ervoor dat de kiemen minder snel ziek worden en krachtiger groeien. Mocht je dit niet tot je beschikking hebben, dan is een kant-en-klare zaaigrond, zoals Pokon Zaai- en Stekgrond, of DCM Zaaien En Stekken ook geschikt.

Om paprika- en peperzaden nog beter te laten ontkiemen en om voor vollere zaailingen te zorgen, kun je de zaden voor het zaaien in verdund zeewier extract laten weken. Hiervoor gebruik je een kant-en-klaar zeewierextract, zoals ALG-A-MIC van Biobizz, of Zeewierextract van BioSolutions. Het zeewierextract verdun je door 8 milliliters zeewierextract te mengen met 100 milliliters water. Hier leg je de paprika- of peperzaden 24 uur in voordat je ze in de grond stopt.

Een andere, goedkopere manier om paprika- en peperzaden beter te laten ontkiemen, is door de zaden twee dagen in een mengsel van 100 mg aspirine, ofwel 1 Aspirine tablet van 100 mg, opgelost in 200 milliliters water te laten weken. Aspirine bevat namelijk de stof acetylsalicylzuur, wat onder andere is opgebouwd uit het natuurlijke plantenhormoon salicylzuur. Net als plantaardige salicylzuur, zorgt aspirine er voor dat de cellen in een paprika- of peperzaadje sneller delen, waardoor de zaadjes beter en krachtiger ontkiemen. Ook zorgt aspirine ervoor dat paprika- en peperplanten minder gevoelig zijn voor nadelige omstandigheden, zoals een teveel aan zout in de bodem. Helaas is aspirine geen natuurlijk product, dus biologisch is het gebruik van aspirine niet. Als biologisch alternatief zou je kunnen experimenteren met “natuurlijke aspirine”, gemaakt van wilgen schors dat van nature veel salicylzuur bevatten, zoals Arkocaps Aspiplant, en Jacob Hooy Wilgenbast.

Verplanten van paprika- of peperplanten

Zodra de paprika- of peperzaden ontkiemd zijn, hebben de plantjes voldoende ruimte, water, licht, warmte en plantenvoeding nodig om goed te groeien. Probeer als het even kan de plantjes te verplanten in een grotere pot zodra ze vier blaadjes hebben. Bij het kiezen van de plantenbak is het vooral van belang dat de plantenbak voldoende drainage gaten heeft, zodat de wortels nooit te nat kunnen worden. Aan de potgrond stellen paprika- en peperplanten niet te veel eisen, maar met wat extra trucjes kun je de groei en de opbrengst een boost geven.

paprika peper zaailingen
Binnen 14 dagen zijn de meeste paprika- en peperzaden ontkiemd. Zodra de plantjes vier blaadjes hebben, kun je ze het beste in een grotere pot, met minimaal 10 liter potgrond, zetten.

Plantenbakken voor paprika- en peperplanten

In vergelijking met veel andere planten doen paprika- en peperplanten het goed in kleine potten. Wanneer elke paprika- of peperplant 10 liter grond tot zijn beschikking heeft, dan kan de plant al een goede oogst geven. Ondanks dat 10 liter voldoende is om een paprika- of peperplant goed te laten groeien, raad ik aan om als het past voor een grotere pot te kiezen. Hoe minder grond een plant namelijk tot zijn beschikking heeft, hoe gevoeliger de plant is voor uitdroging en een tekort aan voedingsstoffen. Door voor een grotere pot te kiezen vermijd je dus het risico dat de gezondheid van de paprika- of peperplant snel achteruit gaat als je een keertje vergeet water te geven of een weekje op vakantie gaat.

Bij het kiezen van een plantenbak voor een paprika- of peperplant is het belangrijk om te kijken naar de drainage van de bak. Paprika- en peperplanten zijn namelijk gevoelig voor wortelrot dat vooral wordt veroorzaakt door een te natte bodem. Kies daarom allereerst nooit voor een plantenbak met een waterreservoir onderin de plantenbak, want hier vermeerderen bacteriën en andere ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken zich snel. Kies in plaats daarvan wel voor een pot met veel drainage gaten in de bodem. Een pot met drainage gaten kun je vervolgens op een plantenschaal gevuld met grove kiezels of hydrokorrels zetten, zodat de bodem van de pot niet in aanraking komt met het overtollige water. Een voorbeeld van goede potten voor een paprika- of peperplant zijn een AIRMAXX pot, een AirRap Pot of een Air-Pot. Deze potten kun je in een sierpot zetten, zodat het allemaal mooi bij het interieur past.

Potgrond voor paprika- en peperplanten

Paprika- en peperplanten kunnen eenvoudig gekweekt worden in kant-en-klare potgrond. Op de pagina “De Moestuin: De Beste Potgrond Voor De Biologische Moestuin” vindt je een overzicht van verschillende soorten potgrond. Probeer als het even kan om voor een potgrond te kiezen waarin compost en/of wormenmest zit en waaraan perliet of vermiculiet is toegevoegd. Ook heeft turf goede effecten op de groei van paprika- en peperplanten, maar dit is over het algemeen niet zo goed voor het milieu waardoor niet iedereen het graag gebruikt.

Om kant-en-klare potgrond nog beter te maken, kun je 20% wormenmest, ook wel wormencompost of vermicompost genoemd, toevoegen. In de praktijk betekent dit dat je per 4 liter potgrond 1 liter wormenmest toevoegt, zoals BioGroei Wormenmest, Franky’s Flora Wormenmest, BioSolutions Wormenmest of SYBAsoil Worm Castings. Wormenmest is een speciale soort compost, waarbij mest van dieren en/of plantenresten niet alleen door micro-organismen, maar ook door regenwormen tot compost wordt afgebroken. Hierdoor bevat wormenmest meer humuszuren en meer natuurlijke plantstimulatoren dan gewone compost. Dit zorgt ervoor dat paprika- en peperplanten meer vruchten geven en vruchten van een betere kwaliteit produceren.

Een ander supplement dat er voor zorgt dat paprika- en peperplanten eerder vruchten krijgen en meer vruchten krijgen, is een supplement met mycorrhiza schimmels. Mycorrhiza schimmels zijn schimmels die goed zijn voor planten. De schimmels zorgen er namelijk voor dat planten makkelijker water en fosfor uit de grond kunnen opnemen. Voorbeelden van mycorrhiza supplementen zijn Endomycorrhiza Mix Moestuin van FungiLife, Microlife van Bio Nova, Mycorrhiza van BioSolutions, Mycorrhiza Mix van Dutch Ground Control en Product X van Cellmax.

Naast mycorrhiza schimmels zijn er verschillende bodembacteriën die paprika- en peperplanten kunnen helpen om beter te groeien en om resistenter te zijn tegen ziektes. Zo helpt het bijvoorbeeld om effectieve micro-organismen, ofwel EM, voor het uitplanten aan de grond toe te voegen. Door het toevoegen van effectieve micro-organismen aan de grond worden paprika- en peperplanten voller en produceren ze meer grote vruchten. Om zelf effectieve micro-organismen aan de grond toe te voegen kun je bijvoorbeeld Microferm of Effectieve Micro-Organismen van BioSolutions gebruiken.

Verzorging van paprika- en peperplanten

In principe hoeft het verzorgen van een paprika- of peperplant niet moeilijk te zijn. Op een zonnige vensterbank, in een kleine pot gevuld met biologische potgrond, met regelmatig een beetje water en wat allround biologische plantenvoeding kun je in de zomer een leuke oogst bij elkaar plukken. Met de extra verzorgingstrucjes die hieronder beschreven staan, zoals extra licht en de juiste plantenvoeding, kun je de productiviteit van vensterbank paprika- en peperplanten enorm verhogen.

Water voor paprika- en peperplanten

Paprika- en peperplanten houden niet van een natte, zompige bodem. Te veel vocht in de bodem zorgt ervoor dat de wortels kunnen beschadigen, waardoor de plant uiteindelijk dood gaat. In plaats daarvan houden paprika- en peperplanten van een vochtige grond. Een vochtige grond, waarbij de plant nooit te veel of te weinig water krijgt, zorgt over het algemeen voor meer vruchten met een mildere smaak en voorkomt neusrot. Om hele pittige pepers te kweken, kun je de grond na de bloei aan de droge kant houden. Hierdoor maakt de plant meer capsaïcine aan, en wordt de smaak van de pepers sterker, maar krijgt de plant wel minder vruchten.

Een goede manier om paprika- en peperplanten water te geven, is door een waterlont te gebruiken. Dit is simpelweg een dik koord, van katoen of een synthetisch materiaal dat aan de ene kant in de grond zit, rondom de wortels, en aan de andere kant in een fles of emmer met water zit. Door de capillaire werking van het koord en kan de grond nooit te nat worden. Soms is het nodig om een extra koord te gebruiken, omdat de stroom van water door een enkel koord te langzaam gaat. Dit is vooral het geval wanneer de ruimte waar de paprika- of peperplant staat erg warm is, wanneer het gebruikte koord erg dun is of wanneer de afstand tussen het deel van het koord dat in de grond zit en het deel dat in het water zit groot is.

Licht en warmte VOOR PAPRIKA- EN PEPERPLANTEN

Paprika- en peperplanten komen van oorsprong uit gebieden rondom de evenaar, waar het warm en zeer zonnig is. Hierdoor vinden veel paprika- en peperplanten het in Nederland en België buiten te koud en te donker, waardoor de oogst buiten vaak tegen valt. Om veel paprika’s of pepers te kunnen oogsten, is het daarom nodig om de planten in een kas of binnen in huis te kweken. Voor een goede oogst, is het zelfs aan te raden om de ruimte waarin de paprika’s en pepers groeien in de herfst en winter te verwarmen. Onderzoek laat namelijk zien dat paprika- en peperplanten een zo goed mogelijke opbrengst geven wanneer de dagtemperatuur rond de 25 tot 30 graden Celsius ligt en de nachttemperatuur rond de 15 en 20 graden Celsius ligt.

De hoeveelheid licht die een paprika- of peperplant in Nederland of België krijgt is aan de lage kant, vooral in de late herfst, winter en vroege lente. De hoeveelheid licht die een plant moet krijgen om voldoende suikers tijdens het fotosyntheseproces aan te maken om goed te kunnen groeien, wordt uitgedrukt in het aantal lichtdeeltjes die elke dag op een plant moeten vallen. De “daily light integral” wordt uitgedrukt in het aantal mol lichtdeeltjes per vierkante meter per dag, ofwel mol/m²/dag. Op de pagina over het gebruiken van kweeklampen vindt je een tool voor het berekenen van daily light integral.

Paprika- en peperplanten hebben minimaal 12 mol licht per vierkante meter per dag nodig om in leven te blijven, maar zullen pas optimaal gaan groeien wanneer ze minimaal 20 mol licht per vierkante meter per dag krijgen. Op zonnige, onbewolkte zomerdagen is dit buiten en in een kas geen probleem. In de late herfst, de winter en in de vroege lente is het binnen in huis en in de kas lastig om zonder extra kweeklampen 12 mol licht per vierkante meter per dag aan licht op een paprika- of peperplant te krijgen. Het minimum van 20 mol licht per vierkante meter per dag om een goede groei te krijgen, wordt binnen in huis bijna nooit gehaald en in de kas alleen in de zomermaanden. Voor een goede groei, is het dus een must om een kweeklamp boven paprika- en peperplanten te hangen.

paprikaplant peperplant lichttekort
Paprika- en peperplanten die te weinig licht krijgen, hebben vaak zeer grote bladeren en zijn gevoeliger voor ziektes en insectenplagen. De paprika en peper planten die wij zonder extra licht in de zomer op de vensterbank kweekte kregen last van bladluis.

Moderne LED-kweeklampen zijn opgebouwd uit kleine LEDs van verschillende kleuren. Voor het kweken van paprika- en peperplanten kun je het beste kiezen voor een kweeklamp die zowel rood als blauw licht bevat. Paprika- en peperplanten die onder gemengd licht hebben gestaan, geven een hogere opbrengst, hebben een mooiere kleur en bevatten meer voedingsstoffen. Alleen wanneer je doel is om een zo heet mogelijke peper te kweken, kun je overwegen om de plant onder een blauwe lamp te zetten. Blauw licht stimuleert namelijk de aanmaak van capsaïcine, waardoor de pepers heter worden. De opbrengst en de kleur van de pepers zal onder blauw licht wel wat tegenvallen.

peperplant ledlamp
Wanneer er vooral blauw licht op een peperplant valt, dan is de oogst vaak kleiner, maar zijn de pepers wel pittiger. Als je graag extreem hete pepers kweekt, dan is het zeker de moeite waard om hier mee te experimenteren.

Voor een paprika- of peperplant op de vensterbank zou bijvoorbeeld de Parus iSun XL kweeklamp een goede keuze zijn. Deze lamp geeft 460 μmol/m²/s af, waardoor de lamp 12 uur per dag aan moet staan om 20 mol/m²/dag licht te geven. Ook zou de Venso Magenta Reflector ook nog een optie zijn, deze lamp geeft 458 μmol/m²/s af, waardoor de lamp minimaal 12 uur moet aan staan om ongeveer 20 mol/m²/dag te geven. De Magenta Reflector kan in een lampenkap met een E27 fitting gedraaid worden, waardoor de lamp op kan gaan in het interieur. Op onze kweeklampen pagina vind je een uitgebreide uitleg over hoe kweeklampen werken.

Plantenvoeding VOOR PAPRIKA- EN PEPERPLANTEN

Paprika- en peperplanten hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. In kant-en-klare potgrond zit genoeg stikstof, fosfor en kalium om de plant 6 weken goed te laten groeien. Daarna zul je regelmatig zelf wat plantenvoeding aan de grond moeten toevoegen om de paprika- of peperplant goed te laten groeien en een lekkere oogst te laten produceren.

Zes weken na het verplanten in bemeste potgrond is de paprika- of peperplant al behoorlijk gegroeid, en zullen ze binnen twee weken gaan bloeien. Vanaf dit moment heeft de paprika- of peperplant vooral fosfor en kalium nodig, en weinig stikstof nodig. Een plantenvoeding die ongeveer gelijke delen stikstof, fosfor en kalium bevat, zoals een plantenvoeding met een NPK-verhouding van 1:1:1 of 2:1:2, is daarom ideaal. Per jaar zou een compacte paprika- of peperplant ongeveer 500 milligram stikstof, 500 milligram fosfor en 500 milligram kalium jaar uit plantenvoeding moeten krijgen voor een goede groei. Uiteraard is het niet handig om dit in eens te geven. Met een dosis van ongeveer 40 tot 45 milligram stikstof, fosfor en kalium per maand zorg je voor een optimale groei. Paprika- en peperrassen die grotere planten geven zouden 1000 tot 1500 milligram stikstof, fosfor en kalium per per jaar nodig hebben.

Kies als het even kan voor een vloeibare, organische plantenvoeding. De voedingsstoffen uit een vloeibare, organische plantenvoeding worden vaak beter opgenomen dan voedingsstoffen uit een vaste plantenvoeding. Een ander voordeel van het gebruik van een organische plantenvoeding, is dat er niet alleen stikstof, fosfor en kalium in zit. Er zitten namelijk goede microvoedingsstoffen, zoals ijzer en zink, en natuurlijke groeistimulatoren in organische plantenvoeding. Samen zorgen die ervoor dat paprika- en peperplanten een betere weerstand tegen ziektes en insecten hebben en dat planten een betere oogst geven.

Voorbeelden van soorten vloeibare, organische plantenvoeding die geschikt zijn voor paprika’s en peper zijn:

Omdat 1 milliliter plantenvoeding vaak zwaarder is dan 1 gram plantenvoeding, geven we aan hoeveel stikstof, fosfor en kalium er in 1 gram, in plaats van in 1 milliliter, plantenvoeding zit. Probeer bij het gebruik van plantenvoeding altijd zo precies mogelijk af te wegen wat je nodig hebt, om verspilling van plantenvoeding en het ophopen van zouten in de bodem te voorkomen.

Paprika- en peperplanten hebben voldoende calcium nodig. Een tekort aan calcium zorgt ervoor dat het uiteinde van de vruchten gaan rotten. Wanneer de pH-waarde van de grond waarin de planten groeien onder de 6,5 pH is, dan kun je calcium in de vorm van kalk, zoals ECOstyle AZ-kalk of Pokon Bio Kalk, aan de grond toevoegen. Meer hierover kun je lezen op de pagina over het verhogen van de pH-waarde van grond. Als de pH-waarde van de grond al aan de hoge kant is, dan kun je de planten beter inspuiten met een calcium oplossing. Hiervoor meng je 1 gram calcium citraat poeder, bijvoorbeeld Mattisson Calcium Citraat, met 1 liter water. Vanaf het moment dat de paprika- of peperplant vier blaadjes heeft, spray je de plant hier dan elke 10 dagen mee in.

Natuurlijke groeistimulatoren VOOR PAPRIKA- EN PEPERPLANTEN

Paprika- en peperplanten reageren erg goed op behandelingen met humuszuren. Humuszuren zorgen ervoor dat planten voedingsstoffen beter kunnen opnemen en werken als een natuurlijke groeistimulant. Paprika- en peperplanten die behandeld worden met humuszuren krijgen meestal meer vruchten en vruchten met meer voedingsstoffen en smaakstoffen. Om de groei van paprika- of peperplanten te stimuleren, kun je de grond nat maken met een oplossing van 20 milliliters humuszuur en 1 liter water. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Fulvic 25, Terra Aquatica Humic, BioQuant Humine of Biogenetic Fluvic & Humic Acid gebruiken.

Om paprika- en peperplanten een extra boost te geven, kun je de planten behandelen met een zeewierextract. Extracten van zeewier zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine C, die paprika- en peperplanten een gezondheidsboost geven, de bloei stimuleren en de voedingswaarde van de vruchten verhogen. Probeer daarom de bladeren aan de bovenkant en de onderkant vanaf het moment dat ze verpot zijn elke 10 dagen ingespoten worden met een mengsel van 0,5 tot 1 milliliter zeewierextract en 100 milliliters water. Hiervoor kun je bijvoorbeeld BioSolutions Zeewierextract, BioBizz Alg-A-Mic, General Organic Seaweed, of MOOWY Seaweed+ gebruiken.

Een andere manier om paprika- en peperplanten een boost te geven, is door de planten elke week in te spuiten met verdunde compost thee. Compost thee wordt verkregen door ongeveer 1 liter compost of wormenmest in een zak te doen en dit enkele dagen in een bak met 4 liter water te leggen. De compost thee die hierdoor ontstaat zit vol met micro-voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en zink, en met goede bacteriën. Wanneer je geen compostbak hebt, kun je er ook voor kiezen om BioSolutions Compostthee te kopen. Om compost thee te gebruiken meng je 10 milliliters compost thee met 90 milliliters water en spray je het elke week op de bladeren van de paprika- of peperplanten. Hierdoor zullen de bladeren van de planten meer chlorofyl bevatten, krijgt de plant meer vruchten en zullen de vruchten groter zijn. Ook lijken planten die behandeld zijn met compost thee volgens onderzoek beter bestand tegen Phytophthora wortelrot. Eventueel kun je proberen om de paprika- of peperplanten de ene week met zeewierextract en de andere week met compost thee in te spuiten, zodat de planten kunnen profiteren van de voordelen van beide producten.

Bloemen van PAPRIKA- EN PEPERPLANTEN

De groei van paprika- en peperplanten neemt af zodra de eerste bloem open gaat. Wanneer je de eerste bloemen van de paprika- of peperplant afplukt voordat ze open gaan, dan groeit de plant door. Hierdoor krijgt de plant meer takken, waardoor er uiteindelijk meer bloemen en meer vruchten aan de paprika- of peperplant komen. Buiten en in een kas is het daarom goed om de bloemen van de paprika- en peperplanten af te halen tot ze de gewenste grootte hebben bereikt. Binnen op de vensterbank is een grote plant meestal minder handig, waardoor je hier de bloemen beter aan de plant kunt laten zitten.

paprikabloem bestuiven
Door de bloemen aan een paprika- of peperplant even aan te tikken of door er met een kwastje langst te gaan, kun je voor meer vruchten zorgen.

De bloemen van een paprika- of peperplant zijn zelfbestuivend. Dit betekent dat er geen bestuivers, zoals bijen, nodig zijn om vruchten te krijgen. Toch laat onderzoek zien dat er meer en grotere paprika’s en pepers aan planten komen wanneer de bloementjes bestoven worden. Om de kans op een grote vrucht te vergroten, kun je binnen zelf voor bij spelen en de bloemen bestuiven. Hiervoor wrijf je met een zacht, schoon kwastje elke dag langs de open bloementjes.

Oogsten van PAPRIKA- EN PEPERPLANTEN

Paprika’s en pepers kunnen geoogst worden vanaf het moment dat ze hun maximale grootte hebben bereikt. Hoe langer je de vruchten aan de plant laat hangen, hoe roder of geler de vrucht zal worden, afhankelijk van het ras. Naarmate de tijd verstrijkt, zal een paprika zoeter worden en een peper pittiger. Dit komt, omdat de plant steeds meer suikers en smaakstoffen naar de vruchten toe stuurt.

paprika oogsten
Door paprika's en pepers langs aan de plant te laten hangen, wordt de smaak intenser.
snackpaprika peper oogst
In principe kun je paprika’s en pepers oogsten op het moment dat ze hun volgroeide grootte hebben bereikt, maar naarmate de paprika’s of pepers roder, oranjer of geler wordt, bevatten ze meer smaakstoffen en suikers.

Vragen en opmerkingen

Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en verder lezen

Aminifard, M. H., Aroiee, H., Nemati, H., Azizi, M., & Jaafar, H. Z. (2012). Fulvic acid affects pepper antioxidant activity and fruit quality. African Journal of Biotechnology, 11(68), 13179-13185.
Arancon, N. Q., Edwards, C. A., Atiyeh, R., & Metzger, J. D. (2004). Effects of vermicomposts produced from food waste on the growth and yields of greenhouse peppers. Bioresource Technology, 93(2), 139-144.
Ashour, M., Hassan, S. M., Elshobary, M. E., Ammar, G. A., Gaber, A., Alsanie, W. F., ... & El-Shenody, R. (2021). Impact of commercial seaweed liquid extract (TAM®) biostimulant and its bioactive molecules on Growth and Antioxidant Activities of Hot Pepper (Capsicum annuum). Plants, 10(6), 1045.
Bachman, G. R., & Metzger, J. D. (2008). Growth of bedding plants in commercial potting substrate amended with vermicompost. Bioresource technology, 99(8), 3155-3161.
Berova, M., Pevicharova, G., Stoeva, N., Zlatev, Z., & Karanatsidis, G. (2013). Vermicompost affects growth, nitrogen content, leaf gas exchange and productivity of pepper plants. Journal of Elementology, 18(4).
Bhat, N., Albaho, M., Suleiman, M., GEORGE, B., & Ali, S. I. (2013). Growing substrate composition influences growth, productivity and quality of organic vegetables. Asian J. Agric. Sci, 5(4), 62-66.
Bhayo, W. A., Siyal, A. A., Soomro, S. A., & Mashori, A. S. (2018). Water Saving and Crop Yield Under Pitcher and Wick Irrigation Methods: Khairpur College of Agriculture Engineering and Technology, Khairpur Mir’s, Pakistan. Pakistan Journal of Agriculture, Agricultural Engineering and Veterinary Sciences, 34(1), 57-67.
Bhoite, M. C., Gabhale, L. K., Parulekar, Y. R., Kadam, J. J., & Dhopavkar, R. V. (2022). Effect of potting media on vigour of seedlings for grafting in chilli (Capsicum annum L.): A review.
Buczkowska, H., Michalojc, Z., & Nurzynska-Wierdak, R. (2016). Yield and fruit quality of sweet pepper depending on foliar application of calcium. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 40(2), 222-228.
Chaturvedi, A. K., Surendran, U., & Madhava Chandran, K. (2021). Exploring growth, physiological status, yield and water use efficiency of vegetables grown under wick method of irrigation. Plant Physiology Reports, 26(1), 64-73.
Cimen, I., Pirinc, V., Sagr, A., Akpinar, C., & Guzel, S. (2009). Effects of solarization and vesicular arbuscular mycorrhizal fungus (VAM) on phytopthora blight (Phytophthora capsici leonian) and yield in pepper. African Journal of Biotechnology, 8(19), 4884-4894.
Coon, D., Barchenger, D. W., & Bosland, P. W. (2017). Evaluation of dwarf ornamental chile pepper cultivars for commercial greenhouse production. HortTechnology, 27(1), 128-131.
Demers, D. A., Gosselin, A., & Wien, H. C. (1998). Effects of supplemental light duration on greenhouse sweet pepper plants and fruit yields. Journal of the American Society for Horticultural Science, 123(2), 202-207.
De Ruijter, A., Van den Eijnde, J., & Van der Steen, J. (1990, August). Pollination of sweet pepper (Capsicum annuum L.) in greenhouses by honeybees. In VI International Symposium on Pollination 288 (pp. 270-274).
Diaz-Perez, J. C., Granberry, D. M., & Germishuizen, P. (2006, December). Transplant growth and stand establishment of bell pepper (Capsicum annuum L.) plants as affected by compost-amended substrate. In IV International Symposium on Seed, Transplant and Stand Establishment of Horticultural Crops; Translating Seed and Seedling 782 (pp. 223-228).
Dorland, R. E., & Went, F. W. (1947). Plant growth under controlled conditions. VIII. Growth and fruiting of the chili pepper (Capsicum annuum). American Journal of Botany, 393-401.
El-Afifi, S. T., Zaghloul, M. M., Ahmed, H. M., & Mohamed, M. A. (2016). Alleviation of salinity stress during seed germination and early growth stage in sweet pepper by seed priming with acetyl salicylic acid. Journal of Plant Production, 7(12), 1255-1261.
Erwin, A. T. (1932). Peppers. State College of Agriculture Experiment Station and Mechanic Arts, Iowa.
Gangadhar, B. H., Mishra, R. K., Pandian, G., & Park, S. W. (2012). Comparative study of color, pungency, and biochemical composition in chili pepper (Capsicum annuum) under different light-emitting diode treatments. HortScience, 47(12), 1729-1735.
Gray, J., & Michaud, M. Chilli Peppers.
Hochmuth, G. J. (1997). Pepper Production Guide for Florida. Fertilization. University of Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agriculture Sciences, EDIS.
Hwang, H., An, S., Pham, M. D., Cui, M., & Chun, C. (2020). The combined conditions of photoperiod, light intensity, and air temperature control the growth and development of tomato and red pepper seedlings in a closed transplant production system. Sustainability, 12(23), 9939.
Kabir, M. Y., Nambeesan, S. U., Bautista, J., & Díaz-Pérez, J. C. (2021). Effect of irrigation level on plant growth, physiology and fruit yield and quality in bell pepper (Capsicum annuum L.). Scientia Horticulturae, 281, 109902.
Karakurt, Y., Unlu, H., Unlu, H., & Padem, H. (2009). The influence of foliar and soil fertilization of humic acid on yield and quality of pepper. Acta Agriculturae Scandinavica Section B–Soil and Plant Science, 59(3), 233-237.
Khan, H. A., Pervez, M. A., Ayub, C. M., Ziaf, K., Balal, R. M., Shahid, M. A., & Akhtar, N. (2009). Hormonal priming alleviates salt stress in hot pepper (Capsicum annuum L.). Soil Environ, 28(2), 130-135.
Khandaker, M. M., Rohani, F., Dalorima, T., & Mat, N. (2017). Effects of different organic fertilizers on growth, yield and quality of Capsicum annuum L. Var. Kulai (Red Chilli Kulai). Biosciences Biotechnology Research Asia, 14(1), 185-192.
Kodippili, K. P. A. N., & Nimalan, J. (2018). Effect of homemade effective microorganisms on the growth and yield of chilli (Capsicum annuum) MI-2.
Kuntz, L. B. (2013). Wick irrigation systems for subsistence farming (Doctoral dissertation, Massachusetts Institute of Technology).
Lari, S. M., Abdossi, V., Hassandokht, M., & Razmi, J. (2014). Evaluation Effect of Media and Cultivars on Some Qualitative Traits in Pepper (Capsicum annum L.).
Marin, F., Dianez, F., Santos, M., CARRETERO, F., Gea, F. J., Castaneda, C., ... & Yau, J. A. (2014). Control of Phytophthora capsici and Phytophthora parasitica on pepper (Capsicum annuum L.) with compost teas from different sources, and their effects on plant growth promotion. Phytopathologia Mediterranea, 216-228.
Martínez de Azagra Paredes, A., Del Río San José, J., Reque Kilchenmann, J., Diez Hernández, J. M., & Sanz Ronda, F. J. (2022). Methods for Watering Seedlings in Arid Zones. Forests, 13(2), 351.
Maughan, T., & Drost, D. (2012). High Tunnel pepper production. Utah State University Cooperative Extension.
NeSmith, D. S., Bridges, D. C., & Barbour, J. C. (1992). Bell pepper responses to root restriction. Journal of plant nutrition, 15(12), 2763-2776.
Oh, M. M., Cho, Y. Y., Kim, K. S., & Son, J. E. (2007). Comparisons of water content of growing media and growth of potted kalanchoe among nutrient-flow wick culture and other irrigation systems. HortTechnology, 17(1), 62-66.
Ozbay, N., & Demirkiran, A. R. (2019). Enhancement of growth in ornamental pepper (Capsicum annuum L.) Plants with application of a commercial seaweed product, stimplex®. Appl. Ecol. Environ. Res, 17, 4361-4375.
Reddy, G. C., Venkatachalapathi, V., Reddy, G. P. D., & Hebbar, S. S. (2017). Study of different organic manure combination on growth and yield of chilli (Capsicum annuum L.). Plant Archives, 17(1), 472-474.
Spencer, L., Hummerick, M., Stutte, G., Sirmons, T., Graham, T., Massa, G., & Wheeler, R. (2019, July). Dwarf tomato and pepper cultivars for space crops. 49th International Conference on Environmental Systems.
Stommel, J. R., Kozlov, M., & Griesbach, R. J. (2018). Ornamental pepper (Capsicum annuum L.) cultivars comprising the christmas lights cultivar series. HortScience, 53(3), 391-394.
Sun, Y., Niu, G., & Osuna-Avila, P. (2019). Effects of substrate moisture content on growth and physiological response of chili pepper (Capsicum annuum L.). Agrociencia (Montecillo), 53(1), 59-72.
Swelam, W. M., & El-Basir, A. (2021). Role of Calcium Fertilizers on Yellow Pepper Productivity. Journal of Plant Production, 12(3), 323-328.
Thriunavukkarasu, R., Joseph, J., & Aruni, W. (2020). Effect of seaweed on seed germination and biochemical constituents of Capsicum annuum. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 29, 101761.
Toth, J., Nurthen, E. J., & Chan, K. Y. (1988). A simple wick method for watering potted plants which maintains a chosen moisture regime. Australian Journal of Experimental Agriculture, 28(6), 805-808.
Tsado, E. K., Ekpa, D., Salaudeen, M. T., Yusuf, S. T., Saidu, A., & Chucks, D. C. (2018). Coco Coir Fiber Media as a Growth Performance of Chilli Pepper Seedlings (Capsicum annuum).
Uttekar, V. S., Gabhale, L. K., Parulekar, Y. R., Kadam, J. J., & Sanap, P. B. (2021). Effect of various potting media on growth and development of Chilli (Capsicum annuum L.) seedlings for grafting.
Yildirim, K. C., Canik Orel, D., Okyay, H., Gursan, M. M., & Demir, I. (2021). Quality of Immature and Mature Pepper (Capsicum annuum L.) Seeds in Relation to Bio-Priming with Endophytic Pseudomonas and Bacillus spp. Horticulturae, 7(4), 75.
Zaccardelli, M., Pane, C., Villecco, D., Palese, A. M., & Celano, G. (2018). Compost tea spraying increases yield performance of pepper (Capsicum annuum L.) grown in greenhouse under organic farming system. Italian Journal of Agronomy, 13(3), 229-234.
Zakaria, N. I., Ismail, M. R., Awang, Y., Megat Wahab, P. E., & Berahim, Z. (2020). Effect of root restriction on the growth, photosynthesis rate, and source and sink relationship of Chilli (Capsicum annuum L.) grown in soilless culture. BioMed research international, 2020.
Zayed, M. S., Hassanein, M. K. K., Esa, N. H., & Abdallah, M. M. F. (2013). Productivity of pepper crop (Capsicum annuum L.) as affected by organic fertilizer, soil solarization, and endomycorrhizae. Annals of Agricultural Sciences, 58(2), 131-137.