Paprika's en chili pepers het hele jaar binnen kweken

Paprika en chili peper planten horen tot de capsicum groep. In principe zijn het dezelfde planten, het ras zal bepalen of er zoete of pikante vruchten aan komen. De verzorging van een paprika of chili peper plant is dan ook helemaal hetzelfde!

 

Paprika en chili peper planten zijn meerjarig. Als je ze in de tuin kweekt, zullen ze in de herfst afsterven omdat het te koud wordt. Wanneer je ze binnen kweekt kunnen ze jaren lang vruchten geven, mits je ze goed verzorgt natuurlijk. Zeker wanneer je een decoratieve soort kiest is het leuk om een paprika of chili peper plant in huis te hebben.


PAPRIKA RASSEN VOOR BINNEN


Paprika's zijn er in verschillende vormen, kleuren en maten. Wanneer je de paprika's binnen wilt kweken, dan zijn rassen met relatief kleine vruchten het makkelijkst. Hoe groter de vrucht namelijk is, hoe meer licht de plant nodig heeft om er voor te zorgen dat de vrucht lekker gaat smaken. Er is geen duidelijk verschil tussen een paprika en een chili peper. Hierdoor kan het zijn dat een ras dat wordt verkocht als 'paprika' naast zoet ook een beetje pittig is. Hieronder vindt je een overzicht van de paprika's die zeer geschikt zijn om binnen in huis het hele jaar door te kweken:

paprika zaden, redskin

RAS

REDSKIN F1 

HOOGTE PLANT

40 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika zaden, lombardo

RAS

LOMBARDO 

HOOGTE PLANT

50 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika zaden, piquillo

RAS

PIQUILLO 

HOOGTE PLANT

75 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika zaden, tangerine dream

RAS

TANGERINE 

HOOGTE PLANT

40 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika zaden, kobold

RAS

KOBOLD 

HOOGTE PLANT

40 CM

VERKOOPPUNTEN

HIERCHILI PEPER RASSEN VOOR BINNEN


Chili pepers kunnen mild zijn, maar ook super sterk. Daarnaast komen ze in veel verschillende maten en vormen. Over het algemeen zijn chili pepers makkelijker te kweken dan paprika's, omdat ze meestal wat kleiner zijn. Om een chili peper goed pittig te laten worden heb je wel veel licht nodig. De volgende chili pepers zijn zeer geschikt om binnen in huis te kweken:

chili peper zaden, chapeu de bispo

RAS

CHAPEU DE BISPO

PITTIGHEID

MILD

HOOGTE PLANT

90 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, habanero chocolate

RAS

HABANERO

PITTIGHEID

ZEER HEET

HOOGTE PLANT

160 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, cayenne

RAS

CAYENNE LONG SLIM

PITTIGHEID

PITTIG

HOOGTE PLANT

60 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, groene curry

RAS

GROENE CURRY

PITTIGHEID

PITTIG

HOOGTE PLANT

60 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER


chili peper zaden, hot thai culinary

RAS

HOT THAI CULINARY

PITTIGHEID

PITTIG

HOOGTE PLANT

40 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, doux tres long landes

RAS

LONG DES LANDES

PITTIGHEID

ZOET PITTIG

HOOGTE PLANT

60 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, mme jeannette

RAS

MME JEANNETTE

PITTIGHEID

ZEER PITTIG

HOOGTE PLANT

85 CM

VERKOOPPUNTEN

HIER

chili peper zaden, JALAPENO

RAS

JALAPENO

PITTIGHEID

PITTIG

HOOGTE PLANT

50 CM

VERKOOPPUNTEN

HIERZAAIEN


paparika kweken, chili peper kweken, zaaien, zaden

Wanneer je je paprika of chili peper plantjes binnen gaat houden, dan kan je de zaadjes het heel jaar door binnen zaaien. Het zaaien van paprika en chili peper plantjes is niet moeilijk, maar vergt wel wat geduld. Het duurt gemiddeld tussen de 10 en 15 dagen voordat ze ontkiemen.

1. Bereid je kweekbakjes en grond voor op het zaaien van de paprika en chili peper zaadjes. Kweekpotjes die biologische afbreekbaar zijn, zijn een goede keuze, omdat je de plantjes hier niet uit hoeft te wanner je ze in een grotere pot gaat planten. Vul potjes van ongeveer 10 cm diep en 10 cm doorsneden met vochtig gemaakte grond. Hiervoor kan je het beste DCM Ecoterra zaaien en en stekken voor gebruiken. Dit mengsel bevat namelijk al perliet, wat er voor zorgt dat de zaadjes minder snel uitdrogen.

 

2. Zaai in elk bakje een paprika of chili peper zaadjes. Dek de zaadjes af met 1 cm van de zaai en stek grond. Paprika en chili peper zaadjes willen soms moeilijk ontkiemen. Om teleurstelling te voorkomen kan je er voor kiezen om wat meer te zaaien dan je nodig hebt. De planten die je te veel hebt kan je altijd cadeau doen!


3. Dek de kweekbakjes af met plastic keukenfolie. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes vochtig en warm blijven.


4. Paprika en chili peper zaadjes ontkiemen het beste bij een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Mocht het niet zo warm zijn in de kamer waar je de paprika of chili peper plantjes gaat laten ontkiemen, dan kan je er ook voor kiezen om een verwarmingsmat onder de kweekbakjes te leggen.

 

5. Het duurt ongeveer 10 tot 15 dagen voordat je paprika of chili peper zaadjes ontkiemen. Zorg er in deze tijd voor dat de grond vochtig blijft (maar niet drassig!), dat de temperatuur constant blijft, en dat je de potjes afgedekt houdt met het keukenfolie.


VERPOTTEN


paparika kweken, chili peper kweken, verpotten, potgrond, potmaat

Wanneer je zelf gezaaide paprika of chili peper plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn, dan is het tijd om ze in een grotere pot te zetten. Dit wordt de pot waar ze in principe nooit meer uit hoeven, dus zorg ervoor dat je de pot kwijt kan en mooi vindt!

 

Kies een pot die een minimale doorsneden heeft van 30 cm. Daarnaast moet er minimaal 10 liter potgrond in de pot passen. Een pot met gaten in de bodem op een schotel, of een pot met een bewateringssysteem is ideaal voor paprika en chili peper planten.

 

De paprika of chili peper plantjes hebben een voedingsrijken grond nodig, waar een beetje vocht in wordt vastgehouden, maar die niet drassig wordt. Hiervoor kan je het beste een biologische potgrond gebruiken die speciaal gemaakt is voor de moestuin. Dit zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat er stoffen in de grond zitten die de plant niet of minder geschikt maakt voor consumptie. Omdat je de paprika of chili peper planten het hele jaar lang in een pot laat staan, kan je er het beste voor kiezen om een grond te kiezen die speciaal gemaakt is om in potten te gebruiken. De volgende soorten potgrond zijn biologisch, geschikt voor het kweken van eetbare planten, en optimaal voor het gebruik in potten:

paprika kweken, chili peper kweken, potgrond, moestuingrond

MERK

ECOSTYLE

BIOLOGISCH

JA 

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, moestuingrond, potgrond

MERK

POKON

BIOLOGISCH

JA 

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, potgrond, moestuingrond

MERK

DCM

BIOLOGISCH

JA

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, potgrond, moestuingrond

MERK

COMPO

BIOLOGISCH

JA

VERKOOPPUNTEN

HIERGEEF VOLDOENDE WATER


paparika kweken, chili peper kweken, water

Zoals zo veel planten houden paprika en chili peper planten van een vochtige, maar geen drassige grond. Een te natte, drassige grond kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Plantenbakken met een waterreservoir, of plantenbakken met gaten in de bodem met daaronder een schaal zijn ideaal voor het kweken van paprika en chili peper planten. Om de kans op wortelrot nog meer te verkleinen kan je een laag van ongeveer 5 cm hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.

 

Om er voor te zorgen dat er minder water verloren gaat kan je een half deel perliet en een half deel vermiculiet door de potgrond mengen. De vermiculiet is als een spons en zuigt een deel van het water dat je geeft op. De perliet creëert kleine openingen in de aarde waar het water in opgeslagen wordt. Samen zorgen ze er voor dat de grond niet te snel uitdroogt, zonder drassig te worden.

 

 

Paprika en chili peper planten hebben regelmatig water nodig, zeker wanneer ze in een pot groeien. Zodra de bovenkant van de grond lijkt op te drogen, is het tijd om water te geven. Zowel paprika als chili peper planten zullen meer vruchten krijgen wanneer ze regelmatig voldoende water krijgen. Chili peper planten kunnen pittiger worden door de planten pas water te geven als de blaadjes een beetje gaan hangen.


ZORG VOOR VOLDOENDE LICHT EN WARMTE


paparika kweken, chili peper kweken, licht, temperatuur

Paprika en chili peper planten hebben veel licht en warmte nodig om te kunnen groeien en rijp te worden. Het is daarom belangrijk dat je er voor zorgt dat je paprika of chili peper planten minimaal 6 uur licht per dag krijgen. Zet de plant daarom voor het meest zonnige raam in je huis. Daarnaast hebben ze een temperatuur tussen de 20 en 35 graden Celsius nodig.

 

Vooral in de winter kan het zijn dat je paprika of chili peper plant niet genoeg zonuren krijgt om gezond en productief te blijven. Wanneer de planten te weinig licht krijgen zijn ze vaak licht van kleur, daarnaast zijn ze vaak lang en zwak. Als je paprika of chili peper plant te weinig licht krijg kan je er voor kiezen om een groeilamp boven de plant te plaatsen. Deze lampen geven de planten de juiste soorten lichtgolven die nodig zijn om te groeien en om bloemen en vruchten aan te maken. De onderstaande modellen groeilampen zijn ideaal voor het kweken van enkele paprika of chili peper planten:

paprika kweken, peper kweken, groeilamp, kweeklamp, parus, led parasol

MERK

PARUS

MODEL

LED PARASOL

SOORT LAMP

LED

WATT

7 OF 10 WATT

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, peper kweken, groeilamp, kweeklamp, parus, mini farm

MERK

PARUS

MODEL

MINI FARM

SOORT LAMP

LED

WATT

25 WATT

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, peper kweken, groeilamp, kweeklamp

MERK

BULBO

MODEL

CYNARA OF QUADRA

SOORT LAMP

LED

WATT

7 OF 21 WATT

VERKOOPPUNTEN

HIERGEEF DE JUISTE VOEDING


paparika kweken, chili peper kweken, plantenvoeding, meststof

Vanaf het moment dat er bloemen aan de paprika of chili peper plant komen is het tijd om regelmatig voeding te geven. Hiervoor kan je het beste een vloeibare tomatenvoeding gebruiken. Deze bevatten meestal meer kalium (K), dan stikstof (N) en fosfaat ( P). De verhouding plantenvoeding-water die gebruikt wordt voor tomaten is vaak te sterk voor paprika en chili peper planten. Daarom kan je beter 25% van de aanbevolen hoeveelheid voeding per del water gebruiken. Wanneer de verpakking bijvoorbeeld aangeeft dat je tomatenplanten 20 ml vloeibare voeding per liter water geeft, dan meng je maar 5 ml plantenvoeding per liter water. Meestal geef je dit 1 keer per week aan de plant.

 

Om de goede bacteriën in de potgrond te ondersteunen kan je 1 keer per maand molasses toevoegen aan je vloeibaren plantenvoeding-water mengsel. Meng daarvoor 50 gram molasses per liter water.

 

De volgende soorten vloeibare tomatenvoeding zijn geschikt voor paprika of chili peper planten:

paprika kweken, chili peper kweken, plantenvoeding, mest

MERK

COMPO

NPK

3-1-5 

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, plantenvoeding, mest

MERK

ASEF

NPK

3-2-5

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, plantenvoeding, mest

MERK

DCM

NPK

3-0-6 

VERKOOPPUNTEN

HIER

paprika kweken, chili peper kweken, plantenvoeding, mest

MERK

ECOSTYLE

NPK

3-1-5

VERKOOPPUNTEN

HIERBESTUIVEN EN OOGSTEN


paparika kweken, chili peper kweken, bestuiving, oogsten

Paprika en chili peper planten moeten bestoven worden om vruchten te krijgen. De kans is groot dat je thuis niet een aantal bijen of hommels binnen hebt zitten. Daarom moet je wanneer je paprika's of chili pepers zelf binnen kweekt zelf voor bij spelen. Dit is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een heel zacht kwastje. Hiermee strijk je over de binnenkant van de open bloemen. Wanneer de plant goed verzorgt wordt, zullen er veel bloemen aan komen. Dit betekend dat je bijna elke dag even met je kwastje aan de gang moet. Wanneer je zowel zoete paprika's als pittige chili pepers op het zelfde moment kweekt, kan je het beste voor elke soort een apart kwastje gebruiken.

 

Afhankelijk het ras paprika of chili peper plant en van de hoeveelheid licht en warmte dat de planten krijgen duurt het ongeveer 1 tot 3 maanden voor je ze kan plukken. In principe kan je de paprika of chili peper oogsten vanaf het moment dat de maximale grootte is bereikt. Door de vruchten langer aan de plant te laten zitten zullen ze van groen naar rood of oranje kleuren. Hierdoor krijgen de paprika's een zoetere smaak en de chili pepers een pittigere smaak.

 

Je oogst paprika's en chili pepers door ze voorzichtig van de plant weg te duwen. Je kan ze ook oogsten met een scherp mesje of met een schaar. Het voordeel hiervan is dat je minder kans hebt de plant te beschadigen.