Citrusbomen Verzorgen: Licht

De citrusvruchten die je in de supermarkt koopt, komen uit zonnige gebieden, zoals Spanje of Florida. In Nederland en België zijn er geen kwekerijen waar citrusbomen gehouden worden voor de verkoop van citrusvruchten. Dit komt niet alleen omdat het hier vaak te koud is voor een citrusboom, maar ook omdat het veel te donker is. In Nederland zijn er in een jaar gemiddeld 1.600 zonuren, terwijl er in Valencia bijvoorbeeld gemiddeld 2.660 zonuren per jaar zijn. In dit artikel kun je lezen waarom licht belangrijk is voor citrusbomen en hoe je met behulp van lampen ervoor kunt zorgen dat citrusbomen toch goed kunnen groeien.

De lichtbehoefte van een citrusboom

Citrusbomen maken net als andere planten energie aan door een proces dat fotosynthese heet. Tijdens de fotosynthese zet de citrusboom water, uit de grond, en koolstofdioxide, uit de lucht, met behulp van energie uit lichtdeeltjes om in glucose en zuurstof. Dit proces vindt plaats in de bladeren van de citrusboom.

citrus licht tekort
Een raam laat te weinig licht door om een citrusboom van voldoende energie te voorzien. Als reactie daarop krijgt de citrusboom lange takken waar hele grote bladeren komen die ver uit elkaar staan. Op het eerste oog lijkt het daardoor alsof de citrusboom goed groeit, maar eigenlijk is het een noodkreet.

De glucose die de citrusboom aanmaakt tijdens de fotosynthese is de enige bron van energie die de plant tot zijn beschikking heeft. Planten nemen namelijk geen energierijke stoffen, zoals koolhydraten of vetten, op uit de lucht of uit de bodem. Wanneer een citrusboom onvoldoende water, koolstofdioxide of licht krijgt, dan is het dus alsof de citrusboom op dieet is gezet. De energievoorraden die zich in de stam en in de wortels de wortels bevinden nemen dan snel af. Na een tijdje kan de citrusboom zelfs dood gaan doordat de plant eigenlijk verhongerd is. Om een citrusboom gezond te houden, is het dus uiterst belangrijk dat de plant voldoende licht, water en koolstofdioxide kan opnemen.

citrusboom zonlicht
Wanneer een citrusboom in de herfst en winter binnen staat, dan krijgt de citrusboom vrijwel op geen enkele dag genoeg zonlicht om te overleven. De citrusboom heeft elke dag 11 mol per vierkante meter kroon aan licht nodig om te overleven. Binnen in huis krijgt de citrusboom in de herfst en winter ongeveer 1 tot 6 mol per vierkante meter per dag aan licht, afhankelijk van hoe bewolkt het is, en in een kas gemaakt van echt glas 2 tot 12 mol licht per vierkante meter per dag. Tegen het einde van de winter is de citrusboom daarom vaak minder mooi en zeer kwetsbaar voor insectenplagen en ziektes.

De minimale hoeveelheid licht voor citrusbomen

Om in leven te blijven heeft een citrusboom gemiddeld 11 mol licht per vierkante meter per dag nodig. Dit komt neer op 500 µmol s/m² aan licht voor minimaal 6 uur per dag of 250 µmol s/m² voor minimaal 12 uur per dag. Op dit moment kan de citrusboom net voldoende energie, in de vorm van glucose, aan maken om de cellen in de bladeren, de takken, de stam en de wortels van voldoende energie te voorzien zodat ze hun basisfuncties kunnen uitvoeren. Een citrusboom maakt bij deze minimale hoeveelheid licht nog wel te weinig energie aan om een energievoorraad aan te leggen of om een goede oogst te geven.

citrus licht
Citrus zaailingen hebben vanaf het begin voldoende licht nodig, om goed te kunnen groeien.

De optimale hoeveelheid licht voor citrusbomen

Om ervoor te zorgen dat de citrusboom voldoende energie kan aanmaken om zichzelf te beschermen tegen ziektes en plagen, om groter te groeien en om bloemen en vruchten te produceren heeft de citrusboom heel veel licht nodig. De hele kroon van de citrusboom moet meer dan 30 mol licht per vierkante meter per dag krijgen. Dit komt bijvoorbeeld neer op 12 uur 750 µmol s/m² aan licht.

citrusboom licht
Citrusbomen waar grote, zoete vruchten aan komen zijn niet geschikt om binnen te houden. Deze citrusbomen hebben zo veel licht nodig om voldoende suikers te produceren om de vruchten lekker te laten smaken dat het niet haalbaar is om zoveel kweeklampen op te hangen.
citrus licht
Citrusbomen waar kleine, zure vruchtjes aan komen, zoals deze Chinotto citrusboom, zijn ideaal om binnen te kweken. Door 1 of 2 sterke kweeklampen boven deze citrusbomen te zetten kun je lekkere vruchtjes oogsten.

Licht voor citrusbomen die binnen staan

De meeste citrusbomen in Nederland en België worden een deel van het jaar of het hele jaar binnen gehouden. Helaas zorgt de combinatie van het lage aantal volle zon uren in Nederland en België en het beperkte aantal ramen dat een huis heeft er vaak voor dat citrusbomen last hebben van een lichttekort. Alle citrusbomen die binnen worden gehouden zouden daarom in ieder geval in de herfst en winter voorzien moeten worden van extra kunstmatig licht.

De hoeveelheid licht in huis

Veel citruseigenaren geloven dat hun citrusboom geen kweeklamp nodig heeft, omdat het thuis erg licht lijkt. Helaas is dit vrijwel nooit het geval. Onze ogen zien licht namelijk anders dan de cellen in de citrusbladeren die de lichtdeeltjes gebruiken om glucose aan te maken.

citrusboom bloemen
Het kost een citrusboom veel energie om te bloeien. Om een citrusboom regelmatig te laten bloeien, is het dus belangrijk dat de citrusboom voldoende licht krijgt.

Gemiddeld vangt een citrusboom die in de zomer in Nederland of België buiten staat ongeveer 15 tot 60 mol aan zonlicht per vierkante meter per dag op. In een kas, met een glazen plafond en glazen muren, blijft er hier zo'n 70%, ofwel 10 tot 18 mol per vierkante meter per dag van over. Gemiddeld zal een citrusboom die buiten of in een kas staat in de zomer dus voldoende licht krijgen.

In de winter is het behoorlijk donker in Nederland en België. In de winter valt er buiten ongeveer 5 tot 25 mol zonlicht per vierkante meter per dag op een citrusboom. In een glazen kas blijft hier 4 tot 18 mol per vierkante meter per dag van over. Het hangt er dus erg vanaf of het een zeer bewolkte of een zeer heldere herfst en winter is of een citrusboom die buiten of in een glazen kas staat voldoende licht krijgt in Nederland of België.  

Onze huizen bestaan voor een groot deel uit delen die geen licht door laten, zoals muren en daken. Daarnaast zijn de meeste ramen gemaakt van glas dat het licht filtert, zodat het binnen niet te warm of te koud wordt. Hierdoor vangen de bladeren van een citrusboom die binnen staat als de zon volop schijnt in het beste geval, wanneer de citrusboom voor een groot, op het zuiden gericht raam staat, maar 25% van het licht dat er buiten is op. In de lente en zomer krijgt een citrusboom die binnen staat in het gunstige geval dus maar 4 tot 15 mol licht per vierkante per dag. In de herfst en winter is dat zelfs maar 1 tot 6 mol licht per vierkante meter per dag. Binnen krijgt een citrusboom de meeste dagen van het jaar dus vele te weinig licht om te overleven.

Op de pagina over kweeklampen kun je meer lezen over wat mol licht per vierkante meter per dag, ofwel het daglicht integraal, en µmol s/m² licht, ofwel PPFD, betekent. 

citrus licht
Zelf gezaaide kaffir limoen zaailingen hebben ook minimaal 11 mol licht per vierkante meter per dag nodig om goed te kunnen groeien. Wanneer kaffir limoenbomen te weinig licht krijgen, dan zijn de bladeren minder aromatisch, omdat de citrusboom te weinig energie heeft om etherische olieën te produceren.

Kweeklampen voor in huis

Wanneer de citrusboom binnen staat, dan is het dus nodig om de citrusboom van extra licht te voorzien. Dit doen we met speciale lampen die kweeklampen of groeilampen worden genoemd. Met de kweeklamp of kweeklampen zorgen we ervoor dat de bladeren van de citrusboom minimaal 11 mol licht per vierkante meter per dag vangen.

citrusboom licht
Zelf gezaaide citrusbomen hebben net als gekochte citrusbomen veel licht nodig. Wanneer zelf gezaaide citrusbomen te weinig licht krijgen, dan zie je dat de bladeren erg groot zijn en ver van elkaar af staan, zoals bij deze citrusboom.

Bij het kiezen van een lamp voor een citrusboom is het belangrijk om met een drie punten rekening te houden. Als eerst is het belangrijk dat de lamp over de hele kroon schijnt. Sommige citrusbomen hebben een kroon met een doorsneden van meer dan een meter. Veel kweeklampen beschijnen maar een stuk van 1 vierkante meter. In deze gevallen kan het dus nodig zijn om met meerdere kweeklampen te werken. Let er daarom bij het kopen van een kweeklamp voor een grote citrusboom dan altijd goed op hoe groot het gebied is dat de lamp belicht.

citrusboom kweeklamp
Het is belangrijk dat er over de hele kroon voldoende licht schijnt. Hoe groter de citrusboom is, hoe groter de stralingshoek van de kweeklamp moet zijn om alle bladeren van voldoende licht te voorzien.
citrusboom kweeklamp
Soms is een enkele kweeklamp niet krachtig genoeg om de citrusboom van voldoende licht te voorzien of is de stralingshoek te klein om over de hele kroon te schijnen. In dat geval kun je meerdere kweeklampen boven de citrusboom hangen, zodat heel de kroon voldoende licht krijgt.

Als tweede is het belangrijk dat de kweeklampen de bladeren van de citrusboom niet verbranden. De hoeveelheid licht die op de citrusboom valt, hangt af van de sterkte van de kweeklamp en de afstand tussen de kweeklamp en de kroon van de citrusboom. Om minder lampen te gebruiken, zijn veel mensen geneigd om de kweeklamp dichter bij de citrusboom te zetten. Sommige kweeklampen worden echter zo warm dat de bladeren van de citrusboom hierdoor verbranden. Controleer daarom altijd hoeveel licht er op de citrusboom valt wanneer de aanbevolen afstand tussen de lamp en de kroon wordt aangehouden.

Als laatste is het belangrijk om naar het spectrum van de kweeklamp te kijken. Zoals eerder gezegd zijn citrusbomen "gemaakt" om in de volle zon, zonder bedekking van andere planten, te staan. Hierdoor groeien citrusbomen vaak het beste wanneer ze onder een lamp staan die een volledig spectrum uit straalt. Dit betekent dat de verhouding tussen het blauwe, groene en rode licht dat de plant uitstraalt ongeveer overeenkomt met het spectrum van de zon.

Op de pagina over kweeklampen staat uitgebreid beschreven hoe je een goede kweeklamp kunt kiezen. Over het algemeen zijn de lampen van Parus een goede keuze, omdat dit merk veel LED lampen heeft van meer dan 460 µmol s/m². Een ander voordeel van Parus is dat ze veel sterke kweeklampen hebben die je gewoon in een standaard lampenstandaard met een E27 fitting kunt draaien, waardoor het design van je huis niet verstoord wordt.

Problemen met citrusbomen door een tekort aan licht

Wanneer een citrusboom binnen staat zonder kweeklamp, dan is het bijna zeker dat de citrus energie kan aanmaken om zichzelf vitaal te houden. Hoe erg de citrusboom onder het gebrek aan licht leidt, hangt af van de overige verzorging en grootte van de energie reserves die de citrusboom in de zomer heeft kunnen aanleggen.

citrusboom licht
Wanneer de citrusboom voldoende licht krijgt, dan heeft de citrus een volle kroon waar je niet door kunt kijken. De bladeren zijn niet te groot, dik en donker groen.

Als de citrusboom een tijdje in een te donkere omgeving staat, dan gaat de citrusboom "op zoek" naar licht. Dit doet de citrusboom door lange takken te produceren, met daaraan grote bladeren. De bladeren staan vaak ver uit elkaar en zijn meestal groter dan de bladeren die origineel aan de citrusboom zaten. Ook zien we dat de kwaliteit van deze nieuwe bladeren vaak minder goed is, de bladeren zijn vaak een stuk lichter van kleur en een stuk slapper. De citrusboom heeft door het gebrek aan licht niet genoeg energie om kwalitatief goede bladeren te produceren.

citrus licht
Wanneer je ziet dat de nieuwe bladeren aan je nieuwe citrusboom veel groter zijn, lichter van kleur zijn en verder uit elkaar staan dan de originele bladeren, dan is dat een teken dat de citrusboom snel meer licht nodig heeft.

Vaak zien we dat citrusbomen die te weinig licht krijgen, last hebben van insecten plagen. Wanneer de citrusboom te weinig licht krijgt, dan stoppen eerst de "luxe" processen, zoals de aanmaak van essentiële oliën die insecten kunnen afweren. De aanmaak van deze stoffen, die de weerstand van de citrusboom bepalen, kost namelijk een hoop energie. De insecten, meestal schildluizen of spint mijten, die op de citrusboom zitten, verzwakken de citrusboom nog meer. Door het gebrek aan licht heeft de citrusboom vaak niet de kracht om de schade die deze insecten veroorzaken te herstellen.

citrusboom licht tekort
Citrusbomen die binnen staan krijgen hele lange takken met grote, dunne bladeren die ver uit elkaar staan. Deze bladeren zijn erg kwetsbaar voor insectenplagen, zoals bladluizen. Ook houden deze bladeren weinig water vast, waardoor de citrusboom op warme dagen vaker water nodig zal hebben.

Op het moment dat de citrusboom voldoende licht en water krijgt, dan maakt de citrusboom meer glucose aan dan hij in een dag nodig heeft. De overtollige glucose zet de citrusboom om in zetmeel. Een groot deel van deze reserves wordt gebruikt voor de voortplanting, ofwel voor het krijgen van bloemen en het vormen van vruchten. De meeste citrusvruchten rijpen namelijk in de herfst, wanneer er minder licht is. Om toch sappige, voedzame vruchten te kunnen krijgen, spreekt de citrusboom zijn energiereserves aan. Wanneer een citrusboom te weinig licht krijgt, zien we dit dus bijna altijd terug in de kwaliteit en kwantiteit van de bloei en de citrusvruchten.

citrusboom licht
Wanneer een citrusboom een langere tijd te weinig licht heeft gehad, dan laat de plant meestal zijn bladeren vallen. In veel gevallen is de citrusboom op dat moment al zo uitgeput dat het niet meer helpt om de citrus onder een krachtige kweeklamp te zetten.

Kortom, wanneer een citrusboom stopt met groeien, geen bloemen meer krijgt, een grote hoeveelheid vruchten laat vallen of wanneer de citrusvruchten niet rijpen, dan is het belangrijk om de hoeveelheid licht die de citrusboom krijgt onder de loop te nemen. Ook wanneer de citrusboom geïnfecteerd is door een insect, schimmel, bacterie, oomycete of virus dan is het belangrijk om de hoeveelheid licht die de citrusboom krijgt opnieuw te beoordelen, zeker wanneer de citrusboom niet lijkt te herstellen.

citrusboom licht
De grote, dunne bladeren die een citrusboom krijgt wanneer er langdurig te weinig licht op de kroon valt zijn gevoelig voor insectenplagen en hitte.

Vragen en opmerkingen

Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.

Bronnen en Veder Lezen