Winterfruit: Bewaarappels kweken, oogsten en bewaren

malus domestica, appelboom, appel bewaren, appelrassen

Appelbomen waar bewaarappels aan groeien zijn niet anders dan appelbomen waar andere soorten appels aan groeien. Je plant de bomen in de volle grond of in een (grote) pot, geeft de boom af en toe water en wat mest, snoeit de boom op z'n tijd en dat is het. Het enige verschil tussen het kweken van een 'gewone' appel en een bewaarappel is dat je een bewaarappelras wilt kiezen, de appels iets beter tegen beschadigingen moet beschermen, en ze wat voorzichtiger moet oogsten. Door ze vervolgens onder de juiste omstandigheden op te slaan, kan je maanden lang genieten van je 'verse' zelf gekweekte appels!

BEWAARAPPEL RASSEN

Om in de wintermaanden zelf gekweekte appels te kunnen eten, begin je met het juiste ras appelboom te kiezen. Over het algemeen zijn appels die in september en oktober rijpen en hard zijn, goed om te bewaren. De volgende rassen staan erom bekend dat ze 3 maanden of langer bewaard kunnen worden:

appelboom arlet, malus domestica arlet, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

appelboom court pendu, malus domestica court pendu, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

 

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica elise, appelboom elise, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

 

Verkooppunten:

HIER - HIER


malus domestica fiesta, appelboom fiesta, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica fuji, appelboom fuji, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

appelboom gala, malus domestica gala, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER


appelboom granny smith, malus domestica granny smith, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER

malus domestica pinova, appelboom pinova, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

oktober

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER

malus domestica idared, appelboom ida red, bewaarappel

 

Soort:

dessertappel

Zelfbestuivend:

nee

Pluktijd:

eind september

Bewaren:

3+ maanden

Verkooppunten:

HIER - HIER


BEWAARAPPELBOMEN VERZORGEN

appelboom, bewaarappel, malus domestica, appels opslaan

Beschadigde appels, met deukjes, sneetjes of beurse plekken kunnen niet lang bewaard worden. Wanneer de appels nog aan het groeien zijn aan de boom kunnen vooral vogels en hagel er voor zorgen dat de appels beschadigen.

 

Er zijn verschillende 'middeltjes' tegen vogels, zoals ballen met 'ogen' erop en glimmende slingers. De meeste hiervan zullen een hongerige vogel niet weghouden van je appels. De beste manier om vogels weg te houden van je appels is door een vogelnet over de appelboom te hangen. Het net mag niet te grote gaten hebben, zodat de vogels er alsnog doorheen kunnen pikken.

 

 

Hagel vormt vaak een minder groot probleem dan vogels, maar een stevige hagelbui kan er wel voor zorgen dat een heel groot deel van je appels in 1 keer beschadigd raakt. Om je appels tegen hagel te beschermen kan je een hagelnet over de appelboom hangen. Dit beschermd ook meteen tegen vogels, dus een win-win situatie!

BEWAARAPPELS OOGSTEN

appels oogsten, bewaarappels oogsten, appels opslaan, malus domestica, appelboom

Wanneer je appels een langere tijd wilt bewaren, is het belangrijk ze op het juiste moment te oogsten. De appels zijn klaar om te oogsten wanneer de pitten bruin beginnen te worden. Dit is ook het punt waarop je de appel van de boom kan halen door de vrucht in je handpalm te nemen en te draaien. Probeer de appels niet van de boom af te trekken, hier kan je zowel de boom als de appel mee beschadigen.

 

Appels beschadigen vrij snel tijdens het oogsten. Ze hebben dan ook geen dikke huid, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om beurse plekken en andere beschadigingen te voorkomen:

  • Probeer tijdens het plukken niet in de appel te knijpen (vermijdt handschoenen, hierdoor geef je sneller meer druk op de appel).
  • Plaats de appels na het oogsten in een kist met daarin een aantal handdoeken, zodat ze beschermd zijn.
  • Leg niet meer dan 1 laag appels in een kist, of leg een paar handdoeken tussen de lagen.

Om schimmels en andere ziektes te voorkomen, kan je de appels het beste oogsten wanneer het droog is en wanneer de temperatuur niet te hoog is. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, of laat in de avond.

 

Leg appels waar beurse plekken of andere beschadigingen aan zitten apart om snel te gebruiken. Deze appels kan je het beste in de koelkast leggen en binnen 1 a 2 weken gebruiken (afhankelijk van hoe erg ze beschadigd zijn).

 

BEWAARAPPELS OPSLAAN

appels opslaan, appels goedhouden, appels bewaren, appelboom, malus domestica

Wanneer appels geplukt zijn stoppen ze niet meteen met rijpen. De meeste soorten bewaar appels smaken zelf beter na een aantal weken tot maanden in de opslag. Om appels lang goed te houden, en dus de hele winter 'verse' appels te eten, moet je ze wel houden onder de juiste omstandigheden. Het doel is hierbij om schimmels en andere ziekte kiemen weg te houden en om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vocht uit de appels verdampt.

 

Wanneer je de appels geoogst hebt, en de exemplaren met deukjes, sneetjes en andere beschadigingen apart hebt gelegd, kan je ze voorbereiden voor de opslag. De appels worden NIET gewassen voordat ze worden opgeslagen. Dit doe je net voordat je ze gaat eten. Je moet er wel voor zorgen dat de appels goed droog zijn aan de buitenkant.

 

Hierna wikkel je elke appel in krantenpapier. Dit zorgt absorbeert vocht en zorgt ervoor dat eventuele schimmels minder makkelijk verspreiden. Doe dit uiteraard ook voorzichtig, zodat de goede appels niet alsnog beschadigen.

 

Als de appels zijn ingepakt kunnen ze in een kist worden geplaatst. Een houten krat van onbehandeld hout is de beste optie. Het hout is neutraal van geur en kan vocht opnemen. Probeer waar mogelijk maar 1 laag appels in de krat te bewaren. Hoe meer de appels op elkaar liggen, hoe meer druk er op de appel staat, en hoe groter de kans op beurse plekken.

 

Wanneer de appels ingepakt zijn en in de krat liggen kan je ze in de opslag zetten. De opslag moet donker en koud zijn,een hoge luchtvochtigheid hebben en goed geventileerd zijn. Een temperatuur tussen de 1 en 5 graden Celsius is ideaal. Het is wel belangrijk dat het niet vries in de opslag. Zorg er voor dat de temperatuur constant is. Ondanks dat een hoge luchtvochtigheid er voor zorgt dat de appels langer goed zijn, moet je wel voorkomen dat er condens op de appels komt. Zorg voor verse lucht in de opslag, dit voorkomt dat de appels gaan zweten en dat schimmels de kans krijgen om zicht te vermeerderen.

 

Wanneer je het juiste ras appel kiest, en de appels onder de juiste omstandigheden opslaat, kan je de appels maanden bewaren.

 

 

Appels uit de supermarkt zijn soms al een jaar oud voordat ze bij jou in de koelkast komen. Grote kans dat je je eigen gekweekte appels niet zo lang kan houden, omdat je waarschijnlijk geen geavanceerd klimaatbeheersingssysteem in de kelder hebt staan en verschillende bewaarmiddelen aan de lucht toevoegt.