Zelf Bessen Kweken: De Beste Bessenstruiken Voor Tuin En Balkon

Bessen kan je eenvoudig in de tuin of op het balkon kweken. De meeste soorten kunnen niet alleen in de volle grond, maar ook in een grootte pot geplant worden. Er zijn zeer veel verschillende bekende en minder bekende bessen die je zelf kan kweken, van aalbes tot zuurbes. De meeste bessen struiken hebben weinig verzorging nodig. Daarnaast gaan bessenstruiken jaren lang mee, wat natuurlijk ook goed is voor de portemonnee!Jostabes

jostabes, ribes nigrum jostaberry, jostaberry, jostabessen, bessenstruik, bessenstruiken

Jostabes

Ribes nigrum 'Justaberry'/'Jostabes'

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augutstus

De jostabes, ofwel jostaberry, is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Deze struik heeft geen stekels, waardoor het een ideale plant is als je samen met je kind wil tuinieren! De bessen smaken zoet, zoals kruisbessen. De jostabes is HIER en HIER te koop.


Zwarte bes

zwarte bes, zwarte bessen, aalbessen, ribes nigrum, bessenstruik, bessenstruiken

Zwarte bes

Ribes nigrum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-september

De zwarte bes is een eenvoudig te verzorgen bessenstruik. De plant kan tot 4 kg bessen produceren. De bessen smaken sterk en worden vaak gebruikt voor sap of jam. De bessen kunnen ook vers gegeten worden. De zwarte bes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Rode en witte bes

rode bes, witte bes, ribes rubrum, bessenstruik, bessenstruiken, witte bessen, aalbessen, rode bessen, aalbes

Rode en witte bes

Ribes rubrum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-september

De rode en witte bes worden in veel tuinen gekweekt.  Sommige rassen geven zure bessen, terwijl andere zoetere bessen geven. De bessen kunnen zowel vers als gekookt gegeten worden. Heeft weinig onderhoud nodig. De rode en witte bes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Kruisbes

kruisbes, ribes uva-crispa, kruisbessen, bessenstruik, bessenstruiken

Kruisbes 

 Ribes uva-crispa

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-augustus

Kruisbessen zijn grote, zoetige bessen. Ze groeien aan struiken met veel stekels eraan. De bessen worden meestal verwerkt in jams, sauzen en taarten. Er zijn zowel rassen met gele als met rode vruchten. De kruisbes is HIER, HIER, HIER HIER, en HIER te koop.


Braam

braam, bramen, braambessen, braambes, rubus fruticosus, bessenstruik, bessenstruiken

 Braam

Rubus fruticosus 

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Bramen kan je vaak langs de weg vinden. Het zijn sterke bessenstruiken die zichzelf eenvoudig ondergronds vermeerderen. Ze zijn eenvoudig in onderhoud. Tegenwoordig zijn er ook soorten zonder stekels. De braam is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Framboos

framboos, frambozen, rubus idaeus, bessenstruik, bessenstruiken

Framboos 

 Rubus idaeus

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-november

Frambozen zijn ideaal om zelf te kweken. In je eigen tuin kan je soorten kweken die minder geschikt zijn voor winkelverkoop omdat ze te kwetsbaar zijn. Ze vermeerderen zich snel! Er zijn naast roze ook gele varianten. De framboos is HIER, HIER, en HIER te koop.Japanse wijnbes

Japanse wijnbes, rubus phoenicoladius, bessenstruik, bessenplant, bessenstruiken, fruit

Japanse wijnbes 

 Rubus phoenicolasius

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-september

De Japanse wijnbes is een minder bekende bessenstruik. De bessen lijken op frambozen en worden op dezelfde manier gegeten. Daarnaast kan je er ook wijn van maken. Deze struik heeft wel veel stekels, dus oppassen met oogsten. De Japanse wijnbes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Loganbes

loganbes, loganbessen, loganobaccus, rubus, bessenstruik, loganberry, loganberries, bessenstruiken, fruit, bessen

 Loganbes

 Rubus x loganobaccus

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Loganbessen, ook wel braambozen genoemd, zijn een kruising tussen een braam en een framboos. Ze worden op dezelfde manier gekweekt als bramen. De vruchten kunnen vers en gekookt gegeten worden. De loganbes is HIER, HIER en HIER te koop.


Bosbes/blauwe bes

bosbes, bosbessen, blauwe bes, blauwe bessen, vaccinium, corymbosum, bessenstruik, bessenstruiken

 Bosbes/blauwe bes

Vaccinium corymbosum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: soms

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juni-augustus

Bosbessen of blauwe bessen struiken kunnen het best in pot gekweekt worden. De planten moeten in een zure grond staan. De struiken zijn verder eenvoudig in de verzorging. Een struik kan tot 5kg vruchten geven. De bosbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Krenten

krentenboompje, krenten, amelanchier alnoifolia, bessenstruik, bessen, bessenstruiken

 Krenten

 Amelanchier alnifolia

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli (na 2-3 jaar)

Krenten kan je zelf kweken! Een krentenboom heeft weinig verzorging nodig. De struik krijgt mooie bloemen in de lente. Ze kunnen wel groot worden, tot wel 2x2 meter. De bessen kunnen vers gegeten worden, gedroogd worden of gekookt worden. De krent is HIER, HIER en HIER te koop.


Aardbeienboom

aardbeienboom, arbutus unedo, bessenstruik, fruit, bessen, bessenstruiken

Aardbeienboom 

 Arbutus unedo

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-november

De vruchten van de aardbeiboom lijken op aardbeien, maar smaken anders. Ze kunnen vers of gekookt worden gebruikt. De rassen compacta, elfin king en rubra blijven klein en kunnen als struik gekweekt kunnen worden. De aardbeiboom is HIER, HIER en HIER te koop.


Appelbes

 Appelbes

Aronia 

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-september

De appelbes is een klein vruchtje vol met vitaminen. Ze worden vaak gebruikt in vruchtensap. Ze kunnen ook rauw of gekookt gegeten worden. De plant heeft weinig verzorging nodig. De bladeren kleuren rood in de herfst. De appelbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Zuurbes

zuurbes, zuurbessen, berberis, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen, tuin

Zuurbes 

 Berberis

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: soms

Zelfbestuivend: ha

Oogst: augustus-november

Berberis planten, waar de zuurbes aan groeit, worden vaak in tuinen gebruikt. Het zijn planten die erg hard zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze hebben wel veel stekels. Buccaneer en Mystery Fire geven de meeste bessen. De zuurbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Feijoa

feijoa, annanasguave, acca sellowina, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen, fruittuin

Feijoa 

Acca sellowina

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: nee

Oogst: mei-juni

De feijoa, of wel de ananasguave, zijn exotische vruchten die ook in ons klimaat rijp worden. De vruchten moeten een hele winter aan de plant hangen en zijn pas rijp als ze op de grond vallen. Plant meerdere soorten voor de bestuiving. De feijoa is HIER te koop.


Dwergkwee

dwergkwee, kweepeer, chaenomeles, bessenstruik, bessenstruiken, fuittuin, fruit, bessen

 Dwergkwee

 Chaenomeles

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-oktober

De dwergkwee is een kleine versie van de kweepeer. De vruchten zijn zuur met citroen en sinaasappel smaak. Ze worden gekookt gegeten of er worden drankjes van gemaakt. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig. De dwergkwee is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Langstelige olijfwilg

 Elaeagnus multiflora, olijfwilg, bessenstruik, bessenstruiken, fruit, bessen

Langstelige olijfwilg 

 Elaeagnus multiflora

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: soms

Oogst: juli-augustus

De langstelige olijfwilg krijgt na 4 jaar vruchten ter grootte van een kers, smaken naar rabarber. Er zit een pit in de vrucht die er uitgehaald moet worden. Hierna kan het gekookt worden, of vers gegeten worden om jam van te maken. De langstelige olijfwilg is HIER te koop.


Fuchsia

fuchsia, fuchsia bes, fuchsiabes, bessenstruik, bessenstruiken

 Fuchsia

Fuchsia 

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-oktober

Fuchsia's worden vaak geplant vanwege de mooie bloemen. Wat veel mensen niet weten is dat de bessen van de fuchsia ook eetbaar zijn! Globosa, Gracilis, Phyllis en Riccartonii geven de meeste en beste bessen. De fuchsia is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Jeneverbes

jeneverbes, juniperus comunis, bessenstruik, bessenstruiken, bessenplant, bessen, fruittuin

Jeneverbes 

 Juniperus communis

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: nee

Oogst: september-november

De jeneverbes groeit aan een conifeer. Het voordeel hiervan is, is dat de plant groenblijvend is. Het duurt wel 2 tot 3 jaar voordat de vruchten rijp zijn. De bessen worden als kruid gebruikt of om gin van te maken. De jeneverbes is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Honingbes

honingbes, kamperfoelie, lonicera, caerulea, kamtschatica, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit, tuin

Honingbes 

 Lonicera caerulea

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: nee

Oogst: Juni-augustus

De honingbes smaakt als een zure blauwe bes. De plant heeft weinig onderhoud nodig. Wel heb je meer dan 1 plant nodig voor een goede oogst.  De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar er kan ook jam van gemaakt worden. De honingbes is HIER, HIER en HIER te koop.


Goji bes

goji bes, lycium barbarum, bessenstruik, bessenstruiken, bessenplant, bessen, fruit, tuin, kweken

 Goji bes

 Lycium barbarum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: september-november

De goji bes staat bekend als een superfruit. De bessen kunnen het best gedroogd worden voordat ze gegeten worden. Ze hebben weinig verzorging nodig. Deze bessenstruik kan zelfs uit zaad gekweekt worden! De goji bes is HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Mahonie

mahonie, mahonia, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit, plant

 Mahonie

 Mahonia

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: ja

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De bessen van de mahonie zijn eetbaar. De bladeren, takken, wortels en de pitten zijn wel giftig. De bessen smaken erg zuur, dus het is het beste om er een jam van te maken. De beste soorten zijn aquifolium, nervosa en repens. De mahonie is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.Trosvlier

trosvlier, sambucus racemosa, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, tuin, kweken, fruit

Trosvlier 

 Sambucus racemosa

Standplaats: zon

Pot: nee

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De trosvlier geeft kleine rode vruchten. De bessen worden gekookt of worden gebruikt om wijn van te maken. De bloemen van de trosvlier zijn ook eetbaar. De struik heeft weinig verzorging nodig en doet het in de meeste tuinen goed. De trosvlier is HIER en HIER te koop.


Rozenbottel

rozenbottel, rozenbottels, bessenstruik, bessenstruik, rozen, rozenstruik, roos

Rozenbottel 

 Rosa

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: augustus-november

Alle rozenbottels van rozenstruiken eetbaar. De rassen die gekweekt zijn voor bloemen hebben vaak matige rozenbottels. Rosa rugosa geeft de grootste rozenbottels. Het vruchtvlees kan je gebruiken om te koken. De rozenbottel is HIER, HIER, HIER, HIER en HIER te koop.


Gele ribes

gele ribes, ribes odoratum, bessenstruik, bessenstruiken, bessen, fruit

Gele ribes

 Ribes odoratum

Standplaats: zon

Pot: ja

Groenblijvend: nee

Zelfbestuivend: ja

Oogst: juli-augustus

De gele ribes geeft zwarte bessen. Ze smaken naar pittige, zwarte bessen. Ze geven mooie, aromatische gele bloemen. Ze worden op dezelfde manier gebruikt als zwarte bessen. De struiken hebben weinig verzorging nodig. De gele ribes is HIER en HIER te koop.PAS OP! Planten die als sierplant verkocht worden kunnen zijn behandeld met bemesting of bestrijdingsmiddelen die er voor zorgen dat de bessen giftig worden. Vraag dit na bij de verkoper. Na 6-12 maanden in de volle grond of in pot met biologische potgrond kunnen de meeste sierplanten weer gegeten worden.