De beste notenbomen voor in de tuin

In dit artikel een overzicht van zowel bekende als minder bekende notenbomen die je in de tuin kan kweken. We vertellen je over de apenboom, tamme kastanje, hazelaar, Japanse notenboom, zwarte walnoot, walnoot, pijnboom en amandelboom. Een notenboom is een mooie toevoeging voor de tuin. De notenbomen gaan generaties mee en geven een extra oogst moment in de herfst. Daarnaast hebben ze nauwelijks onderhoud nodig en trekken ze vogels en andere dieren aan!

APENBOOM (ARAUCARIA ARAUCANA)

apenboom, slangenden, araucaria araucana, notenboom, notenbomen

De apenboom, of slangenden, krijgt dennenappels waar in de herfst rijpe noten uit vallen. De noten worden gekookt of geroosterd voordat ze gegeten worden en lijken op pijnboompitten. Het duurt wel 25 jaar voordat de apenboom dennenappels met noten gaat geven. De boom wordt uiteindelijk tot wel 20 meter hoog. Plant de boom in de winter of in de lente in een vochtige grond, in de volle zon. Zowel kleine als grote apenbomen, of Araucaria araucana, zijn HIER te koop.

TAMME KASTANJE (CASTANEA)

tamme kastanje, castanea, notenboom, notenbomen

De tamme kastanje geeft na 3 of 4 jaar in de herfst heerlijke kastanjes. De meeste soorten kastanje zijn niet zelf bestuivend, waardoor je er minimaal 2 moet planten of zeker moet weten dat er in de buurt nog een tamme kastanje boom is. De planten kunnen het best in de winter geplant worden op een goed gedraineerde licht zure grond op een zonnige plaats in de tuin. De tamme kastanje, of castanea, is HIER en HIER te koop in verschillende maten en rassen.

HAZELAAR (CORYLUS)

hazelaar, hazelnoot, hazelnotenboom, corylus, notenboom, notenbomen

Een hazelaar geeft na 2 tot 3 jaar in het begin van de herfst verse hazelnoten. Ondanks dat de hazelaar zelf bestuivend is, kan je voor de beste oogst beter 2 verschillende soorten nemen. De bomen worden het beste in de winter geplant op een zonnige plek in de tuin of in een grootte pot. Als de bomen eenmaal geplant zijn, hebben ze nauwelijks onderhoud nodig. De hazelaar, of corylus, is HIER en HIER te koop in verschillende maten en rassen.

JAPANSE NOTENBOOM (GINKGO BILOBA)

japanse notenboom, ginkgo biloba, notenboom, notenbomen

De Japanse notenboom, ofwel ginkgo biloba, kan er wel 20 jaar over doen voordat er noten aan de boom groeien. Daarnaast heb je zowel een mannelijke als een vrouwelijke boom nodig om noten te kunnen kweken. Gelukkig zijn de bomen ook erg mooi in de tuin! Ginkgo biloba noten worden meestal gekookt voordat ze gegeten worden. Plant de boom in de winter op een zonnige plaats in de tuin. de Japanse notenboom, of ginkgo biloba, kan in verschillende maten HIER gekocht worden.

ZWARTE WALNOOT (JUGLANS NIGRA)

zwarte walnoot, juglans nigra, notenboom, notenbomen

De zwarte walnoot geeft na 4 tot 8 jaar noten, afhankelijk van de manier waarop de boom gekweekt is. In de herfst vallen de rijpe noten van de bomen af. De noten worden rauw of gekookt gegeten, nadat de schil er net als bij de gewone walnoot vanaf is gehaald. Plant de boom in de winter op een zonnige plek. Hou er wel rekening mee dat deze boom tot 20 meter hoog en breed kan worden! Verder heeft deze boom weinig verzorging nodig. De zwarte walnoot, of juglans nigra, is HIER en HIER te koop.

WALNOOT (JUGLAS REGIA)

walnoot, juglans regia, notenboom, notenbomen

De gewone walnoot is een langzaam groeiende boom die tot wel 20 meter hoog en 15 meter breed kan groeien. Na 4 tot 5 jaar begint de boom noten te produceren. Als de noten gedroogd worden kunnen ze tot wel 3 jaar goed blijven! Plant de walnotenboom in de winter op een zonnige plek in de tuin. Probeer een ras te kiezen dat resistent is tegen walnoten meeldauw en bladvlekken ziekte. De walnoot, of juglas regia, is HIER, HIER en HIER te koop.

PIJNBOOM (PINUS)

pijnboom, pinus, notenboom, notenbomen

Alle rassen van de pijnboom geven eetbare pijnboompitten. De meeste rassen geven te kleine noten. Na 8 tot 10 jaar krijgt de boom de dennenappels waar de pijnboompitten in zitten, het kan wel 1 tot 2 jaar duren voordat de dennenappels rijp zijn. De volgende rassen geven wel noten die groot genoeg zijn om te gebruiken als pijnboompitten: Pinus cembra, Pinus pinea, en pinus radiata. De pijnboom, ofwel pinus, is onder andere HIER te vinden met een grote selectie rassen.

AMANDELBOOM (PRUNUS DULCIS/AMYGDALUS)

amandelboom, prusnus dulcis, prunus amygdalus, notenboom, notenbomen

De amandelboom geeft na 3 tot 4 jaar verse amandelen. De noten rijpen in oktober, wanneer de groene schil splijt en de noot eruit valt. Plant een amandelboom in de winter op een beschutte, warme en zonnige plaats in de tuin. De amandelboom kan niet goed tegen kou, daarom kan het nodig zijn de boom bij erge vorst in te pakken. Het beste is om meerdere bomen te hebben voor de bestuiving, ook bij zelfbestuivende soorten. De amandelboom, of prunus dulcis, of prunus amygdalus, is HIER te koop.