De beste fruit klimplanten voor een eetbare tuinafscheiding

Klimplanten zijn een natuurlijke manier om een hek te verbergen. Door fruit of eetbare bloemen klimplanten langs het hek te planten heb je nog meer opbrengst van de tuin. De meeste jonge fruit planten hebben vaak 3 jaar nodig voordat ze vruchten geven. Als je niet zo lang kan wachten, probeer dan een oudere plant te kopen. Er zijn tegenwoordig ook kant-en-klaar hagen van klimplanten waar eetbare vruchten aan komen. Een tuinafscheiding vol fruit en eetbare bloemen klimplanten is een mooie aanwinst voor de moestuin en voor de stadstuin!

druiven klimplant
kiwi klimplant

GESCHIKT HEKWERK

Om je tuinafscheiding vol te kunnen laten groeien met klimplanten heeft u het juiste hekwerk nodig. De planten hebben gaten nodig om door te groeien. De gaten mogen niet te groot zijn, want dan geven ze u misschien niet genoeg privacy.

Dubbelstaafmatten om uw tuin zorgen voor een stevige, veilige afscheiding. Er zijn bijpassende poorten die vaak op slot kunnen, wat natuurlijk extra veilig is om dieren en kinderen binnen te houden, en ongewenste bezoekers buiten. De hekken hebben rechthoekige gaten waar klimplanten eenvoudig door kunnen groeien. Dubbelstaafmat hekwerk is HIER te koop.

Gaashekwerk is vergelijkbaar met dubbelstaafmat hekwerk, alleen is het iets minder stevig. Het is een prima tuinafscheiding wanneer het hekwerk niet vooral bedoeld is om ongewenste bezoekers buiten te houden. Ook voor deze hekken zijn verschillende poorten te verkrijgen. Net als bij dubbelstaafmatten kunnen klimplanten ook hier eenvoudig door de openingen groeien. Gaashekwerk is HIER te koop.

Trellis hekwerk is wat fraaier dan dubbelstaafmatten of gaashekwerk. Het bestaat meestal uit een bouwstaalmat omrand met hout. Er zijn ook variaties die helemaal uit staal of helemaal uit hout bestaan. Er is best veel keus in de grootte van de gaten, dus bij deze hekken is het handig om van te voren te bedenken met wat je het wilt latne beklimmen. Trellis hekwerk is HIER te koop.

Klimroos
kiwibes klimplant

FRUIT & EETBARE BLOEMEN KLIMPLANTEN

Druiven kunt u tegen verschillende soorten dubbelstaafmat, gaashekwerk en trellis schuttingen laten groeien. De planten hebben een zonnige standplaats nodig, met een humusrijke, goed drainerende grond. De druivenranken kunnen tot wel 6 meter hoog worden als u ze niet snoeit, daarom is deze klimplant ook geschikt voor hogere hekken. In de winter verliest de plant zijn blad, sommige soorten hebben heel mooi herfstblad. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Vitis Vinifera 'Purpurea', Vitis 'Booskoop Glorie', en Vitis 'Vroege van der Laan'. Wanneer u kleinere druiven planten koopt, kan het een paar jaar duren voordat uw hek volgegroeid is. Een kant-en-klaar haag is hiervoor een oplossing, dit zijn druiven planten die ongeveer 1 meter lang zijn en 2 meter hoog van het ras Vitis 'Buffalo'

Kiwi's zijn steeds makkelijker te kweken in ons klimaat! De planten kunnen eenvoudig door een schutting met gaten klimmen, mits ze genoeg zon krijgen. Ook voor de kiwi is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is en humusrijk. Er zijn 3 soorten kiwi planten: de Actinidia chinesis of Actinidia deliciosa, ofwel de gewone, harige kiwi uit de supermarkt, de Actinidia arguat, ook wel minikiwi of kiwibes genoemd, en de Actinidia kolomikta, deze geeft ook vrij kleine vruchten en heeft zeer mooi blad! De laatste soort doet het vaak het best in ons klimaat, omdat deze minder warmte en zon nodig heeft om rijpe vruchten te geven. Ook deze klimplanten verliezen hun blad in de winter. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor verkooppunt): Actinidia kolomikta, Actinidia deliciosa 'Jenny', en Actinidia arguta 'Issai'. Niet alle kiwi rassen zijn zelf bestuivend, de Jenny en de Issai zijn dit wel. Er zijn ook kant-en-klaar hagen van kiwi planten, deze hagen van 1 meter lang en 2 meter hoog zijn gemaakt van de Actinidia deliciosa 'Jenny'.

Klimrozen zijn een 'alles-in-1' pakket: ze kunnen op schuttingen klimmen, geven mooie, heerlijk ruikende, eetbare (!) bloemen en geven eetbare rozenbottels. Er zijn zeer veel verschillende soorten klimrozen die je over de schutting kunt laten groeien, afhankelijk van de grond, standplaats en natuurlijk welke bloem je zelf mooi vindt. Let wel altijd op dat de meeste rozen worden gekweekt als sierplant, hierdoor is het aan te raden een aantal maanden tot een jaar te wachten voordat u iets van de plant eet, in verband met de giftige middelen die worden gebruikt om de planten op te kweken. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): klimroos 'White New Dawn', klimroos 'Alaska' en klimroos 'complicata'.

Kamperfoelie 'Lonicera japonica' krijgt bloemen die gebruikt kunnen worden in de thee! De bessen zijn giftig, dus blijf daar vanaf. Kamperfoelie is een mooie klimplant met geurende bloemen. In milde winters blijven de planten groen. Aanbevolen rassen (klik op de naam voor een verkooppunt): Lonicera japonica 'Hall's Prolific', en Lonicera japonica 'Dart's World'.

comments powered by Disqus