
Water besparen in de tuin begint met een goede mulchlaag. In dit artikel ontdek je hoe mulch werkt, waarom het helpt tegen droogte én welke soorten mulch het beste bij jouw tuin passen. Met praktische tips, duidelijke illustraties en een overzicht van de voor- en nadelen per mulchsoort maak je eenvoudig de juiste keuze voor een groenere, veerkrachtigere tuin.
VOORBEREIDEN OP MULCHEN
Een mulchlaag werkt alleen optimaal als de bodem eronder goed is voorbereid. Voordat je mulch aanbrengt, is het daarom belangrijk om de grond onkruidvrij te maken, licht los te maken en — indien nodig — te voorzien van voeding.
Begin met het verwijderen van alle aanwezige onkruiden, zeker soorten die zich ondergronds verspreiden of diep wortelen. Wanneer deze onkruiden onder een mulchlaag blijven zitten, kunnen ze alsnog omhoog groeien of via wortelstokken uitbreiden. Mulch is namelijk vooral effectief tegen nieuw ontkiemende onkruidzaden, en minder tegen volwassen planten.
Daarna kun je de bovenste paar centimeter van de grond voorzichtig losmaken. Dit bevordert de waterinfiltratie en maakt het voor plantenwortels makkelijker om te groeien. Een losse, kruimelige bodemstructuur zorgt er bovendien voor dat regen- of gietwater makkelijker doordringt tot onder de mulchlaag, in plaats van langs het oppervlak weg te spoelen.
Het aanbrengen van mest of plantenvoeding vóór het mulchen is ook aan te raden — zeker als je werkt met organische mest of compost. Dergelijke voedingstoffen moeten eerst worden afgebroken door micro-organismen in de bodem voordat planten ze kunnen opnemen. De afbraak gebeurt sneller en effectiever in een actieve, luchtige bodem — precies wat je krijgt onder een mulchlaag. Als je wacht tot na het mulchen, komt de mest moeilijker op de juiste plek terecht.
Gebruik je later in het seizoen toch nog extra voeding, dan kun je het beste kiezen voor vloeibare plantenvoeding, of de mulch tijdelijk opzij schuiven om korrels of compost direct op de bodem aan te brengen.
MULCH KIEZEN
Bij het aanleggen van een mulch laag is het belangrijk om de juiste en voldoende mulch te gebruiken. De dikte van de laag, de grootte van de stukjes mulch en de kleur van het materiaal bepalen samen hoeveel water er wordt vastgehouden in de bodem, hoeveel zonlicht de grond bereikt en hoe goed verdamping wordt tegengegaan. Door hier vooraf goed over na te denken, haal je het maximale uit je mulch laag – zonder dat je elk jaar opnieuw hoeft te beginnen.


De dikte van de mulch laag
Als je mulch gebruikt om waterverlies in je tuin of uit je plantenbakken te beperken, is de dikte van de mulchlaag belangrijker dan veel mensen denken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de dikte van de mulchlaag vaak meer invloed heeft op het vasthouden van vocht dan het type materiaal. Tien centimeter blijkt in veel gevallen de beste dikte te zijn. Bij een dunnere laag verdampt er alsnog veel water uit de bodem. Een dikkere laag levert zelden extra voordeel op en kan de bodem zelfs te veel afsluiten of de afbraak van organisch materiaal vertragen.

Bij bijvoorbeeld de tomatenteelt in het droge, warme Midden-Oosten is aangetoond dat een mulchlaag van 10 cm tot wel 30% minder waterverlies gaf dan een laag van 5 cm. Ook bij aardbeien in Litouwen zorgde deze dikte voor een hogere opbrengst dankzij beter vochtbehoud. In Duitsland werd bij de teelt van courgettes met gerecycled papier als mulch eveneens duidelijk minder water verbruikt bij een laag van 10 cm dan bij dunnere lagen.
Een mulchlaag van 10 centimeter vormt een beschermende buffer tussen de bodem en de lucht. Het voorkomt dat de zon de bovenste grondlaag opwarmt, waardoor er minder energie beschikbaar is om vloeibaar water om te zetten in waterdamp. Kale grond kan tot 95% van het zonlicht absorberen, wat leidt tot snelle opwarming en uitdroging. Een mulchlaag voorkomt dat de grond eronder zonne-energie opneemt, waardoor de bodem koeler blijft en de verdamping afneemt.
Daarnaast helpt de dikke mulchlaag om het vochtige luchtlaagje direct boven de grond te behouden. Normaal gesproken vormt zich een dunne laag lucht vlak boven de bodem die verzadigd is met waterdamp. Zonder mulch blaast de wind dit laagje snel weg, waardoor er opnieuw ruimte ontstaat voor verdamping uit de bodem. Door de 10 centimeter dikke mulchlaag wordt deze luchtlaag als het ware opgesloten. De wind kan er minder goed bij, en de vochtige lucht boven de grond wordt minder snel afgevoerd. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid net boven het bodemoppervlak hoog, en dat werkt als een soort rem op verdere verdamping: de luchtlaag boven de grond raakt verzadigd met vocht, waardoor er minder verdamping kan plaatsvinden uit de grond. Dit effect is vooral merkbaar op zonnige, winderige dagen, wanneer de verdamping normaal gesproken het ergst is.
Mulch heeft bovendien een indirect effect op verdamping via onkruid. Onkruidplanten verdampen actief water via hun bladeren, en sommige soorten trekken dat water zelfs met diepe wortels omhoog uit de bodem. Op warme dagen kan de aanwezigheid van onkruid ervoor zorgen dat er tot wel 25% méér water uit de grond verdampt. Een laag van 10 cm mulch blokkeert het licht en beperkt de kieming van onkruidzaden, waardoor deze ‘natuurlijke waterpompen’ geen kans krijgen.
Kortom: wie zijn planten beter bestand wil maken tegen droogte, doet er goed aan om de grond te bedekken met een mulchlaag van ongeveer 10 centimeter dik – niet te weinig, niet te veel, maar precies goed voor optimaal vochtbehoud.
HOEVEEL MULCH HEB JE NODIG?
Met deze rekentool kun je eenvoudig berekenen hoeveel mulch je nodig hebt om een deel van je tuin of plantenbakken te bedekken. Mulch helpt om het vocht in de bodem vast te houden, voorkomt dat onkruid de bodem uitdroogt, en beschermt de grond tegen felle zon en harde wind.
Vul hieronder in:
- Liters per verpakking: hoeveel liter er in één verpakking mulch zit. Dit staat vaak op de verpakking. Als je het moet inschatten, kun je de lengte × breedte × hoogte (in cm) delen door 1000 om het aantal liters te berekenen. Bijvoorbeeld: 40 cm × 30 cm × 25 cm = 30.000 cm³ = 30 liter. Let op: bij samengeperste producten (zoals kokos of geperste compost) moet je uitgaan van het aantal liters na uitzetten, dus nadat het product is geweekt in water.
- Oppervlakte in m²: hoeveel vierkante meter je wilt bedekken met mulch. Meet de lengte en breedte van het oppervlak en vermenigvuldig die met elkaar (bijv. 3 meter × 2 meter = 6 m²).
- Dikte mulchlaag: de gewenste dikte van de mulchlaag in centimeters. Voor een goede werking tegen verdamping en onkruid wordt meestal 10 cm aangeraden.
De grootte van de mulch deeltjes
Niet alleen de dikte van de mulchlaag is belangrijk, maar ook de grootte van de stukjes waaruit de mulch bestaat heeft veel invloed op het effect. De structuur bepaalt namelijk hoe goed de mulchlaag de bodem beschermt tegen verdamping door zon en wind.
Wanneer de mulchdeeltjes te groot zijn — denk aan stukjes van meer dan 5 centimeter, zoals lange takjes of grove houtsnippers — dan kunnen er luchtstromen door de mulchlaag waaien. Deze luchtstromen halen het vochtige luchtlaagje net boven de grond weg, waardoor er sneller nieuw water uit de bodem verdampt. De mulchlaag werkt dan minder goed als bescherming tegen uitdroging.
Maar ook hele fijne mulch, zoals zaagsel of gemalen bladeren, is niet ideaal. In zulke fijne lagen kunnen minuscule kanaaltjes (capillaire vaten) ontstaan die water vanuit de diepere bodemlagen omhoog trekken. Dat water verdampt vervolgens aan het oppervlak van de mulchlaag, waar het verloren gaat voordat planten het kunnen opnemen.


Verschillende onderzoeken in gematigde klimaten en drogere regio’s laten zien dat mulch met een gemiddelde deeltjesgrootte van 0,5 tot 3 cm vaak het meest effectief is bij het vasthouden van vocht in de bodem. Zo bleek bij de tomatenteelt in Spanje dat mulch van grof gehakseld stro van gemiddeld 2 cm duidelijk beter presteerde op het gebied van waterbesparing dan fijn maaisel of lange, ongesneden stengels. In een Belgische proefopstelling met aardbeien hield cm stro het bodemvocht beter vast dan los hooi of lange grashalmen. Ook in een Nederlandse kasstudie met tomaten bleef de bodem onder een mulchlaag van 1 tot 2 cm grootte compostsnippers koeler en natter dan onder fijn compostpoeder of grote houtschorsdelen.
Een goede mulchlaag bestaat daarom het liefst uit deeltjes die gemiddeld tussen de 0,5 en 3 centimeter groot zijn. Denk aan verkruimelde schors, gehakseld stro, fijne houtsnippers of gedroogde bladeren die iets grover zijn gescheurd. Deze structuur is grof genoeg om de wind te blokkeren, maar fijn genoeg om te voorkomen dat vocht omhoog wordt gezogen naar het oppervlak.
Kortom: de juiste deeltjesgrootte helpt de mulchlaag optimaal functioneren, zodat de bodem langer vochtig blijft en planten beter bestand zijn tegen droogte.
De kleur van de mulchlaag
De kleur van de mulchlaag heeft ook invloed op hoeveel water er uit de bodem verdampt. Verdamping kost namelijk energie: vloeibaar water moet eerst worden omgezet in waterdamp, en die omzetting wordt aangedreven door zonlicht. Hoe meer zonlicht de bodem bereikt, hoe meer energie er beschikbaar is om water te laten verdampen. Vooral tijdens droge, heldere zomerdagen kan de zon de bovenste laag van de grond flink opwarmen, waardoor die snel uitdroogt.
Dat effect is het sterkst bij kale, donkere grond. Donkere oppervlakken absorberen tot wel 95% van het zonlicht. Hierdoor warmt de bodem snel op, zelfs op relatief koele dagen. Vooral jonge planten en soorten met een ondiep wortelstelsel kunnen hier snel onder lijden, omdat zij hun water vooral uit de bovenste centimeters van de bodem halen. Een mulchlaag kan dit effect afremmen door een deel van het zonlicht te weerkaatsen in plaats van te absorberen. Hierdoor blijft de grond koeler en vertraagt de mulch de verdamping van bodemvocht.


De kleur van het mulchmateriaal speelt hierbij een grote rol. Hoe lichter het oppervlak, hoe meer zonlicht wordt teruggekaatst. Een lichtgekleurde mulchlaag — bijvoorbeeld van stro, bleke houtsnippers, licht papiermateriaal of puimsteen — kan de bodemtemperatuur aanzienlijk verlagen en daarmee het vocht beter vasthouden. Donkergekleurde mulch, zoals compost of donkere boomschors, heeft juist de neiging om meer warmte vast te houden. Dat kan gunstig zijn in het voorjaar, wanneer je de bodem sneller wilt opwarmen, maar in warme en droge zomers werkt het juist averechts.
Dat verschil wordt ook bevestigd in diverse veldstudies. Zo bleek in een Nederlandse proef met wortelgroenten dat lichtgekleurde stro de bodem beter koel en vochtig hield dan donkere boomschors. In een Vlaamse kasstudie met paprika’s werd tot 20% minder water gebruikt bij toepassing van licht papiermateriaal vergeleken met donkere houtsnippers. En in Zuid-Frankrijk, hielden bleke steentjes zoals puimsteen meer vocht vast dan donker lavagesteente of zwart plastic.

De keuze voor licht mulchmateriaal is vooral belangrijk bij bakken, potten en verhoogde bedden. In dit soort systemen warmt de grond sneller op door het kleinere bodemvolume en de directe blootstelling aan zon en wind. Hierdoor gaat het bodemvocht vaak twee tot drie keer zo snel verloren als in volle grond. Ook zitten de wortels dichter bij het oppervlak en zijn dus gevoeliger voor uitdroging. Door in deze situaties te kiezen voor een reflecterende mulchlaag — zoals stro of licht grind — blijft de bovengrond merkbaar koeler. Dat vermindert de verdamping, helpt om het vochtpeil stabiel te houden, voorkomt stress bij de planten en maakt dat je minder vaak water hoeft te geven.
Soorten mulch
Er zijn tientallen soorten mulch beschikbaar, elk met hun eigen effect op de waterhuishouding van de bodem, de temperatuur rond de wortels en de groei van planten. Sommige mulchmaterialen zijn gratis of goedkoop te krijgen, andere vergen een investering. Ook verschillen ze sterk in duurzaamheid, gemak van aanbrengen en hoe goed ze onkruid tegenhouden. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de belangrijkste mulchcategorieën, inclusief voorbeelden, gemiddelde prestaties en aanbevolen gebruik. Zo kun je in één oogopslag zien welke mulch het beste past bij jouw tuin of balkon. Verder naar onder staat een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten mulch die er zijn.
Soort mulch | Voorbeelden | Kosten | Kleur | Makkelijk aanbrengen | Vervangen na (jaren) | Gem. % waterbesparing bij 10 cm | Onkruidonderdrukking bij 10 cm | Aanbevolen gebruik |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Wol | Onbewerkte schapenwol, wollen matten | €€ | wit / beige | gemiddeld | 1–2 | 20–35% | goed | jonge bomen, vaste planten, bladgroenten |
Papier | Kranten, eierdozen, papierkorrels | € | grijs / bruin | gemakkelijk | 0,5–1 | 15–25% | matig | moestuin algemeen, containers, verhoogde bedden |
Stro | Tarwestro, roggestro, miscanthus, hennepstro | € | geel | gemakkelijk | 0,5–1 | 20–35% | goed | moestuin, fruitgewassen, lichte grond |
Luzernehooi | Gedroogd luzernegras, luzernekorrels | €€ | lichtgroen / geel | gemakkelijk | 0,5–1 | 25–30% | goed | bladgroenten, stikstofminnende planten |
Jute | Juttematten, jute textiel | €€ | bruin | gemiddeld | 1–2 | 20–30% | goed | tijdelijke mulch, eenjarigen, intensieve teelt |
Notendoppen | Hazelnootdoppen, walnootschillen, cacaodoppen, perzikstenen | €€€ | donkerbruin | gemakkelijk | 5–10 | 20–30% | goed | rond vaste planten, struiken, siertuinen |
Hout en schors | Boomschors, houtsnippers | €–€€ | donkerbruin | gemakkelijk | 2–3 | 20–30% | goed | vaste planten, bomen, struiken |
Kokos | Kokosmatten, coir, kokosdoppen | €€ | lichtbruin | gemiddeld | 1–2 | 25–35% | goed | moestuin algemeen, warmtemijdende gewassen |
Schelpen | Mosselschelpen, oesterschelpen | €€€ | wit / grijs | gemakkelijk | 5–10 | 20–30% | matig | mediterrane planten, kruiden, bomen |
Steenachtig | Puimsteen, lavagruis, gebroken baksteen | €€€ | grijs / roodbruin | gemiddeld | 5–10 | 20–35% | goed | droge tuinen, fruitbomen, vijgen, olijven |
Stro mulch
Stro is het gedroogde restmateriaal van graangewassen zoals tarwe, rogge en haver. Omdat de meeste voedingsstoffen in de graankorrels zitten, bevat stro weinig stikstof, fosfor of kalium. Het beïnvloedt de bodemvruchtbaarheid dus nauwelijks, wat het geschikt maakt als mulch voor vochtbehoud en onkruidonderdrukking zonder overbemesting.

Onderzoek in verschillende klimaatzones — waaronder Japan, Noord-China en Zuid-Europa — laat zien dat stro-mulch effectief is in het verminderen van bodemverdamping. In een veldproef met winterkool in India bleek dat stro de bodem aanzienlijk langer vochtig hield dan gras of kale grond. Een andere studie in China toonde aan dat een mulchlaag van tarwestro bij wortelgewassen de verdamping met 35% verlaagde, vergeleken met niet-bedekte bodem. Daarnaast werd in Zuid-Frankrijk aangetoond dat stro de bodemtemperatuur temperde, wat gunstig is voor planten met een oppervlakkig wortelstelsel.

Een strolaag helpt op twee manieren bij het vasthouden van vocht. Het vangt water op, waardoor het water langzamer infiltreert en beter door de grond wordt opgenomen. Daarnaast vermindert het de verdamping, doordat het zonlicht weert en het bodemoppervlak koel houdt. Stro heeft bovendien een isolerende werking: het dempt temperatuurverschillen en helpt de bodem in zomer en winter stabiel te blijven. Dankzij de sponsachtige structuur kan het tot twee keer zijn gewicht aan water vasthouden.
Wel is stro relatief luchtig, waardoor het minder goed bestand is tegen wind. Op open plekken of in verhoogde bedden kan het nodig zijn om het te verzwaren of licht vochtig te houden. Ook kunnen er onbedoeld graanzaden in het stro zitten, waardoor bijvoorbeeld tarwe spontaan kan kiemen. Let daarbij op het type stro: haverstro blijkt minder geschikt als mulch, omdat het de bodem minder goed vochtig en stabiel houdt dan tarwe- of roggestro.
Naast klassiek graanstro kunnen ook hennepstro en miscanthusstro als mulch worden gebruikt. Hennepstro neemt veel vocht op, is schimmelwerend en breekt snel af, waardoor het de bodemstructuur verbetert. Miscanthusstro, met zijn hoge koolstof-stikstofverhouding, helpt goed tegen verdamping en houdt de bodem vochtig — ideaal voor droogtegevoelige gewassen.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Strobaal, Duvo Plus Eco Strokorrel, Nature Hennep Strooisel, Compo Hennepstrooisel of Saniflor Miscanthus Bodemstrooisel.
Hooi mulch
Hooi is gedroogd gras, meestal afkomstig van soorten als timotheegras, veldbeemdgras of luzerne. Het wordt vooral geoogst als voer voor dieren, omdat het relatief veel voedingsstoffen bevat. Dat onderscheidt het van stro, dat bestaat uit de droge, lege stengels van geoogste graanplanten en nauwelijks voedingswaarde heeft. In de tuin kan hooi, en in het bijzonder luzernehooi, ook worden gebruikt als mulch. Luzerne bindt stikstof uit de lucht en voegt via het hooi langzaam stikstof toe aan de bodem.
In gematigde klimaatzones zoals West-Europa bleek luzernehooi niet alleen het bodemvocht goed vast te houden, maar ook de plantengroei te stimuleren. In een Belgische kasproef met spinazie groeiden planten met luzerne-mulch tot 20% sneller dan zonder mulch, dankzij de combinatie van stabiele vochtigheid en stikstofafgifte. In een Duitse studie met sla zorgde het hooi bovendien voor minder temperatuurschommelingen in de bovenste bodemlaag, wat uitdroging verder beperkte. De voordelen waren het duidelijkst bij lichte zandleemgrond.
Luzernehooi helpt niet alleen om verdamping tegen te gaan, maar stimuleert ook de groei van veel bladgewassen. De combinatie van vochtbehoud en een lichte stikstofafgifte maakt het bijzonder geschikt voor moestuinbedden met bijvoorbeeld sla, snijbiet of spinazie. In die context draagt het bij aan snellere groei en een hogere opbrengst.
Voor fruitbomen en houtige gewassen is luzernehooi als mulch minder geschikt. De extra stikstof zorgt ervoor dat deze planten vooral blad vormen in plaats van bloemen en vruchten. Bovendien blijven bomen die op stikstofrijke grond staan vaak langer in blad in het najaar, waardoor ze gevoeliger worden voor vorstschade.
Let op: vers gemaaid gras (dat nog niet goed is gedroogd) is iets anders dan hooi en moet met mate worden gebruikt. Het kan gaan schimmelen of gaan broeien, wat schadelijk is voor jonge planten. Hooi moet dus echt goed droog en vrij van zaden zijn voor gebruik in de tuin.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Mijten Luzerne Korrel, Luzerne Ruwvoer Baal of Weidehooi.
HOUT EN BOOMSCHORS MULCH
Mulch van houtachtig materiaal, zoals houtsnippers, boomschors of zaagsel, bestaat grotendeels uit koolstof en bevat weinig stikstof. Daardoor wordt het langzaam afgebroken door het bodemleven. Een laag van dit materiaal blijft meestal één tot drie jaar liggen en is daardoor bij uitstek geschikt voor vaste planten, struiken en bomen, waar je niet elk seizoen opnieuw wilt mulchen.


Hoewel houtachtige mulch langzaam afbreekt, draagt het wel degelijk bij aan waterbesparing, vooral op zandige of steenachtige bodems. In een Nederlandse proef met bessenstruiken werd de verdamping onder een laag fijn versnipperde boomschors met ruim 25% verlaagd ten opzichte van kale grond. Een vergelijkbare studie in Vlaanderen bevestigde dit bij bramen: houtsnippers hielden het bodemvocht beter vast dan compost of gras. Wel bleek uit dezelfde studie dat grove schors minder effectief was dan fijner materiaal, vooral bij winderige omstandigheden
Er wordt soms gedacht dat boomschors of houtsnippers de bodem verzuren, vooral wanneer ze afkomstig zijn van naaldbomen. In de praktijk blijkt dit nauwelijks het geval: ook dennennaalden en houtsnippers van coniferen veranderen de pH van de bodem nauwelijks. Houtachtige mulch kan dus prima worden gebruikt bij planten die neutrale of zelfs kalkrijke grond nodig hebben.

Wel is het goed om rekening te houden met de herkomst van het hout. Sommige soorten, zoals walnoot, eucalyptus en bepaalde naaldbomen, bevatten stoffen die de kieming van zaden tijdelijk kunnen onderdrukken. Dit zogenoemde allelopathisch effect maakt ze minder geschikt voor jonge zaailingen, maar juist nuttig voor het onderdrukken van onkruid rond volwassen beplanting. Het effect is meestal tijdelijk en neemt af naarmate het materiaal verteert — na zes tot twaalf maanden kunnen er weer jonge planten tussen worden gezet.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Compo Houtchips, Basic Houtsnippers, Versele Beukenhout Snippers 10mm of DCM Mulch Boomschors.
Papier mulch
Papier is een verrassend bruikbaar mulchmateriaal dat je eenvoudig zelf kunt verzamelen. Oud krantenpapier, karton, eierdozen en wc-rolletjes zijn restmaterialen die zich uitstekend lenen voor hergebruik in de tuin. Door ze te versnipperen en op de bodem aan te brengen, vormen ze een effectieve barrière tegen vochtverlies en onkruid.
Wie zelf papiermulch wil maken, scheurt het papier het beste in stukken van ongeveer een centimeter groot. Verspreid dit vervolgens in een laag van vijf tot tien centimeter dik. Maak het materiaal licht vochtig tijdens of na het aanbrengen, zodat het niet wegwaait bij wind. Voor wie liever werkt met kant-en-klaar materiaal, zijn er ook papieren korrels of pellets verkrijgbaar. Deze zijn compacter, waaien minder snel weg en zijn makkelijker te verdelen over grotere oppervlakken.
Een mulchlaag van papier helpt om waterverlies via verdamping sterk te beperken. Daardoor blijft de grond onder de laag koeler en vochtiger, wat gunstig is voor planten met een oppervlakkig wortelgestel. In vergelijking met sommige andere mulchsoorten sluit papier de bodem goed af, waardoor het waterverbruik van de plant beter benut wordt. De werking is vergelijkbaar met die van stro of wol, maar papier breekt vaak sneller af — vooral als het materiaal al nat is geworden.
Er is wel een aandachtspunt: bij het gebruik van grotere hoeveelheden papier kan er, met name op zure of arme gronden, een verhoogde opname van aluminium door plantenwortels optreden. Dit gebeurt vooral bij langdurig natte omstandigheden. Door vóór het aanbrengen van de mulchlaag wat extra fosfor toe te voegen aan de bodem, kan dit effect eenvoudig worden gecompenseerd. Fosfor bindt aluminium en voorkomt zo dat het schadelijk wordt voor de planten.
Papiermulch is vooral geschikt voor eenjarige gewassen, potten of verhoogde bedden, waar regelmatig ververst kan worden. Het is een goedkope, circulaire oplossing die het bodemvocht helpt vasthouden en tegelijk het volume van je oud papierbak vermindert.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Card N Egg, Green Mile Bedding of Esve Paper Bedding.
Kokosvezel mulch
Kokosvezels zijn een restproduct van kokosnoten en worden onder andere verwerkt tot matten, snippers of fijn materiaal (coir) voor gebruik als mulchlaag. Deze mulch heeft meerdere eigenschappen die bijdragen aan het vasthouden van vocht en het beschermen van de bodem. Zowel kokosmatten als los kokosmateriaal zorgen ervoor dat regen- of gietwater langzamer de grond in trekt. Daardoor wordt het beter verdeeld en minder snel afgevoerd naar diepere lagen waar plantenwortels er moeilijker bij kunnen.

Onderzoek in tropische en mediterrane klimaten laat zien dat kokosvezels de verdamping van bodemvocht aanzienlijk verminderen. In proeven met groentegewassen op zandgronden bleven de planten beduidend beter gehydrateerd bij het gebruik van kokosmatten of coir mulch. Ook werd aangetoond dat kokosvezel de bodemtemperatuur stabiliseert, wat vooral gunstig is voor gewassen zoals sla en kolen die gevoelig zijn voor warmte.
Een ander voordeel van kokos als mulch is dat het naast vochtbehoud ook iets bijdraagt aan de voedingstoestand van de bodem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stro of hout, bevatten kokosdoppen en -vezels kleine hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen komen langzaam vrij tijdens de afbraak en kunnen vooral bij langdurig gebruik een bescheiden bijdrage leveren aan de plantengroei.
Ten slotte is kokosmulch goed bestand tegen wind en licht van gewicht, waardoor het makkelijk in gebruik is op verhoogde bedden of in potten. De structuur is fijn genoeg om verdamping tegen te gaan, maar grof genoeg om capillaire opstijging van bodemvocht te beperken. Daardoor blijft het vocht dieper in de bodem beschikbaar voor de plantenwortels.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Kokos N Kokos, BioSolutions CocoSchors of Pokon Kokos Bodembedekker.
Notendoppen en pitten-schillen mulch
Notendoppen en schillen van zaden — zoals die van amandelen, hazelnoten of zonnebloempitten — zijn een restproduct van de voedselindustrie. Deze doppen bestaan uit hard, houtachtig materiaal dat rijk is aan koolstof en nauwelijks voedingsstoffen bevat. Hierdoor breken ze maar langzaam af in de bodem. Dat heeft een groot voordeel: ze blijven lang liggen. In sommige gevallen blijft een mulchlaag van notendoppen tot wel tien jaar effectief, zonder dat je iets hoeft aan te vullen.
Deze harde, natuurlijke mulch vormt een stevige beschermlaag bovenop de bodem. Daardoor krijgen zon en wind veel minder invloed op het verdampen van bodemvocht. Regenwater wordt niet meteen doorgelaten, maar juist even vastgehouden en langzaam de grond in geleid. Dit voorkomt dat het water te snel wegstroomt, zeker op hellende of zanderige tuingronden. Ook blijft de temperatuur van de bodem stabieler onder deze mulch: in de zomer warmt de grond minder snel op, en ’s nachts koelt ze minder snel af.
Onderzoek in West-Afrika liet zien dat pindadoppen als mulch hielpen om de bodem langer vochtig te houden tijdens het droge seizoen bij tomaten. De grond bleef er koeler en vochtiger dan bij percelen zonder mulch. Ook bij appelbomen in het Middellandse Zeegebied bleek dat een mulchlaag van hazelnootschillen hielp om vocht vast te houden en de groei van de bomen te ondersteunen.
Notendoppen laten weinig licht door en vormen zo een barrière voor kiemende onkruiden. Tegelijk laten ze nog genoeg lucht door om het bodemleven actief te houden. Dit maakt deze mulchsoort ideaal voor vaste planten, struiken en fruitbomen op plekken waar je liever niet elk jaar opnieuw wilt mulchen.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Pokon Cacaodoppen, Nocciolo Hazelnootdoppen, Nocciolo Perzikstenen of Nocciolo Macadamiadoppen.
Jutte mulch
Jutte mulch bestaat meestal uit dikke, geweven matten van de vezels van de jutteplant (Corchorus olitorius), die ook voor het maken van jutezakken worden gebruikt. Deze natuurlijke vezels worden samengeperst tot stevige matten die eenvoudig uitgerold kunnen worden op bedden, paden of in potten. Vooral bij toepassingen waar regelmatig onderhoud of grondbewerking nodig is, zijn jutte matten praktisch: ze zijn goed op te tillen of aan de kant te schuiven zonder direct uiteen te vallen.
Een van de belangrijkste voordelen van jutte mulch is het vermogen om verdamping te verminderen. De vezelstructuur van het materiaal laat water goed door bij regen of irrigatie, maar vermindert de snelheid waarmee vocht weer uit de bodem verdwijnt. Dit maakt jutte een geschikte keuze voor moestuinen waar waterbesparing belangrijk is. Tegelijkertijd houdt de mulch de temperatuur van de bovenste bodemlaag stabiel, waardoor de wortels minder te lijden hebben onder temperatuurschommelingen.
Ook onkruid wordt effectief onderdrukt. De matten blokkeren zonlicht en maken het voor zaden moeilijk om te ontkiemen of jonge onkruiden door te groeien. In vergelijking met synthetische mulch heeft jutte als extra voordeel dat het biologisch afbreekbaar is. De afbraak verloopt wel traag genoeg dat de matten één tot twee groeiseizoenen kunnen blijven liggen zonder vervangen te worden.
Onderzoek bevestigt deze voordelen. In veldstudies met jutte geotextielen werd aangetoond dat de bodem onder de mulch langer vochtig bleef, de temperatuur overdag daalde en ’s nachts hoger bleef, en dat onkruidgroei sterk werd geremd. Ook bleek de afbraak van jutte minder snel te verlopen in droge of gematigde klimaten, wat betekent dat het lang bruikbaar blijft maar uiteindelijk zonder resten in de bodem kan composteren.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Superfish Jute Vijverdoek of Wouters Textiles Jutte.
Schelpen mulch
Schelpen die afkomstig zijn van de schaaldierenindustrie — zoals mosselschelpen, oesterschelpen of coquilles — kunnen een effectieve en decoratieve mulchlaag vormen. Ze bestaan grotendeels uit calciumcarbonaat en breken maar langzaam af, waardoor ze langdurige bescherming bieden tegen verdamping en extreme temperatuurverschillen in de bodem. Schelpen houden de temperatuur van de grond stabieler: ze beperken het opwarmen op warme, zonnige dagen en vertragen de afkoeling wanneer het ‘s avonds plots kouder wordt. Dit is vooral gunstig voor planten met een gevoelig wortelgestel of bij teelt in potten en verhoogde bedden.

Daarnaast hebben schelpen invloed op de zuurgraad van de bodem. Omdat ze licht basisch zijn, verhogen ze geleidelijk de pH-waarde van zure gronden. Dat maakt ze met name geschikt voor planten die goed groeien in licht alkalische omstandigheden, zoals vijgen, olijven, rozemarijn en lavendel. Door hun samenstelling leveren schelpen ook langzaam calcium, mangaan en zink aan de bodem, wat bijdraagt aan een gezonde plantenontwikkeling.
Uit onderzoek blijkt dat schelpen als mulchlaag effectief kunnen zijn ondanks hun relatief kleine deeltjesgrootte. In een veldstudie in Portugal werd oesterschelpgrit gebruikt met een diameter van slechts 2 tot 6 millimeter. Deze mulchlaag bleek de verdamping van bodemvocht aanzienlijk te remmen en tegelijk de infiltratie van regenwater te bevorderen. De fijne, dichte structuur van de schelpen bood voldoende bescherming tegen zon en wind, ook al voldeden ze niet aan de standaardrichtlijn van 0,5 tot 3 centimeter voor mulchdeeltjes. Dit maakt schelpen een uitzondering op die regel, mits gelijkmatig verdeeld en in voldoende dikke lagen aangebracht.
Ook in andere studies werd het positieve effect van schelpen als mulch aangetoond. In een proef met druivenranken in Nieuw-Zeeland zorgde een schelpenlaag voor een hogere bodem-pH, verhoogde calciumgehaltes en een betere vochtretentie, wat samen leidde tot vitalere planten en minder irrigatiebehoefte. In een Turkse veldstudie bleken schelpen daarnaast de verdamping effectief te remmen, zonder nadelige effecten op de pH of nutriëntenbalans in de bodem.
Ten slotte hebben vooral lichtgekleurde schelpen, zoals gebroken mosselschelpen, een reflecterende werking. Ze weerkaatsen zonlicht terug naar de plant, wat bij sommige soorten leidt tot krachtigere groei doordat het lichtniveau rondom het gewas toeneemt. Dit effect werd onder andere waargenomen bij zonminnende kruiden en mediterrane gewassen.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Gardenlux Schelpen Bruin-Grijs 8–16mm, Ouwehand Grof Schelpengrit of Hele Oesterschelpen – 20kg zak.
Wol mulch
Wol is een natuurlijk vezelmateriaal dat niet alleen warm is in kleding, maar ook verrassend effectief blijkt als mulchlaag. Door de poreuze structuur neemt wol gemakkelijk water op wanneer het vochtig wordt, en houdt dit vervolgens stevig vast. Het bijzondere aan wol is dat het vocht zó vasthoudt dat het niet makkelijk verdampt, maar het water alsnog beschikbaar blijft voor de grond eronder. Dat komt doordat het water vastzit in de vezels, maar door de capillaire werking van de bodem langzaam weer wordt teruggetrokken naar beneden.


Een mulchlaag van onbewerkte, schone schapenwol werkt vooral goed op gronden die van nature al wat vocht vasthouden, zoals leem- of compostrijke bodems. Op droge, zanderige grond duurt het vaak wat langer voordat de wol voldoende verweerd is om optimaal te functioneren. In zulke omstandigheden blijft de structuur te gesloten, waardoor de mulch minder goed integreert met de bodem. In tegenstelling tot stro of bladeren, breekt wol langzaam af — wat een voordeel is bij langdurige teelten, maar het minder geschikt maakt als je snel effect wilt op een zanderige grond.
Wol heeft daarnaast een sterk isolerend vermogen. Net als in kleding voorkomt het dat de bodem overdag te heet wordt of ’s nachts te snel afkoelt. Dit maakt het een bijzonder nuttige mulchsoort voor vroege teelten, zoals aardbeien of voorjaarsgroenten, die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen in het voorjaar.
Ook de onderdrukking van onkruid is een pluspunt: doordat wol compact blijft liggen en weinig licht doorlaat, krijgen onkruidzaden weinig kans om te ontkiemen. In veldstudies werd aangetoond dat wolmulch effectiever is tegen onkruidgroei dan veel plantaardige mulchsoorten zoals stro of hooi.
Een klein nadeel is de geur: onbewerkte wol ruikt vaak sterk naar schaap, vooral bij vochtig weer. In grotere tuinen valt dit meestal nauwelijks op, maar in een kleine stadstuin of bij gebruik in potten kan het als storend worden ervaren.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Wolterra Wolkorrels, ECOstyle Schapenwolmat of ORO Wolkorrel – 15 kg.
Steenachtige mulch
Een mulchlaag hoeft niet altijd uit plantaardig of dierlijk materiaal te bestaan. In droge of Mediterrane tuinen worden ook steeds vaker steenachtige materialen gebruikt, zoals kiezels, lavagruis, puimsteen of zelfs gebroken bakstenen. Deze steentjes vormen een duurzame mulchlaag die jarenlang meegaat en nauwelijks afbreekt. Vooral in tuinen waar mulch niet elk seizoen vervangen kan worden, is dit een praktisch voordeel.


Wat veel mensen niet weten, is dat een steenachtige mulchlaag óók helpt om de verdamping van water uit de bodem te beperken — mits de steentjes klein genoeg zijn. Steentjes met een diameter tot maximaal 1 centimeter kunnen de bovenlaag van de grond effectief afschermen van zon en wind. Daardoor blijft het bodemvocht beter behouden. Grovere stenen laten daarentegen luchtstroming tussen de stenen toe, waardoor er alsnog veel vocht verloren gaat.
Daarnaast helpt een steenachtige mulch om de bodemtemperatuur te reguleren. Uit studies blijkt dat de grond onder een laag lava of kiezels in het voorjaar tot 10% warmer blijft dan onder organisch materiaal. Deze extra warmte kan in een koel klimaat zoals Nederland of België net het verschil maken voor fruitbomen die gevoelig zijn voor late nachtvorst — zoals abrikozen, nectarines of perziken. Door de bodem iets op te warmen, helpt de mulch jonge bloemknoppen te beschermen en vergroot het de kans op een goede oogst.
Er zijn ook langetermijneffecten op de bodemstructuur en het vochtbeheer. Puimsteen en lavagruis werken niet alleen als bescherming, maar verbeteren ook het vermogen van de bodem om water op te nemen. In een onderzoek in het Midden-Oosten bleek dat lavamulch het vochtgehalte van de bodem aanzienlijk verhoogde in vergelijking met kale grond. Daarbij werd ook minder erosie en temperatuurfluctuatie waargenomen, wat gunstig is voor de wortelontwikkeling van gewassen droge, zonnige periodes.
Wil je deze mulchsoort zelf gaan gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Compo Puimsteen, Naturen Lavagruis, DCM Pouzzolane Lava of Gardenlux Grind Wit 16–32mm.
Plastic mulch
Plastic mulch werd lang gebruikt om waterverlies en onkruid te beperken, maar het laat microplastics achter in de grond. Deze kleine deeltjes breken nauwelijks af, kunnen door planten worden opgenomen en komen via grondwater uiteindelijk in het milieu en onze voeding terecht.
Ook zogenaamd biologisch afbreekbaar plastic mulch is geen veilige keuze: het breekt vaak alleen af onder industriële omstandigheden, niet in een gewone tuin. Zo blijft ook dit plastic achter in de bodem.
Wij raden het gebruik van alle vormen van plastic mulch sterk af. Kies liever voor natuurlijke, composteerbare materialen die goed zijn voor de bodem en het milieu.
Vragen en opmerkingen
Het zelf kweken van groenten, fruit, kruiden en bloemen gaat meestal gemakkelijk, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over het kweken van planten, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus formulier. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.
Bronnen en verder lezen
- Adetunji, I. A. (1990). Effect of mulches and irrigation on growth and yield of lettuce in semi-arid region. Effect van mulch en irrigatie op groei en opbrengst van sla in een semi-aride regio
- Adhikari, N., Disha, A., Mahata, A. P., Pal, A., Adhikari, R., Sardar, M. I. L. A. N., ... & DE, S. K. (2016). Efficient use of jute agro textiles as soil conditioner to increase chilli productivity on Inceptisol of West Bengal. Efficiënt gebruik van jute-agrotextiel als bodemverbeteraar om de productiviteit van chilipeper op Inceptisol in West-Bengalen te verhogen
- Adhikari, N., Saha, A., Bandopadhyay, P., Mukharjee, S., Tarafdar, P. K., & De, S. K. (2018). Efficient use of jute agro textiles as soil conditioner to increase tomato productivity. Efficiënt gebruik van jute-agrotextiel als bodemverbeteraar om de tomatenproductiviteit te verhogen
- Alamu, L. O., Olaniyi, J. O., & Mn, T. (2017). Reponses of tomato (Lycopersicon lycopersicum Mill), soil temperature and soil moisture content to mulch material and mulching rate in Ogbomoso and Mokwa. Reacties van tomaat (Lycopersicon lycopersicum Mill), bodemtemperatuur en bodemvochtgehalte op mulchmateriaal en mulchdikte in Ogbomoso en Mokwa
- Ali, M. S. M., Melouk, A. M., & Serry, N. K. H. (2021). Organic mulch impact on vegetative growth, productivity and fruit quality of “Anna” apple trees. Effect van organische mulch op vegetatieve groei, productiviteit en vruchtkwaliteit van "Anna" appelbomen
- Altland, J., & Lanthier, M. (2007). Influence of container mulches on irrigation and nutrient management. Invloed van container-mulch op irrigatie en nutriëntenbeheer
- Artan, E., Alptekin, H., & Gürbüz, R. (2024). Weed Management and Yield Outcomes in Strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) Cultivation Using Various Mulching Materials. Onkruidbeheer en opbrengstresultaten bij aardbeienteelt (Fragaria x ananassa Duch.) met gebruik van diverse mulchmaterialen
- Bhowmick, M., Debnath, S., Singha, A., Baite, H., & Mridha, N. (2020). Performance of Nonwoven Mulch Material from Jute at Farmers' Field. Prestaties van niet-geweven mulchmateriaal van jute op boerenpercelen
- Bogale, G. A., & Demo, A. H. (2024). Enhancing crop yield and conserving soil moisture through mulching practices in dryland agriculture. Verbeteren van gewasopbrengst en behoud van bodemvocht via mulchpraktijken in drooglandbouw
- Bogunović, I., Hrelja, I., Kisić, I., Dugan, I., Krevh, V., Defterdarović, J., ... & Pereira, P. (2023). Straw Mulch Effect on Soil and Water Loss in Different Growth Phases of Maize Sown on Stagnosols in Croatia. Effect van stro-mulch op bodem- en waterverlies in verschillende groeifasen van mais op Stagnosols in Kroatië
- Broda, J., Gawłowski, A., Rom, M., Kukulski, T., & Kobiela-Mendrek, K. (2024). Thermoregulation and Soil Moisture Management in Strawberry Cultivation Mulched with Sheep Wool. Warmteregulatie en beheer van bodemvocht bij aardbeienteelt gemulcht met schapenwol
- Cabrera-Pérez, C., Valencia-Gredilla, F., Royo-Esnal, A., & Recasens, J. (2022). Organic mulches as an alternative to conventional under-vine weed management in Mediterranean irrigated vineyards. Organische mulch als alternatief voor conventionele onkruidbestrijding onder wijnstokken in mediterrane geïrrigeerde wijngaarden
- Chalker-Scott, L. (2007). Impact of mulches on landscape plants and the environment—A review. Effect van mulch op landschapsplanten en het milieu – Een overzicht
- Chopra, M., & Koul, B. J. P. A. (2020). Comparative assessment of different types of mulching in various crops: A review. Vergelijkende beoordeling van verschillende soorten mulch bij diverse gewassen: Een overzicht
- Creasy, G., Leal Perez, G., Crawford, M., Ibbotson, I., Tompkins, J., Creasy, K., ... & Steans, G. (2007). Influence of natural reflective mulch on Pinot noir grape and wine quality. Invloed van natuurlijk reflecterende mulch op de kwaliteit van Pinot noir druiven en wijn
- Diaz, F., Jimenez, C. C., & Tejedor, M. (2005). Influence of the thickness and grain size of tephra mulch on soil water evaporation. Invloed van de dikte en korrelgrootte van tefra-mulch op de verdamping van bodemvocht
- Dong, W., Lv, X., Chen, Z., Wang, X., Sun, J., & Liang, Y. (2018). Effects of straw mulching on water consumption characteristics and yield in spring maize under different nitrogen levels in Northeast China. [Effecten van stro-mulching op waterverbruik en opbrengst bij lente-maïs onder verschillende stikstofniveaus in Noordoost-China]
- Fairbourn, M. L. (1973). Effect of Gravel Mulch on Crop Yield. Effect van grindmulch op gewasopbrengst
- Fan, D., Jia, G., Wang, Y., & Yu, X. (2023). The effectiveness of mulching practices on water erosion control: A global meta-analysis. De effectiviteit van mulchpraktijken voor het beheersen van watererosie: Een wereldwijde meta-analyse
- Farzi, R., Gholami, M., Baninasab, B., & Gheysari, M. (2017). Evaluation of different mulch materials for reducing soil surface evaporation in semi‐arid region. Evaluatie van verschillende mulchmaterialen om bodemverdamping te verminderen in een semi-aride regio
- Glenn, J. S., Gilliam, C. H., Edwards, J. H., Keever, G. J., & Knight, P. R. (2000). Recycled waste paper mulch reduces available container N. Mulch van gerecycled papier vermindert beschikbare stikstof in containers
- Goel, L., Shankar, V., & Sharma, R. (2020). Effect of organic mulches on agronomic parameters–A case study of tomato crop (Lycopersicon esculentum Mill.). Effect van organische mulch op agronomische parameters – Een casestudy van tomatenteelt (Lycopersicon esculentum Mill.)
- Graf, A., Kuttler, W., & Werner, J. (2008). Mulching as a means of exploiting dew for arid agriculture?. Mulchen als methode om dauw te benutten in droge landbouw?
- Granatstein, D., & Mullinix, K. (2008). Mulching options for northwest organic and conventional orchards. Mulchopties voor biologische en conventionele boomgaarden in het noordwesten
- Greenly, K. M., & Rakow, D. A. (1995). The effect of wood mulch type and depth on weed and tree growth and certain soil parameters. Effect van type en diepte van houtsnippermulch op onkruidgroei, boomgroei en bepaalde bodemparameters
- Griffith, H. R. (2020). Alternative Media and Mulches in Organic Vegetable Production. Alternatieve substraten en mulchmaterialen in de biologische groenteteelt
- Gürbüz, R., Alma, M. H., Alptekin, H., & Tülek, C. (2024). Performance of Some Organic Mulch Materials for Weed Suppression, Soil Conditions and Yield in Capsicum annuum L. Cultivation. Prestaties van enkele organische mulchmaterialen voor onkruidonderdrukking, bodemgesteldheid en opbrengst bij teelt van Capsicum annuum L.
- Haapala, T., Palonen, P., Korpela, A., & Ahokas, J. (2014). Feasibility of paper mulches in crop production: A review. Haalbaarheid van papieren mulch in de gewasproductie: Een overzicht
- Holloway, P. S. (1992). Aspen wood chip and stone mulches for landscape plantings in interior, Alaska. Espenhoutsnipper- en stenen mulch voor landschapsbeplanting in het binnenland van Alaska
- Hoover, E. E. (2000). Bio-based weed control in strawberries using sheep wool mulch, canola mulch, and canola green manure. Biologische onkruidbestrijding bij aardbeien met schapenwolmulch, koolzaadmulch en groene mest van koolzaad
- Iles, J. K., & Dosmann, M. S. (1999). Effect of organic and mineral mulches on soil properties and growth of Fairview Flame® red maple trees. [Effect van organische en minerale mulch op bodemkenmerken en groei van Fairview Flame® rode esdoorns]
- Jafari, M., Haghighi, J. A. P., & Zare, H. (2012). Mulching impact on plant growth and production of rainfed fig orchards under drought conditions. [Invloed van mulching op plantengroei en opbrengst van regenafhankelijke vijgenboomgaarden onder droogteomstandigheden]
- Jenni, S., Brault, D., & Stewart, K. A. (2002). Degradable mulch as an alternative for weed control in lettuce produced on organic soils. [Afbreekbare mulch als alternatief voor onkruidbestrijding bij sla op organische bodems]
- Jiménez, C., Tejedor, M., Neris, J., & Mejías, G. (2004). Influence of pumice mulch on soil infiltration rate. [Invloed van puimsteenmulch op de infiltratiesnelheid van de bodem]
- Juhos, K., Papdi, E., Kovács, F., Vasileiadis, V. P., & Veres, A. (2023). The effect of wool mulch on plant development in the context of the physical and biological conditions in soil. [Effect van wolmulch op plantontwikkeling in relatie tot de fysische en biologische bodemomstandigheden]
- Kader, M. A., Senge, M., Mojid, M. A., & Ito, K. (2017). Recent advances in mulching materials and methods for modifying soil environment. [Recente ontwikkelingen in mulchmaterialen en methoden om het bodemmilieu te verbeteren]
- Kader, M. A., Singha, A., Begum, M. A., Jewel, A., Khan, F. H., & Khan, N. I. (2019). Mulching as water-saving technique in dryland agriculture. [Mulching als waterbesparende techniek in drooglandbouw]
- Kopitar, D., Marasović, P., & Schwarz, I. (2023). Performance and degradation of nonwoven mulches made of natural fibres and PLA polymer—open field study. [Prestaties en afbraak van non-woven mulch van natuurlijke vezels en PLA-polymeer – veldonderzoek]
- Kundu, M. C., Manna, K., Saha, B., & Ghosh, G. K. (2020). Jute agrotextile mulches increase crop yield, conserve soil moisture, suppress weed growth and control soil erosion. [Jute-agrotextiel mulch verhoogt de opbrengst, behoudt bodemvocht, onderdrukt onkruid en voorkomt bodemerosie]
- Liao, Y., Cao, H. X., Liu, X., Li, H. T., Hu, Q. Y., & Xue, W. K. (2021). By increasing infiltration and reducing evaporation, mulching can improve the soil water environment and apple yield of orchards in semiarid areas. [Mulching verhoogt infiltratie, vermindert verdamping en verbetert de waterhuishouding en appelopbrengst in semi-aride boomgaarden]
- Lightfoot, D. R. (1994). Morphology and ecology of lithic-mulch agriculture. [Morfologie en ecologie van steensmulchlandbouw]
- Lightfoot, D. R. (1996). The nature, history, and distribution of lithic mulch agriculture: an ancient technique of dryland agriculture. [Aard, geschiedenis en verspreiding van steensmulchlandbouw: een oude techniek voor drooglandbouw]
- Lightfoot, D. R., & Eddy, F. W. (1994). The agricultural utility of lithic-mulch gardens: Past and present. [De agrarische waarde van steensmulchtuinen: toen en nu]
- López, R., Burgos, P., Hermoso, J. M., Hormaza, J. I., & González-Fernández, J. J. (2014). Long term changes in soil properties and enzyme activities after almond shell mulching in avocado organic production. [Langetermijnveranderingen in bodemkenmerken en enzymactiviteit na mulch met amandelschillen in biologische avocadoteelt]
- Ma, Y. J., & Li, X. Y. (2011). Water accumulation in soil by gravel and sand mulches: Influence of textural composition and thickness of mulch layers. [Wateropslag in de bodem door grind- en zandmulch: Invloed van textuur en dikte van de mulchlaag]
- Maggard, A. O., Will, R. E., Hennessey, T. C., McKinley, C. R., & Cole, J. C. (2012). Tree-based mulches influence soil properties and plant growth. [Boomschorsmulch beïnvloedt bodemkenmerken en plantengroei]
- Mandoza, A., Mamedov, A. I., Levy, G. J., & Huang, C. (2015). Effects of mulch type and microtopography on soil temperature and moisture in semi-arid vegetable fields. [Effecten van mulchtype en microtopografie op bodemtemperatuur en vochtigheid in semi-aride groentevelden]
- Mapa, R. B. (1996). Coconut fibre: a biodegradable soil erosion control. [Kokosvezel: een biologisch afbreekbare maatregel tegen bodemerosie]
- Marasović, P., Puchalski, M., & Kopitar, D. (2025). Effects of field conditions on the degradation of cellulose-based and PLA nonwoven mulches. [Effect van veldomstandigheden op de afbraak van cellulose- en PLA-gebaseerde non-woven mulch]
- Marble, S. C., Steed, S. T., Saha, D., & Khamare, Y. (2019). On-farm evaluations of wood-derived, waste paper, and plastic mulch materials for weed control in Florida container nurseries. [Praktijkevaluaties van hout-, papier- en plastic mulchmaterialen voor onkruidbestrijding in containerkwekerijen in Florida]
- McMillen, M. (2013). The effect of mulch type and thickness on the soil surface evaporation rate. [Het effect van mulchtype en -dikte op de verdampingssnelheid van het bodemoppervlak]
- Montenegro, A. A. A., Abrantes, J., De Lima, J. L. M. P., & Singh, V. P. (2013). Impact of mulching on soil and water dynamics under intermittent simulated rainfall. [Invloed van mulching op bodem- en waterdynamiek onder intermitterende gesimuleerde regenval]
- Mridha, N., Nayak, D., Yadav, A., Mondal, T., Ghosh, R. K., Bhowmick, M., ... & Kumar, R. (2025). Eco-friendly sustainable farming: Enhancing summer tomato (Lycopersicon esculentum mill.) yield with jute non-woven agro textile Mulch. [Milieuvriendelijke duurzame landbouw: Verhoging van de zomertomatenopbrengst met jute non-woven agrotextiel mulch]
- Mridha, N., Ray, D., Saha, B., Ghosh, R., Das, A., Bhowmick, M., & Shakyawar, D. (2022). Natural fibre based non-woven agrotextile mulch: A boon for natural farming. [Non-woven agrotextiel mulch op basis van natuurlijke vezels: Een zegen voor natuurlijke landbouw]
- Munda, G. C., Ghosh, P. K., Das, A., & Ngachan, S. V. (2007). Effect of organic and inorganic sources of nutrients on productivity and soil fertility in rainfed maize-groundnut cropping system in North-East India. [Effect van organische en anorganische voedingsbronnen op productiviteit en bodemvruchtbaarheid in regenafhankelijke maïs-pinda teeltsystemen in Noordoost-India]
- Muti, S. M., Kibe, A. M., Nge’tich, W., & Muindi, E. (2017). Effects of coir dust mulch on evapotranspiration of PH4 maize in coastal region of Kenya. [Effecten van kokosstofmulch op de evapotranspiratie van PH4-maïs in de kustregio van Kenia]
- Nag, D., Choudhury, T. K., Debnath, S., Ganguly, P. K., & Ghosh, S. K. (2008). Efficient management of soil moisture with jute non-woven as mulch for cultivation of sweetlime and turmeric in red lateritic zone. [Efficiënt beheer van bodemvocht met jute non-woven als mulch voor de teelt van sweetlime en kurkuma in een rode laterietzone]
- Neris, J., Rodríguez-Paz, M., Jiménez, C. C., & Tejedor, M. (2005). INFLUENCE OF MANAGEMENT WITH SALIC MULCH ON SOIL TEMPERATURE. [Invloed van beheer met salic-mulch op de bodemtemperatuur]
- Oliveira, R. M. D., Cunha, F. F. D., Silva, G. H. D., Andrade, L. M., Morais, C. V. D., Ferreira, P. M. O., ... & Oliveira, R. A. D. (2020). Evapotranspiration and crop coefficients of Italian zucchini cultivated with recycled paper as mulch. [Evapotranspiratie en gewascoëfficiënten van Italiaanse courgette geteeld met gerecycled papier als mulch]
- Papdi, E., Veres, A., Kovács, F., & Juhos, K. (2022). How different mulch materials regulate soil moisture and microbiological activity?. [Hoe verschillende mulchmaterialen het bodemvocht en de microbiële activiteit reguleren]
- Pavlů, L., Kodešová, R., Fér, M., Nikodem, A., Němec, F., & Prokeš, R. (2021). The impact of various mulch types on soil properties controlling water regime of the Haplic Fluvisol. [De impact van verschillende mulchtypes op bodemkenmerken die het waterregime van de Haplic Fluvisol beheersen]
- Pickering, J. S., & Shepherd, A. (2000). Evaluation of organic landscape mulches: composition and nutrient release characteristics. [Evaluatie van organische landschapsmulches: samenstelling en nutriëntenafgiftekarakteristieken]
- Pinto, J. P., da Cunha, F. F., da Silva, G. H., Condé, S. B., Guimarães, G. F. C., & Ribeiro, M. C. (2022). Biodegradable Recycled Paper Mulch Reduces Strawberry Water Consumption and Crop Coefficient. [Biologisch afbreekbare gerecyclede papieren mulch vermindert het waterverbruik en de gewascoëfficiënt van aardbeien]
- Qiu, Y., Xie, Z., Wang, Y., Ren, J., & Malhi, S. S. (2014). Influence of gravel mulch stratum thickness and gravel grain size on evaporation resistance. [Invloed van de dikte van de grindmulchlaag en de korrelgrootte van het grind op de verdampingsweerstand]
- Rivera, J. A., & Blanco, L. (2022). Soil temperature and moisture response to coconut coir mulch in vegetable cropping systems. [Reactie van bodemtemperatuur en vocht op kokosvezelmulch in groente-teeltsystemen]
- Robinson, D. W. (1988). Mulches and herbicides in ornamental plantings. [Mulches en herbiciden in sierbeplantingen]
- Ross, O. C. (2010). Reflective mulch effects on the grapevine environment, Pinot noir vine performance, and juice and wine characteristics. [Effecten van reflecterende mulch op de wijngaardomgeving, prestaties van Pinot noir-wijnstokken en sap- en wijnkenmerken]
- Safari, N., & Kazemi, F. (2016). Examining performances of organic and inorganic mulches and cover plants for sustainable green space development in arid cities. [Onderzoek naar prestaties van organische en anorganische mulches en bodembedekkers voor duurzame groenontwikkeling in droge steden]
- Sahin, U., Ercisli, S., Turan, M., & Esitken, A. (2015). Effects of organic mulches on yield and quality of strawberry in high altitude conditions. [Effecten van organische mulches op opbrengst en kwaliteit van aardbeien onder hooggelegen omstandigheden]
- Sainju, U. M., Caesar-TonThat, T. C., & Jabro, J. D. (2010). Soil microbial biomass, carbon and nitrogen under dryland cropping systems affected by tillage and nitrogen fertilization. [Bodem microbiële biomassa, koolstof en stikstof onder drooglandteeltsystemen beïnvloed door grondbewerking en stikstofbemesting]
- Simsek, U., Erdel, E., & Barik, K. (2017). Effect of mulching on soil moisture and some soil characteristics. [Effect van mulching op bodemvocht en enkele bodemkenmerken]
- Smith, D. R., Gilliam, C. H., Edwards, J. H., Eakes, D. J., & Williams, J. D. (1997). Recycled waste paper as a landscape mulch. [Gerecycled afvalpapier als landschapsmulch]
- Tangolar, S., Temel, N., Torun, H., Tangolar, S., Karaman, Y., Tursun, N., & Torun, A. A. (2025). Impact of organic and non-organic mulching on grape yield, quality and ecophysiological traits under irrigated and nonirrigated conditions. [Invloed van organische en niet-organische mulching op druivenopbrengst, kwaliteit en ecofysiologische eigenschappen onder geïrrigeerde en niet-geïrrigeerde omstandigheden]
- Taparauskienė, L., & Miseckaitė, O. (2014). Effect of mulch on soil moisture depletion and strawberry yield in Sub-Humid Area. [Effect van mulch op bodemvochtverlies en aardbeienopbrengst in een sub-vochtig gebied]
- Tejada, M., & Gonzalez, J. L. (2006). The effect of different organic amendments on soil biological properties and nutrient content of a soil degraded by overgrazing in a semi-arid environment. [Het effect van verschillende organische toevoegingen op biologische bodemkenmerken en nutriëntengehalte van een door overbegrazing gedegradeerde bodem in een semi-aride omgeving]
- Tejedor, M., Jiménez, C., & Díaz, F. (2003). Volcanic materials as mulches for water conservation. [Vulkanische materialen als mulch voor waterbehoud]
- Turnwald, M. An Evaluation of Wool as an Alternative Mulch in Brassica Crops. [Een evaluatie van wol als alternatief mulchmateriaal in Brassicagewassen]
- Unger, P. W. (1995). Evaporation reduction with paper-pellet mulch. [Verdampingsreductie met papierkorrelmulch]
- Waheed, A., Li, C., Muhammad, M., Ahmad, M., Khan, K. A., Ghramh, H. A., ... & Zhang, D. (2023). Sustainable potato growth under straw mulching practices. [Duurzame aardappelgroei onder stro-mulchingpraktijken]
- Wang, X., Zhang, Q., & Li, L. (2025). Biodegradable fabric with efficient thermal-wet management for eco-friendly weed control and water retention of soil. [Biologisch afbreekbare stof met efficiënt thermisch-vochtbeheer voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding en waterretentie van de bodem]
- Wiley Online Library. (2023). Water vapor transport through bioenergy grass residues and its effect on soil water evaporation. [Waterdamptransport door bio-energie grasresten en het effect op bodemwaterverdamping]
- Xie, Z., Wang, Y., Jiang, W., & Wei, X. (2006). Evaporation and evapotranspiration in a watermelon field mulched with gravel of different sizes in northwest China. [Verdamping en evapotranspiratie in een watermeloenveld bedekt met grind van verschillende groottes in Noordwest-China]
- Yamanaka, T., Inoue, M., & Kaihotsu, I. (2004). Effects of gravel mulch on water vapor transfer above and below the soil surface. [Effecten van grindmulch op waterdamptransport boven en onder het bodemoppervlak]
- Yuan, C., Lei, T., Mao, L., Liu, H., & Wu, Y. (2009). Soil surface evaporation processes under mulches of different sized gravel. [Bodemoppervlakteverdampingsprocessen onder mulchlagen van verschillend formaat grind]
- Zhang, J.-X., et al. (2022). Study on the Effect of Straw Mulching on Farmland Soil Water. [Onderzoek naar het effect van stro-mulching op bodemvocht in landbouwgrond]
- Zhang, P., Xiao, M., Zhang, Z., Dai, Y., Liu, G., & Senge, M. (2023). Hydrological characteristics of different organic materials mulches. [Hydrologische kenmerken van verschillende organische mulchmaterialen]
- Zribi, W., Aragüés, R., Medina, E. T., & Cabrera, R. (2015). Efficiency of inorganic and organic mulching materials for soil evaporation control. [Efficiëntie van anorganische en organische mulchmaterialen voor beheersing van bodemverdamping]
- Čížková, A., Burg, P., Zatloukal, P., & Vaidová, M. (2021). Organic mulch materials improve soil moisture in vineyard. [Organische mulchmaterialen verbeteren het bodemvochtgehalte in wijngaarden]