Eetbare cactussen kweken (drakenfruit, cactusvijg en meer)

Cactusvruchten worden tegenwoordig in van alles gebruikt. Dieetpillen bevatten vaak de cactusvijg, vanwege de vele vezels die erin zitten. Drakenfruit is een hippe vrucht die elke fruitschaal er exotisch uit laat zien. Het is dan ook super leuk om te proberen om je eigen eetbare cactus te kweken op de vensterbank. In DEZE post kan je meer lezen over hoe je een eetbare cactus het beste kan verzorgen.


Een EETBARE SOORT VS EEN EETBARE PLANT

Voordat we je een lijst geven van eetbare cactussen, eerst een waarschuwing. Cactussen worden verkocht als sierplant. Dit betekend dat de cactussen die je in het tuincentrum, bij de bloemist of online vindt meestal zijn behandeld met meststoffen en bestrijdingsmiddelen die bedoeld zijn voor niet-eetbare sierplanten. Om er zeker van te zijn dat je cactus vrij is van deze middelen, moet je ze eigenlijk zelf zaaien of uit een stekje kweken van een plant die minimaal een jaar op een biologische manier verzorgt is. Dit is niet altijd mogelijk en daarbij duurt het vaak een paar jaar voordat gezaaide of gestekte cactussen vruchten geven. Wat je zou kunnen doen is alle aarde van de cactus afspoelen, zonder de wortels te beschadigen, en de plant daarna in een biologische (zelf gemixte) potgrond terug te zetten. Wanneer je de plant een half tot een heel jaar op een biologische manier verzorgt heb, dan is de kans groot dat de meeste gevaarlijke stoffen uit de plant zijn en kan je de nieuwe vruchten opeten. Wat je vooral nooit moet doen is de vruchten opeten die al aan de plant hingen voor je hem kocht. Lees HIER meer over de biologische verzorging van cactussen.


CACTUSSEN LATEN BLOEIEN EN BESTUIVEN

Wie nog nooit een bloeiende cactus heeft gezien zal versteld zijn hoe mooi de bloemen van een cactus kunnen zijn. Het is dus ook voor de decoratieve cactus kweker zeker de moeite waard om te proberen om een cactus te laten bloeien.

 

Het zal je vast niet verbazen dat wij niet het ideale klimaat hebben voor cactussen. Het is hier over het algemeen donker, nat en niet erg warm. Ook binnen is het vaak moeilijk om aan de eisen van een cactus te voldoen. De meeste huiskamer cactussen over leven het vaak wel, maar zijn letterlijk niet in de bloei van hun leven.

 

Het vergt dus best wat moeite om een cactus te laten bloeien. Ten eerst moet de plant oud genoeg zijn. Het duurt 2 tot 5 jaar na het zaaien of stekken voordat de plant oud genoeg is om te bloeien. Het kan best lonen om bij de kweker even te vragen hoe oud de plant is, dan weet je hoe lang je moet wachten.

 

De meeste woestijn cactussen gaan bloeien doordat de temperatuur in de lente hoger is. Dit kan je nabootsen door de plant van oktober tot maart in een koele kamer van 10 tot 15 graden te zetten waar het wel licht is. Als je de plant in april in een kamer van 20 tot 30 graden zet, dan is de kan groot dat de cactus gaat bloeien. Cactussen die binnen gekweekt worden hebben soms wat extra hulp nodig dan alleen een temperatuur verschil. Het kan helpen om de plant in april een enkele dosis stikstof te geven, zoals Vivano bloedmeel of DCM bloedmeel

 

De meeste tropische cactussen gaan bloeien zodra de dagen langer worden. Door in de winter van oktober tot maart 10 uur licht te geven en in de groei periode tussen april en september minimaal 12 en maximaal 22 uur licht te geven gaan de planten bloeien.

 

Cactussen worden vaak door dieren bestoven die hier niet voorkomen. Dit betekend dat je de vruchten zelf met de hand moet bevruchten. Je kan dit proberen met een zachte kwast, bijvoorbeeld met een oogschaduw kwastje. Je wilt het gele poeder dat op de meeldraden zit op de stempel krijgen. De meeldraden zijn de fijne sprieten aan de binnenkant van de bloembladeren. De stempel lijkt vaak op een klein, vlezig bloemetje en zit in het midden van de meeldraden. Soms moet je de stempel voorzichtig met een prikkertje openmaken. Probeer waar mogelijk de bloem meerdere keren te bestuiven, zodat de kans groter is dat je een vrucht krijg! 

 

Bij de meeste cactussen helpt het als de bloemen bestoven worden door een andere cactus. Probeer dus waar mogelijk om meerdere planten te houden. Er wordt gezegd dat het stuifmeel van een cactus 7 dagen goed blijft in de koelkast en een maand in de diepvries. Wanneer je cactus niet op hetzelfde moment bloeien, kan je dus altijd even proberen om de kwast in een zakje in de vriezer te stoppen.

 

Het kan een paar maanden duren voordat de vruchten rijp zijn, afhankelijk van de soort cactus. Net zoals met andere fruit soorten zullen niet alle bloemen vruchten worden. Bij cactussen is het belangrijk dat de planten genoeg licht, de juiste hoeveelheid water en voldoende warmte hebben om goede vruchten te ontwikkelen. 

 

Pas bij het oogsten van de vruchten van cactussen op de stekels. Draag waar mogelijk dikke handschoenen. Sommige vruchten zijn ook bedekt in pijnlijke stekels, ook deze kan je het beste bereiden met handschoenen aan.

 

Uiteraard geldt zowel voor woestijn als tropische cactussen dat de planten in goede conditie moeten zijn om bloemen en vruchten aan te maken. HIER lees je meer over de verzorging van de verschillende cactussen.


Eetbare cactus soorten

(1) Hylocereus (drakenfruit)

 

Drakenfruit kan je misschien wel van je vakantie naar Asië of uit de toko. Ze zijn fel geel of fel roze en hebben wit of roze vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes. Drakenfruit groeit aan de hylocereus cactus. Er zijn verschillende variaties, waar allemaal eetbare vruchten aan komen. De hylocereus is een tropische cactus. Hoe je een tropische cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten hylocereus planten en zaden

HIER

cactusvijg, opuntia, cactus verzorgen, cactus bloemen
cactus verzorgen, cactus bloemen, vijgcactus, opuntia

(2) Opuntia (cactusvijg)

 

De cactusvijg wordt vaak gebruikt in dieetpillen. Dit is niet omdat je per se afvalt door het eten van cactusvijgen, maar omdat er veel vezels in zitten. Hierdoor voel je je sneller vol en eet je dus wellicht wat minder. De beste cactusvijgen komen van de opuntia ficus-indica, maar de vruchten van alle soorten opuntia zijn in principe eetbaar. Dit is een cactus uit een droog woestijn klimaat. Hoe je een woestijn cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten opuntia planten en zaden

HIER - HIER - HIER 

(3) Cereus

 

Cereus cactussen hebben vaak aparte vormen. Ze zijn dan ook erg decoratief voor in je huis. De cereus peruvianus wordt het meest gekweekt voor de vruchten, maar de vruchten van andere cereus soorten kunnen ook worden gegeten. De cereus cactus is een woestijn cactus. Hoe je een woestijn cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten Cereus planten en zaden

HIER - HIER - HIER - HIER

cactus verzorgen, cactus kweken
cactus verzorgen, cactus bloemen

(4) Pachycereus

 

De pachycereus cactus kan erg groot worden, sommige rassen tot wel 20 meter. De vruchten die aan deze woestijn cactus komen zijn eetbaar. In de takken van sommige pachycereus cactussen zitten stoffen waar drugs van worden gemaakt. Wanneer je een pachycereus in een huis met kinderen of huisdieren wilt houden, kan het handig zijn om eerst even te checken dat je en soort hebt waar dit niet in zit. Hoe je een woestijn cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten pachycereus planten en zaden

HIER - HIER - HIER

(5) Epiphyllum

 

De epiphyllum cactus wordt ook wel een klimmende cactus of een orchidee cactus genoemd. Deze tropische cactussen lijken niet op een standaard cactus. De bladeren hebben geen stekels en hebben vaak een gek patroon, zoals een zigzag patroon. De vruchten van epiphyllum cactussen lijken erg op drakenfruit. Hoe je een tropische cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten epiphyllum planten en zaden

HIER HIER

cactus verzorgen, cactus bloemen, ferocactus
cactus verzorgen, cactus bloemen

(6) Ferocactus

 

Ferocactussen zijn bolvormige woestijn cactussen. De ferocactus hamatacanthus wordt in delen in Mexico gebruikt in plaats van citroen. De vruchten worden bijvoorbeeld gebruikt om drankjes van te maken. Naast de ferocactus hamatacanthus zijn ook de vruchten van de andere ferocactus soorten eetbaar. Hoe je een woestijn cactus het beste kan verzorgen op een biologische manier kan je HIER vinden.

 

Verkooppunten ferocactus planten en zaden

HIER HIER - HIER - HIER - HIER - HIER