Microgroenten het hele jaar door binnen kweken

Microgroenten zijn baby groenten of kruiden plantjes van ongeveer 2,5 tot 5 cm hoog. Ze hebben een betere smaak dan kiemgroenten en zouden ook nog eens veel meer voedingsstoffen bevatten. Natuurlijk moeten we realistisch blijven: ook al bevatten microgroenten misschien meer vitaminen en andere goeden stoffen per 100 gram, het betekend niet dat door het eten van microgroenten we bijvoorbeeld maar 50 gram groenten in plaats van minimaal 200 gram groenten per dag kunnen gaan eten. Microgroenten zijn vooral leuk omdat ze nieuwe smaken en texturen aan je gerechten kunnen toevoegen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om iets te eten wat je zelf gekweekt hebt!


KIEMGROENTEN VS. MICROGROENTEN


kiemgroenten, microgroenten, verschil

Het verschil tussen kiemgroenten en microgroenten zit hem in de manier waarop de plantjes ze gekweekt worden en het moment waarop ze geoogst worden. Kiemgroenten worden gekweekt op een groei medium, vaak is dat op een soort kussentje van natuurlijke of synthetische vezels. Microgroenten aan de andere kant worden gekweekt in de grond. Dit zorgt ervoor dat de microgroenten een vollere smaak krijgen, omdat ze ook stoffen uit de grond opnemen. Uiteraard is er nergens vastgelegd aan welke eisen een plantje moet voldoen om kiemgroenten of microgroenten te heten. In de supermarkt kan het dus best voorkomen dat de microgroenten plantjes die je koopt ook op vezels zonder grond gekweekt zijn.

 

Naast het verschil in de manier van kweken, verschillen kiemgroenten en microgroenten ook in het moment waarop ze geoogst worden. Kiemgroenten worden geoogst zodra de eerste kiemblaadjes open gaan. Microgroenten worden iets later geoogst, wanneer de plantjes ongeveer 2,5 tot 5 cm hoog zijn. Vaak hebben ze dan al hele kleine 'echte' blaadjes.


SOORTEN KIEMGROENTEN


microgroenten, amarant

SOORT

AMARANT

RAS

CALLALOO RED

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, rucola

SOORT

RUCOLA

RAS

PRONTO

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, rucola

SOORT

RUCOLA

RAS

SYLVETTA

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, koriander

SOORT

KORIANDER

RAS

/

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

PALMKOOL

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

HALFHOGE

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, boerenkool

SOORT

BOERENKOOL 

RAS

SCARLET 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, biet

SOORT

BIET 

RAS

PABLO 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, burpees gold

SOORT

BIET 

RAS

BURPEE'S GOLD 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, basilicum

SOORT

BASILICUM 

RAS

BOLLOSO 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, basilicum

SOORT

BASILICUM 

RAS

PAARSE 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, BROCCOLI

SOORT

BROCCOLI 

RAS

TENDERSTEM 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, waterkers

SOORT

WATERKERS 

RAS

BREEDBLADERIG 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, mizuna

SOORT

MIZUNA 

RAS

KYOTO 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, chinese kool

SOORT

CHINESE KOOL 

RAS

SPECTRUM 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, choi sum

SOORT

CHOI SUM 

RAS

/ 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, ZURING

SOORT

ZURING 

RAS

BELLEVILLE 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, MELDE

SOORT

MELDE 

RAS

RED FLASH

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, snijbiet

SOORT

SNIJBIET 

RAS

RAINBOW MIX 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, RADIJS

SOORT

RADIJS 

RAS

MIXED COLOURS 

VERKOOPPUNT

HIER


microgroenten, VENKEL

SOORT

VENKEL 

RAS

PURPUREUM

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, LENTE UI

SOORT

UI 

RAS

WHITE LISBON 

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, RODE KOOL

SOORT

RODE KOOL 

RAS

ZWARTEKOP

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, DOPERWTEN

SOORT

DOPERWTEN 

RAS

MARKTVEROVER.

VERKOOPPUNT

HIER

microgroenten, MAIS

SOORT

MAIS 

RAS

ZUCCHERINO 

VERKOOPPUNT

HIERKWEEKBAKKEN


Microgroenten hebben niet heel veel grond nodig. 4 a 5 cm is voldoende om de groenten succesvol te kweken. Om zo efficient mogelijk met je potgrond om te gaan, kan je dan ook het beste en bak kiezen die tussen de 4 en 10 cm hoog is.

 

Na een paar keer oogsten is het tijd om de aarde in de kweekbak te verversen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken kan je het beste kiezen voor een kweekbak zonder vakjes en voor een kunststof bak.

 

Het is niet nodig om een deksel op je kweekbak te zetten. De plantjes groeien gewoon in de open binnen lucht.

 

Microgroenten zijn kleine, nog niet zo heel stevige plantjes. Daarom kan je ze het beste water geven vanaf de onderkant van de bak. Kies daarom voor een kweekbak met gaatjes in de bodem. Dan kan je de bak wanneer nodig in een laagje water zetten om de aarde vochtig te laten worden. Om er voor te zorgen dat het binnen geen troep wordt, kan je de kweekbakken vervolgens op een tray zetten tegen het lekken.

 

Deze kweekbakken zijn zeer geschikt voor het kweken van microgroenten:

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

37 X 23 X 5,5

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

OPTIONEEL

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

23 X 17,5 X 5

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

NEE

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

/

L X B X H IN CM

23 X 17 X 6

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

NEE

VERKOOPPUNTEN

HIER

microgroenten kweken, zaaibak, kweekbak

MERK

ELHO

L X B X H IN CM

24 X 17 X 6

GAATJES IN BODEM

JA

MET OPVANGBAK

OPTIONEEL

VERKOOPPUNTEN

HIERZAAIEN, VERZORGEN EN OOGSTEN


microgroenten kweken, zaaien

Microgroenten kweek je in principe altijd binnen. Hier heb je veel minder last van vervelend ongedierte, zoals bladluizen, slakken en rupsen. Een ander voordeel van binnen kweken is dat je het het hele jaar kan doen, ook als het buiten vriest!

 

1. Om je microgroenten een goede start te geven, kan je het beste de potgrond vochtig (niet drassig) maken voordat je de kweekbakken vult. Vul de onderste 2 tot 2,5 cm van de kweekbak met vochtige biologische groenten en kruiden potgrond, en de bovenste 2 tot 2,5 cm met vochtige biologische zaai en stek grond. Deze combinatie zorgt ervoor dat de jonge plantjes geen last hebben van de meststoffen die in potgrond zitten, maar zodra ze groter worden hier wel profijt van hebben. Maak de grond goed los en haal grote stukken, zoals takken, eruit voor je het in de kweekbak doet. Duw de grond stevig aan voordat je gaat zaaien.

 

2. Microgroeten worden niet heel groot. Dat betekend dat je veel plantjes kan zaaien op een kleine oppervlakte. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 1 a 2 zaadjes per cm zaait. Dan hebben de plantjes een beetje ruimte om te groeien.

 

3. De meningen verschillen nogal of je de zaadjes wel of niet moet afdekken. Ik vindt dat de meeste zaadjes het prima doen zonder ze af te dekken. Wanneer je het makkelijk wilt houden, druk je de zaadjes alleen wat aan, maar bedek je ze niet met aarde. Mocht je zaadjes toch willen afdekken, leg dan een dun plankje over de zaaibak. Dit zorgt ervoor dat er geen licht bij de zaadjes kan komen, maar voorkomt dat je mini plantjes dalijk helemaal onder de aarde zitten. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd haal je de plank er weer af.

 

4. Zowel tijdens het ontkiemen als tijdens de groeifase is het belangrijk dat je de grond niet laat uitdrogen. De beste manier om de plantjes water te geven is door het bakje, met gaatjes, even in een beetje water te zetten. Laat de bak hier niet te lang in staan, maximaal 15 minuten. Je kan de plantjes eventueel ook met een hele zachte plantenspuit vochtig maken. Gebruik nooit een gieter of een harde straal, want dit kan de plantjes beschadigen. Zorg er ook voor dat de plantjes licht krijgen en dat de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius blijft.

 

5. Na ongeveer 1 tot 3 weken zijn de microgroenten klaar om geoogst te worden. De plantjes zijn dan 2,5 tot 5 cm hoog en hebben tussen de 1 en 5 blaadjes. Je knipt de plantjes simpelweg dicht bij de grond af. Zorg ervoor dat je geen aarde meeneemt, want dat zorgt voor een hoop extra was werk.

 

Microgroenten groeien niet terug, omdat je alle blaadjes afknipt. Wel kan je de grond in de kweekbak meerdere keren gebruiken om opnieuw te zaaien. Afhankelijk van hoe lang je de plantjes laat staan en welke soorten je kweekt kan je 2 tot 5 keer zaaien in dezelfde grond.