Kerstbomen met kluit verzorgen

kerstboom met kluit, kerstboom verzorgen, kerstboom water geven

Levende kerstbomen, waar de wortels nog aan zitten, verliezen vaak minder naalden en kunnen herbruikt worden als tuinplant in de tuin of op het balkon. Met onze tips voor de verzorging van kerstbomen zorg je ervoor dat de boom mooi en sterk blijft.

 

Ook vertellen we je alles over hoe je de boom na de kerst het beste buiten kan uitplanten, zowel in de volle grond als in een plantenbak. Wanneer je de kerstboom buiten uitplant, dan kan je hem volgende kerst weer gebruiken als kerstboom!

KERSTBOOM MET KLUIT VERPOTTEN

Kerstbomen met kluit worden hebben nog wortels. De kerstbomen staan in een pot met grond erin. Kerstbomen met een kluit blijven over het algemeen langer mooi en de naalden blijven er langer aan hangen dan aan kerstbomen zonder kluit. Dat komt omdat de boom zijn wortels nog heeft en dus beter water en voedingsstoffen kan opnemen.

 

Wanneer je van plan bent om de kerstboom na de feestdagen in de tuin te zetten, dan kan je de kerstboom met kluit het beste meteen in een grotere pot zetten met nieuwe grond. HIER kan je alles lezen over hoe je een kerstboom kan verplanten. Het komt erop neer dat je een mengsel van gelijke delen zuren grond, gewone potgrond, en grof metselzand maakt. Onder in de pot leg je een laag van 10 cm split, en boven op de grond leg je een laag van 5 tot 8 cm naaldbomen houtsnippers. Je plant de kerstboom in een pot die minimaal 20 cm groter is een doorsneden, en 40 cm in diepte (20 cm groeiruimte en 20 cm split en houtsnippers). Zorg er ook voor dat er gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtollig water weg kan lopen. Wanneer je de pot binnen zet kan je het dan het beste op een schotel zetten, zodat de vloer niet nat wordt. Kies wel een pot die tegen vorst kan, zodat je de kerstboom meteen buiten kan zetten na de feestdagen.

KERSTBOMEN VAN DE TUIN OF HET BALKON NAAR BINNEN HALEN

Kerstbomen kunnen beter niet langer dan 10 dagen binnen gehouden worden. Om de overgang tussen buiten en binnen niet te groot te maken kan je de zelf gekweekte kerstboom ongeveer een week voordat je de boom binnen wilt zetten laten wennen aan hogere temperaturen door de boom in een schuur of garage te zetten. Hierna zet je de boom binnen.

KERSTBOMEN VERZORGEN

Kerstbomen hebben het niet heel erg naar hun zin binnen: ze krijgen weinig licht, hebben het te warm en staan vaak in droge lucht. Om je zelf gekweekte kerstboom, of kerstboom met kluit in een zo goed mogelijke conditie te houden moet je proberen de boom zo kort mogelijk binnen te zetten. Hoe sneller de boom weer buiten staat, hoe groter de kans dat hij het overleeft.

 

Natuurlijk is het niet onmogelijk om je kerstboom een tijdje binnen te laten staan. Mensen doen het al jaren! Wanneer je deze tips volgt, zorg je ervoor dat je kerstboom in optimale conditie blijft:

  1. Om de kerstboom zo min mogelijk stress te bezorgen kan je hem het beste bij een zonnig raam zetten, zodat er zo veel mogelijk zonlicht op de takken valt.
  2. Controleer elke ochtend en avond of de kerstboom niet aan het uitdrogen is. Wanneer de bovenste 1 cm van de grond droog is, is het tijd om de boom water te geven. Doe dit niet te zuinig, want kerstbomen groeien het beste in een vochtige grond. Geef uiteraard ook weer niet zo veel dat de schotel onder de pot overstroomt. 
  3. Probeer de boom niet langer dan 10 dagen binnen te houden.

KERSTBOMEN BUITEN UITPLANTEN

Wanneer je een kerstboom na de kerst in de tuin wilt planten, dan is het handig om voordat je de boom koopt goed te kijken welke soort boom het best past in jou tuin. HIER kan je een overzicht vinden van bomen die over de hele wereld regelmatig als kerstboom gebruikt worden.

 

Zeker wanneer je de kerstboom volgend jaar weer wilt gebruiken, kan je de boom het beste in een pot laten staan. Als je de pas gekochte kerstboom met kluit al in een grotere pot hebt gezet, zoals hierboven beschreven, dan hoef je verder niet veel te doen. Ben je er nog niet aan toe gekomen om de boom in een grotere pot te zetten, doe dit dan zodra de kerst is afgelopen.

 

Wanneer je nieuwe kerstboom of je oudere, zelf gekweekte kerstboom in de juiste pot staat en kerst is afgelopen, dan kan je de boom weer laten wennen aan de kou. Een koele garage of schuur is hier vaak geschikt voor. Laat de boom hier ongeveer een week staan, zodat de overgang tussen binnen en buiten niet te groot is. Hierna zet je de boom weer op de plek waar je hem wilt hebben in de tuin of op het balkon.

 

Mocht je de boom in de volle grond willen zetten, dan kan je dit meteen doen als de grond niet bevroren is. Volg de aanwijzigingen op de DEZE pagina om de juiste standplaats te kiezen en om de grond voor te bereiden.