Kweek je eigen kerstboom: aankoop, grond, standplaats, water, voeding, en meer!

dennenboom kweken, spar kweken, zilverspar kweken, kerstboom kweken

Kerstbomen zijn meestal dennenbomen, sparren of silversparren. Deze vallen allemaal onder de groep coniferen. De bomen zijn niet alleen het symbool van kerstmis, maar ook grote, stevige, groenblijvende juweeltjes die het goed doen in de tuin. Daarnaast zijn er veel soorten waarvan de jonge takken gebruikt kunnen worden als kruid of in de thee.

 

Voor iedereen die graag een groenblijvende boom in de tuin wilt hebben die niet veel verzorging nodig heeft, die het zonde vindt om na een paar weken de kerstboom aan de vuilnisman mee te geven of de boom in brand te steken, of voor zij die graag zien hoe een kerstboom groeit, is het een goed idee om een conifeer te kopen! Mocht je graag een kerstboom uit zaad kweken, dan kan je HIER lezen hoe dat moet, en adressen vinden waar kerstbomen zaden te koop zijn.

 

In dit artikel vertellen we je alles over de beste standplaats (inclusief de beste potten) voor coniferen, welke grond coniferen nodig hebben, welke soorten coniferen je kan gebruiken als kerstboom en welke eigenschappen al deze soorten hebben, en hoe je de conifeer na aankoop het beste kan verzorgen.

STANDPLAATS VOOR DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN

Coniferen zijn harde planten. Ze kunnen vaak goed tegen vorst en wind. Sommige soorten groeien prima in de schaduw, terwijl andere wat meer zon nodig hebben. Ook aan de bodem stellen ze niet te veel eisen. Op de meeste grondsoorten zullen de bomen groeien. Wat dat betreft kan je in bijna elke tuin wel een conifeer zetten.

 

Het enige waar coniferen niet goed tegen kunnen is droogte. Zorg er dus voor dat je de boom in de buurt van een waterton of waterkraan zet, zodat je de boom bij langdurige droogte extra water kan geven. Dat de boom van water houdt, betekend niet dat hij ook van natte voeten houdt. Zet de boom dus niet op een plek waar normaal water blijft staan.

 

Zeker wanneer je je dennenboom, spar of zilverspar als kerstboom wilt gaan gebruiken, kan het handig zijn om de boom in een (grote) plantenbak te zetten. Omdat de boom in combinatie met de grond nogal zwaar kan zijn, kan je hier het beste een plantenbak met wieltjes eronder voor gebruiken. Dan zet je de plant makkelijker binnen tijdens de kerstdagen.

 

Wanneer je de boom in een pot gaat zetten, kan je het beste een pot kiezen die zeker 20 cm groter is in doorsneden en diepte. Daarnaast kan je er nog 20 cm bij tellen voor een laag kiezels op de bodem en een mulch laag. Plant de boom elke jaar in een pot die weer 20 cm groter is. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de pot meteen in een nog grotere pot te zetten, en dan na 2 of 3 jaar de boom weer te verpotten.

 

Waneer de boom de ideale kerstboom grote heeft, dan stop je met de boom te verpotten in een grotere plantenbak. Dit zorgt ervoor dat de groei geremd wordt. Ververs wel elk jaar de aarde, door de boom uit de pot te halen, de grond uit de wortels te halen, en de pot dan weer te vullen met verse grond. 

GROND VOOR DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN

Over het algemeen doen coniferen het goed in een grond die zanderig, vochtig en een beetje zuur is. Wanneer je de boom in de volle grond gaat kweken, dan kan je wat grof metselzand door de bestaande grond mengen. Dit zorgt ervoor dat het water beter wegloopt. Bij een kleigrond is het belangrijk om een soort boom te kiezen die goed tegen klei kan.

 

Wanneer je de conifeer in een pot gaat kweken, dan kan je het beste zelf je potgrond mixen. Meng hiervoor 1 deel zuren grond, 1 deel gewone (biologische) potgrond en 1 deel grof metselzand. Zorg er ook voor dat je een split laag van ongeveer 10 cm op de bodem van de pot aanbrengt, zodat het overtollige water makkelijk kan weglopen. Uiteraard moeten er gaten in de bodem van de plantenbak zitten zodat het water ook echt kan weglopen.

 

Breng zowel bij bomen die in de volle grond groeien, als bij bomen die in pot groeien een laag mulch aan bovenop de grond.

DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN MULCHEN

Leg een naaldbomen houtsnipper laag van 5 tot 8 cm dik rondom de conifeer bij het aanplanten van de boom. Doe dit ook wanneer je de boom in een pot gaat kweken. Zorg er wel voor dat de houtsnippers niet tegen de stam van de boom aan liggen. Elke 2 jaar kan je deze laag aanvullen met nieuwe houtsnippers.

 

De naaldbomen houtsnippers zorgen ervoor dat het bodemleven gevoed wordt, en dat vocht minder snel uit de grond verdampt. Wanneer je deze mulch laag rondom coniferen aan brengt, is het belangrijk dat de houtsnippers gemaakt zijn van naaldbomen. Houtsnippers van loofbomen kunnen de grond namelijk minder zuur maken, wat niet in het voordeel is van je conifeer. Je kan ook de naalden van naaldbomen gebruiken als mulch.

❄︎ FIJN SPAR ❄︎

PICEA ABIES

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, picea abies

 Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

een vochtige, zure grond

Maximale hoogte:

60 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als kruid of thee

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: gemiddeld

Vallende naalden: veel

 

Verkooppunten:

☃ HIERHIERHIER 

☃ HIERHIER 


❄︎ NORDMANN SPAR ❄︎

ABIES NORDMANNIANA

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, abies nordmanniana

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

een vochtige, lichtzure grond

Maximale hoogte:

50 meter

Groeisnelheid:

tot 50 cm per jaar

Andere toepassingen:

geen (niet eetbaar!)

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: gemiddeld

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER 

☃ HIER ☃❄︎ SERVISCHE SPAR ❄︎

PICEA OMORIKA

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, picea omorika

 Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

een vochtige, zure grond

Maximale hoogte:

25 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als kruid of thee

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: goed

Vallende naalden: veel

 

Verkooppunten:

☃ HIERHIERHIER 

☃ HIERHIER 


❄︎ BLAUW SPAR ❄︎

PICEA PUNGENS

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, picea pungens

Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

een vochtige, lichtzure grond

Maximale hoogte:

20 meter

Groeisnelheid:

tot 40 cm per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als kruid of thee

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: blauw-grijs

Geur: niet heel lekker

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER 

☃ HIER ☃ HIER ☃❄︎ WEYMOUTH DEN ❄︎

PINUS STROBUS

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, pinus strobus

Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

doorlaatbare zand of leem grond

Maximale hoogte:

20 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

eetbare zaden, en naalden als thee

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: blauw-groen

Geur: weinig

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIERHIERHIER 

☃ HIER


❄︎ WITTE SPAR ❄︎

PICEA GLAUCA

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, picea glauca

Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

een vochtige, lichtzure grond

Maximale hoogte:

15 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als kruid of thee

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: niet heel lekker

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER 

☃ HIER ☃❄︎ FRASER SPAR ❄︎

ABIES FRASERI

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, abies raseri

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

zware, licht zure klei

Maximale hoogte:

15 meter

Groeisnelheid:

tot 60 cm per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als thee en hars

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: donker groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER 


❄︎ COLORADO ZILVERSPAR ❄︎

ABIES CONCOLOR

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, abies concolor

Standplaats:

volle zon of halve schaduw

Grond:

een vochtige, licht zure klei

Maximale hoogte:

45 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

niet eetbaar!, verf van bast

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: grijs-groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER ❄︎ DOUGLAS SPAR ❄︎

PSEUDOTSUGA MENZIESII

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, pseudotsuga menziesii

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

vochtig, kan niet tegen leem grond

Maximale hoogte:

75 meter

Groeisnelheid:

tot 120 cm per jaar

Andere toepassingen:

jonge takken als thee en hars

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: donker groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER HIER


❄︎ BALSEM ZILVERSPAR ❄︎

ABIES BALSAMEA

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, abies balsamea

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

een vochtige, licht zure klei

Maximale hoogte:

15 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

hars

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: donker groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER ❄︎ GROVE DEN ❄︎

PINUS SYLVESTRIS

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, pinus sylvestris

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

zandachtige grond

Maximale hoogte:

25 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

verf van naalden en dennenappels

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER HIERHIER ☃

HIER


❄︎ NOBILIS SPAR ❄︎

ABIES PROCERA/NOBILIS

kerstboom kweken, kerstboom zaaien, abies procera

Standplaats:

volle zon tot volle schaduw

Grond:

een vochtige, licht zure klei

Maximale hoogte:

60 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

Niet eetbaar!

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: goed

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER ☃ HIER ☃ HIER 

HIER❄︎ LEYLAND CIRPES ❄︎

CUPRESSUS X LEYLANDII

kerstboom zaaien, kerstboom kweken, cupressus leylandii

Standplaats:

volle zon tot halve schaduw

Grond:

vochtige grond

Maximale hoogte:

40 meter

Groeisnelheid:

tot 1 meter per jaar

Andere toepassingen:

Niet eetbaar!

 

KERSTBOOM EIGENSCHAPPEN

kleur: groen

Geur: geen

Vallende naalden: weinig

 

Verkooppunten:

☃ HIER HIERHIER ☃DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN WATER GEVEN

Water is zeer belangrijk voor dennenbomen, sparren en zilversparen. Vooral jonge bomen, bomen in potten en pas geplante bomen hebben voldoende water nodig. Geef deze bomen water zodra de grond droog aanvoelt (meestal na 2-4 dagen droogte, afhankelijk van de temperatuur en de soort grond), ook in de herfst en winter.

 

Bomen die al wat langer in de volle grond staan hoeven minder vaak water, omdat ze dit makkelijker uit de diepere lagen van de grond halen. Alleen wanneer de bovenste 10-15 cm van de grond droog is, kan je de bomen extra water geven. Hierbij geldt dat het beter is om af en toe veel water te geven, dan regelmatig maar een klein beetje.

VOEDING VOOR DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN

Coniferen hebben niet veel voeding nodig. Wanneer je 1x per jaar een speciale coniferen mest toevoegt, dan doen de bomen het over het algemeen prima. Je kan de mest het beste in april geven, voordat de boom weer volop in de groei is. Over het algemeen is het het beste om een langzaam afgevende mestkorrel te gebruiken. Een NPK van 10-10-10 of van 16-8-8 wordt aangeraden.

DENNENBOMEN, SPARREN EN ZILVERSPARREN SNOEIEN

Wanneer je in het oude hout van een conifeer knipt, groeit er geen nieuwe uitloper terug. Dit betekend dat wanneer je te drastisch snoeit, je boom er kaal uit zal blijven zien. Knip daarom alleen in het hout van de takken wanneer dit echt nodig is.

 

Wanneer de boom te groot dreigt te worden kan je de jonge tippen uit de boom knippen. Deze tippen kunnen aan de uiteindes van de takken zitten, aan uiteindes van de uitlopers in het midden van de takken, en aan de top van de boom. Knip dit nieuwe hout (te herkennen aan dat het vaak lichter gekleurd is en nog buigzaam is) met een schone en scherpe handsnoeischaar af.

DENNENBOME, SPARREN EN ZILVERSPARREN ALS KERSTBOOM

Rond de kerst kan je je zelf gekweekte kerstboom naar binnen halen en gebruiken als kerstboom. Dit gaat het makkelijkst wanneer je de boom in een plantenbak hebt geplant. HIER lees je alles over het naar binnen halen van de boom, en hoe je de kerstboom binnen het beste verzorgt.