Binnen in huis salade kweken in de indoor moestuin

Wanneer je zelf geen tuin of balkon hebt of wanneer het buiten te koud is om groenten te kweken in de moestuin, kan je binnen op je vensterbank nog steeds de ingrediënten voor een lekkere, gezonde salade kweken. In deze post salade groenten geschikt om binnen te kweken, de beste plantenbakken om ze in te kweken en tools om zo veel mogelijk te oogsten.


Salade groenten om zelf binnen te kweken

Binnen kan je prima groenten kweken, mits je de juiste rassen kies en de omstandigheden voor de groenten planten zo ideaal mogelijk maakt. Dat doe je door de juiste grond te gebruiken, te zorgen voor voldoende licht, de juiste hoeveelheid water te geven en voeding te geven wanneer nodig.

Potgrond is de basis van de indoor moestuin. Gebruik ⅔ biologische moestuin potgrond vermengd met ⅓ perliet voor een goede basis om salade in te kweken.  De perliet zorgt ervoor dat de grond luchtiger is en dat water beter verdeeld wordt. Wanneer je niet zo van mengen houdt, kan je ook voor alleen biologische moestuin potgrond gaan. Wanneer je direct in de plantenbak zaait, kan je de bovenste 5 cm vullen met zaai & stekgrond. Deze grond is fijner, waardoor de jonge plantjes makkelijker groeien. Voor een nog beter resultaat zaai je de zaadjes op de zaai & stekgrond, en dek je ze af met vermiculiet

Potgrond bevat meestal voeding voor 2-3 maanden. Hierna kan je af en toe mest toevoegen om ervoor te zorgen dat je groenten goed blijven groeien, en je niet na elke oogst de potgrond hoeft te vervangen. Een biologische vloeibare meststof voor groenten is voor binnen erg makkelijk. Je mengt het met water en giet het in de plantenbakken. Een groot voordeel voor binnen is dat vloeibare meststof niet of nauwelijks ruikt. Korrel en poeder meststoffen ruiken vaak wel. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en dosering van de meststoffen, want te veel mest is slechter voor de plant dan te weinig mest. Sommige groenten hebben een speciale meststof nodig. Vanaf het moment dat tomaten en paprika's bloemen krijgen kan je voor het beste resultaat een biologische vloeibare tomaten meststof geven. De meeste soorten zal je 1 keer per week geven.

Licht is ook heel belangrijk om volop groenten met veel vitaminen te kunnen oogsten uit je indoor moestuin. Zet je planten altijd op de meest zonnige plaats in je huis. Daarnaast kan een LED groeilamp er voor zorgen dat je planten net iets meer licht krijgen, waardoor ze het beter doen. De Parus Parasol LED Grow Light, of de Bulbo Light zorgen ervoor dat je aan elke plantenbak wat extra licht kan toevoegen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een plantenbak waar al een groeilamp in is verwerkt. 

Rucola binnen kweken

rucola kweken, rucola zaaien, rucola binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Rucola is een prima bladgroenten om op de vensterbank te kweken. Rucola die je in de supermarkt koopt wordt vaak snel slecht en heeft minder smaak dan zelf gekweekte rucola. Je kan rucola gebruiken in salades of als kruid. Het blad van 10 tot 30 cm lang, afhankelijk wanneer je het oogst, smaakt pittig.

 

Zaai de rucola zaadjes 5 tot 10 mm diep in een plantenbak gevuld met vochtige biologische moestuin potgrond. Geef de rucola een beetje water zodra de potgrond begint op te drogen. Binnen 4 weken kan je de eerste blaadjes oogsten door ze 3 cm boven de grond af te knippen. Na het oogsten groeien er weer nieuwe rucola blaadjes aan de plant die je na een paar weken weer kunt oogsten. De eetbare bloemen van de rucola plant zijn ook erg lekker, pittig en zoet. Om bloemen te kunnen oogsten laat je een aantal van de rucola plantjes doorgroeien, zonder te oogsten. Vooral wanneer de plant in een warme, zonnige omgeving staat zullen er snel bloemen aan de plantjes komen.

 

Beste rucola rassen om binnen te kweken: Wilde rucola "Rocky Wild", "Napoli", "Sylvetta", en "Roma", of gewone rucola "Pronto".

Sla binnen kweken

sla kweken, sla zaaien, sla binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Pluksla groeit goed op de vensterbank. IJsbergsla, bindsla, kropsla en veldsla doen het minder goed in de hitte van het huis, deze kan je beter buiten kweken. Er zijn veel soorten pluksla die je kan kweken, met verschillende vormen bladeren en met verschillende kleuren. Dit zorgt ervoor dat je salade er nooit saai uit ziet!

 

Sla is eenvoudig te zaaien: vul een plantenbak met biologische moestuin potgrond en maak de grond vochtig. Verdeel de zaadjes ongeveer 5 tot 10 cm uit elkaar en bedek ze met 10 mm aarde. Geef de sla plantjes water zodra de grond begint op te drogen. Om te oogsten snij je de blaadjes 5 cm boven de grond af, dit kan vaak al binnen 6 tot 12 weken afhankelijk van het ras. De slablaadjes zullen meerdere keren terug groeien, zodat je niet na elke oogst opnieuw hoeft te zaaien.

 

Beste pluksla rassen om binnen te kweken: Groene sla "Goudgele Gotte", "Gele Gekrulde", "Witte Dunsel" , en "Australische Gele", of rode sla "Gekrulde Grenadine", "Lollo Rossa Estafet", en "Red Salad Bowl",  

Lente Ui binnen kweken

ui kweken, lente ui zaaien, ui binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Anders dan gewone uien hebben lente uien, bosuien of salade uien niet veel ruimte nodig. Ze doen het goed in een bak van ongeveer 25 cm diep. De uien geven een lekkere frisse uiensmaak aan je gerechten.

 

Om lente uien te zaaien vul je een plantenbak van minimaal 25 cm diep met vochtige biologische moestuin potgrond  Zaai de lente ui zaadjes 10 tot 15 mm diep. Hou ongeveer 2 cm tussen de zaadjes. Geef de uien water zodra de grond begint op te drogen. Na 12 tot 14 weken zijn de uitjes ½ tot 1 cm dik en klaar om te oogsten. Trek ze simpelweg uit de grond. Om regelmatig te kunnen oogsten kan je elke keer dat je een paar uitjes geoogst hebt wat nieuwe zaadjes in de plantenbak zaaien.

 

Beste lente ui rassen om binnen te kweken: "White Lisbon", "Ishikura", "Purplette", "Red Ninja", "Long White Tokyo", en "Cristobal".

Radijs binnen kweken

radijs kweken, radijs zaaien, radijs binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Kleine, ronde radijsjes kan je zelf binnen kweken in een vensterbank plantenbak van minimaal 25 cm diep. Langwerpige radijzen zijn minder geschikt om binnen te kweken, omdat deze diepere bakken nodig hebben. Naast de standaard roze radijsjes kan je ook witte en gele radijsjes kweken! Zo kan je eenvoudig wat extra kleur en smaak toevoegen aan je salades.

 

Zaai de radijs zaadjes 5 cm uit elkaar en 15 mm diep in een plantenbak gevuld met biologische moestuin potgrond  Geef de radijzen water zodra de grond begint op te drogen. Na ongeveer 6 weken zijn de radijzen klaar om geoogst te worden. Trek de radijzen uit de grond en was al de grond eraf. Naast de radijs zelf kan je ook het blad eten. Om regelmatig radijzen te kunnen oogsten kan je na het oogsten een nieuw zaadje in je plantenbak zaaien voor elke radijs.

 

Beste radijs rassen om binnen te kweken: "Celesta", "Ronde Raxe", "National 3", "Viola", "Riesenbutter", "Cherry Belle", "Sparkler", en "Gaudry".

Boerenkool binnen kweken

boerenkool kweken, boerenkool zaaien, boerenkool binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Boerenkool zit vol vitaminen en antioxidanten, een goede toevoeging voor je salade! Uiteraard kan je op je vensterbank geen hele boerenkool kweken, maar baby boerenkool blaadjes voor in een salade kan je wel kweken. Combineer de jonge blaadjes van gekrulde boerenkool, de soort die je voor stampot gebruikt, met de jonge blaadjes van Italiaanse boerenkool voor een extra hippe salade.

 

Vul een plantenbak met biologische moestuin potgrond en maak de grond vochtig. Sprinkler de zaadjes over de grond en bedek ze met 2 cm grond. Geef de boerenkool water zodra de grond begint op te drogen. Na ongeveer 4 weken kan je de blaadjes oogsten. Haal de plantjes uit de grond en knip de wortels af. Was de blaadjes en eet ze meteen op!

 

Beste boerenkool rassen om binnen te kweken: krul boerenkool "Reflex F1", "Halfhoge groen gekrulde" , en  "Redbor F1", of Italiaanse boerenkool "Nero di Toscane".

Mosterd binnen kweken

mosterd kweken, mosterd zaaien, mosterd binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Mosterd blaadjes geven een pittige smaak aan je salades. De mosterd plantjes zijn eenvoudig binnen te kweken. Er zijn zowel groene als rode mosterd varianten, waardoor je meer kleur kan creëren op je vensterbank!

 

Zaai de mosterd zaadjes in een plantenbak gevuld met vochtige biologische moestuin potgrond  Zorg ervoor dat de zaadjes 3 cm uit elkaar gezaaid worden en ze bedekt worden met 5 tot 10 mm grond. Na 3 a 4 weken kan je de mosterd blaadjes oogsten door ze 3 cm boven de grond af te knippen. Hierna groeien de plantjes weer terug en kan je nog 2 tot 3 keer mosterd blaadjes oogsten van dezelfde plantjes.

 

Beste mosterd rassen om binnen te kweken: "Red Giant", "Ruby Streaks", en "Mizuna Early".

Tomaten binnen kweken

tomaat kweken, tomaat zaaien, tomaat binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Tomaten worden buiten vaak gekweekt als eenjarige planten. In het juiste klimaat kunnen ze langer dan 1 seizoen meegaan. Kleine cherry of snoep tomaatjes kan je binnen op je vensterbank kweken. Ze hebben wel veel licht nodig, dus als je geen zonnig raam tot je beschikking hebt kan een groeilamp nodig zijn.

 

Vul een plantenbak van minimaal 20 cm doorsneden en 20 cm diep met biologische moestuin potgrond en maak dit vochtig. Zaai een dwerg struik tomaten zaadje 6 mm diep in de aarde. Geef de tomatenplanten water zodra de grond begint op te drogen. Na ongeveer 12 weken zullen de planten bloemen krijgen. Gebruik een kwastje om over de binnenkant van de bloementjes te wrijven zodat de bloemen bestoven worden. Vanaf het moment dat de tomatenplanten bloemen krijgen kan je voor het beste resultaat ook 1 keer per week biologische vloeibare tomatenvoeding geven aan de plant. Zorg er wel voor dat je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt, want te veel voeding kan er voor zorgen dat de plant dood gaat.

 

Beste tomaten rassen om binnen te kweken: "Tiny Tiny", "Minuscolo", "Cerise", "Heartbreakers Vita", en "Minibel"

Paparika's binnen kweken

paprika kweken, paprika zaaien, paprika binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Paprika’s groeien binnen vaak beter dan buiten. De zoete vruchten hebben veel zon en warmte nodig. De paprika kan dan ook niet ontbreken in je eigen vensterbank salade moestuin. Voor het beste resultaat kies je paprika rassen die kleine vruchten geven. Deze rijpen beter binnen zonder een grote hoeveelheid groeilampen dan de grotere paprika’s.

 

Zaai de paprika zaadjes 6 mm diep in een plantenbak van minimaal 25 cm diep en 25 cm doorsneden, gevuld met vochtige biologische moestuin potgrond  Geef de paprika planten een beetje water zodra de grond begint op te drogen. Na ongeveer 20 weken zullen de eerste bloemen aan de paprika planten komen. Gebruik een kwastje om de bloementjes te bestuiven. Vanaf het moment dat de paprika’s bloemen krijgen geef je elke week een biologische vloeibare tomaten voeding in het water. Zorg ervoor dat je de verpakking goed leest, want te veel bemesting kan slecht zijn voor de plant. Paprika’s kunnen geoogst worden wanneer ze groen, geel/oranje of rood zijn. Zodra ze de gewenste kleur hebben knip je de paprika af.

 

Beste paprika rassen om binnen te kweken: "Redskin F1", "Piquillo", "Tangerine Dream", en "Kobold F1".

Kiemgroenten binnen kweken

tuinkers, kiemgroenten, kiemen kweken, kers zaaien, kiemgroenten binnen, huisplant, eetbaar, indoor moestuin

Kiemgroenten zijn de zeer jonge plantjes van groenten planten. Ze zitten vol vitaminen en zijn eenvoudig zelf te kweken. De meeste bladgroenten kunnen als kiemgroenten gegeten worden. Een ander voordeel is dat je de kiemgroenten binnen een aantal dagen tot weken kan oogsten.

 

Kiemgroenten kunnen op verschillende manieren gekweekt worden. Soorten zoals tuinkers, rucola, basilicum, radijs en prei kunnen op een laagje vochtige watten worden gekweekt. Er zijn ook speciale kweek setjes voor kiemgroenten.

 

Beste kiemgroenten om binnen te kweken: "Tuinkers", "Perillakers", "Pesellikers", "Mosterdkers", "Broccolikers", "Radijskers", "Preikers", "Rucolakers", en "Basilicumkers".

De beste binnen plantenbakken en bloempotten voor een indoor moestuin

Een goede plantenbak of bloempot voor je salade planten zorgen er voor dat je meer en betere groenten kan oogsten. Probeer de plantenbak of bloempot bij het meest zonnige raam in huis neer te zetten. Zo zorg je ervoor dat de planten genoeg licht krijgen om te kunnen groeien. Je kan er voor kiezen om de plantenbakken of bloempotten op een vensterbank te zetten, of om ze op de grond te zetten als je ramen tot aan de vloer doorlopen. Let vooral op de hoogte van de pot. De meeste sla planten kunnen groeien in een pot van 15 cm hoog, maar grotere planten zoals tomaten hebben een minimale hoogte van 25 cm nodig. Sommige plantenbakken en bloempotten hebben een ingebouwd waterreservoir, waardoor je minder vaak water moet geven. Dit is ook handig wanneer je op vakantie gaat! Daarnaast zijn er ook indoor kweeksystemen met ingebouwde groeilampen, deze zijn ideaal wanneer je sneller wilt kweken, of wanneer je geen zonnig raam in je huis hebt.


boske, cube, kunststof, bloempot, plantenbak, vensterbank, moestuin

Boske Cube Bloempot

Afmeting: 15,6 (l) x 15,6 (b) x 15 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Nee

d&m depot, pottina, pottone, vensterbank, plantenbak, moestuin

D&M Depot Pottina & Pottone

Afmeting: 19,5 (d) x 29 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Neeipot, plantenzak, binnen potten, vensterbank, plantenbak, moestuin

Ipot Shelf System

Afmeting: 19 (l) x 19 (b) x 19 (h) cm

Waterreservoir: Nee

Groeilamp: Nee

d&m depot, briq, vensterbank, plantenbak, moestuin

D&M Depot Briq

Afmeting: 51 (l) x 17 (b) x 15 (h) cm

Waterreservoir: Nee

Groeilamp: Neexala, kwekkkas, biosphere, groenten, moestuin, plantenbak, kweekpot, bloempot

Xala Kweekkas Biosphere

Afmeting: 18 (d) x 30 (h) cm

Waterreservoir: Nee

Groeilamp: Nee

fiskars, kitchengarden, groeistation, led, moestuin, kweken, plantenbak, groeisysteem

Fiskars KitchenGarden Groeistation

Afmeting: 29 (l) x 29 (b) x 46 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Ja, LEDbulbo, light, moestuin starterskit, plantenbak, bloempot, moestuin

Bulbo Light Moestuin Starterskit

Afmeting: 14 (l) x 14 (b) x 14 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Nee, wel los verkrijgbaar

esschert design, kweekkas

Esschert Design Kweekkas

Afmeting: 24 (l) x 19 (b) x 28 (h) cm

Waterreservoir: Nee

Groeilamp: Neekweekbak, groeilicht, moestuin, sla kweken

Kweekbak met Groeilicht

Afmeting: 67 (l) x 40 (b) x 43 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Ja

led, parus, mini farm, kweeksysteem, moestuin, kweken, plantenbak

Parus LED Mini Farm

Afmeting: 60 (l) x 30 (b) x 47 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Jakweekbak, moestuin, sla kweken, lechuza, trio cottage, balconera

Lechuza Trio Cottage

Afmeting: 130 (l) x 42 (b) x 44 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Nee

plantui, smart garden, led, groeilamp, vensterbank, kweken

Plantui Smart Garden

Afmeting: 29 (d) x 21/29/37 (h) cm

Waterreservoir: Ja

Groeilamp: Ja, LED