Tips Voor Het Kweken Van Komkommers (Ook In Pot!)

Komkommers zijn eenvoudig te kweken. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Een beetje mest, veel zon en iets om op te klimmen is alles wat een komkommerplant nodig heeft om u een hele zomer van komkommers te voorzien. Wij oogsten tientallen komkommers elk jaar van 3 of 4 komkommer planten. Komkommerzaden kunt u HIER, HIER en HIER online kopen.

komkommer zaad zaaien
komkommers binnen kweken vensterbank

WANNEER KOMKOMMERZADEN ZAAIEN

Komkommers kunnen ofwel binnen gezaaid worden op de vensterbank in april en buiten worden uitgeplant in mei, of direct vanaf mei buiten worden gezaaid. Het kan 12 tot 14 weken duren voordat u kunt oogsten. Dit kan meestal in augustus en september. Meestal zaaien wij komkommers direct buiten.

HOE KOMKOMMERS ZAAIEN

Om komkommers binnen voor te zaaien vult u een zaaibakje of planten potjes met zaaigrond. Komkommers zijn gevoelig voor verplanten, het kan handig zijn om ze te zaaien in een biologisch afbreekbaar potje. Maak een gat van 2,5 cm diep en zaai hierin 1 komkommerzaadje. Dek het zaadje af met aarde en geef goed water. 


komkommer asie kweken zaaien verzorgen
komkommer kweken klimplant klimmen bamboestok

KOMKOMMERPLANTEN BUITEN PLANTEN

Als de komkommerplantjes 5 blaadjes hebben, kunt u ze voorzichtig aan de buitentemperatuur laten wennen. Zet ze elke dag wat langer buiten, op een beschutte plek. Midden mei kunnen ze buiten worden uitgeplant. Maak een gat ter grootte van het potje van de komkommer en plant het plantje, het liefst met afbreekbaar potje, in het gat.

KOMKOMMERPLANTEN LATEN KLIMMEN

Zorg ervoor dat de komkommer kan klimmen. De planten kunnen meer dan 1,5 meter lang worden en proberen overal in te klimmen. Bamboestokken, een rozenboog, een hek of een boom zijn goede klimmaterialen voor een komkommer plant. Als de plant ongeveer 1,5 meter lang is, dan knipt u de top van de plant af..


komkommer kweken komkommerbloem bestuiving
komkommer kweken groeien

VOEDING VOOR KOMKOMMERPLANTEN

4 tot 6 weken nadat de komkommer plant zijn eerste blaadjes heeft gekregen, of bij het uitplanten als u de komkommers eerst binnen heeft gezaaid, strooit u per komkommer plant 1 eetlepel biologische moestuin mestkorrels rondom de plant. Probeer de korrels door de bovenste laag van de aarde te mengen en geef meteen wat water.

KOMKOMMERS WATER GEVEN

Zodra de komkommerplanten bloemen krijgen, geeft u ze eens per week vloeibare tomaten voeding, verdunt in water. Om er voor te zorgen dat komkommers goed groeien, moet u ze regelmatig water geven. Pluk de komkommers zodra ze de minimale grootte hebben (staat op de zaadverpakking), dan zijn ze het lekkerst!


komkommers kweken oogsten
komkommers kweken in potten bakken

BIJBEPLANTING BIJ HET KWEKEN VAN KOMKOMMER

Plant  afrikaantjes of goudsbloemen bij de komkommers, om meer bestuivende insecten aan te trekken. Een spray, van James Wong 'Grow for Flavour', zou de gezondheid nog beter kunnen maken. Meng 75mg oplosbare aspirine met 1 liter water en een scheut volle melk en spray dit elke maand over de planten.

KOMKOMMERS KWEKEN IN POT

Komkommers kunnen ook in een pot of bak gekweekt worden. Zorg dat de bak minimaal 40 cm diep is en 40 cm doorsneden heeft. Vul de bak met moestuin potgrond. Zaai net zoals hierboven beschreven, ofwel eerst binnen op de vensterbank, ofwel meteen in de bak. Voor het beste resultaat kweekt u wat kleinere, snack komkommers.


comments powered by Disqus