Tips Voor Het Kweken Van De Lekkerste Radijzen

Net als zo veel andere groenten, zijn er meer soorten radijzen dan in de schappen van de supermarkt te vinden zijn. Naast de standaard ronde roze, zijn er ook radijzen met andere kleuren en andere vormen. Het fijne van het kweken van radijzen is dat niet alleen de radijs, maar ook de kiemen en de blaadjes eetbaar zijn! Naast gewone radijzen, kan winterradijs, rammenas, rettich of daikon op een soortgelijke manier gekweekt worden als gewone radijzen. Radijszaden kunt u HIER, HIER en HIER online kopen.

radijs zaden zaaien moestuin
radijs zaailing kweken

WANNEER RADIJZEN ZAAIEN

Radijzen kunnen gezaaid worden tussen maart en oktober. Winterradijzen, rammenassen en daikon kunnen het best in de zomer, als het warm is, gezaaid worden. Radijzen kunnen al na minder dan 6 weken geoogst worden. Winterradijzen  kunnen na 10 weken geoogst worden. De kiemen en blaadjes van radijzen zijn ook eetbaar!

HOE RADIJZEN BUITEN ZAAIEN

Maak een geul van 1 cm diep. Zaai hierin de zaadjes met 1 cm ruimte tussen elk zaadje. Als u graag wat radijskiemen wilt oogsten, zaait u wat meer zaadjes en dunt u de kiemen later uit. Dek de zaadjes af met water en geef alles met een zachte sproeikop water. Winterradijzen zaait u 5 tot 10 cm uit elkaar, afhankelijk van de soort.


radijs uitdunnen kweken
radijs kweken groeien moestuin

RADIJZEN UITDUNNEN

Als er minder dan 1 cm tussen gewone radijzen, of minder dan 5-10 cm tussen winterradijzen zit, kunt u ze uitdunnen vanaf het moment dat ze hun eerste echte radijzen blaadjes krijgen. Trek het teveel aan plantjes uit de grond en gebruik het groen bijvoorbeeld in een salade! Hou de grond bij de radijzen vochtig, anders worden ze houtachtig!

ZOETE OF PITTIGE RADIJZEN KWEKEN

Om zoete radijzen te krijgen, moet er niet te veel zwavel in de grond zitten. Dit is namelijk de basis voor een pittige radijs! Door de radijzen veel water te geven worden ze minder pittig. Om pittige radijzen te kweken u er wat bitterzout (MgSO4) op strooien, niet te veel een theelepel per vierkante meter! 


radijs kweken oogsten

RADIJS OOGSTEN

Om te kijken of de radijzen al hun ideale formaat hebben, kunt u wat aarde aan de bovenkant van de radijs weg schuiven. Als de radijsjes er groot genoeg uitzien, dan trekt u ze uit de grond. Probeer de radijzen op tijd te oogsten, anders worden ze taai en houterig. Winterradijzen kunnen in de grond blijven tot het gaat vriezen.

RADIJS KWEKEN IN POT

Radijzen kunnen ook in pot gekweekt worden. Hiervoor heeft u een pot of bak nodig van minimaal 25 cm diep. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de radijzen zit. Als u nieuwe (pot)grond gebruikt voor het kweken van de radijzen, meng er dan wat zand door, anders kan het zijn dat de radijzen erg scherp worden.


comments powered by Disqus