Hoe U De Lekkerste Bieten Uit Eigen Tuin Of Pot Kweekt

Daar waar gekookte bieten nostalgisch zijn, is een salade van flinterdunne plakjes biet weer heel hip. Ze kunnen ook eenvoudig geroosterd of ingemaakt worden. Naast de standaard rode biet zijn er ook nog gele en witte bieten verkrijgbaar. Sommige rassen smaken zoeter en andere rassen weer meer aards. Bietenzaden kunt u HIER, HIER en HIER online kopen.

bieten zaden zaaien
bieten kweken zaaien verzorgen

WANNEER BIETEN ZAAIEN

Om zoete, zachte bieten te kunnen oogsten kunt u het best tussen januari en april zaaien, gebruik hier wel niet-doorschietende soorten voor. Dek de plantjes af met een fleece of een stolp. Voor bieten met veel vitaminen, maar een iets mindere smaak zaait u in augustus. Het duurt 10 tot 16 weken voordat bieten klaar zijn om te oogsten.

HOE BIETENZADEN ZAAIEN

Maak een geul van ongeveer 2 cm diep. Zaai om de 10 cm 3 bieten zaden in een groepje. Dit is omdat bieten zaden soms nogal moeite hebben met ontkiemen. Om het succes te vergroten kan het helpen om de zaden een halve dag te weken in water. Dek de zaden toe met aarde en geef ze een goede dosis water.


biet kweken oogsten uitdunnen
bieten kweken oogsten

BIETENPLANTEN UITDUNNEN

Als de bieten plantjes 5 cm groot zijn kunt u ze uitdunnen. Selecteer van elk groepje bieten plantjes het sterkste plantje, deze laat u staan. De andere planjes trekt u voorzichtig uit de grond. De blaadjes kunt u eten in een salade of als spinazie! Het is niet erg als de bieten af en toe een dagje droog staan, hierdoor wordt de smaak intenser. 

BIETEN OOGSTEN

Als de bieten tussen het formaat van een golfbal en een tennisbal zijn, zijn ze op hun best. Dit is te zien aan de doorsnede van het stukje van de biet dat boven de grond groeit. Trek voorzichtig aan de stengels boven de biet om de bieten uit de grond te trekken. Niet alleen de biet, maar ook het blad is eetbaar!


bieten oogsten
bieten oogsten zelf gekweekt moestuin

BIETEN KWEKEN IN POTTEN

Bieten kunnen gekweekt worden in diepe bakken van minimaal 40 cm diep. Naast diepte moeten ze ook genoeg ruimte  in de breedte hebben. Net als in de volle grond minimaal 10 cm uit elkaar. Verder zijn de aanwijzingen gelijk aan het kweken in de volle grond. Alleen kan het zijn dat u vaker water moet geven, omdat bakken sneller uitdrogen.

BIJBEPLANTING VOOR HET KWEKEN VAN BIETEN

Bonenkruid kweken in de buurt van bieten kan de smaak van de bieten verbeteren. Dille zou de gezondheid van de bieten kunnen verbeteren. 


comments powered by Disqus