Alles Over Boerenkool Kweken In De Moestuin

Wanneer wordt boerenkool gezaaid?

Zaai boerenkool in april en/of mei in kleine bakjes met aarde. Dit maakt het makkelijker om later voldoende afstand tussen de boerenkolen te houden.

Hoe lang moet een boerenkool groeien voordat hij geoogst kan worden?

Een boerenkool heeft een lange tijd nodig voordat het geoogst kan worden. Tussen het zaaien en oogsten zit gemiddeld 8 tot 10 maanden. Niet zo veel geduld? Dan kunt u boerenkool ook gebruiken als microgroenten!

moestuin boerenkool zaaien groeien kweken planten verzorgen

Wanneer kan ik de boerenkool in de volle grond planten?

Als de plantjes 4 gekartelde boerenkool blaadjes hebben planten wij ze uit in de volle grond. Dan zijn ze makkelijk vast te houden en zijn ze iets minder gevoelig voor hongerige insecten. Strooi per boerenkool een vierde van een hand mestkorrels voor de moestuin in het plant gat, hierdoor krijgen ze een extra impuls om goed te groeien.

moestuin boerenkool zaaien groeien kweken planten verzorgen

Kan de boerenkool ook direct in de volle grond gezaaid worden?

Dat kan vanaf april-mei. Wij zaaien de kolen eerst voor in potjes, omdat we ze zo beter kunnen verdelen, ze iets beter besteed zijn tegen insecten en we 1 tot 2 maanden extra de tijd hebben om andere dingen te laten groeien. Zorg er wel voor dat de bakjes groot genoeg zijn om ze zo lang in een pot te laten staan, minimaal 9 cm doorsneden. Bij het zaaien in de volle grond zult u de planten waarschijnlijk moeten uitdunnen (het teveel aan plantjes weghalen) en extra goed moeten opletten dat bladluizen, rupsen en ander ongedierte de planten niet aanvallen.

moestuin boerenkool zaaien groeien kweken planten verzorgen

Wat helpt tegen slakken die de boerenkool planten opeten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om slakken te bestrijden, op een natuurlijke manier.

  • Probeer koperen ringen om de planten te zetten. Slakken kunnen niet tegen koper en kunnen zo veel moeilijker naar de plant kruipen. 
  • Koop speciale nematoden tegen slakken en giet deze volgens de gebruiksaanwijzing over de aarde.
  • Pluk elke dag de slakken van de planten af en zet ze zo ver mogelijk van de moestuin uit.
  • Koop speciale slakken vallen die met bier of een ander zoet middel gevuld moeten worden.
moestuin boerenkool zaaien groeien kweken planten verzorgen

Wat helpt tegen rupsen die de boerenkolen opeten in de moestuin?

Preventief kunt u een zeer fijn net over de kolen spannen, zodat er geen eitjes op de planten gelegd kunnen worden. Als er al slakken op uw planten zitten, dan kunt u proberen om ze er vanaf te plukken. Biologische anti-rupsen middelen of een mengsel van biologische zeep en water zou ook kunnen helpen.

Wat kan er gedaan worden tegen bladluizen op boerenkool planten?

Bladluizen zijn zeer irritanten kleine speldenknoppen die het sap uit de bladeren van planten zuigen. Ze zijn vaak moeilijk te bestrijden. Een mengsel van knoflook, tea tree olie, neem olie, biologische vloeibare zeep en water sprayen op de bladeren kan helpen om de bladluizen te verdrijven. Spray wel regelmatig en extra na een regenbui.

moestuin boerenkool zaaien groeien kweken planten verzorgen

Kan boerenkool ook in een pot of bak gekweekt worden?

Ja, dat kan. Als u een grote bak heeft van minimaal 40 cm diep, dan kunt u een volwassen boerenkool kweken. Zorg ervoor dat de boerenkool niet uitdroogt en dat u regelmatig voeding geeft. Als u geen ruimte heeft voor zo'n grote bak, dan kunt u boerenkool ook zaaien als babyleaf groenten, u plukt dan regelmatig de jonge blaadjes. Deze kunt u gebruiken in salades, om te koken, te roerbakken en als u er genoeg heeft ook in een stampot.

Welke rassen kan ik het beste kweken?

Het is altijd moeilijk om advies te geven welke boerenkool het beste bij u groeit en welke u lekker vindt. We zullen eens wat namen noemen die wij goed, leuk en lekker vinden:

  • Cavolo Nero, ook wel eens Tuscan Kale genoemd, is een Italiaanse palm kool. Dit is niet de boerenkool die u gebruikt voor de stampot, maar wel leuk om te groeien (de plant kan best 'artistiek' genoemd worden). En lekker!
  • Scarlet. Dit is een paarse boerenkool, dat geeft net even wat meer kleur in de saaie winter moestuin! Daarnaast is de smaak gelijk aan een groene boerenkool. (er zijn meerdere rode/paarse soorten met andere namen)

Verder kunt u het best wat uitproberen, deel wat zaadjes met andere moestuinierders, zodat u niet 20 soorten boerenkool hoeft te kopen.

Moet ik de boerenkool bemesten?

Voor het beste resultaat geeft u de boerenkolen wat extra bemesting. Aan het eind van de zomer, als de temperatuur nog aardig is, geven wij een klein handje biologische mest korrels per plant. Hierdoor krijgen ze nog een energie boost voordat ze de winter in gaan.

comments powered by Disqus