Fuchsia struiken vol bloemen en eetbare bessen kweken in de tuin

Veel mensen hebben een fuchsia in de tuin omdat deze zulke mooie roze en paarse bloemen geven. Ook bijen en hommels zijn een grote vriend van de fuchsia, omdat hij zo veel bloemen geeft. Naast dat de plant prachtig staat in de siertuin, heeft hij ook voor iedereen die graag eetbare planten kweekt een groot voordeel: hij geeft eetbare bessen!

FUCHSIA BLOEMEN IN POT

LOCATIE VOOR DE FUCHSIA

Fuchsia planten zijn vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Daarbij kunnen ze behoorlijk uitgroeien, wel tot 1,5 meter hoog en breed! Het is dus belangrijk om een goede locatie voor de plant te vinden, waar hij een langere tijd kan staan. Zoek een stuk in de tuin dat zowel zon als schaduw krijgt overdag. De plant houdt van een vochtige grond, let er wel op dat er niet echt een plas water blijft staan.

FUCHSIA BLOEMEN vruchten bessen

FUCHSIA'S PLANTEN

Fuchsia's worden over het algemeen als plant gekocht en niet gezaaid. Let er wel op dat planten die gekweekt zijn voor de sier vaak zijn bespoten met chemische middelen die niet goed voor ons zijn om op te eten. Eet daarom niets van eetbare sierplanten voor minimaal 6 maanden en het liefst 12 maanden, tenzij er duidelijk opstaat dat het geschikt is voor consumptie. Plant de plant 5 cm dieper dan hij oorspronkelijk stond, dan vormt hij meer wortels en staat hij steviger. Als u een hele kleine plant koopt, plaats hem dan wat minder diep.

RIJPE FUCHSIA BESSEN

FUCHSIA'S VERZORGEN

De plant houdt niet van droogte, geef hem daarom vooral in droge periodes voldoende water. In de zomer als de bloemen en vruchten vormen kunt u het beste was fosfaat P rijke voeding geven, dit zit in compost en beendermeel. Fosfaat zorgt voor een rijke bloei. Let er wel op dat u niet te veel geeft!

onrijpe fuchsia bessen

SNOEIEN VAN DE FUCHSIA

In de lente, als het niet meer vriest, snoeit u de plant behoorlijk terug, zodat er ongeveer 20 cm boven de grond overblijft. Hierdoor zal de plant maximaal bloeien en zal de plant niet extreem groot worden.

fuchsia struik

OOGSTEN VAN FUCHSIA BESSEN

Fuchsia bessen worden pas geoogst als ze heel donker paars zijn, bijna zwart. Ze zijn dan zacht en komen makkelijk van de plant af. U kunt ook de bloemen oogsten, deze zijn ook eetbaar en staan leuk als decoratie. Ook de bladeren kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld in een thee. Ook leuk om te weten is dat er zwarte verf gemaakt wordt van het hout.

eetbare fuchsia bessen

DE BESTE FUCHSIA RASSEN OM VAN TE OOGSTEN

Er zijn een aantal soorten die goed smakende bessen geven. Dit zijn de Fuchsia regia, de fuchsia magellanica, wat tevens de meest winterharde soort is, fuchsia genii, fuchsia jingle bells, fuchsia globosa, fuchsia gracilis, fuchsia phyllis en fuchsia riccartonii.

comments powered by Disqus