Het herkennen en bestrijden van roetdauwschimmel

het herkennen en bestrijden van roetdauw schimmel

Planten die last hebben van een bladluizen, schildluizen of witte vliegen plaag, kunnen ook last hebben van roetdauw. De zwarte, plakkerige substantie op de bladeren is niet alleen onsierlijk, maar zorgt er ook voor dat de plant minder goed groeit. Het is daarom belangrijk om zowel de plaag van zuigende insecten als de schimmel te behandelen. Op die manier hersteld de plant snel terug in zijn oude, gezonde staat.

Het herkennen van roetdauwschimmel

roetdauw, zwarte schimmel, citrusboom, fruitboom
Zwarte roetdauw schimmel op een citrusboom.
roetdauw, zwarte schimmel, witte vliegen, pruimenboom, fruitboom
Zwarte, roetdauw schimmel op het blad van een pruimenboom.
pruim, zwarte schimmel, roetdauw, witte vlieg
Een pruim met tekenen van roetdauw schimmel.

Roetdauw is een zwarte of donker groene schimmellaag die op de bovenkant van bladeren, takken, stam en vruchten kan voorkomen. Wanneer de schimmel in contact komt met zonlicht, kan het zijn dat een deel van de donkere plekken geel kleuren. De schimmel groeit op de honingdauw die wordt uitgescheden door bladluizen, schildluizen, witte vliegen en andere zuigende insecten. Hierdoor voelt de schimmel laag vaak plakkerig aan. Afhankelijk van de grootte van de insecten plaag, kan het zijn dat er enkele zwarte plekken op de plant zitten, of dat een groot deel van de plant bedekt is met schimmel. Wanneer het langdurig droog en warm is, kunnen de schimmel plekken opdrogen en als een soort plakkaat op de plant zitten. Vanwege de relatie tussen de roetdauw schimmel en de honingdauw van zuigende insecten, is het belangrijk om de boom op insecten te controleren wanneer je de zwarte schimmel ziet, en op zwarte schimmel wanneer je de zuigende insecten ziet. 

Het gevaar voor planten van roetdauw schimmel

roetdauw, schimmel, microscoop
Roetdauw onder de microscoop (4x vergroot).
roetdauw, microscoop, schimmel
Roetdauw onder de microscoop (10x vergroot).
roetdauw, schimmel, microscoop
Roetdauw onder de microscoop (10x vergroot).
roetdauw, schimmel, microscoop
Roetdauw onder de microscoop (40x vergroot).

Roetdauw kan door verschillende schimmels worden veroorzaakt. Bij citrussen en sierplanten komt vaak de Capnodium citri voor. Alle schimmels die roetdauw kunnen veroorzaken komen uit de de stam ascomycota. Deze schimmels leven op de buitenkant van het blad en dringen het blad niet binnen. Hierdoor verdwijnt de schimmel wanneer de voedingsbron, de honingdauw, weg wordt gehaald. Ondanks dat de schimmel het blad niet binnen dringt, kan hij toch veel schade veroorzaken aan de geïnfecteerde plant. De schimmel houdt namelijk zonlicht tegen. Hierdoor kan de plant, door middel van fotosynthese, minder energie aanmaken. Op de lange termijn zorgt dit ervoor dat de vitaliteit en de weerstand van de plant afneemt. Andere insecten en ziekteverwekkers krijgen hierdoor meer grip op de boom. Voor de gezondheid van je plant is het daarom belangrijk om de zuigende insecten plaag aan te pakken en, wanneer de schimmel over een groot deel van de plant zit, ook de schimmel te bestrijden. Op die manier kan de plant snel meer energie aanmaken en hierdoor herstellen.

HET VOORKOMEN VAN ROETDAUW SCHIMMEL

witte vlieg, bladluis, honingdauw, paprika plant
Honingdauw en honingdauw uitscheidende insecten op het blad van een paprika plant.

Zoals gezegd gaat roetdauw vrijwel altijd samen met zuigende insecten die honingdauw uitscheiden, zoals schildluizen, bladluizen en witte vliegen. Het is daarom belangrijk om deze te bestrijden. Op de pagina "bladluizen" en "schildluizen" pagina kan je hier meer over lezen. Wanneer er naast de plaag van zuigende insecten ook mieren op de plant zitten, dan is het verstandig deze ook te bestrijden. Mieren beschermen insecten die honingdauw uitscheiden vaak, omdat ze hierdoor eenvoudig aan suikerijk voedsel komen. Meer over het bestrijden van mieren vindt je op de "mieren" pagina. Wanneer grootte delen van de plant onder de roetdauw zitten, dan is het verstandig om een natuurlijke fungicide te gebruiken om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.

Wanneer er nog geen roetdauw op de planten zit, maar wel honingdauw, dan is het belangrijk om de honingdauw zo veel mogelijk met water en eventueel een doekje of sponsje te verwijderen. Op die manier krijgen roetdauwschimmels minder kans om zich te settelen. 

De CHEMISCHE BESTRIJDING VAN ROETDAUWSCHIMMEL

Een aantal van de natuurlijke middelen die kunnen helpen om de insectenplaag te behandelen, kunnen helpen bij schimmelinfecties. Het effect van limoneen, een hoofdbestanddeel van sinaasappelschil olie, is nog niet getest op roetdauwschimmels, maar bleek wel effectief in het verminderen van schimmels op andere planten. Hetzelfde geldt voor neem olie, er zijn geen studies voor het effect van neem olie op roetdauw, maar ze blijken wel effectief te zijn om andere schimmels die op planten voor komen te bestrijden. Wanneer je plant last heeft van zuigende insecten en roetdauw, is het dus aan te raden om eerst een sinaasappelschil olie of een neem olie spray te gebruiken. Meer over het mixen van deze sprays vindt je op de "schildluizen" pagina.

Wanneer een groot gedeelte van de plant onder zit, dan is het verstandig om de plant ook een anti-schimmel behandeling te geven. Op die manier gaat de hoeveelheid fotosynthese die per dag plaatsvindt sneller omhoog, en kan de plant beter herstellen van de schade van de insecten. Er zijn niet heel veel onderzoeken gedaan naar het gebruik van natuurlijke, biologische middelen om roetdauw te bestrijden. Van de door onderzoeken aanbevolen werkzame stoffen die eenvoudig in Nederland en België te koop zijn, hebben wij het beste resultaat verkregen met koper. Verder zou je ook zwavel kunnen proberen.

Koper wordt vaak verkocht onder de naam "bordeauxse pap". Dit bestaat uit koper(II)sulfaat. Het wordt ook wel verkocht onder de merknaam Cupex. Ondanks dat dit een middel is dat in de meeste landen is toegestaan voor de biologische landbouw, is het niet ongevaarlijk om te gebruiken. Bij verkeerd gebruik kan je ziek worden, lees dus goed de gebruiksaanwijzing, en neem veiligheidsmaatregelen zoals het gebruik van handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril. Fungicide op basis van koper kan je bij de volgende verkooppunten vinden: HIER - HIER - HIER 

Zwavel wordt vaak verkocht als "spuitzwavel". Dit wordt vermengt met water en vervolgens op de planten gesproeid. Voor in kassen kan ook een soort zwavel kaars gebruikt worden. Zeker wanneer er veel planten last hebben van roetdauwschimmel in de kas, dan is dat het proberen waard. Net zoals bij anti-schimmelmiddelen op basis van koper, moet je ook bij fungicide op basis van zwavel stappen ondernemen om het middel veilig te gebruiken. Fungicide op basis van zwavel kan je bij de volgende winkels vinden: HIER - HIER - HIER - HIER - HIER - HIER

Advies nodig?

Één van de dingen die deze website zo leuk maakt, is het beantwoorden van vragen van lezers. Doordat het bezoekersaantal in de afgelopen jaren erg is gestegen, is het aantal vragen over planten dat binnenkomt ook erg gestegen. Aangezien we vaak dezelfde vragen krijgen, hebben we besloten om alleen nog maar vragen via de Disqus te beantwoorden. Helemaal onderaan de pagina, onder de lijst met bronnen, vindt je een Disqus formulier waarin je een vraag kunt stellen. Het is ook mogelijk om hier foto's aan toe te voegen.

Bronnen en verder lezen