Tips voor het kopen van een outdoor pizza oven (+ de beste modellen)

Pizza ovens zie je steeds meer. Jamie Oliver gebruikt tegenwoordig in zijn nieuwe programma's een pizza oven om de lekkerste gerechten in te maken. Daarnaast hebben veel restaurants er ook eentje in gebruik. De meeste pizza ovens zijn multifunctioneel. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van een pizza oven die past bij wat jij wilt koken, en zetten we de beste modellen op een rijtje, zodat jij het beste pizza oven model kan kiezen dat bij jou wensen en budget past!


Pizza oven design

In een originele pizza oven liggen de hete houtblokken achter in een oven in de vorm van een iglo, gemaakt met klei en steen. Het vuur trekt zuurstofrijke lucht in de oven, wat hete lucht circulatie creëert. Het vuur verhit niet alleen de lucht, maar ook de bodem. Door de hete ondergrond wordt de bodem van de pizza krokant, en door de hete lucht worden de toppings gaar en smelt de kaas.

 

Wanneer je een pizza oven wilt die zo dicht mogelijk komt bij het originele ontwerp van een pizza oven, dan kies je voor een ronde, iglo vorm, waar het vuur achter in de pizza oven wordt geplaatst. Pizza ovens die rond zijn aan de bovenkant en waar het vuur ook achter de pizza wordt geplaatst komen hier het dichts bij. De meeste pizza ovens waar het vuur achter de pizza wordt geplaatst zijn niet geschikt om in te bbq'en. Wanneer je niet zo veel ruimte heeft kan het dan een optie zijn om een buiten oven te kiezen waar het vuur onder de pizza wordt geplaatst. Hierdoor heb je meer kans dat je pizza bodem verbrand, terwijl de topping nog niet gaar is, maar je hebt geen aparte bbq nodig.

PIZZA OVEN MATERIAAL: KLEI OF STEEN, OF STAAL

Pizza ovens worden vaak gemaakt van klei of steen, of staal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Traditioneel worden pizza ovens van klei of steen gemaakt, maar ook modernere versies van staal hebben hun voordelen.

 

Pizza ovens van klei of steen absorberen het vocht van de pizza, wat er voor zorgt dat het deeg lekker knapperig wordt. Het nadeel van deze pizza ovens is het het een lange tijd duurt voordat de oven opgewarmd is. Daarnaast zijn ze moeilijker schoon te maken en zijn ze gevoeliger voor vochtig en koud weer.

 

Pizza ovens van staal warmen sneller op en worden gelijkmatiger warm. Dit zorgt ervoor dat de pizza gelijkmatiger gaar wordt, dus geen half zwarte, half rauwe pizza's. Daarnaast zijn deze ovens makkelijker schoon te maken. Ze kunnen beter tegen koud en vochtig weer dan steen of klei. Het nadeel is dat staal geen vocht opneemt en dat staal vaak tegen minder hoge temperaturen kan dan een pizza oven van steen of klei. Daarbij koelen de ovens wel sneller af, waardoor je vaker hout moet toevoegen.

AFMETING VAN HET KOOKOPPERVLAK VAN DE PIZZA OVEN

Een standaard diepvries pizza is rond de 25 cm. Wanneer je een pizza oven wilt gaan kopen is het dus handig om te bedenken hoeveel pizza's je op een avond wilt gaan bakken en hoe groot je ze maximaal wilt gaan maken. Wanneer de pizza oven een kookoppervlakte heeft van bijvoorbeeld 20 cm doorsneden, dan kan je alleen maar kleine pizza's maken en er maar 1 tegelijk bakken. Dat is niet zo handig wanneer je graag pizza's bakt voor een groot gezin! Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken wat je nog meer in je pizza oven wilt maken behalve pizza's. Wil je bijvoorbeeld grote stukken vlees slow&low gaan bereiden in je pizza oven, net zoals Jamie Oliver, dan is het handig dat er een grote braadslede in de pizza oven past.

FUNCTIES VAN DE PIZZA OVEN

De meeste pizza ovens kunnen meer dan alleen pizza's bakken. In principe kan je in elke pizza oven ook brood bakken. Taarten en cakes moet ook nog lukken, mits je de temperatuur goed kan regelen. Hetzelfde geld voor lasagna en stoofgerechten.

 

Sommige pizza ovens worden geleverd met een grill rooster. Dan kan je de pizza oven ook gebruiken als bbq. Kies een lekker soort hout en en braad je vlees, vis en groenten in de pizza oven. Meestal zit de warmte bron van de pizza ovens die ook als bbq gebruikt kunnen worden onder de bakplaat of grill. Deze ovens lijken dan iets minder op een traditionele pizza oven, maar zijn dan wel multifunctioneel. Dat scheelt ook weer ruimte in je tuin of op je balkon, omdat je dan niet en een pizza oven en een bbq nodig hebt.

 

Een aantal pizza ovens kunnen ook gebruikt worden als tuinhaard. Dit is natuurlijk extra leuk wanneer het aan het einde van de zomer s'avonds sneller afkoelt, of wanneer je ook in de winter lekker buiten wilt zitten!

LOCATIE VAN DE PIZZA OVEN

Veel pizza ovens hebben wielen, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Dit is vooral handig wanneer je de pizza oven in de winter binnen wilt zetten. Alhoewel dit officieel vaak niet nodig is, zorgt het er wel voor dat de pizza oven langer mee gaat.

 

Vooral voor pizza ovens die geen wielen hebben is het belangrijk om een goede plek uit te kiezen voor je pizza oven. Om er voor te zorgen dat je pizza oven zo lang mogelijk mee gaat is een beschutte plek, waar de oven niet direct in de zon of in de wind staat een aanrader. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de pizza oven op een plek staat waar de grond stabiel is en recht is. Dit zorgt ervoor dat er geen ongelukken kunnen gebeuren wanneer je net iets te wild de pizza's in de oven schuift.

 

Het laatste en misschien wel belangrijkste om aan te denken is brandveiligheid. Pizza ovens worden vaak veel heter dan een gewone bbq. Dat betekend dat ze niet in de buurt van brandbare dingen gezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan je tuinmeubels, maar ook aan planten. De warmte die van de pizza oven af komt is vaak al genoeg om planten te doen verschrompelen. Hou dus genoeg afstand tussen de pizza oven en brandbare of hitte gevoelige objecten. Denk ook aan de veiligheid van kinderen!

DE BESTE PIZZAOVEN MODELLEN

Prijs legenda: € = < € 250, €€ = € 250 - € 500, €€€ = > € 500

pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, bbgrill, piz13, pizza bbq

BBGRILL PIZ13 PIZZA BBQ

Merk: BBGRILL

Materiaal: Staal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 51 (b) x 38 (d) x 106 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: 34 x 34 cm

BBQ grill functie: Ja, 50 x 50 cm rooster

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 2 wielen

Prijs: €

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, bbgrill, milano

BBGRILL MILANO BUITENOVEN

Merk: BBGRILL

Materiaal: Staal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 104 (b) x 78 (d) x 177 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 2 wielen

Prijs: €€€


pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, jamie oliver, leggero, dome

JAMIE OLIVER PIZZA OVEN DOME

Merk: JAMIE OLIVER

Materiaal: Glasvezel, klei, metaal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 100/120(b)x94/114(d)x122/104(h) cm

Afmeting kookoppervlak: 60/80 x 60/80 cm

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Nee

Prijs: €€€

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, bbgrill, milano

BBGRILL MILANO BUITENOVEN

Merk: BBGRILL

Materiaal: 

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 104 (b) x 78 (d) x 177 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 2 wielen

Prijs: €€€


pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, weltevree, outdooroven

WELTEVREE OUTDOOROVEN

Merk: WELTEVREE

Materiaal: Cortenstaal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 33/96 (b) x 43/46 (d) x 90/195 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Ja

Buiten kachel functie: Ja

Verrijdbaar: Nee

Prijs: €€€

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, patto, kamado, grill, meat, pizza

PATTON KAMADO GRILL 21 MEAT & PIZZA

Merk: PATTON

Materiaal: Keramiek

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 57 (d) x 120 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: 47 (d) cm

BBQ grill functie: Ja

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 4 wielen

Prijs: €€€


pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, pizzacraft, pizzeria, pronto

PIZZACRAFT PIZZERIA PRONTO

Merk: PIZZACRAFT

Materiaal: Staal

Brandstof: LPG gas

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 49,5 (b) x 47,5 (d) x 31(h) cm

Afmeting kookoppervlak: 35 (d) cm

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Nee

Prijs: €

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, TUINOVEN, FORNETTO, ALTO

TUINOVEN FORNETTO ALTO

Merk: FORNETTO

Materiaal: Staal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 65 (b) x 56 (d) x 192 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Ja

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 2 wielen

Prijs: €€€


pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, TUINOVEN, fornetto, pz-5

TUINOVEN FORNETTO PZ-5

Merk: FORNETTO

Materiaal: Staal

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Onder pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 65 (b) x 56 (d) x 191 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Ja

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 2 wielen

Prijs: €€€

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, TOSCAANSE PIZZA OVEN

TOSCAANSE PIZZA OVEN

Merk: /

Materiaal: Aardewerk

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Nee

Afmeting: 54 (d) x 44 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: /

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Ja

Verrijdbaar: Nee

Prijs: €


pizza oven, buitenkeuken, bbq, barbecue, florence

PIZZA OVEN FLORENCE

Merk: /

Materiaal: Graniet & Chamottesteen

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Ja

Afmeting: 113 (b) x 86 (d) x 157 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: 75 x 65 cm

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Nee

Prijs: €€€

pizza oven, buitenoven, bbq, barbecue, grill, buitenkeuken, PIZZA OVEN BOZEN ROSSO

TOSCAANSE PIZZA OVEN

Merk: /

Materiaal: RVS & Chamottesteen

Brandstof: Houtskool/hout

Locatie hittebron: Achter pizza

Thermometer: Nee

Afmeting: 97 (b) x 84 (d) x 147 (h) cm

Afmeting kookoppervlak: 50 x 60 cm

BBQ grill functie: Nee

Buiten kachel functie: Nee

Verrijdbaar: Ja, 4 wielen

Prijs: €€€