Succesvol Kweken Van Wortels In De Tuin En In Pot

De standaard oranje wortel kennen we allemaal wel. In de moestuin kunnen we gelukkig meer kweken dan deze standaard wortel. Er zijn verschillende kleuren, zoals geel, wit en paars, andere vormen, zoals ronde wortels, en verschillende smaken beschikbaar. Wortelzaden kunt u HIER, HIER en HIER online kopen.

wortel zaden zaaien moestuin
wortels kweken zaden ontkiemen

WANNEER WORTELS ZAAIEN

Wortels worden gezaaid tussen maart en juni. Tussen het zaaien en oogsten zit gemiddeld 10 tot 16 weken. Het grootste gevaar voor wortels is de wortelvlieg. Deze kunt u proberen weg te houden door ui, prei, bieslook en knoflook in de buurt te kweken. Voor een nog betere bescherming is er 'wortelvlieg vrij' van Ecostyle, dit is een natuurlijk middel tegen de wortelvlieg.

HOE WORTELZADEN ZAAIEN

Meng eerst 1 deel zand door 3 delen grond om de ideale bodem te creëren om wortels te kweken. Voeg geen extra voeding toe aan de aarde, daar houden wortels niet van. Maak een geul van ongeveer 2 cm diep, zaai hierin dun de wortel zaden. Probeer minimaal 2,5 cm tussen de zaden te houden. Dek de zaadjes daarna weer af en geef ze met een zachte sproeikop water.


wortels kweken uitdunnen planten
wortels oogsten baby wortelen

WORTELPLANTEN UITDUNNEN

Zodra de wortels hun eerste echte wortel blaadjes krijgen, kunt u beginnen met uitdunnen. Hoe meer ruimte u tussen de zaadjes heeft gelaten, hoe minder u hoeft uit te dunnen. Zorg dat er na het uitdunnen 5 cm tussen de wortels zit. U kunt er voor kiezen om in stappen uit te dunnen, zodat u baby wortels kunt eten.

WORTELVLIEGEN VOORKOMEN

Om wortelvliegen weg te jagen die op de heerlijke geur van pas uitgedunde wortels afkomen, kunt u 4 knoflooktenen uitpersen en deze mengen met 500 ml water en dit mengsel over de pas uitgedunde wortels gieten. Als er een stukje wortel boven de grond komt, moet u hier aarde overheen gooien!


wortels oogsten
wortels oogsten

WORTELS OOGSTEN

Als de wortels 2 tot 3 cm dik zijn aan de bovenkant kunnen de laatste wortels uit de grond getrokken worden. Om te oogsten trekt u de wortels aan het groen uit de grond. Daarna moeten ze natuurlijk wel even afgespoeld worden. Wortels kunnen tot 3 maanden bewaard worden in een koele, droge omgeving (of in de winter in de grond) .

WORTELS KWEKEN IN BAKKEN

Wortels kunnen ook in diepe bakken worden gekweekt. Hiervoor volgt u dezelfde aanwijzingen als hierboven. Omdat de meeste wortels 10 tot 20 cm lang kunnen worden, heeft u een bak nodig van minimaal 40 cm diep. Een alternatief is om ronde wortels te kweken, deze hebben maar 20 tot 30 cm diepte nodig. 


comments powered by Disqus