Gigantisch Grote Zonnebloemen Kweken Uit Zonnebloempitten

Er is nogal een verschil tussen het zaaien van een paar zonnebloemen en het kweken van een gigantisch grote zonnebloem. Hier gaat het dan ook helemaal om het kweken van een zo groot (zowel de steel als de bloem) mogelijk zonnebloem!


Om een mega zonnebloem te kweken, heeft u een ras nodig dat zeer groot kan worden. Soorten om te proberen zijn: Kong (4 meter hoog), King Kong (3 meter hoog) en Giganteus (3 meter hoog)..

Zonnebloemen zaaien

zonnebloem zaaien kweken groeien
ZAAIEN VAN ZONNEBLOEMPITTEN

Zaai zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er wortelschade ontstaan. Direct buiten zaaien vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op vorst, geeft de grootste kans op grote, gezonde zonnebloemen. Als u ze toch binnen wilt zaaien, gebruik dan een turf potje dat mee geplant kan worden.

Om heel groot te worden hebben de wortels van de zonnebloem veel ruimte en zon nodig om te kunnen groeien. Maak de grond een armlengte diep los op de meest zonnige plaats in de tuin zodat de wortels makkelijk de diepte in kunnen gaan. Meng (biologische) moestuin mestkorrels die langzaam voeding afgeven door de grond.


Zonnelboemen verzorgen & zonnebloempitten oogsten

zonnebloem kiem
zonnebloem zaaien kweken groeien zonnebloempitten

Maak een gat van ongeveer 2,5 cm diep. Hier legt u de zonnebloempit in met het puntje naar boven in. Strooi wat chilli poeder over het zaadje om muizen weg te jaren, die houden namelijk ook wel van een zonnebloempit, maar gelukkig niet van chilli poeder! Hierna vult u het gat met aarde en giet u er een halve liter water over.

Om de zonnebloem te beschermen kunt u een koperen anti-slakken ring in een cirkel om de planten leggen en een een stukje vogeldoek of gaas spannen. U kunt er ook voor kiezen om een stuk of 5 zaden dichter op elkaar te plaatsen en wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn alleen de sterkste te laten staan. 


gigantische zonnebloem zaaien
zonnebloem zaaien drogen zonnebloempitten oogsten

Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden. Een bamboe stok kan helpen tegen omwaaien!

Zonnebloemen zijn niet alleen mooi, maar zonnebloempitten zijn ook heel lekker! Laat de zonnebloemen staan totdat de steel waar de bloem aan hangt begint te drogen. Snij het hart van de zonnebloem daarna af en laat het nog 2 weken drogen. Haal daarna de zonnebloempitten eruit en smullen maar! Ook geliefd door vogels.