WAARSCHUWING

Het kweken van eetbare planten is in de meeste gevallen veilig en leuk, maar het is wel belangrijk om enkele zaken in het achterhoofd te houden. Het is daarom belangrijk om deze pagina goed door te lezen voordat de informatie die op deze website gepubliceerd is in de praktijk te gebruiken.

"geschikt voor consumptie"

De "eetbaarheid" van een plant wordt niet alleen bepaald door de plant zelf, maar ook door de manier waarop deze gekweekt is. Wanneer je gaat experimenteren met ongewone planten, dan is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de specifieke plant eetbaar is. Dit houdt in dat er geen hoge concentraties giftige stoffen in zitten. Ga bij het bepalen van de eetbaarheid van een plantensoort of plantenras daarom niet uit van een enkele bron, maar probeer meerdere, betrouwbare bronnen te vinden die dit bevestigen. Kijk daarbij niet alleen naar websites, maar ook naar boeken en naar onderzoeksartikelen. Om toegang te krijgen tot onderzoeksartikelen kun je Google Scholar gebruiken.

Ook "eetbare" planten kunnen "giftig" of "schadelijk voor de gezondheid" worden door de manier waarop ze gekweekt worden. Zo zijn de meeste citrusbomen die in een tuincentrum verkocht worden volgens het label "niet geschikt voor consumptie" of "alleen ter decoratie". Dit komt waarschijnlijk omdat de meststoffen en bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn door de kweker niet geschikt zijn voor de consumptie. In de meeste gevallen zijn deze slechte stoffen na enkele maanden uit de plant. Dit is vooral het geval wanneer de plant inclusief het wortelstelsel goed gewassen wordt na aankoop. Na deze wachttijd zou de oogst dan op eigen risico gegeten kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat dit het geval is, kun je de kweker vragen welke producten er gebruikt zijn die ervoor zorgen dat deze niet meer geschikt is voor consumptie. Met deze informatie kun je vervolgens uitzoeken hoelang het duurt voordat dit middel is afgebroken. Uiteraard is het ook belangrijk na te gaan dat de plant is wat je denkt dat het is, dit kun je doen door bijvoorbeeld naar de Latijnse naam te kijken. Soms is de roepnaam van een plant namelijk verradelijk. Zo wordt de "Citrus mitis", ofwel de Calamondin, vaak verkocht als een mini sinaasappel, terwijl deze plant geen sinaasappel is en hier ook niet naar smaakt.

Chemische stoffen

Of je nu neem olie gebruikt, of Round-up, elk middel kan gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik. Wanneer je aan de slag gaat met plantenvoeding of een bestrijdingsmiddel is het daarom uiterst belangrijk om eerst de verpakking te lezen en de instructies op de verpakking op te volgens. De verpakking en de handleiding van het product staan altijd boven onze informatie en tips. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan wat de wetten en regels rondom het gebruik van plantenvoeding en bestrijdingsmiddelen zijn in jouw regio. Daarnaast zijn onze tips alleen bedoeld voor particulieren, sommige "alternatieve" middelen, zoals essentiële oliën, zijn ondanks dat ze volgens de wetenschap effectief zijn nog niet goed gekeurd voor professioneel gebruik.

Schade aan planten voorkomen

Zoals je op de meeste pagina's kunt lezen, heeft een probleem vaak meerdere oorzaken. Zo ontstaat roetdauw schimmel bijvoorbeeld door zuigende insecten, die weer vaker voorkomen in gebieden waar de balans tussen natuurlijke vijanden verstoord is. Onze tips om deze problemen op te lossen bestaan daarom ook uit verschillende handelingen die met elkaar te maken hebben. Wanneer enkele stappen in de bestrijding van een insect of een ziekte wordt overgeslagen, dan kan het effect anders zijn dan beschreven. Hetzelfde geldt voor het verzorgen van planten. Zo zullen onze tips om een citrusboom goed te laten bloeien niet helpen wanneer de plant een energie tekort heeft door een gebrek aan licht. Het is dus belangrijk om alle tips goed te lezen, en om advies te vragen wanneer het in jouw situatie onmogelijk is om bepaalde stappen uit te voeren.